Rheinmetall: Proiectul transportorului blindat 8x8 AGILIS construit la uzina Moreni merge inainte / Ce alte proiecte de blindate vor nemtii sa faca in Romania
"AGILIS nu a murit, dimpotriva. Suntem intr-un stadiu destul de avansat", a declarat pentru HotNews.ro Thorsten Heinzen, managing director Rheinmetall.
Conform oficialului german, compania mixta romano-germana infiintata intre Rheinmetall si Uzina Moreni - Romanian Military Vehicle Systems - mai asteapta unda verde din partea Consiliului Concurentei, iar oferta financiara este in prezent in dezbatere pe masa guvernului.
Reprezentantul Rheinmetall a confirmat ca, initial, compania a venit cu o oferta financiara ce partea romana a refuzat-o [n.r. au cerut in avans suma de 450 de milioane de euro pentru demararea proiectului], dar ca au revenit cu o oferta "mult mai corecta" care implica toate partile din proiect si pe care reprezentantii Romaniei ar fi apreciat-o.
Potrivit reprezentantilor Rheinmetall, dupa unda verde din partea Consiliului Concurentei pentru Romanian Military Vehicle Systems si semnarea unui contract cu Guvernul Romaniei, firma germana ar avea nevoie de numai patru saptamani pentru a demara lucrarile propriu-zise la uzina de la Moreni.
Precizarile oficialului Rheinmetall vin in contextul in care a aparut informatia cum ca proiectul AGILIS ar fi picat, iar americanii de la General Dynamics Land Systems au demarat discutii cu reprezentantii statului roman pentru productia unui alt tip de transportor la uzina mecanica Bucuresti.
"AGILIS e un proiect important pentru Romania, dar e si foarte important pentru noi. E in top 5 proiecte pentru Rheinmetall", a explicat Heinzen.
Potrivit acestuia, transportorul AGILIS pe care nemtii vor sa-l dezvolte si sa-l construiasca la Moreni va avea atat din ADN-ul transportorului greu Boxer (aflat in dotarea armetelor germane si olandeze), cat si din tehnologia transpotorului dezvoltat de romani pana de curand la Moreni.
"Primul prototip e planificat sa iasa pe poarta uzinei in 2020. E munca multa si complexa pentru dezvoltarea unui nou produs", a mai declarat oficialul. Potrivit acestuia AGILIS va fi unul dintre cele mai moderne transportoare din lume la momentul cand va fi introdus si va fi un produs gandit si pentru export, nu doar pentru Romania.
Pentru compania germana transportorul AGILIS va ocupa un loc ce acum e liber in portofoliul de blindate, intre transportorul usor 6X6 Fox si cel foarte greu 8X8 Boxer, au explicat reprezentantii Rheinmetall.
Alte proiecte Rheinmetall in Romania? Noul TAB 4X4, vehicule blindate 4X4, camioane militare si un tun de calibru 30 mm
Dincolo de proiectul transportorului 8X8 dezvoltat si construit la Moreni, Rhenmetall are in vedere si alte proiecte de blindate, iar pana la finalul anului compania germana vrea sa-si deschida un birou propriu in Romania.
"E mai usor pentru noi sa demaram productia la Moreni daca avem si alte proiecte mai mari sau mai mici in jurul proiectului principal care este transportorul 8X8", a explicat pentru HotNews.ro Dominik von Wolff Matternich, Head of Key Account Management Romania din partea Rheinmetall Group.
Potrivit reprezentantului Rheinmetall un alt proiect pe care grupul german il are in vedere este realizarea unui transportor blindat si amfibiu 4X4, de care Romania are nevoie in numar de circa 400 pentru a isi inlocui vechile TAB-uri 4X4 din dotare.
Alte proiecte vizate de Rheinmetall sunt cele de vehicule 4X4. Un astfel de proiect este cel al celor peste 280 de vehicule blindate 4X4 cu platforma antitanc, licitatie lansata anul trecut, dar anulata in luna iulie.
Pe langa cele blindate, autoritatile din Romania au incercat inca de anul trecut sa caute solutii pentru dotarea mai multor tipuri de forte cu noi vehicule 4X4 neblindate, iar grupul Rheinmetall sustine ca e interesat si de acest proiect.
Dincolo de aceste proiecte, reprezentantii Rheinmetall spun ca au in vedere si participarea la recenta licitatie de achizitionare a 173 de camioane militare, iar miercuri au la Moreni o demonstratie pentru reprezentantii statului roman cu un camion blindat 8X8.
Pe langa de proiectele de vehicule, oficialii Rheinmetall mai spun ca au in vedere localizarea in Romania si productia unei tun de calibru 30 de mm care ar urma sa fie echipat si pe transportoarele AGILIS.
In luna iunie, Uzina Automecanica Moreni - din subordinea Ministerului Economiei - si furnizorul german de tehnologie militara Rheinmetall au semnat actul constitutiv al societatii mixte Romanian Military Vehicle Systems care va fabrica, vinde si asigura mentenanta transportorului blindat de trupe 8x8 (TBT 8x8) pentru armata romana.
Site-ul Rumaniamilitary.ro publica in luna mai primele detalii ale proiectului AGILIS. Astfel, noul TBT 8×8 Agilis va fi construit in 7 variante/derivate (transportor blindat pentru trupe amfibiu si neamfibiu, punct comanda mobil, platforma pentru aruncator de bombe calibrul 120mm, evacuare medicala, cercetare CBRN si vehicul tehnic pentru evacuare-reparatii), iar 80% din valoarea adaugata a productiei ar urma sa fie realizata in Romania, doar motorul si drive-lineul urmand sa vina din import.
Logistica si mentenanta ar urma sa fie integrate 100% in Romania pentru intreaga durata de viata a transportorului pana in 2055, iar drepturile de proprietate intelectuala asupra AGILIS 8X8 vor apartine in proportie de 100% Statului Roman, prin Ministerul Economiei.
Mai multe date tehnice, aici.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
din pacate eu speram sa produca aici transportoarele grele, ori lynx ori boxer. am fost destul de dezamagit cand am auzit ca va fi o varianta amfibie, cu blindaj usor.
si daca nu e ciudata rau treaba, Romania se pare ca se va dota cu Stryker pentru transport blindat de trupe, modelul adoptat de americani, pe sasiu produs de elvetieni (pe care l-am mai cumparat noi in detrimentul moreniului si in trecut).
sper sa nu fie decizia autoritatile romane atat de dubioasa cum pare prin presa si ca exista si un plan si o motivatie serioasa pentru aceste decizii. ma gandesc eu ca aia de la rheinmetall n-or fi dusi cu pluta si au o piata de export pentru AGILIS daca Romania are nevoie de cu totul altceva, dar din perspectiva noastra, ne interesa sa avem lantul logistic la noi acasa, sa putem produce local o parte din echipament, sa nu depindem doar de alte tari pentru importuri de armament esential. in fine, n-am toate datele pe masa, sper doar ca aia care le au sa aiba toate tiglele acolo unde trebuie.
-Tunul de pe Abrams a fost si este fabricat de americani, in America, sub licenta Rheinmetall. Licenta respectiva se refera numai si numai la calibru, profil interior si la numarul de calibre (lungimea tevii). Procesul de fabricatie este american, absolut diferit decat cel al germanilor, iar rezultatul este o teava care poate "scuipa" cu aprox. 20% mai multe proiectile decat echivalentul german inainte de a fi schimbata.
Recomand cu caldura cartile. Wikipedia este ceva de genul "de la lume adunate si inapoi la lume date".
- Rapoarte ale "U.S. Army Armament Research, Development and
Engineering Center - Warheads, Energetics & Combat-support Armament Center
Picatinny Arsenal, New Jersey".
- publicatiile dtic-mil (www.dtic.mil), cine are acces, referitoare la procesele metalurgice folosite la producerea tevilor...
evident ca sunt produse in statele unite, de o companie detinuta in co-proprietate cu rheinmetall pe un patent al companiei germane.
mai usor cu pianul pe scari!
toate sursele americane considera M256 ca fiind conceput de compania germana.
http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/why-nobody-wants-fight-americas-tanks-uranium-silver-bullets-19905
2. Cine, cand si unde a discutat despre cum a fost negociata intelegerea/detalii? Eu, unul, nu...
3. Tunurile sant produse in America de o companie detinuta in coproprietate cu Rheinmetall?!? Este hilar, tunul este produs in America, de Watervliet Arsenal, companie detinuta 100% de guvernul american.
4. Tunul de pe Abrams este turnat ca o singura piesa. "Originalul" Rheinmetall" este turnat in 2 piese...
Oficialii nostri au talent in sensul acesta.
spune-mi te rog ce e pacat in asta? unde e greseala?
hai te rog, fa un efort si exlica ce e rau in asta.