Romania va cumpara sisteme mobile americane de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022, a anuntat miercuri ministrul Apararii, Adrian Tutuianu. Ministrul a precizat ca ministerul cauta sa achizitioneze cat mai repede si camioane noi pentru transportul trupelor. "173 de bucati ne-am propus intr-o prima etapa", a spus Tutuianu.

Sistemul de rachete HIMARSFoto: Wikipedia

"Pe langa achizitia rachetelor #Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati.", a declarat Tutuianu.

Conform planului de achizitii MApN aprobat de Parlament in primavara Romania are in vedere achizitionarea unui sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare. Mai exact, 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) cu o valoare estimata la circa 700 de milioane de euro.

Pe langa aceasta noua achizitie, Tutuianu a mai precizat ca Romania va cumpara alte 36 de avioane de vanatoare multirol pana in 2022. Viitoarele avioane vin sa completeze flota actuala de F-16 - 9 intrate deja in dotare si 3 care vor veni in acest an din Portugalia.

Tutuianu a mai precizat ca MApN va achitiona 30 de autobuze si 72 de microbuze si va decide asupra unei achizitii de camioane pentru transportul trupelor.

"Vom decide si daca putem face o achizitie directa de camioane pentru transportul trupelor sau daca vom proceda la o achizitie publica intr-o procedura simplificata. (...) 173 de bucati ne-am propus intr-o prima etapa", a spus Tutuianu.

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite.