Campania - Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba

Cum raspunde Primaria Capitalei la sesizarile cititorilor HotNews.ro privind gunoiul de pe strazi. PLUS: Cate amenzi s-au dat de la inceputul anului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 2 mai 2011, 13:52 Actualitate | EsenţialAutoritatile ridica din umeri in fata muntilor de gunoaie din orase, pasand responsabilitatea de la una la alta. Garda de Mediu spune ca primaria trebuie sa se sesizeze, primaria raspunde ca nu are cum sa se ocupe de caz pentru ca este proprietate privata si ca trebuie sa se implice politia. Mesajul vine de la cititorul "Shuly", care a povestit in cadrul campaniei "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba" lupta pe care o duce cu autoritatile impotriva gunoaielor din Sectorul 6. In acest caz, Primaria Municipiului Bucuresti a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca a identificat proprietarul unui teren viran pe suprafata caruia se gasesc depozite necontrolate de deseuri si ca "in cel mai scurt timp vor fi dispuse masurile legale pentru salubrizare si ingradire totala".
 • Vezi in articol cum se deruleaza o inspectie a Garzii de Mediu in Bucuresti si raspunsul Primariei Generale a Capitalei la sesizarile cititorilor HotNews.ro
 • Cea mai buna si cea mai eficienta contributie de la cititori va fi premiata cu o bicicleta. Castigatorul campaniei va fi anuntat marti, 3 mai.
Gunoiul din Sectorul 6

Pe data de 19 aprilie, cititorul "Shuly" scria intr-un comentariu insotit de fotografii si postat pe HotNews.ro ca a sesizat Garda de Mediu, Primaria Sectorului 6 si Primaria Generala cu privire la gunoiul de pe Strada Piscu Crasani, Militari, din Bucuresti. "Nimeni nu a intreprins nimic pana acum sau, daca a intreprins cineva ceva, noi nu vedem asta in schimbarea situatiei de la fata locului. Suntem inconjurati de gunoaie, iar ceea ce vedeti este numai in fata blocului, caci aceeasi situatie se gaseste pe orice teren viran din cartier. Va rugam sa ne ajutati, salvati-ne copiii de aerul poluat, de sobolani, de fecale, de mirosul fetid care va fi cand vine caldura!", scrie cititorul HotNews.ro.

Cum se deruleaza o inspectie a Garzii de Mediu

La doua saptamani dupa ce HotNews.ro a sesizat autoritatile abilitate, cititorul "Shuly" a trimis urmatorul mesaj pe adresa redactiei:

"Astazi 02 05 2011 am discutat cu reprezentantii Garzii de Mediu si ai celor de la Primaria sector 6 care au venit la fata locului sa investigheze cazul din Strada Piscul Crasani. Delegatia a fost condusa de domnul Parvu din partea Garzii de Mediu, celelalte 2 persoane nu s-au prezentat si nu au aratat vreo legitimatie de serviciu ca sa va pot spune numele dumnealor.

Au stat de vorba cu asa-zisul proprietar al terenului pe care nu stiu cine l-a anuntat, pentru ca dumnealor au sustinut ca nu cunosc proprietarii terenului, si apoi au avut o conversatie cu mine si cu o alta persoana din bloc. In urma discutiilor purtate avem si raspunsuri absolut incredibile din partea unor autoritati care ar trebui sa fie in slujba cetatenilor, ce platesc taxele, din care aceste institutii sunt finantate.

Iata si raspunsurile din partea dumnealor:
 • Garda de mediu a spus ca singurul lucru pe care il pot face este sa astepte raspunsul primariei la sesizarea facuta initial de mine (desi primaria sustine ca nici nu a primit aceasta sesizare)
 • Primaria raspunde ca nu are cum sa se ocupe de caz pentru ca este proprietate privata si ca nu au cum sa faca rost de mandat decat daca se implica politia de la Sectia 21 pentru ca politia comunitara nu poate face lucrul asta (ma intreb ce poate sa faca politia comunitara si de ce este finantata).
Acestea fiind spuse, am primit sincere strangeri de mana si asigurari ca dumnealor vor face tot ce pot.

Intre noi fie vorba, nu prea pot face nimic dupa raspunsurile primite, iar noi vom ramane cu gunoiul in fata si cu gustul amar al dispretului pe care autoritatile il au fata de cetatenii onesti (care nu dau spaga sau fac afaceri cu dumnealor).

P.S.:
Va imaginati cat de bolnav este sistemul administrativ si cat de greu se poate face restructurare si reforma in aceste institutii!"

Raspunsul Primariei Municipiului Bucuresti:

Ca urmare a unei solicitari transmise de HotNews.ro in acest caz, Primaria Generala a Capitalei a raspuns ca, "fiind vorba despre proprietati private, (¬) obligativitatea salubrizarii acestora revine proprietarilor. In privinta terenului viran situat in spatele blocului P7, pe suprafata caruia se gaseste o constructie si depozite necontrolate de deseuri, mentionam ca a fost identificat proprietarul, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie dispuse masurile legale pentru salubrizare si ingradire totala in conformitate cu prevederile H.C.G.M.B. nr.120/2010 privind normele de salubrizare si igienizare ale municipiului Bucuresti".

Potrivit Primariei Municipiului Bucuresti, de la inceputul anului au fost identificate 137 de terenuri virane nesalubrizate/neingradite, dintre care pentru 92 s-au facut demersurile necesare catre directiile de impozite si taxe locale de sector in vederea identificarii proprietarilor, pentru 30 s-au transmis somatii pentru salubrizare si ingradire, 14 au fost salubrizate/imprejmuite, iar unul dintre proprietarii identificati a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 5.000 lei.
 
De la inceputul anului, pe raza Municipiului Bucuresti, pentru ca nu a fost mentinuta curatenia domeniului public, au fost aplicate 61 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, in valoare de 103.000 lei.  

Citeste aici raspunsul integral al Primariei Municipiului Bucuresti:
Raspuns Solicitare Hotnews Sectorul 6

Raspunsul Primariei Sectorului 6:

Primaria Sectorului 6 a transmis de asemenea un raspuns la solicitarea formulata de HotNews.ro. "Referitor la problemele exprimate în întrebările dumneavoastră (…) privind deşeurile aflate în strada Piscul Crăsani nr. 15 B, vă comunicăm că situaţia ne este cunoscută, au fost întreprinse anchete la faţa locului, iar pe linia de competenţă a Serviciului Control şi Monitorizare a Stării Mediului şi Salubrizare, din cadrul Direcţiei Inspecţie Generală, i-am somat şi sancţionat contravenţional pe proprietarii terenului afectat de deşeuri", se arata in raspunsul Primariei Sectorului 6.

Potrivit autoritatii, "obligaţia de salubrizare a proprietăţilor private a persoanelor fizice sau juridice revine acestora, autoritatea publică locală neputând interveni decât contravenţional, fapt realizat. Cheltuirea banului public pentru salubrizarea terenurilor proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice este interzisă de lege, cunoscut fiind faptul că fondurile derulate de către Primăria Sectorului 6 şi direcţiile descentralizate fac obiectul controlului Curţii de Conturi".

Citeste aici raspunsul integral al Primariei Sectorului 6

Raspuns Primaria Sectorului 6


Gunoiul de pe Soseaua Bucuresti - Magurele
Tot pe data de 19 aprilie, cititoarea "Maria Enescu" scria intr-un comentariu insotit de fotografii si postat pe HotNews.ro ca de doi ani incearca sa desfiinteze gropile de gunoi de pe Soseaua Bucuresti - Magurele. "Am ajuns in final la Comisia Europeana unde speram sa obtinem ajutor. Este inimaginabil cum suntem supusi in Capitala europeana Bucuresti bolilor, gunoaielor, mizeriei, ca intr-un stat african sau chiar mai rau. Cata nesimtire poate sa incapa in pielea functionarilor si conducatorilor unor institutii cum sunt Garda de mediu, Agentia de protectie a mediului, Primaria sectorului 5 care e absolut inexistenta in orice, Primaria capitalei care intr-adevar a incheiat contract de salubrizare pentru locuitorii sectorului 5, mai putin pentru zona noastra, ministerul mediului, autoritatea de reglementare in servicii comunitare", scrie cititoarea HotNews.ro. 

Raspunsul Primariei Municipiului Bucuresti:

Ca urmare a unei solicitari transmise de HotNews.ro, Primaria Generala a Capitalei a raspuns ca si in acest caz este vorba despre proprietati private pline de deseuri, deci responsabilitatea salubrizarii le revine proprietarilor. "Dupa comunicarea datelor de identificare a proprietarilor de catre directiile de impozite si taxe locale de sector, directia noastra va dispune de urgenta masurile legale pentru salubrizare si ingradire in conformitate cu prevederile H.C.G.M.B. nr.120/2010 privind normele de salubrizare si igienizare ale municipiului Bucuresti", informeaza Primaria Municipiului Bucuresti. 

Citeste aici raspunsul integral al Primariei Municipiului Bucuresti:
Raspuns Solicitare Hotnews Sectorul 5

Campania HotNews.ro

HotNews.ro a desfasurat in luna aprilie campania "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba", in cadrul careia a preluat sesizari transmise de cititorii HotNews.ro si a contactat autoritatile responsabile pentru mentinerea curateniei in orasele din Romania. Obiectivul campaniei este de a scoate din pasivitate autoritatile care au obligatia sa se ocupe de salubrizarea si igienizarea spatiilor publice si care au parghiile necesare pentru a-i determina pe proprietarii de terenuri sa le curete de deseuri. 
 • Cea mai buna si cea mai eficienta contributie de la cititori va fi premiata cu o bicicleta. Castigatorul campaniei va fi anuntat marti, 3 mai.
Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) incep sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.

Vezi si primele sase episoade ale campaniei:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2718 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  nu va opriti Hotnews!!! (Luni, 2 mai 2011, 14:34)

  dragos [anonim]

  continuati la nivel de tara.
  Raurile si padurile Romaniei is pline de plastic. acolo mai si scrie ca proprietar este statul: cine naiba face curat acolo?
  Taranii nu au unde sa puna gunoiul sau cum sa il transporte mai usor la ghena... si aleg sa arunce in rapa plasticul.
  ASTA e problema la nivel national... si asa ne facem de ras fata de toti cei care au curajul sa ne viziteze tara.
  Curand am fost la Slanic Moldova: s-au facut gratare intr-un parc, langa niste brazi imennsi si superbi. Focul a ars direct pe sol... din 5 in 5 metri, iar resturile menajere le puteai gasi lejer langa fostul foc.
  Am sa pun poze curand... dar daca asta ar rezolva problema...
  • +1 (1 vot)    
   Cine? (Marţi, 3 mai 2011, 8:36)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui dragos

   Nimeni nu trebuie sa faca curat.

   Fiecare pe unde trece trebuie sa lase curat in urma lor. Educatie si civilizatie, bun-simt.

   De asta este nevoie nu de cineva care sa curete dupa noi.
  • -1 (1 vot)    
   Semne ale centralizarii (Marţi, 3 mai 2011, 14:00)

   me_mihai [utilizator] i-a raspuns lui dragos

   Primaria Generala, ne miscam mai cu talent? Cu trimitere la Udrea, sa ne spuna si noua cum este centralizarea o solutia pentru problemelor noastre. Adevarata problema o reprezinta muntii de gunoaie din unele zone care nu au ce cauta intr-o capitala europeana. Asta ar trebui sa fie prioritatea nr. 1 si uite ca primaria pe care si-o doreste Udrea da rateuri. Nu vrem sa intoxicam tot Bucurestiul cu virusul de la Primaria Capitalei.
 • +3 (3 voturi)    
  avem nevoie de initiative (Luni, 2 mai 2011, 15:49)

  stefan [anonim]

  FOARTE BINE HOTNEWS.RO va rog continuati cu aceasta initiativa, sa fie in fiecare zi poze cu gunoaie din tara poate asa vom reusi in timp sa luam actiune noi concetatenii. Trebuie sa ne curatam noi tara, tot timpul cand merg la munte gasesc doar mizerii si de fiecare data le strang si le pun in saci deoarece vreau sa fie curat in jurul meu, de fiecare data asa se intampla... dar nu voi inceta sa fac asta, sper ca in timp lucrurile sa se schimbe si sa devenim o forta in fata mitocaniei.
 • +1 (1 vot)    
  nepasare (Luni, 2 mai 2011, 17:32)

  mihai [anonim]

  in cotroceni exista un teren pe care nu s-a construit nimic si vecinii acestui cartier select arunca gunoiul acolo. am sesizat la primarie si garda de mediu anul trecut cu poze etc...nimic...am mai atras iar atentia..si in final dupa 6 luni am primit raspuns....

  Referitor la sesizarea dumneavoastra, inregistrata la Comisariatul General al Garzii Nationale de
  Mediu cu nr.186/RP/17.02.2011, va facem cunoscut ca aceasta a fost clasata, în conformitate cu
  art.10, alin(2) din O.G. nr.27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,
  cu modificarile si completarile ulterioare, deoarece ati adresat institutiei noastre multiple sesizari
  cu acelasi continut, in urma carora ati fost informat ca petitia dumneavoastra, a fost redirectionata spre competenta solutionare Primariei sectorului 5 Bucuresti.
  Cu stima,
  Compartimentul Relatii Publice
  Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu
 • +1 (1 vot)    
  primariile sunt vinovate ... (Luni, 2 mai 2011, 22:04)

  eco [anonim]

  va intrebati de ce nu amenajeaza primaria locuri speciale pt depozitarea gunoiului? f simplu: salubritatea este data pe mana unor firme private care nu au nici un interes sa colecteze gunoiul "moca". contracte pe sume imense, strazi murdare, praf peste tot. primaria face ce stie mai bine: sa amendeze proprietarul unui teren ca "niste romani" ii arunca peste gard gunoi. credeti vreun moment ca exista proprietari fericiti ca au gunoi pe teren? tu daca ai un teren ce ai face?
 • 0 (2 voturi)    
  hotnews nu poate opri dar ne poate deschide ochi (Marţi, 3 mai 2011, 11:52)

  romina maria [anonim]

  singurii care putem opri gunoiul dar si la propriu si la figurat suntem noi alegatorii...daca o sa fim indiferenti in continuare si l vom alege tot pe oprescu,boc sau udrea nu vom ajunge prea departe...
 • 0 (0 voturi)    
  parcul romniceanu (Marţi, 3 mai 2011, 12:38)

  Lucian [anonim]

  De mult vreau sa semnalez si eu o problema, imi pare rau ca nu am facut poze. Este vorba de parcul Romniceanu din sect 5, mai precis de locurile de joaca pentru copii din acest parc. Nu inteleg (sau de fapt inteleg dar ma prefac ca nu) de ce primaria sect 5 nu face ceva si aici, la fel cum face in rahova in sebastian sau mai stiu eu unde. Copiii de aici sunt nevoiti sa se joace vara intr-o prafarie de nedescris pentru ca tot nisipul a fost spalat probabil de ploaie, toboganele si balansoarele au inceput sa se degradeze unele fiind la limita sigurantei iar bomboana din coliva o reprezinta "fantana" din mijlocul parcului, o "gaura" pe care eu n-am vazut-o niciodata functionand, plina de o apa verde si de gunoaie si incojurata de un sant din ciment fara nici un element de siguranta in jurul lui astfel ca oricand unul din copiii care se plimba cu bicicleta sau alearga pe acolo poate cadea (cred ca s-a si intamplat un astfel de accident). Din cand in cand peste toate astea domneste si o bezna completa astfel ca parcul, care de altfel ar fi unul foarte cochet, nu reprezinta decat un loc de evitat - desi se invart pe-acolo mereu cate 2 bodyguarzi care nu stiu ce pazesc. Sper sa ne puteti ajuta. Multumesc frumos.
 • -1 (1 vot)    
  Ca ziaristi, (Marţi, 3 mai 2011, 13:40)

  Stepanida [utilizator]

  ar fi trebuit sa stiti ca in Bucuresti,fiecare sector are firma de salubrizare.Nu inteleg de ce v-ati adresat Primariei Generale?Oprescu nu este responsabil pentru activitatea acestor societati.Oricum,felicitari pentru initiativa!
 • 0 (0 voturi)    
  Ma gandesc cu groaza... (Marţi, 3 mai 2011, 15:28)

  Adrian [anonim]

  Pe langa nepasarea si incompetenta institutiilor abilitate ale sectorului 6 si ale primariei generale, care oricum se invart in jurul cozii ca sa aiba si ei ocupatie, mai trebuie un pic responsabilizat si educat si romanul. Daca in momentul de fata se taraganeaza atat de mult o chestiune care ar fi trebuit rezolvata imediat imaginati-va cum va sta situatia in cazul in care legea capitalei va fi aprobata si toate aceste probleme vor trebui sa fie gestionate de o singura institutie.
 • -1 (1 vot)    
  Bravo hotnews! (Marţi, 3 mai 2011, 17:31)

  upc [anonim]

  Sa continue cu sect 6 ca m-am saturat de mizeria care se afla in acest sect si cat de ineficienti sunt cei de la PMB ... O sa ajungem , noi , cei din s6 sa inotam in gunoaie pentru ca Udrea vrea centralizare , cica sa scapam de probleme , ca e pentru binele bucurestenilor... Ea isi doreste centralizarea banilor , sa-i "gestioneze" exact cum vrea ea , cel mai recent exemplu este cel de la TVR , cand a platit din bugetul MDRT sa apara ea in emisiune ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by