Presedintele Traian Basescu a anuntat marti, 2 august, ca spera "ca in toamna guvernul sa inainteze Parlamentului noua Lege a Sanatatii". Surse din sistemul sanitar au confirmat pentru HotNews.ro ca in prezent se lucreaza la o astfel de lege, dupa ce Fondul Monetar International si Banca Mondiala au cerut in mod explicit un nou proiect normativ in acest domeniu. Potrivit surselor, Ministerul Sanatatii este scindat in doua tabere: una care sustine realizarea noii legi si una care promoveaza introducerea de amendamente. In urma cu o zi, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, anunta: "in lunile urmatoare, Guvernul va elabora o propunere de reforma definitiva".

In prezent, specialisti in domeniu lucreaza la o noua Lege a Sanatatii, care are sustinerea presedintiei, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul sistemului. Acestea sustin ca elaborarea noului cadru legislativ vine dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) au cerut in mod explicit acest lucru. Daca va fi realizata, Legea va insemna schimbarea macazului sistemului sanitar de la un sistem bazat pe servicii sociale de sanatate, cum este modelul scandinav, la un sistem construit pe model american.

Una dintre schimbarile importante pe care aceasta Lege a Sanatatii le prevede este o permisivitate crescuta pentru privati, pe tot sistemul, conform surselor HotNews.ro. De altfel, in aceasta zona exista precedente de presiune: in 2010, cinci parlamentari PDL au initiat un proiect de lege care sa deschida sistemul medical privatizarii, proiect care nu a trecut in Parlament.

O alta modificare pe care Legea Sanatatii aflata in lucru ar putea sa o impuna se refera la definirea pachetului de baza. Potrivit surselor citate, in prezent la acest pachet de baza lucreaza si o echipa formata din experti straini. Pe fiecare specialitate se va realiza un astfel de pachet de baza, insa cel mai probabil el nu va fi gata pana la finalul anului, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul sistemului medical.

Pachetul de baza se refera la serviciile medicale cuprinse in asigurarea medicala obligatorie si de care vor beneficia toti asiguratii. Definirea pachetului de baza are ca obiectiv delimitarea stricta a serviciilor furnizate de spitale prin asigurarea obligatorie. "Toata lumea stie de acest pachet de servicii de baza doar ca nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice", a declarat pentru HotNews.ro Lucian Duta, presedintele CNAS.

A treia modificare importanta pe care noua Lege a Sanatatii ar putea sa o aduca este statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In acest sector, in prezent exista trei variante de lucru, sustin sursele citate. Una dintre variante este plasarea Casei in subordinea Ministerului Sanatatii. Discutia pe aceasta alternativa a fost demarata la inceputul anului 2011, cand Ministerul Sanatatii a incercat sa modifice structura de conducere a CNAS, dar nu a reusit.

A doua varianta se refera la desfiintarea Casei si transformarea ei intr-un trust care sa aiba doar rolul de a da banii, painea si cutitul fiind in mainile Ministerului Sanatatii. A treia varianta este ca CNAS sa ramana cu statutul de acum. Potrivit surselor, este putin probabil ca pana in septembrie sa se schimbe situatia Casei Nationale.

Potrivit surselor din cadrul sistemului sanitar, aceasta Lege a Sanatatii la care se lucreaza in prezent prevede privatizarea Casei si spargerea ei in mai multe case privatizate, pe model german.

In cazul in care conducerea Ministerului Sanatatii se va opune scrierii acestei legi, atunci Executivul va introduce o serie de amendamente la actuala lege aflata in vigoare. In acest moment, sursele citate sustin ca opinia predominanta in Ministerul Sanatatii este sa nu se realizeze o noua lege, ci sa mearga pe amendamente.

In cazul in care majoritatea celor din minister va avea castig de cauza si vor fi introduse amendamente la legea existenta, in toamna vor intra in vigoare normele de taxare clawback in varianta Ministerului, nu a Casei de Sanatate care cere 90%, potrivit surselor citate.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, reprezinta o taxa pe cifra de afaceri a producatorilor de medicamente din comercializarea medicamentelor compensate. Propunerea Ministerului Sanatatii este ca aceasta contributie sa fie platita de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata (APP) a medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate si a medicamentelor folosite in tratamentul ambulatoriu, pe baza de prescriptie medicala.

Conform proiectului ministerului, procentul contributiei este de 60% din diferenta dintre suma trimestriala decontata in anul in curs si cea din aceeasi perioada a anului 2009 din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a contravalorii medicamentelor. Propunerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este ca aceasta taxa sa fie de 90% si sa fie platita doar de medicamentele protejate prin brevet.

Traian Basescu: Sper ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua Lege a Sanatatii

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, 2 august, in cadrul unui interviu la Radio Romania Actualitati, ca spera "ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua Lege a Sanatatii". "Acum, un spital nu poate beneficia de implicarea firmelor private in finantarea lui", a precizat presedintele.

"Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea Educatiei, iata ca a inceput implementarea ei. Probabil, acelasi lucru trebuie facut si legat de Sanatate. Noua lege a Sanatatii, care are la baza raportul comisiei prezidentiale, proiectul ei va fi pus la dispozitia Guvernului. Guvernul il va discuta, il va dezbate si poate ca-l va adopta pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele.

Jeffrey Franks: In lunile urmatoare, Guvernul va elabora o propunere de reforma definitiva

In urma cu o zi, luni 1 august, si seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, vorbea despre "o regandire fundamentala a serviciilor publice si a finantarii din sectorul sanitar". "In lunile urmatoare, Guvernul va elabora o propunere de reforma definitiva, pana atunci urmand a fi luate unele masuri urgente care sa asigure achitarea facturilor si furnizarea de servicii celor ce au nevoie", anunta oficialul Fondului.

Potrivit acestuia, "o regandire fundamentala a serviciilor publice si a finantarii din sectorul sanitar va fi esentiala pentru a se decide care va fi nivelul serviciilor pe care sistemul public de sanatate isi permite sa le ofere si rolul pe care l-ar putea juca o asigurare privata care sa acopere serviciile si medicamentele care nu sunt acoperite de asigurarea de baza oferite de stat".