Politia animalelor a depus, joi, o plangere impotriva medicului veterinar Cristian Pancu, cel care este responsabil de eutanasierea celor peste 200 de caini fara stapan aflati in adaposturile municipalitatii, anunta Agerpres. Inspectorii Politiei animalelor sustin ca medicul veterinar era singurul in masura sa decida uciderea animalelor, insa "nu a facut-o conform legii, deoarece acesti caini nu sufereau de o boala incurabila".

"Cainii sufereau de o boala perfect tratabila si, pe langa acest fapt, de jigodie sufera in special cainii de pana la un an. Or, aici sunt caini perfect maturi. Eutanasierea nu se impunea in acest caz. Este ilegala si pentru acest motiv am depus plangere. Nu consideram ca pot fi eutanasiati in doua ore 230 de caini, mai ales ca eutanasierea este obligatorie a fi facuta, prin lege, de catre medicul veterinar", a afirmat inspectorul Alexandra Floares de la Politia animalelor.

Inspectorii de la Politia animalelor vor cere, de asemenea, Colegiului Medicilor Veterinari Botosani suspendarea dreptului de libera practica a medicului veterinar Cristian Pancu.

Politia animalelor a deschis, joi, o ancheta pentru stabilirea conditiile in care a avut loc eutanasierea si bazele legale ale actiunii. Inspectorii au verificat la fata locului, alaturi de oficialii Directiei Sanitar Veterinare, padocurile in care au fost eutanasiati cainii, dar si documentele care au stat la baza uciderii acestora.

Peste 200 de caini aflati in ingrijirea Primariei municipiului Botosani au fost ucisi, miercuri dimineata, animalele fiind gasite moarte in padocuri de membrii Asociatiei de protectia animalelor ADOR.

Florin Gheorghita, viceprimarul municipiului Botosani, a explicat pentru HotNews.ro ca cei 230 de caini comunitari au fost eutansiati dupa ce un medic specialist a constatat, dupa doua investigatii epidemiologice, ca animalele erau infectate cu jigodie si ca adapostul era un focar de infectie. HotNews.ro prezinta documentele semnate de medicul specialist care certifica epidemia de jigodie si decizia de eutanasiere. Potrivit autoritatilor, tratamentul pentru infectia cu jigodie pentru un singur caine costa 500 de lei.

Despre Politia Animalelor

Inspectoratul General de Politie pentru Protectia Animalelor - Politia Animalelor este o structura a societatii civile, se precizeaza pe site-ul institutiei cu privire la activitatea si statutul acesteia. "I.G.P.P.A. - Politia Animalelor nu se substituie niciunei autoritati a statului indreptatita prin lege sa aplice sanctiuni prin amenzi sau confiscare, ci are misiunea de a constata situatiile aparute si de a solicita autoritatilor competente aplicarea de sanctiuni, cu precadere pentru fapte care nu sunt prevazute in legile speciale. Politia Animalelor are atributii de constatare si monitorizare in ceea ce priveste bunastarea si protectia animalelor".

MISIUNEA, ACTIVITATEA SI OBIECTIVELE I.G.P.P.A.

(1) Misiunea I.G.P.P.A. - Politia Animalelor este aceea ca opinia publica sa constientizeze cu privire la adoptarea unui comportament rational si uman fata de animale si necesitatea respectarii legii ce reglementeaza drepturile pe care animalele le au ca fiinte ce traiesc in mediul social ori in mediul salbatic;

(2) Politia Animalelor nu se substituie vreunei autoritati a statului, indreptatita prin lege sa aplice sanctiuni prin amenzi sau confiscare, insa poate continua demersurile incepute de acestea prin anchete extrajudiciare (...);

(3) Este necesar ca Politia Animalelor sa apartina sectorului neguvernamental, pentru ca impreuna cu O.N.G.-urile de profil afiliate sau colaboratoare sa-i descurajeze pe cei ce produc suferinte necuvantatoarelor, implicand in demersurile lor si autoritatile statului;