Peste 200 de caini aflati in ingrijirea Primariei municipiului Botosani au fost gasiti morti in padocuri miercuri dimineata de catre membrii Asociatiei de protectie a animalelor, ADOR:

Cainii eutanasiati din BotosaniFoto: Stiri.botosani.ro

"E greu sa descriu in cuvinte ce vad aici, sute de caini morti, omorati intr-o ora. Ieri (marti - n.r.), membrii ADOR au fost si i-au hranit, in baza unui protocol cu Primaria. Erau sanatosi. Erau 230 de catei", a afirmat Eugen Nistor, reprezentant ADOR, citat de Agerpres.

Cativa politisti au fost trimisi la fata locului, pentru cercetari. Angajatii care se ocupa de ingijirea cainilor au fost agresivi la aparitia presei, dar si a Politiei, incercand sa-i indeparteze pe ziaristi deschizand furtunurile de apa si indreptandu-le asupra lor si aruncand cu caramizi, potrivit Mediafax.

Florin Gheorghita, viceprimarul Botosaniului, a declarat, la Realitatea Tv, ca animalele au fost eutanasiate, din cauza ca erau grav bolnave.

"Nu este vorba despre rabie, ci un focar de jigodie, boala care se transmite foarte rapid de la un caine la altul. La inceputul lunii aprilie a fost epidemie de jigodie, 61 de caini au murit, in 5 zile din mai alte peste 30 de exemplare au murit. Directia Sanitar-Veterinara a transmis rezultatul analizelor, am fost obligati de lege sa dam o dispozitie de eutanasiere, altfel riscam o epidemie in tot orasul", a declarat Florin Gheorghita, la Antena 3.

Lidia Nistor, voluntar la Asociatia ADOR Botosani, il contrazice insa pe viceprimar: "Jigodia este de cand ma stiu eu, de cand tin padocurile in observatie. Nu are cum sa fie altfel, animalele nu sunt despartite de animalele sanatoase. Nu sunt hranite la timp. Ca orice om normal, daca nu sunt ingrijite, se declara focare de orice, nu numai de jigodie. Noi am scos animale de acolo, sunt la stapani in Botosani, nu au nicio boala. Un focar de jigodie nu este atat de periculos, animalele pot fi tratate",a declarat aceasta, citata de Stiri.botosani.ro.