Satul de gunoaiele din fata casei? Un cititor HotNews.ro sustine ca a gasit solutia pentru a pastra curatenia pe strada sa. Fara sa mai astepte un ajutor de la autoritati, acesta povesteste cum a creat singur mai multe afise in care a invocat Hotararea de Guvern 247 din 17 Martie 2011, explicand clar care sunt amenzile pentru aruncarea gunoaielor la intamplare: pentru persoanele fizice, amenda este intre 600 de lei si 1000 de lei. Motiv suficient - spune cititorul - pentru ca nimeni sa nu mai arunce gunoaie in zona unde au fost lipite aceste afise, dupa cum se poate vedea in fotografiile trimise de cititorul care a postat sub numele "Iarba grasa".

Lupta impotriva gunoaielorFoto:
  • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
  • Cea mai buna contributie va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta

Mesajul a fost postat in cadrul Campaniei "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba". Sub numele "Lupta cu nesimtirea", el este insotit de trei fotografii si de urmatorul comentariu: "Inainte… dupa trei saptamani… Afisele au fost create de mine pentru a sensibiliza «oamenii» din zona".

Iata povestea spusa de cititor, printr-un e-mail trimis la redactie:

"Povestea a inceput de cca. 1 an. Locuiesc in zona General Berthelot Sectorul 1. Cum bine stiti, cetatenii din Sectorul 1 nu platesc pentru ridicarea gunoiului menajer. Mai mult, cei care locuiesc in Sectorul 1 la case (curti) au primit tomberoane (pentru gunoi) gratuit din patea primariei. Si cu toate acestea... gunoi, gunoi, gunoi… pus la stalpi (sunt 2 stalpi in fata imobilului). Am avut si 2 metri cubi de gunoi.

Am vorbit cu Politia Comunitara, cu reprezentantii Romprest, dar cu cine nu am vorbit? Am stat de paza. Am vorbit cu cetatenii din zona. M-am dus la magazinele din zona. Fara rezultat pe moment. Am insistat. Am uitat sa va spun... la baza celor 2 stalpi este un canal colector pentru apa pluviala. Gunoiul menajer aruncat in «nesimtire» in zona infunda adeseori canalul. Ce sa mai spun... Batalie in toata regula.

Am stat, am stat... Precum Ganditorul de la Hamangia... Unde gresesc?

Am luat hotarirea sa folosesc puterea cuvintelor. Mesaj scris. Un mesaj prin care sa trezesc oamenii. Sa citeasca. Sa se intrebe. Fac «bine» atunci cand arunc gunoiul la intamplare pe strada? Sa «resposabilizeze gestul» Am mai scris un afis care nu este pe site: FII RESPONSABIL! ARUNCA GUNOIUL LA COS!

Intrebari Retorice: Nu stiu cat va dura ca zona sa ramina curata, afisele sa dispara, etc. Sper ca nu am plictisit cititorul…"

Hotararea de Guvern 247 din 17 martie 2011 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

Fotografiile si comentariul initial au fost urcate aici

Vezi si primele trei episoade ale campaniei

Campania HotNews.ro

HotNews.ro a demarat campania "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba". Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) incep sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.

Vrei sa sesizezi autoritatile si nu stii cui sa te adresezi? Trimite sesizarea catre:

  • Strada ta este plina de hartii si de gunoaie?
  • Treci zilnic pe langa gropi de deseuri care nu dispar?
  • Ai facut sesizari la Garda de Mediu si la Primarie si nimeni nu ti-a raspuns?
  • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
  • Folositi formularul de la finalul articolului pentru a urca fotografii si filmulete