Vicepremierul turc Besir Atalay a declarat ca tara sa, care aspira sa adere la Uniunea Europeana, va ingheta relatiile cu UE daca Cipru va primi presedintia Uniunii in 2012, a anuntat sambata noaptea agentia Anatolian, citata de Reuters. Declaratia oficialului de la Ankara a venit in contextul in care guvernul cipriot de la Nicosia, recunoscut international, urmeaza sa obtina presedintia semestriala a UE in iulie 2012, pentru un mandat de sase luni.​

"Daca negocierile de pace de-acolo (n.red. din Cipru) nu sunt concludente, iar UE ofera presedintia sa Ciprului de sud, criza adevarata va fi intre Turcia si Uniunea Europeana", a spus Atalay pentru postul de radio si TV Bayrak, dupa o vizita efectuata in nordul Ciprului.

"Deoarece atunci noi ne vom ingheta relatiile cu UE. Am facut acest anunt, am luat aceasta decizie ca guvern", a spus oficialul de la Ankara.

Guvernul cipriot de la Nicosia, recunoscut international, urmeaza sa obtina presedintia semestriala a UE in iulie 2012, pentru un mandat de sase luni.

In iulie, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat si el ca Turcia va ingheta relatiile cu Uniunea Europeana in perioada in care Cipru va detine presedintia semestriala a UE.

Ankara, care nu recunoaste guvernul cipriot grec de la Nicosia, cere ca un acord care sa puna capat disputei de zeci de ani dintre comunitatile greaca si turca din nordul insulei sa fie adoptat inainte ca Cipru sa preia presedintia UE, in iulie 2012.

"Consideram ca este o rusine sa ne asezam la masa negocierilor alaturi de ei (cipriotii-greci), nu vom negocia cu o tara pe care nu o recunoastem", a insistat atunci Erdogan, inaintea efectuarii unei vizite in nordul Ciprului, aflat sub ocupatie turca, pentru a marca 37 de ani de la interventia militara turca din 20 iulie 1974.

In ultima perioada, Ankara s-a remarcat si prin luari de pozitii extrem de dure si la adresa Israelului. Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara, Gabby Levy, si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva unei flotile ce se indrepta spre Gaza, la 31 mai 2010.

In plus, Ankara a declarat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul, iar Erdogan a anuntat "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israelul.