Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Romania de sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS, in valoare de pana la 1,25 miliarde de dolari, a informat vineri Agentia de Cooperare pentru Aparare si Securitate (Defense Security Cooperation Agency), din cadrul Pentagonului, potrivit Reuters.

Sistemul de rachete HIMARSFoto: Wikipedia

Agentia Pentagonului a precizat ca a notificat Congresul SUA despre posibila vanzare in cursul zilei de joi.

Lockheed Martin este principalul contractor al acestui sistemul de armament.

Romania a cerut pana la 54 de dispozitive lansatoare de rachete cu inalta mobilitate si servicii si echipamente conexe, a precizat agentia intr-un comunicat.

Statele Unite au aprobat deja vanzarea catre Romania a sistemului de racheta defensiv Patriot, in valoare de 3,9 miliarde de dolari.

Luna trecuta, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca Romania va cumpara sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022.

"Pe langa achizitia rachetelor Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati", a declarat Tutuianu.

Conform planului de achizitii MApN aprobat de Parlament in primavara, Romania are in vedere achizitionarea unui sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare. Mai exact, 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) cu o valoare estimata la circa 700 de milioane de euro.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite.

Pe langa aceasta noua achizitie, Tutuianu a mai precizat ca Romania va cumpara alte 36 de avioane de vanatoare multirol pana in 2022. Viitoarele avioane vin sa completeze flota actuala de F-16 - 9 intrate deja in dotare si 3 care vor veni in acest an din Portugalia.

Tutuianu a mai precizat ca MApN va achitiona 30 de autobuze si 72 de microbuze si va decide asupra unei achizitii de camioane pentru transportul trupelor.

"Vom decide si daca putem face o achizitie directa de camioane pentru transportul trupelor sau daca vom proceda la o achizitie publica intr-o procedura simplificata. (...) 173 de bucati ne-am propus intr-o prima etapa", a spus Tutuianu.