Israelul pare din ce in ce mai izolat dupa atacul impotriva ambasadei sale din Cairo, in conditiile in care si-a pierdut principalii aliati din volatilul Orient Mijlociu, Egiptul si Turcia, in apropierea momentului in care palestinienii vor depune cererea de aderare la ONU, relateaza AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca "un dezastru" a fost evitat in timpul atacului asupra ambasadei israeliene din Egipt, de vineri seara.

Ambasadorul Yitzhak Levanon a revenit precipitat in Israel impreuna cu 80 d membri ai corpului diplomatic si familiile lor. El va reveni la post imediat ce "conditiile de securitate pentru ambasada vor fi asigurate de Egipt", a declarat un purtator de cuvant israelian.

In pofida acestei "grave violari a normelor diplomatice", Israelul a decis sa mentina la Cairo numarul doi din ambasada, "pentru a mentine contactul cu guvernul egiptean".

Simbol al pacii incheiate in 1979 cu prima tara araba care a recunoscut statul evreu, cancelaria israeliana din Cairo este insa si tinta furiei unei mari parti a opiniei publice egiptene de la inceputul "primaverii arabe".

"Este o situatie de anarhie totala in Egipt. Consilierul provizoriu al maresalului Hussein Tantaoui este slab, incapabil sa initieze un dialog cu poporul egiptean", a afirmat Zvi Mazel, un fost ambasador al Israelului in Egipt.

"Relatia este glaciala intre societatile egipteana si israeliana. Acesta se va misca in momentul in care problema palestiniana se va rezolva. Relatia este in schimb intensa intre serviciile de informatii", nota o sursa diplomatica occidentala, in aceasta saptamana.

Intrate intr-o zona de turbulenta dupa caderea presedintelui Hosni Mubarak, relatiile bilaterale s-au deteriorat din momentul in care cinci politisti egipteni au fost ucisi in 18 august, in momentul in care fortele israeliene urmareau autorii prezumtivi ai atacului din sudul Israelului, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

Criza cu Egiptul vine in momentul in care Israelul este angajat intr-o disputa cu Turcia, un alt fost aliat strategic, din cauza raidului efectuat asupra flotilei umanitare destinate Fasiei Gaza, soldat cu 9 morti in mai 2010.

In fata refuzului lui Netanyahu de a-si cere scuze, Ankara a suspendat toate legaturile comerciale si militare cu Israelul.

PEntru moment, Israelul incearca sa nu toarne paie pe foc, atat in fata Turciei cat si a Egiptului.

Si raul de-abia urmeaza pentru Israel, confruntat cu cererea de aderare la ONU a unui stat palestinian.

Palestinienii urmeaza sa anunte in zilele urmatoare daca vor prezenta cererea de aderare in fata Consiliului de Securitate, pentru a obtine statutul de membru cu drepturi depline, sau daca vor solicita doar un vot in Adunarea Generala, pentru a obtine statutul de "stat ne-membru".

Israelul se opune ambelor demersuri dar risca sa sufere o infrangere diplomatica, in conditiile in care palestinienii par sa-si fi asigurat o majoritate in Adunarea Generala.