Cel mai stricat tronson de drum din Romania, intens circulat, pare sa fie o zona intinsa pe 30 de km de pe Dealul Negru. Numerosi cititori HotNews.ro l-au indicat drept un drum plin de gropi si foarte periculos. In clasamentul celor mai proaste drumuri, numeroase informatii despre drumuri stricate indica soselele din Muntenia-Dobrogea, urmate de cele din Moldova, Transilvania si Bihor. Precizam ca harta este incompleta, realizata strict pe baza informatiilor trimise de cititori. In cadrul unei campanii HotNews.ro, vom investiga detaliile uneia dintre marile afaceri din Romania: asfaltarea.

  • De ce drumurile Romaniei se strica mai repede decat in alte tari
  • Cine se face vinovat pentru calitatea slaba a lucrarilor: firmele de asfaltari, CNADR, Ministerul Transporturilor, legea care reglementeaza regimul licitatiilor, politica de investitii a autoritatilor (Guvern, Consilii Judetene, Primarii)
  • Solutii pentru ca drumurile sa nu se mai strice la iesirea din fiecare iarna si la cateva luni dupa reabilitare

Primul text din cadrul campaniei - De ce avem cele mai proaste sosele din UE - este imaginea de ansamblu a dezastrului de pe soselele Romaniei descrisa de catre sutele de cititori HotNews.ro.

Din 30 decembrie si pana acum, ei au semnalat zeci de drumuri pline cu gropi si tronsoane care sunt un cosmar pentru soferi. Iata harta intocmita 100% de cititorii HotNews.ro. Ea poate fi completata oricand de dvs.

Muntenia-Dobrogea

  • Pan: Dealul Negru este cel mai prost drum pe care am mers pana acum (a fost si anul trecut dar nu ca acum, atunci mi-am spart cauciucul pe dreapta fata). Este foarte periculos, am vazut un tir rasturnat, care a incercat sa ocoleasca o groapa. Este de neimaginat, sunt portiuni distruse complet pe cativa metri pe ambele sensuri.
  • Penguin: Subscriu ca Lintesti - Moraresti - Dedulesti - Milcoiu sunt deja varza! De indicat ar fi sa rulati doar pe lumina si sa va rugati sa nu fie umed pe jos, sa vedeti macar gropile! Sucesuri! Traiasca NP Leader si Radion Construct care au reparat aceste auto-carari
  • Bunicu: Dealul Negru este varza. Mai ales pe portiunea dinspre Valcea spre Pitesti, cam pana in Draganu, sunt gropi care depasesc 10 cm, pe intreaga parte a carosabilului - tb sa opresti si sa mergi usor, altfel iti rupi masina. Este groaznic - este ca si cum ar fi fost bombardata. Iar chestia asta este pe KM INTREGI. Un drum european cu cel putin 30 de km de gropi - este ceva ce nu s-a mai vazut.
  • Menu: Am traversat ieri Romania de la Arad la Bucuresti, drumurile sunt complet varza, in special zonele Dealul Negru (zona Dedulesti) si Simeria-Petrosani. Se arunca pe drum cu sare si pietre in loc de nisip in loc sa se foloseasca solutii moderne, dar mai scumpe.
  • Cristi: Traseu Centura- Domnesti Ilfov este groaznic! 
  • Cris: Am mers pe A2 pana la Drajna joia trecuta. Nu pot sa ma abtin in a afirma faptul ca banda 1 arata grav dupa portiunea de beton. Sunt gropi si practic este crapata de-a lungul ei pe zeci de metri.
  • Alex: Am fost ptr prima data pe autostrada A2 intre Drajna si Cernavoda. Am intalnit destule portiuni cu decopertari, gropile din asfalt le-am estimat chiar si la peste 10 cm.
  • Brailean: Doua drumuri extrem de nenorocite, Soseaua dintre Salcia Tudor si Mircea Voda( 5 km ii parcurg cam in 30-45 min.), si drumul din Insula Mare a Brailei, Incepind de la bac la comunele Frecatei si Marasu, ce are o lungime de 65 km9 se parcurge in 2-3 ore).
  • Bogdan: Imediat ce se iese din Comarnic, Prahova, din sensul Sinaia -Ploiesti se face la dreapta un drum ce duce spre "minunata" statiune balneo-climaterica, Breaza, acolo unde este si "faimosul" teren de golf "Lac de Verde"....si nu este semnalizat....incredibil...indicatorul "gropi cu drum" lipseste cu desavarsire!
  • Mihaela: Drum principal ciuruit in Breaza, Prahova, gropi multe si sosea ingustata din cauza lucrarilor de introducere a canalizarii. Sinaia - Cota 1400 - are ceva gropi dragalase. un prieten tocmai si-a spart baia de ulei intr-una din ele :( . Si pe drum spre Bucuresti dinspre Sinaia erau niste gropi...de trebuia sa faci slalom, desi am inteles ca e destul de proaspat refacuta soseaua pe acolo. revin cu locatia exacta.
  • Bogdan: Drumurile sunt ingrozitoare, mai ales cele din oras si drumul Targoviste-Moreni este sub orice critica.
  • Radu: Drumul dintre Drajna si Slobozia asfaltat cu un an in urma (s-a "reabilitat" cu tot cu strat de pietris) este plin de cratere. Intre Slobozia si Iazu oricum era foarte prost asfaltul (sunt curios cand o sa se asfalteze). In Braila tot orasul e un crater la care se adauga strazile necuratate (cele secundare au fost dezastru saptamana trecuta; noroc ca s-a mai incalzit vremea). Pe A2 intre Drajna si Bucuresti sunt ceva gropi dar nimic de speriat, am reusit sa le evit. Pe centura Bucurestiului, de la A2 la Sos. Giurgiului drumul era si inainte plin de gropi si cratere si sleauri asa ca nu am observat mare diferenta.
  • AlinN: Intre Slobozia-Iazu ai zis ca "asfaltul e foarte prost". Gresit! Acum tot drumul este o mare groapa. Din loc in loc mai vezi si asfalt, dar din pacate este pe margini - daca masinile s-ar face de 2.5 ori mai late s-ar putea circula decent - la fel cum circula trenul pe calaea ferata.. De la Bucuresti si pana la Braila asta este singura sectiune de drum proasta. In rest drumul este decent.
  • Drum: Cel mai prost drum din tara este cel dintre Turnu Magurele si Islaz. Exista chiar si o portiune (1-2 km) fara asfalt, unde se circula in viteza 1. Podurile (sunt 3 poduri intre Turnu Magurele si Islaz) sunt inguste si cu gropi. nu sunt poduri suspendate, ci gropi suspendate.
  • Scyradio: Drumul national DN73 Pitesti-Campulung Muscel este infiorator, plin de gropi unele destul de adanci ca sa-ti faci masina praf.
  • Andrei: DN73 Pitesti-Campulung Muscel este de departe cel mai execrabil drum din cate am vazut. Drumul este in aceasta situatie de cel putin 3-4 ani fara ca autoritatile sa ia vreo masura.
  • Boby: Nu se poate circula cu masina prin oras, iar de la Moreni la Targoviste drumul este aproape impracticabil. la fel Moreni -I.L.Caragiale este sub orice critica. se circula pe o banda.
  • Kinez: Iesirea din tara spre Bulgaria la Girugiu - Ruse - crima!
  • Catalin: DN2 la intrarea in Bucuresti prin Afumati-Voluntari este sub orice critica. Gropi mari de incapi cu tot cu masina in ele si adanci de 10cm...am venit noaptea pe acolo si mi-am blestemat zilele..

Moldova

  • George: Drumuri varza: Barlad-Bacau, Orsova si Caransebes etc. Astea arata ca dupa o bomba atomica: DN 17C Vatra Dornei - Zugreni - Brosteni - Borca -Poiana Largului. Intre Zugreni si Brosteni nu mai este pe unde ocoli. Este un minunat drum de placi macinate si pline de cratere si il stiu asa cam de 3 ani... we live in wonderland :D
  • Cobra: Starda principala care traverseaza municipiul Buzau este plin de gropi si denivelari de la un capat la altul. Intre Buzau si Mizil soseaua este dreapta, dar faci acvaplanare si daca mergi cu viteza mai redusa. Nici nu se compara cu portiunea Bacau-Buzau. La intrarea in Bucuresti este o groapa pe banda 3 in curba din dreptul aleii Privighetorilor. Daca nu esti atent sau nu stii de ea, o iei urat de tot.
  • Ady: Drumul judetean Onesti - Racaciuni(24 km) asfaltat inainte de 1989 pe portiunile Onesti - Dumbrava si Parava - Racaciuni e un adevarat dezastru. Portiunea Onesti- Dumbrava nu a fost niciodata reparata din 1990 incoace iar portiunea Parava - Racaciuni a fost carpita de cateva ori in ultimii ani dar degeaba. Gropile au reaparut din nou. Firma ce s-a ocupat de carpeala este din ce stiu SC SERVRUT CONSTRUCT SRL din sat Rastoaca com Racaciuni administrator unul Paduraru. Mentionez ca de la Dumbrava - la Gura Vaii se circula cu viteza intai sau cel mult cu viteza a doua. Datorita starii DJ Onesti -Racaciuni locuitorii din zonele respective sunt obligati sa mearga pe rute mai indepartate (Sacut - Contesti- Onesti 50 km sau Racaciuni - Bacau- Onesti 70 km).
  • lr: Am parcurs cam 800 km in total pe drumurile din zona Moldovei acum de sarbatori dar cel mai prost drum este in Barlad. Dupa ce ca e stricat nici de zapada nu s-a ocupat nimeni, efectiv am mers tot orasul cu 20 la ora.
  • Prostu: 1.Pascani-Probota 2. Gura Humorului - Slatina - Baia - Rasca
  • Paul: Negresti - Roman, Iasi-Buhaiesti - Vaslui. In cel de-al doilea caz, soferii au facut rute alternative pe aratura, pentru ca unele gropi sunt atat de mari incat nu poti trece peste ele.
  • Dr. Jivago: Ce ziceti de mizeria numita sosea nationala : Onesti - Bacau? leaga Moldova de Ardeal.

Transilvania

  • Sebi: In judetul Brasov in zona mea, drumul Rasnov - Zarnesti (Tohanul Vechi iti rupi masina) - Secaia DN 73A, drumul DN 73 portiunea Rasnov - Bran si Rasnov - Paraul Rece DN 73A sunt pline de gauri, ce sa zic se poate circula, dar sunt gauri, gaurele si denivelari la tot pasul. Nota 2.5 din 5 .
  • Drumul: DN 73 pe portiunea Campul Lung si Pitesti este distrus de gropi ! Nota 2 din 5 . Drumul DN 72 Greci (E81) - Targoviste este distrus rau nota 2 din 5 si DN 71 Targoviste - Sinaia este distrus pe serpentine rau de tot , nota 2.5 din 5 .
  • Ilie: Soseaua Virsolt-Marc-Ciucea e bestiala. Nu e nevoie de harta ca sa intelegi despre ce e vorba. 
  • Ando: Drumul Cluj-Reghin si Reghin-Toplita a fost si ramane un calvar pt suspensii. Pe incercate.
  • Bogdan: Reghin-Toplita e praf in fiecare iarna iar primavara devine total impracticabil. 
  • Teo: Toplita oras, intrarea dinspre Borsec e varza pe 10 KM 
  • Kinez: Sfantu Gheorghe - Miercurea Ciuc - dezastru! Prejmer(Brasov)-Intorsura Buzaului si mai departe Siriu, Berca, Buzau - Doamne fereste sa treci pe acolo noaptea....pici in prapastie
  • Sofer: Simeria Veche - Petrosani - Targu Jiu. La drumul asta se lucreaza de mai bine de 6 ani, e o bataie de joc continua, intr-o parte se sapa, in alta se dau gauri, in alta se asfalteaza si tot asa, in fiecare anotimp. Nu cred ca exista o portiune de 1 km care sa nu aiba denivelari, gropi, macadam..
  • Ioni: Drum judetean, la granita dintre jud. Cluj si Salaj, pe relatia Ciucea- Cizer- Crasna- Zalau. Aici risti sa ramai cu masina suspendata in mijlocul drumului.

Bihor

  • m3th0dman: De pe departe cel mai rau drum important (european) al tarii este, si a fost mai tot timpul drumul Oradea-Deva E79.
  • Omul Negru: La nici o luna de la asezarea tip"dune de nisip" a noului asfalt,deja se sparge,la greu. Pe toate tronsoanele in lucru,fie in Arad,fie in Bihor. O situatie asemanatoare este si pe drumul Arad-Nadlac,unde la trei luni de la predarea lucrarii,drumul e mai spart decat inainte...
  • Usabin: Drumul Oradea-Arad este intr-o stare jalnica. De cel putin 10 ani circul pe el si niciodata nu a fost mai rau. Portiunile care mai erau bune acum sunt pline de gropi si denivelari.
  • Saul Beloia: Drumul Judetean DJ 571/A leaga orasul Moldova Noua de comunele Padina Matei, Garnic, satul Carsie, comuna Sichevita si satul Gornea, urma sa fie inchis de catre locuitorii satului Carsie, chiar pe timpul campaniei electorale pentru recentele alegeri prezidentiale.

Citeste si Directorul general al CNADNR despre starea drumurilor: Nu sunt bani suficienti, vom contina sa facem lucrari ieftine