VIDEO Directorul Casei Nationale de Sanatate, Lucian Duta: "Sistemul informatic a fost si este sabotat"

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 13 ianuarie 2011, 18:44 Actualitate | Esenţial


Lucian Duta
Foto: Hotnews
Anumiti "baieti informaticieni" au reusit, pana acum o luna, sa profite financiar de pe urma fraudelor din sistemul asigurarilor de sanatate, afirma intr-un interviu HotNews.ro dr. Lucian Duta, directorul CNAS. Aflat in mijlocul unei perioade extrem de tensionate, provocate de blocarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), Lucian Duta vorbeste despre contractul incheiat pentru construirea acestui sistem si despre despagubirile care vor fi solicitate consecutiv blocarii lui. Care sunt reactiile CNAS in fata provocarilor din sistem si de cata sustinere din partea premierului Emil Boc mai beneficiaza directorul CNAS in urma blocarii SIUI? Lucian Duta raspunde la toate aceste intrebari.

Informatia pe scurt:
 • SIUI a fost si este sabotat de niste "baieti informaticieni" care, practic, controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene (...). Ma refer la cei care introdusesera programe paralele cu SIUI-ul, programe prin care se facea pana acum o luna de zile raportarea si platile in sistemul Casei Nationale de Asigurari (...). Cel mai pregnant acest lucru s-a vazut la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Baietii acestia care s-au opus si se vor opune in continuare, probabil inca cateva luni de zile, duc in realitate tot catre sferele de management ale caselor judetene.
 • Daca este justificat sa cerem despagubiri...absolut, o vom face. (despre solicitarea de despagubiri pentru blocarea SIUI in aceste zile, n.r.).
 • Nu prea sunt atat de optimist cu introducerea Caselor Private de Asigurari.
 • Nu am reusit sa recuperam o suma semnificativa din creantele companiilor de stat (este vorba in special de Compania Nationala a Huilei si de CFR, n.r.).
 • In urmatorii doi ani cred ca vom reusi sa reducem termenele de plata din sistem (exista in prezent datorii neachitate de catre CNAS catre farmacii provenind din februarie 2010, n.r.).
 • Fondurile alocate spitalelor sunt mai mici in 2011 cu 10%. Daca scaderea aceasta nu va fi urmata de o redimensionare a numarului spitalelor, atunci lucrurile nu vor sta foarte bine. Cel putin in acest an vom mentine criteriul numarului istoric de cazuri pentru spitalele care raman.
 • In acest moment cred ca am sustinerea premierului Emil Boc.

   
V.M.:
Dupa discutia de astazi, aveti in continuare sustinerea premierului?
Lucian Duta: Dupa discutiile pe care le-am avut cu premierul Emil Boc cred ca dansul ma sustine si cred ca intelege eforturile pe care ne-am angajat sa le facem. Nu s-a vorbit despre demisia mea dar aceasta este o functie in care am fost numit de premier. Daca vreodata se va pune problema de a-mi da demisia la cererea primului-ministru este absolut evident ca o voi face. In acest moment eu zic ca am sustinerea dansului.

V.M.: Ati vorbit, in raspunsurile catre cititorii HotNews.ro, despre "sabotarea" Sistemului Informatic Unic Integrat de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cine sunt cei care au "sabotat" sistemul?
Lucian Duta: SIUI a fost sabotat si este sabotat de niste "baieti informaticieni" care practic controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene, ocolind SIUI-ul. Eu nu spun ca aceste aplicatii erau ilegale, dar erau niste aplicatii care produceau niste profituri in anumite zone private. Sistemul SIUI a fost auditat de catre o echipa de tehnicieni ai Casei Nationale si, pe baza acestei auditari, am luat hotararea ca in 2010 sa trecem la varianta centralizata a sistemului. E o hotarare comunicata Consiliului de Administratie si in urma discutiilor pe care le-am avut am luat decizia sa construim acest sistem.

Cand vorbesc despre “baietii informaticieni” ma refer la cei care introdusesera programe paralele cu SIUI-ul, programe prin care se facea pana acum o luna de zile raportarea si platile in sistemul Casei Nationale de Asigurari, raportare care nu putea fi controlata 100% si intr-o maniera despre care nu puteai spune ca e foarte sigura. Pentru ca numai cu SIUI-ul, un sistem care poate sa interactioneze cu datele cetatenilor si ale medicilor si ale furnizorilor de servicii din toate judetele, poti sa ai garantia ca un pacient, o reteta sau un serviciu nu este gestionat decat o singura data in sistem si nu este dublat, triplat, nu se elibereaza retete pe numele mortilor sau a pacientilor care nu exista. Toate cazurile pe care am reusit sa le arat presei - am facut publice cazuri in care s-au prescris retete la pacienti decedati - se faceau exact in acele judete care refuzau practic sa implementeze SIUI-ul.

V.M.: Dar cine sunt ei? Unde s-a observat cel mai intens o astfel de activitate?
Lucian Duta: Cel mai pregnant acest lucru s-a vazut la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. De cand am preluat conducerea Casei Nationale, impreuna cu colegul de la Bucuresti, toate eforturile noastre impreuna au fost sa fortam implementarea acestui sistem, care in momentul preluarii mele era zero in Bucuresti. Baietii acestia care s-au opus si se vor opune in continuare, probabil inca cateva luni de zile, duc in realitate tot catre sferele de management ale caselor judetene. Este o poveste destul de complicata, bine acoperita juridic pentru ca in urma controalelor pe care le-am efectuat am vazut ca sunt destul de bine acoperiti juridic. Noul sistem SIUI garanteaza ca platile care se fac de Casa Nationala sunt plati reale si foarte bine controlate.

Nu stiu daca este intamplator sau nu, dar toata efervescenta media din ultimele zile s-a realizat in jurul Casei Bucuresti si lucrurile in tara nu stau deloc asa cum sunt prezentate la Bucuresti. Nu vreau sa fac supozitii, dar dati-mi voie sa emit ipoteza ca nu este deloc intamplator ca ceea ce se arunca in eter la aceasta ora, si care pare cataclismic, in realitate este o defectiune normala recunoscuta si pe site-ul partenerului Oracle. Din punct de vedere tehnic, la aceasta ora, este o eroare care a aparut in platforma venita la pachet, scrisa de firma americana. Nu este o platforma scrisa in Romania. Este o platforma folosita in toate marile sisteme din lume, eroarea a mai aparut, s-a rezolvat si cam asta este. 

V.M.: Veti solicita despagubiri pentru blocarea sistemului informatic al Casei?
Lucian Duta: Nu va pot raspunde la cald in acest moment pentru ca va trebui sa discut cu juristii, va trebui sa ne uitam in contract. Noi nu avem contract cu furnizorul de platforma, ci cu un integrator de sistem, o alta firma, si trebuie vazut clar daca putem cere despagubiri pentru acest lucru. Nu stiu sa va dau un raspuns sigur. Daca este justificat sa cerem despagubiri...absolut, o vom face.

V.M.: Pentru mentenanta sistemului s-au prevazut 44 milioane de euro din care s-a actualizat sistemul. Pana acum s-au cheltuit 36 milioane. Pentru a verifica acesta date, directorul dumneavoastra, Dorin Ionescu, a fost intrebat de colegii de la Gandul cat a costat sistemul informatic. Iata ce a raspuns: "Asta e problema acum? Mai avem de platit 15 ani de acum incolo". Ce anume mai avem de platit?
Lucian Duta: Contractul este de 103 milioane. Pentru vechiul sistem s-au platit, in 2008, 50-60 milioane si acum s-au mai platit inca 36 milioane. Restul pana la 103 sunt practic mentenanta pe care o facem pentru acest sistem timp de 11 ani. Nu vorbim de alti bani ci de acelasi contract, dar altfel redimensionat. Probabil ca, de multe ori subalternii mei nu au exercitiul comunicarii foarte exacte cu media. Eu nu am plecat la drum cu ideea de a cheltui mai multi bani, ci din contra.

V.M.: Faceti o previziune: in cat timp credeti ca in Romania vor exista case de asigurari private functionale?
Lucian Duta: Noi am discutat cu Banca Mondiala si i-am rugat sa ne asiste in incercarea de a defini un pachet de servicii de baza, fara de care nu se poate. Nu e un proces foarte simplu, trebuie sa tii cont de foarte multi parametri. Cred ca anul acesta avem toate sansele sa putem macar sa-l definim, iar odata definit el trebuie asumat. Pentru ca este o asumare foarte mare din punct de vedere politic. Nu eu am inventat apa sau roata. Toata lumea stie de acest pachet de servicii de baza doar ca nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice. Trebuie sa ai curaj si sa recunosti ca statul nu are destule resurse. Resursele pe care le administreaza Casa nu sunt banii statului, sunt bani privati.

V.M.: Vor avea PD-L si UDMR curajul sa faca asa ceva inainte de alegerile parlamentare?
Lucian Duta: Pana sa va raspund la aceasta intrebare trebuie sa reusesc sa definesc acest pachet de servicii de baza. Dupa aceea vom vedea. Ca principiu, degeaba vorbim acum de asumari politice daca nu avem definit acest pachet.

V.M.:
In cat timp veti defini acest pachet?
Lucian Duta: Eu sper ca anul acesta sa-l putem defini. Dar nu poti veni cu el sa spui asta este...e o dezbatere...

V.M.: Deci inteleg ca mai dureaza cel putin un an pana ce putem incepe sa vorbim despre asigurarile private.
Lucian Duta: Cel putin un an. Daca nu vom reusi sa cadem de acord pe un pachet de servicii si bineinteles sa aiba continuitate in ceea ce priveste guvernarile ulterioare, eu nu prea sunt atat de optimist cu introducerea Caselor Private de Asigurari.

V.M.: Aveti o evidenta stricta a tuturor arieratelor din sistem?
Lucian Duta: In acest moment nu va pot da cifra exacta a arieratelor, dar structura acestor arierate sunt corespunzatoare pietei medicamentelor. Pe partea de medicamente nu avem definita o bariera care sa-ti limiteze consumul, iar pe partea de spitale modul in care sunt construite tehnic bugetele lasa loc la producerea de arierate. Bugetul spitalelor este de multe ori supradimensionat in comparatie cu posibilitatile reale de finantare din sistem.

V.M.: Peste jumatate dintre datoriile pe care Casa trebuie sa le recupereze sunt concentrate in zece companii, majoritatea de stat. Printre ele Compania Nationala a Huilei sau CFR-ul. Cat anume din aceste creante au fost recuperate?
Lucian Duta: Din pacate nu am reusit sa recuperam o suma semnificativa din aceste creante.

V.M.: Vor mai fi recuperate vreodata?
Lucian Duta: Cred ca aceasta este o decizie pe care ar trebui sa o discutam intr-un cadru mai larg si care depinde de felul in care isi gestioneaza activitatile fiecare guvern.

V.M.: A aparut o directiva europeana care va obliga statul sa plateasca produsele pe care le achizitioneaza intr-un termen de 30 de zile, doar exceptional sunt acordate 60 de zile. In prezent exista restante din februarie 2010. Exista sanse sa ajungem in doi ani sa respectam aceasta directiva europeana si sa reducem termenele de plata la 30 de zile?
Lucian Duta: In urmatorii doi ani cred ca vom reusi sa reducem termenele de plata din sistem. Cred ca daca vom reusi sa luam niste masuri complementare, daca vom gasi metode sa controlam consumul in functie de cati bani avem, daca vom avea curaj sa ducem informatizarea pana la capat si sa spunem ca avem prea multe spitale in Romania si sa punem piciorul in prag, eu cred ca se poate rezolva.

V.M.: In 2011 Casa are contract cu 505 spitale. Cu cate va avea contract la inceputul lui 2012?
Lucian Duta: Ma feresc sa dau un numar, dar fondurile alocate acestui segment de consum sunt mai mici in 2011 cu 10%. Daca scaderea aceasta nu va fi urmata de o redimensionare a numarului spitalelor, atunci lucrurile nu vor sta foarte bine. Sper ca aceasta scadere nu se va reflecta in scaderea calitatii serviciilor medicale. De aceea e nevoie de masuri rapide. Cel care stabileste cate spitale exista numeric e Ministerul Sanatatii.
V.M.: Spitalele sunt incurajate sa mentina un numar cat mai mare de paturi si sa efectueze cat mai multe internari prin folosirea de catre Casa a criteriului numarului istoric de cazuri rezolvate, in loc sa foloseasca criteriul calitatii serviciilor furnizate. S-ar recomanda diminuarea acestui criteriu, dar masura nu este prevazuta in contractul cadru pe 2011. De ce?
Lucian Duta: Trebuie sa facem cu 10% mai putine contractari si daca numarul de paturi dintr-un judet este mai mare va trebui sa vedem ce facem. Daca raman mai multe spitale fata de cati bani s-au hotarat in acel judet, atunci ce facem? Este o solutie pe care o discutam in continuare cu Ministerul Sanatatii. Ideea nu este de a scadea calitatea serviciilor medicale prin nefinantare, ci de a arunca resurse financiare catre spitalele care ofera calitate.
V.M.: Asadar veti mentine criteriul numarului istoric de cazuri cu spitalele care raman?
Lucian Duta: Deocamdata este un criteriu, dar nu cel unic.
V.M.: Da, dar este cel predominant.
Lucian Duta: Da.
V.M.: Va ramane predominant in continuare?
Lucian Duta: Cel putin anul acesta da.

V.M.: In toamna lui 2010 s-a discutat despre trecerea CNAS in subordinea Ministerului Sanatatii. Atunci, dumneavoastra contraargumentati spunand ca “numai prin independenta CNAS am putea avea garantia ca politicul nu-si va pune amprenta pe activitatea Casei si ca institutia va servi nemijlocit interesele pacientilor”. Dar iata ca prin ordonanta 133 este schimbata componenta Consiliului de Administratie, patru din cei 7 membri fiind numiti de catre premier. Aceasta schimbare nu transforma in praf garantia neamestecului politic in activitatea Casei?
Lucian Duta: Faptul ca s-a modificat componenta Consiliului de Administratie nu inseamna ca s-a modificat si raportul juridic si functional intre presedintele CNAS si Consiliul de Administratie. Eu, cand vorbeam de neamestecul politicului, ma refeream la tendinta care a avut loc pana in 2008, mai ales in preajma campaniilor electorale, de a lasa impresia ca in sistemul de sanatate curge lapte si miere, de a arunca cu bani in dreapta si stanga. Practic statul s-a indatorat doar de dragul campaniilor electorale. In 2004, in preajma campaniei electorale brusc s-a spus ca toata lumea va avea medicamente compensate. Ne-au trebuit 2 ani pana am reusit sa platim arieratele acumulate in urma acestei masuri iar, in 2008, tot in preajma campaniei electorale, s-a scos plafonul de farmacii. A fost un plafon foarte mult comentat si, in 2009, cand guvernul Boc a preluat conducerea, intr-un singur an a trebuit sa plateasca in plus 300 milioane de euro. Am asistat pe parcursul lui 2009 la un fapt nemaintalnit: statul nu avea niciun mecanism de control asupra cheltuielilor banilor din piata farma. Toata lumea consuma, consuma numai medicamente scumpe si nu aveai niciun mecanism de control.

V.M.: Pe de alta parte astazi, patronatele si sindicatele nu au niciun mijloc de control asupra felului in care sunt cheltuiti banii.
Lucian Duta: Majoritatea prerogativelor Consiliul de Administratie sunt numai de a aviza hotarari si nu de a aproba. Rolul Consiliului de Administratie in raport cu Presedintele este foarte bine definit si este unul de dezbatere, de discutie. Eu cand m-am referit la independenta Casei m-am referit la incercarea de a transforma Casa intr-un organism care nu mai trebuie sa fie supus aberatiilor din 2004 si 2008 despre care am vorbit. Modificarea Consiliului de Administratie nu cred ca va produce efecte majore prin care cineva ar putea veni sa-mi forteze mana sa iau decizii neconforme. Nu acesta a fost scopul acestei ordonante.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9755 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  sabotaj.. intelectual (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:08)

  pehash [utilizator]

  mi-am disturs un neuron (sper ca nu singurul) incercand sa inteleg cum niste 'baieti informaticieni' saboteaza baza de date Oracle de o pun pe butuci in asa hal ca romanasii nostrii cu multe circumvolutiuni care ofera asistenta worldwide din turnuletele din aurel vlaicu nu mai reusesc sa-i dea de cap zile in sir...
  • -1 (3 voturi)    
   prietene, tu vorbesti sa nu adormi (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:08)

   @hash [anonim] i-a raspuns lui pehash

   In primul rand tu iti supraestimezi natia. visezi romanasi care lucreaza la turnulete. afla ca au chemat niste consultanti din state ca sa rezolve problema, "prietenii tai" super inteligenti nu au fost in stare...
   • +7 (7 voturi)    
    fiecare cat il duce.. (Joi, 13 ianuarie 2011, 21:04)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui @hash

    eu stiu romanasi chemati in state ca sa rezolve probleme similare. nu-mi supraestimez natia, nici macar nu am scris asa ceva (ca dovada raspunsul tau), dar nici nu-i neg valorile. pe de alta parte, daca tu traiesti inconjurat doar de prosti, nu trebuie sa generalizezi. fiecare se aseamana cu cin'se-aduna.. :)
   • +8 (8 voturi)    
    Siveco Siveco Siveco..... (Joi, 13 ianuarie 2011, 23:19)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui @hash

    Sistemul asta e facut cumva de Siveco?
    The one and only?
    Ca am vazut la cineva un program de raportare facut de siveco si mergea EXTREEEEEEEEEEM de prost.

    Tare mi-e mie ca sistemul e prost facut si nu e proiectat sa reziste la un regim normal de functionare si acum dau baietii vina pe hackeri :))
    • +7 (7 voturi)    
     Exact (Vineri, 14 ianuarie 2011, 7:07)

     pateu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Exact asa e
 • +1 (3 voturi)    
  Lege (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:35)

  asiguratul [anonim]

  Ia obligati si pedepsiti prin lege ca SIUI-ul sa fie singurul sistem folosit de catre toti cei care au vreo treaba cu asigurarile de sanatate.
 • +3 (5 voturi)    
  DEMISIA (Joi, 13 ianuarie 2011, 19:42)

  mari [anonim]

  De Demisie nu ai auzit smechere? cine raspunde pentru haosul asta? dupa tine, probabil niste medici, informaticieni? dar TU ai vreo responsabilitate pentru porcoiul de bani pe care il iei?
 • +4 (6 voturi)    
  pfuuu, cati bani se fura prin casa de sanatate!!! (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:06)

  resita31 [anonim]

  cele mai rentabile afaceri in momentul de fata, daca ai ceva lichiditati, sunt farmaciile. fie medicul elibereaza, pe shustache, retzete pe care le le iau de la farmacie si apoi le vinde farmacia si fac 50/50%,...
  fie cand te duci la farmacie, cel mai scump medicament nu il au, iar saracu' bolnav fiindca are nevoie de medicamente renunta la respectivul medicament pe care ulterior farmacisti il valorifica...
  si-ar mai fi multe de spus, dar ca orice shmen profitabil, nu se va intreprinde nimic pt a fi stopat... , dar guvernul va spune ca nu mai sunt bani... ca atat pot... in fine... Romania...
  • +1 (1 vot)    
   Nu prea..... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 18:17)

   vasile aspirina [anonim] i-a raspuns lui resita31

   Dragul meu/draga mea in momentul in care se presupune ca faci astfel de "smenuri" ,iar ca farmacie ai parte de un control CNAS,CJAS sau MSF si esti puricat la sange in privinta medicamentelor disponibile in momentul respectiv pe raft,asta presupunand facturi,retete respectiv loturi si date de expirare nu cred ca iti face vine bine.Nu neg faptul ca astfel de "smenuri" de fac dar sunt cazuri izolate.Daca vrei sa stii cele mai frecvente cazuri sunt acelea de a directiona reteta sau pacientul catre o anumita farmacie(a se citi lanturi de farmacii).O sa mai revin pe tema asta
  • 0 (0 voturi)    
   iar in alta ordine de idei (Vineri, 14 ianuarie 2011, 18:40)

   vasile aspirina [anonim] i-a raspuns lui resita31

   in mometul in care farmacia respectiva nu are un medicament exista mai multe variante,fara a fi nevoie ca pacientul sa renunte pur si simplu:
   1.marea majoritate a medicamentelor au un generic sau chiar mai multe
   2.farmacia poate aduce respectivul medicament (chia in contractul cadru este stipulata obligatia farmaciei de a se aproviziona cu medicamente)
   3.poate merge la o alta farmacie etc.
   So u better stay away
   Mai documenteaza-te
 • -2 (2 voturi)    
  My name is Duta..Lucian Duta (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:17)

  Numele meu este SPAGA [anonim]

  Duta este omul lui Videanu cu sacosa.
  De unde credeti ca are mai multe case ( nedeclarate) si masini de lux ? A carat cat a putut la primarie unde a primit training ul de rigoare de la seful sau

  Aveti idee cata spaga a incasat cu SIUI ul ?

  Credeti ca simte ceva ? Nu isi va da demisia, pentru ca nu are onoare

  Nu vedeti ca nu e nimeni vinovat ?
 • +3 (3 voturi)    
  intrebare capcana (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:19)

  lesnic sorin [anonim]

  Daca ne poate spune dl Duta cum se face ca impreuna cu sotia ,2 fini si un prieteni au reusit sa intre in rezidentiatul din 1995 pe primele 5 pozitii intr-o competitie cu alti 3500 de medici?Pormotia 1995 a UMF Craiova nu va uita acest examen.Ne mai miram ce a facut ca director la CNAS?Vedeti ce a facut ca Compania Nationala aSArii!!!
 • +5 (7 voturi)    
  tipic pentru Boracle (Joi, 13 ianuarie 2011, 20:30)

  aac [utilizator]

  din cele 103 milioane sînt sigur că mai bine de jumătate sînt numai plata licențelor. Iar de restul îți livrează un cacao frumos ambalat. Toți marii jucători din piață au început să se sature de politica absolut aberantă de licențiere a uriașului cu picioare de lut. Pe lîngă asta a cumpărat tot ce se putea cumpăra pe piața softurilor concurente (cu totul): Sun, MySQL, etc. Atacă și scufundă. Mai nou văd că în disperare a început afaceri cu statele neștiutoare de cele informatice care bagă bani fără număr (pe care nu-i au) în ceva care nu există.
 • +3 (3 voturi)    
  Sistem netransparent (Joi, 13 ianuarie 2011, 22:00)

  Cristi [anonim]

  Ca un astfel de sistem sa fie transparent , orice om care plateste taxele trebuie sa aiba acces sa vada ce cheltuieli au facut medicii in numele lui (sunt cazuri in care medicii de familie inregistreaza cheltuieli facute in numele unor pacienti fara ca acestia sa fie bolnavi sau ca pacientii sa stie acest lucru ).
  A doua problema de care va feriti si toata lumea o stie este legata de validarea cheltuielilor realizate de catre medici. Sabotorii interni se stiu, dar nu se spun. Ei modifica sistemul astfel incat cheltuieli care nu ar trebui sa fie validate de catre sistem (ne fiind legale) sunt trecute la categoria avertisment in loc de refuz de plata. Prin urmare o caruta de bani de la buget se scurg ilegal in buzunarele unora.
  Hai ca se poate , trebuie doar putina vointa si lucrurile vor deveni corecte si transparente!
  • +1 (1 vot)    
   pt. cristi (Joi, 13 ianuarie 2011, 22:45)

   specialistu [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   La ce cheltuieli te referi.?Stiu de foi de internare fictive, dar nu inteleg cum poate un medic de familie sa inregistreze niste cheltuieli pe numele unor pacienti...Nu stiu cum se face ca toti ajung la medicul de familie invariabil cand e vorba de exemple proaste. Ma indoiesc ca ei sunt tartorul, sunt niste bieti acari paun. De altfel nu in fata cabinetelor, ci in curtea spitalelor sunt show rooms de masini si stiu precis ca MF primesc 4 lei imozabil pe pacient, asa ca...
 • +3 (3 voturi)    
  Dutulica (Joi, 13 ianuarie 2011, 22:06)

  mihai [anonim]

  Mai bine domnul Duta ar fi trebuit sa recunoasca faptul ca SIUI-ul este un gunoi informational scris pe genunchi de Siveco si vandut prostului de contribuabil roman. Sa-i dea Dumnezeu sanatate si lui, si firmei de a scris softu' (nu, nu Oracle - este ca si cum as da vina pe mysql pt ca eu am scris porcarii in php)
  • +2 (2 voturi)    
   Stie ce spune seful! (Vineri, 14 ianuarie 2011, 5:36)

   Bob Dylan [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Are dreptate omul:ca sa nu mai comentati ,fara sa stiti realitatea,va rog sa vorbiti cu medicii de familie care platesc bani la greu personalului din CAS pentru intocmirea actelor(care privesc activitatea cabinetului si in mod normal ar trebui realizate de acesti medici sau alti contabili)!!!!Lucrul acesta este cunoscut de multa vreme dar se tolereaza deoarece ies bani frumosi.O multime de contabile si economiste cu studii facute pe bani,angajate la CAS, lucreaza cu echipamentul Casei pentru propria bunastare....Acest soft va fi functional 100% daca nu este sabotat din interior!
   • +2 (2 voturi)    
    ce vorbesti domnule? (Vineri, 14 ianuarie 2011, 11:28)

    jean [anonim] i-a raspuns lui Bob Dylan

    ai lucrat vreodata cu softul asta de-l lauzi cu asa ardoare? lucrez in informatica medicala de prin 86 de pe vreme Felix-urilor si pot sa-ti spun ca SIUI e o porcarie. unele module (STOMA, de ex.) merg rezonabil dar altele sunt de-a dreptul stupide. de ex. SIUI-PNS in care sunt bagate de-a valma partea medicala cu schemele terapeutice, cu partea contabila (facturi, ordine de plata), cu farmacia,cu materialele sanitare, totul amestecat intr-o aplicatie pe care nu stii de unde sa o apuci ca sa faca ceva. colac peste pupaza, nici nu poti genera un raport ca sa poti vedea daca ai gresit ceva sau nu. genereaza rapoarte numai la CAS si numai dupa ce ai incarcat datele din alta aplicatie (FARM-CI). daca tu numesti asta aplicatie facuta cu cap, inseamna ca lucrezi fie la CNAS fie la SIVECO. si acum ameninta prin tara ca nu li s-au trimis date corecte. nici nu ma mire
 • +3 (3 voturi)    
  CASS (Vineri, 14 ianuarie 2011, 1:57)

  Dragos Popa [anonim]

  Eu am 15 ani experienta DBA pe Large Databases, mi-am oferit serviciile dar nu le-a vrut nimeni!?!? am primit pe surse informatia ca ar fi interese politice care ma depasesc...

  P.S. oricum nu a fost chemat nici un specialist din nici o America. Doar au ridicat un Service Request la Worldwide Support si cum Bangalore dormea la ora aia le-a raspuns cineva din Australia care fiind primul a devenit automat Owner de problema din partea Worldwide si a pasat-o in Bangalore cum au facut indienii ochi...
  • +1 (5 voturi)    
   parere (Vineri, 14 ianuarie 2011, 7:15)

   din_USA [anonim] i-a raspuns lui Dragos Popa

   1. e clara ca problema e la nivelul managementului.
   nu au organizat proiectarea produsului asa cum trebuie.
   2.specialistii romani care erau buni...au plecat de mult din tara.
   3. un specialist oracle in romania e platit cam cu 1000-1500 Euro, in strainatate ia lejer 6000 Euro.
   4. dau degeaba vina pe oracle..e cel mai mare producator de soft e renumit...numai in romania a aparut bug-ul Aiureli ca sa dea vina pe altii.
   problema e acolo la romani ca sunt incompetenti.
   5. lucrez cu baze de date de peste 15 ani, sunt plecat de mult din mizeria de acolo. Nu puteam gasi un job bun acolo pentru ca nu dadeam spaga. Bine am facut ca am plecat din tara...am lucrat la proiecte importante in Europa si de vreo 10 ani in USA pe bani f buni.
   deci e normal sa se intample asta in romania...prost management, prosti programmers.
   platesc prostii de romani pana la urma.
 • +2 (2 voturi)    
  seful varza de la ORACLE Romania, e si la FP (Vineri, 14 ianuarie 2011, 3:10)

  eu stiu tot [anonim]

  adica in conducerea Fondului Proprietatea. Promovat acolo de americanii de la Franklin Templeton, managerii pe multe milioane de la fond. ca sa le acopere neregulile/
 • +1 (3 voturi)    
  furt si spaga ! (Vineri, 14 ianuarie 2011, 7:37)

  pepe [anonim]

  sistemul a fost auditat de tehnicieni din cadrul Casei.... poate de-ai casei... gunoi tip SIVECO cu multa spaga !
 • +3 (3 voturi)    
  adevarat (Vineri, 14 ianuarie 2011, 7:58)

  dragsor [utilizator]

  omul are perfecta dreptate
  "Sistemul informatic a fost si este sabotat" su nu numai este furat de toate hoardele de hoti si incompetenti care s-au perindat pe la conducerea tarii astea
  Unde sunt tepele din Piata Victorie basescule?
 • +1 (3 voturi)    
  fals (Vineri, 14 ianuarie 2011, 8:45)

  angi [anonim]

  Acestea sunt declaratii pentru cei care nu inteleg cum ar trebui sa functioneze un astfel de sistem.
  Sistemul SIUI e prost proiectat, nu e boicotat.
 • +2 (2 voturi)    
  sabotat de prostie (Vineri, 14 ianuarie 2011, 9:54)

  programator [anonim]

  S-a trecut in exploatare un sistem la nivel national, dezvoltat in ani de zile si pe zeci de milioane si nu exista nici o rusine sa se dea vina pe orice. Nu a fost timp de testare? In loc sa se ia de programatorii care au reusit sa asigure supravietuirea pana sa vina marele sistem la fel de bine putea sa dea vina pe preoti ca nu au sfintit serverul.

  Gura pacatosului insa spune adevarul: sustine ca inainte profitul se ducea in zone private, de parca acum lucreaza cu firme de stat, ceea ce e de inteles pentru ca firmele respective chiar lucreaza la calitatea unor firme de stat. :)
 • +2 (2 voturi)    
  ganditor (Vineri, 14 ianuarie 2011, 10:10)

  dutzulica [anonim]

  stimabile Dutu, te-ai gandit mult cand ai declarat ineptriile din interviu ? sau gandiirea este ceva mult prea abstract pentru spagarii de serviciu ? O analiza a ceea ce s-a intamplat ati facut ? Aveti de gand sa o faceti ? sau asteptati sa treaca timpul, sa uite oamenii si sa continuati cu potlogariile pe zeci de milioane de euro ?
 • +3 (3 voturi)    
  Conceptul de backdoor (Vineri, 14 ianuarie 2011, 10:28)

  denvarel [utilizator]

  Ma intreb daca domnul director cunoaste conceptul de backdoor. Adica portite de eludare a unui program lasate intentionat sau nu intr-un el. Daca managementul de proiect e varza acesta nu poate verifica daca scripturile fac verificarile necesare validarii datelor. In consecinta un baiat care a implementat unele dintre aceste scripturi poate profita de gaurile in securitate pe care chiar el le-a lasat. Din varii motive. Unul este faptul ca firma la care lucreaza da afara si angajeaza pe banda fara a pastra un nucleu de programatori platiti regeste pentru un proiect. Tipic romanesc: de ce sa-i dam 2-3 000 euro unuia cand de banii astia angajam 5.
  Cate carute trebuie sa bage in gard Siveco pentru a va da seama ca buba e in managementul acestei companii?
  Nu sunt profesionisti! Urmaresc doar profitul si nu sunt interesati cum il fac. Sunt victimele propriilor conceptii de afaceri. Cred ca multimea aduce calitate si softwareul functioneaza daca dai spaga. Calculatorul nu cunoaste notiunea de spaga, el face ce ii spui sa faca si nimic mai mult. Daca nu face ce vrei tu e numai vina ta! Nu ai fost in stare sa-l programezi! Nu mai cautati acolo unde nu trebuie! Si nu ne mai prostiti pe noi!
  Vinpvatul e unul singur: implementatorul! Si la banii astia nu este de conceput asa ceva
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 11:09)

   vlad alexandru [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Ai perfectă dreptate! Siveco trebuie să plătească, cine a semnat acceptanţa trebuie să plătească. Doar aşa se va face dreptate.
 • +1 (1 vot)    
  d.lui L.Duta CASS, personal si interesant.... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 11:33)

  pensionaru amarat.... [anonim]

  este o vb."tot raul spre bine',,,, - poate asa veti observa ca pensionarii ca mine, la 75 de ani, care plaetsc CASS si mai muncesc ca PFA/Taxi... sunt pusi sa mai plateasca , inca odata, sanatatea...

  asta se pare ca de fapt ar trebui sa fie o 'magulire' ca vezi tu Doamne sutem 'persoana la patrat' cat de fapt,suntem 'persona non grata' ...

  D.le Duta - care este diferenta etica, morala intre un pensionar 'lenes' , ce stat bine mersi acasa.. si mine care ma scol la 5,30 si muncesc cat pot...?

  Cel care nu face nimic nu plateste decat o singura data CASS.... cel ce munceste este 'onorat' sa plateasca si al 2-lea CASS

  Ceva nu-i in regula cu acest al 2-lea CASS iar asta s-ar rezolva repede daca la art. 213, se va adauga urmatorul amendament: - sunt scutiti de plata CASS pensionarii la limita de varsta, care au calitatea de PFA pt care platesc impozitul pe venit..../ varinate.
  Ce parere aveti D.le Director?

  Poate verificati si aceasta lucrare contra-naturii umane, acum, odata cu defectarea sistemului (vezi leg 95/2006, art. 211-214)
 • +1 (1 vot)    
  Contradictie ? (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:12)

  gabriel4west [utilizator]

  SIUI a fost sabotat si este sabotat de niste "baieti informaticieni" care practic controlau prin programe proprii functionarea la nivelul anumitor case judetene, ocolind SIUI-ul.

  Baietii acestia care s-au opus si se vor opune in continuare, probabil inca cateva luni de zile, duc in realitate tot catre sferele de management ale caselor judeten

  _______________________________
  Nu vreau sa fac supozitii, dar dati-mi voie sa emit ipoteza ca nu este deloc intamplator ca ceea ce se arunca in eter la aceasta ora, si care pare cataclismic, in realitate este o defectiune normala recunoscuta si pe site-ul partenerului Oracle. Din punct de vedere tehnic, la aceasta ora, este o eroare care a aparut in platforma venita la pachet, scrisa de firma americana. Nu este o platforma scrisa in Romania. Este o platforma folosita in toate marile sisteme din lume, eroarea a mai aparut, s-a rezolvat si cam asta este.


  Ori sun baietii informaticieni ori este o eroare Oracle ?? care din doua ?
 • -1 (1 vot)    
  talharie (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:15)

  silvia [anonim]

  In tara asta daca cineva doreste sa evidentieze ceva clar , concis si la obiect....,este sabotat de catre baietii destepti !!! A se efectua o baza de date cu toate elementele corecte , curate despre noi toti(ceea ce in afara exista de ani buni)...,la noi se clasifica ca ceva periculos !!! Da periculos ptr cei care nu mai au posibilitatea sa manevreze dupa bunul plac...,retetele , medicamentele...etc,existand o intreaga filiera !!!
  Urata natie suntem si uraciosi !!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Sistemul a fost virusat ... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:29)

  Nicolae [anonim]

  Sistemul a fost virusat de o mare SPAGA. Toti baietii astia de la stat, tari in gura cind trebuie sa-si dea cu caramida pe piept schimba macazul cind iese prost - in traditia portocalie - "noi nu suntem de vina ceilalti ne saboteaza". Cheliosul asta care ne da lectii ar trebui de mult sa-si fi dat demisia si sa fie arestat pentru subminarea economiei nationale. In schimb el sta teapan ca o mahalagioaica in fata portii si tot croncane mizerii. La stat 99% din achizitii se fac exclusiv pe SPAGA si se cumpara tot felul de porcarii la preturi astronomice. la noi piata e plina de programatori beton dar cretinoizii cumpara pe sute de milioane de euro softuri inutile. Ministerele cumpara softuri care nu sunt compatibile intre ele, bazele de date sunt praf, echipamentele se iau pe spagi imense dar .... noi investim banii... prostilor care stau la cozi si le dam flit. Asta ne meritam daca suntem condusi de spagari incompetenti!
 • 0 (2 voturi)    
  Aberatii fara numar la dutulina (Vineri, 14 ianuarie 2011, 12:36)

  Thunderstrike [anonim]

  Nu serios, SIUI sabotat din interior ? Eroare Oracle ? Pe cine vrei tu sa prostesti, dutulina ? Daca SIUI era bun, de ce ai oprit toate casele judetene din lucru cand a fost Basescu in vizita la CNAS la prezentarea SIUI-ului ? Basca ca la TV faceai figuratie cu "acum ne conectam la CAS Covasna" cand Covasna si toate celelalte case erau OFFLINE, chiar tu cerand acest lucru in adresa semnata de tine... Ai prezentat jpg-uri Presedintelui Romaniei cu conexiuni la alte case... mi-e scarba. Seamana foarte mult cu celebrele vizite de lucru comuniste cand se vopseau spicele in galben-auriu si se stergeau porcii la fundulet. Basescu, cum de poti permite un astfel de afront, o prostire pe fata ? Ai fost mintit, tras pe sfoara, cu proba chiar adresa semnata de dutulina. Nu e greu sa faci rost de vestita adresa care incrimineaza CNAS pana la Dumnezeu. Pe noi informaticienii nu ne poate prosti, tu de ce accepti un asemenea afront ? SIUI-ul este o sfidare continua si se pastreaza in acest stadiu pana invatam sa avem ATITUDINE !
  • -1 (1 vot)    
   Ai omis ceva despre Base... (Vineri, 14 ianuarie 2011, 13:27)

   Ciprian [anonim] i-a raspuns lui Thunderstrike

   .. La lansarea SIUI din decembrie 2010, Basescu declara ca "este nevoie si de informaticieni", iar acum aflam cu surprindere ca este nevoie doar de informaticienii SIVECO sub forma de monopol.
   PS. Monopolul nu este interzis?
 • 0 (2 voturi)    
  De la un cunoscator al sistemului SIUI (Vineri, 14 ianuarie 2011, 13:36)

  B.F. [anonim]

  Sistemul informatic SIUI este un sistem gândit babilonic şi birocratic pentru a cărui exploatare se consumă lunar mari resurse umane şi financiare de sute milioane de euro atât din partea CNAS cât şi din partea societăţilor comerciale (angajatori) sau a persoanelor juridice în raporturi contractuale cu CNSA, dar care poate descoperii „mari fraude” de câţiva euro provenite din mici greşeli de tastare. Dacă ţinem cont şi de faptul că sistemul a fost proiectat şi implementat de SIVECO putem spune că sistemul este şi va fi o catastrofă!
 • +1 (1 vot)    
  Propunere (Vineri, 14 ianuarie 2011, 14:28)

  Moniq [utilizator]

  Propun CASMB sa trimita automat la toti cei inscrisi in vechiul sistem online de trimitere a declaratiilor la CASMB licenta de folosire a SIUI.
  Asta ca sa arate putin respect contabililor pusi in fata faptului implinit.
  Ar fii fost normal ca vechiul sistem de raportare ONLINE de la CASMB (care era foarte bun) sa functioneze totusi pentru raportarea lunii decembrie 2010.
  Iar daca intr-adevar le-a picat sistemul sa ofere un mail de back-up (asa cum a pus la dispozitie Casa de Sanatate Ilfov) pentru transmiterea in legalitate a declaratiilor aferente lunii decembrie 2010.
  Alta solutie ar fii sa acorde licenta de folosire SIUI in baza unor cereri online / trimise pe mail / eventual adrese oficiale scanate din partea angajatorilor.
  Multumesc
  • +1 (1 vot)    
   vechiul sistem de raportare online (Vineri, 14 ianuarie 2011, 15:49)

   sabotorul [anonim] i-a raspuns lui Moniq

   Vechiul sistem online era parte (modul) din "programele paralele" care "sabotau" sistemul. Evident, tot ce era bun trebuia distrus. Au fost avertizati asupra consecintelor deciziei de a prelua intreaga sarcina a CASMB in SIUI. Nu au tinut cont si au vazut cu ochii lor ce inseamna. Vor vedea si in continuare, de luni incolo, chiar daca repara presupusul bug de oracle. SIUI tot o gluma proasta de copil de gradinita va ramane.

   Inca nu au realizat (sau se fac ca nu realizeaza) ca "programele paralele" au tinut casele pe linia de plutire si nu niste "interese" inchipuite.
 • +1 (1 vot)    
  Acelasi SIUI pe un server nou :) (Vineri, 14 ianuarie 2011, 15:08)

  Cum se fura la CNAS [anonim]

  SIUI ul este acelasi din 2008 si 2009. Nu au modificat decat serverul cu niste licente Oracle la zii.

  Si pentru asta au luat 36 de milioane. Ca dovada ca vechile probleme au ramas !

  Seriful Duta se lauda ca raportarile sunt noi. Prostii sa isi acopere SPAGA !
 • +1 (1 vot)    
  eu cred că aştia (Vineri, 14 ianuarie 2011, 15:33)

  visio [anonim]

  au pierdut sabotul şi dsau vina pe alţii; deci îşi dau cu stângu'-n dreptu' până ce un sabot se sabotează cu celălalt sabot; deci e vorba de sabotat....aha, am înţeles acum...comicii ăştia de bugetari trebuie să facă figuraţie la grădina zoo, dar nici animalele de acolo nu râd de ei...cum naiba ne-am pricopsit noi cu alde ăştia măi frate!!??
 • 0 (0 voturi)    
  Uluitorul domn DUTA!! (Vineri, 14 ianuarie 2011, 20:16)

  florian [anonim]

  D-l DUTA nu stie ce paste la CNAS! In afara de blocarea sistemului - pe care s-au postat comentariile anterioare si pentru care gasete vinovati "baietii" dumnealui nu are raspunsuri pertinente la nicuna din chestiunile in care a fost intervievat: pachetele de servicii, arierate, recuperare crentae la fondul case, autonomia acesteia. Este este un mare constatator al deficientelor; vorbeste ca nenea Gica la taraba din piata dar nu are nici o propunere sau solutie!! Este bucuros ca totusi mai are PM Boc incredere in el! Dar oare o merita?? si pana cand??
 • 0 (0 voturi)    
  Sistemul de sifonare a banilor publici (Vineri, 14 ianuarie 2011, 21:48)

  Duta Videanu si banii [anonim]

  Speram ca acest individ ( Dutica ) sa dispara cat mai rapid de la CNAS, asa cum a aparut. Intradevar locul lui e la mina de SARE !

  Videanu se aude ? Nu au fost suficiente prostiile facute de acest individ la SALROM ???!!!
  Va bateti joc si de sanatate ?!

  Inca putin si vor face praf totul. CASMB deja este intr o stare vegetativa si va colapsa in curand.
  Asa zisul chirug Duta va raporta cu succes inca un decedat.


  Toate declaratiile lui Duta incep sa se bata cap in cap. Speram ca cineva sa auda si sa ia atitudine in aceasta tara !
 • +1 (1 vot)    
  Un virus necunoscut cutreiera serverele CNAS (Vineri, 14 ianuarie 2011, 23:15)

  Comunicat CNAS - S a gasit PROBLEMA ! [anonim]

  Comunicat CNAS: Eroarea de la softul asigurărilor, cauzată de "un comportament necunoscut specialiştilor HP, ORACLE şi SIVECO"

  Se pare ca problema depaseste sfera pamanteana tinand cont ca spaga a fost ASTRONOMICA !
 • 0 (0 voturi)    
  baietii "destepti"din CNAS (Marţi, 18 ianuarie 2011, 0:28)

  ha [anonim]

  cred ca era mai plauzibil sa spuna ca s-a impiedicat cineva de cablul de de la server si l-a scos din priza... :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by