INTERVIU Renate Weber, dupa discutia Iohannis-Macron privind lucratorii detasati: Declaratiile lui Macron continua retorica populista inceputa de Le Pen/ Pericolul eliminarii firmelor romanesti de pe pietele vest-europene

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Duminică, 25 iunie 2017, 16:15 Actualitate | Esenţial


Lucratori
Foto: Pixabay
Vicepresedinta Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European, romanca Renate Weber, atrage atentia, intr-un interviu acordat Hotnews, asupra pericolului ca firmele est-europene, inclusiv cele romanesti, sa fie scoase de pe pietele vest-europene, daca va fi revizuita directiva europeana privind lucratorii detasati.

Intrebat despre recenta discutie dintre presedintele roman, Klaus Iohannis, si omologul sau francez, Emmanuel Macron, privind lucratorii detasati, europarlamentarul roman a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se opuna in continuare, alaturi de celelalte state afectate, propunerii Comisiei Europene de a revzui directiva lucratorilor detasati.

Renate Weber
Foto: Parlamentul European
Potrivit lui Weber, revizuirea ceruta de Franta si de alte state vest-europene dezvoltate, ar urma sa afecteze in primul rand firmele est-europene care incheie contracte pe pietele vest-europene si care vor fi astfel obligate sa-si plateasca angajatii pe care ii trimit acolo prin detasare macar cu salariile mari din acele piete si sa plateasca asigurari sociale in tarile in care se face detasarea. Eurparlamentarul roman a subliniat ca nu e vorba de lucratorii romani care se angajeaza in strainatate, ci de lucratorii angajati la firme din Romania.

In context, ea a criticat dur declaratiile recente ale presedintelui francez Emmanuel Macron, care sustinea revizuirea directivei europene privind munca detasata. "Munca detasata conduce la situatii ridicole. Credeti ca pot explica oamenilor din clasa mijlocie franceza ca firmele inchis fabrici in Franta ca sa mearga in Polonia pentru ca e mai ieftin, iar in Franta firmele angajeaza polonezi platiti mai prost? Acest sistem nu functioneaza corect", spunea Emmanuel Macron, in media franceze.

Situatia lucratorilor romani din Marea Britanie in contextul Brexit si viitorul Uniunii Europene au fost alte teme la care Renate Weber a oferit raspunsuri in interviul acordat HotNews. 

Renate Weber este membra a Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, iar in plan national este independenta.

HotNews: Doamna Weber, sunteti vicepresedinte al Comisiei privind ocuparea fortei de munca si afacerile sociale. A fost acea discutie intre presedintele roman, Klaus Iohanis, si omologul francez, Emmanuel Macron, despre lucratorii detasati. Fusese propunere a Comisiei Europene, de revizuire a directivei lucratorilor detasati, care s-a lovit de dezacordul unui numar de 11 state membre, printre care si Romania. In Romania, patronatul IMM se opune, iar unele sindicate sustin revizuirea, de exemplu. Care este miza pentru lucratorii romani si pentru firmele romanesti? Ce urmareste Macron si care este interesul pe care Guvernul roman trebuie sa-l apere in Consiliul Uniunii Europene?

Renate Weber
: Revizuirea Directivei lucratorilor detasati mi se pare unul dintre subiectele cele mai fierbinti din UE si cu serioase consecinte politice.

In primul rand trebuie explicat ca lucratorii detasati sunt o alta categorie decat lucratorii care isi cauta pe cont propriu un loc de munca in UE. Pentru acestia din urma vorbim de libertatea de circulatie a persoanelor si accesul la piata muncii.

In schimb, pentru lucratorii detasati vorbim de libertatea de circulatie a serviciilor, pentru ca sunt companii dintr-un stat membru care castiga diferite contracte in alte state membre si isi trimit propriii angajati pentru realizarea acelor contracte.

Diferenta este de maxima importanta, mai ales ca am vazut multa confuzie pe tema asta, inclusiv din partea politicienilor, mai ales in contextul campaniei electorale din Franta, dar si dupa terminarea ei, inclusiv in Parlamentul European, desi subiectul e in dezbatere de peste un an. Obiectiile mele privind aceasta revizuire sunt legate si de consecintele ei, dar mai ales de ipocrizia din spatele ei.

In primul rand, mi se pare inadmisibil ca, dupa cartonasul galben al celor 11 state care s-au opus propunerii Comisiei, aceasta nu a retras propunerea ca sa o revizuaisca,  ci a trimis-o la Parlament si la Consiliu, asa cum era initial redactata. Asta se intampla in contextul apropierii alegerilor din Olanda si Franta, cand retorica extremistilor Wilders si Le Pen era maxima. In Parlamentul European cele doua raportoare care au fost desemnate sunt tocmai o deputata din Franta de la PPE si o deputata din Olanda de la Socialisti. Coincidenta? Sigur, nu.

De ce vorbesc de ipocrizie? Pentru ca in realitate sunt doar 1,9 milioane de lucratori detasati in toata Uniunea, cei mai multi vestici care lucreaza tot in state din vestul si nordul UE, deci numarul lor este foarte mic raportat la cele 500 de milioane de cetateni europeni. Se invoca pana la satietate nevoia de a combate dumpingul social si de a proteja demnitatea lucratorilor detasati, cand in realitate este vorba de a impune mai multe conditii care sa scoata de pe piata concurentiala a serviciilor intreprinderile din tarile mai putin dezvoltate din UE, din estul, centrul si sudul Europei.

Se cere nu doar ca lucratorii detasati sa fie platiti la nivelul lucratorilor din statele unde lucreaza, dar se solicita si ca asigurarile sa fie platite in aceste tari, numarul de luni de detasare sa se micsoreze, etc etc. Se ignora insa, sau nu se doreste a lua in considerare, ca in afara salariului, un angajator care trimite lucratori detasati are si alte cheltuieli, transport, cazare, diurna, ca toate taxele legate de salarii se platesc in tarile de origine.

S-ar ajunge in situatia in care costurile detasarii sa fie atat de mari incat sa contractele sa nu mai poata fi realizate si de fapt sa se scoata de pe piata intreprinderile din alte tari. Evident, primele afectate ar fi intreprinderile mici si mijlocii din centru si estul Europei, dar si Spania si Portugalia. Din aceasta cauza, pe mine ma suprinde atitudinea sindicatelor noastre care parca nu vor sa vada consecintele acestor interdictii. A proteja lucratorii detasati presupune inainte de orice sa mai existe detasati.

Or, recentele legislatii privind salariul minim pe ora introdus la transportatori de tari precum Germania, Franta, Belgia, Austria, au demonstrat cu prisosinta ca tocmai intreprinderile mici si mijloc sunt cele afectate pana la scoaterea de pe piata transportului european. In loc sa remediem acest aspect, se doreste extinderea lui in toate domeniile.

Recentele declaratii ale presedintelui Macron m-au deceptionat, pentru ca ele continua retorica populista inceputa de Le Pen. Pentru cineva recent aparut in politica si care a declarat ca vrea sa faca politica "altfel", utilizarea unor argumente populiste este dezamagitoare. Pentru ca incetul cu incetul vom vedea ca extremistii sunt exclusi nu pentru ca-i rejecteaza societatea, ci pentru ca le fac democratii treaba.

In ce priveste Romania, noi trebuie sa continuam sa aperam pozitia exprimata pana acum si sa ne coordonam cu celelalte tari cu care, in acest domeniu, avem interese comune

HotNews: O alta tema majora este iesirea Marii Britaii din UE. Din punctul de vedere al fortei de munca si al liberei circulatii a acesteia, ce ar trebui sa negocieze si sa obtina Uniunea Europeana in negocierile cu Regatul Unit pntru Brexit?

Renate Weber: La nivelul UE si al echipei de negociatori din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European s-a stabilit foarte clar ca obiectivul numarul 1 al negocierilor pentru Brexit priveste libertatea de miscare si situatia cetatenilor europeni provenind din celelalte 27 de state membre  care muncesc, studiaza, traiesc in Marea Britanie.

Dar si situatia cetatenilor britanici care traiesc in diferite state din UE si care doresc sa prezerve aceasta cetatenie europeana de care beneficiaza acum. Numai dupa ce sa va ajunge la un acord pe aceste aspecte se va trece la negocieri privind piata unica si celelalte domenii. Din pacate, legislatia Marii Britanii este si acum, desi membra a UE, discriminatorie in raport cu ceilalti cetateni europeni, astfel incat temerile privind excluderea acestora in viitor de pe piata muncii din Regat sunt justificate.

HotNews: Cum apreciati posibilitatea atingerii obiectelor UE?

Renate Weber: Cred ca multi politicieni britanici, inclusiv premierul May, au ajuns sa creada minciunile pe care ei insisi le-au servit electoratului in campania pentru Brexit, astfel ca initial, Marea Britanie a crezut ca va reusi sa treaca rapid peste acest capitol de negociere. Si cred ca au parte de cate un dus rece in fiecare zi, pentru ca UE nu este dispusa sa cedeze. Pe de alta parte, conservatorii venisera initial si cu ideea ca e mai bine sa nu aiba nici un acord cu UE, decat unul care sa-i dezavantajeze, inclusiv privind aspectele economice, circulatia bunurilor si serviciilor, etc.

Numai ca intre timp presiunea interna, din partea companiilor mari, mijlocii si mici, a asociatiilor profesionale, a sindicatelor e foarte mare in privinta acordurilor economice, astfel ca guvernul May stie ca trebuie sa negocieze cu Uniunea. Este marele atu pe care il are UE la negocieri: are mijloacele cu care sa oblige Marea Britanie. De aceea negocierile trebuie purtate la nivelul acesta si nu al statelor membre, un aspect care cred ca s-a inteles foarte clar acum, cand exista incredere in felul in care abordeaza echipa de negociatori a UE discutiile cu guvernul May.

HotNews: Romanii in ce masura vor fi afectati? Cei care sunt deja in UK, care au un contract de munca sau cei care nu au?

Renate Weber: Cred ca, in mare, sunt trei situatii care se iau in calcul:

 • cei care sunt in Marea Britanie cu contracte de munca,
 • cei care sunt acolo si care nu au sau nu mai au contracte de munca
 • si cei care vor dori sa mearga in viitor.

Lucratorii romani vor fi afectati in egala masura cu ceilalti din alte state membre. Chiar si cei care au contracte de munca valabil incheiate deja, pentru ca guvernul May ar vrea sa impuna cerinte privind durata contractului, sa stabileasca alte beneficii (asigurari, inclusiv de sanatate) in functie data de la care deja se aplica acel contract, ceea ce ar crea situatii foarte dificile pentru unii din cei care lucreaza deja. Propunerea pe care Theresa May a prezentat-o la recentul Consiliu European a fost primita cu multa raceala si i s-a spus clar ca este insuficienta.

Un prim obiectiv al UE este sa se asigure ca toti lucratorii care sunt deja in Regat, cu contracte de munca vor fi tratati egal cu cetatenii britanici. Al doilea aspect ii priveste pe cei care sunt in Marea Britanie fara contract de munca, sau cei care au avut si nu-l mai au. Va trebui gasita si aici o solutie, sau diferite solutii, care sa-i protejeze pe lucratori, sa le ofere sansa de a sta in Regat, de a-si legaliza statutul acolo, de a-si mentine familiile pe care le au deja. Se stie ca in ultimele luni unele din masurile luate de autoritatile britanice au provocat adevarate tragedii familiale, ceea ce este inacceptabil.

Cel de-al treilea aspect ii priveste pe cei care vor dori in viitor sa lucreze acolo. Adica se refera la libera circulatie a fortei de munca. E posibil ca aici sa apara standarde diferite de ceea ce avem acum, dar conteaza mult cum se va negocia. Pentru ca in acelasi timp, sunt foarte multi britanici care muncesc pe continent si inca si mai multi care vor dori acest lucru in viitor, iar guvernul nu va putea spune ca nu e interesat de soarta lor, deci cred ca va accepta multe concesii.

Diferenta mare de abordare intre cele doua parti ale negocierii este ca, in vreme ce UE chiar este sincer deschisa pentru a primi in continuare britanici pe piata muncii europene, guvernul consevator a mintit in campania pentru Brexit in ceea ce priveste prezenta lucratorilor europeni in Regat, a promis minciuni, iar acum ii va fi foarte greu sa le indeplineasca.

Cred ca si acesta este un mare avantaj al Uniunii in aceste negocieri. Personal cred ca in urma acestor negocieri Marea Britanie va accepta solutii mult mai favorabile lucratorilor europeni, inclusiv romani, decat cele de azi. Dar va fi un proces de durata si nimeni nu poate garanta ca pe parcursul lui nu vor aparea si situatii foarte dificile pentru unele persoane.

HotNews: In UE se dezbat de cateva luni cele cinci scenarii propuse de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, pentru viitorul Uniunii. Dintre cele cinci scenarii, care credeti ca este cel mai potrivit pentru Romania, mai ales din punctul de vedere al circulatiei lucratorilor?

Renate Weber: Scenariile lui Juncker mi se par superficiale si chiar copilaros intocmite. Cum altfel am putea privi niste variante pe care aceeasi Carte Alba le considera nefezabile sau de neacceptat, pentru ca la sfarsit sa se traga, implicit, concluzia ca doar unul merita luat in considerare, anume Europa diferitelor viteze. Dincolo insa de superficialitatea Comisiei Juncker, analizand situatia de azi din UE, e firesc sa recunoastem ca nu toate statele membre participa in mod egal la aceasta constructie europeana.

Din zona euro, desi deschisa tuturor, nu fac parte toate statele. Unele nu ar face fata, cazul Romaniei, altele nu vor, cum e cazul Suediei.

Zona Schengen, care priveste libertatea de miscare, contine un numar de state din UE dar si din afara ei, dar nu accepta inca Romania si Bulgaria. Sunt alte domenii, de exemplu in materie de cooperare penala sau civila, unde se aplica mecanismul cooperarii intarite intre un numar de state, la care se pot alatura si celelalte, cand vor considera oportun.

Sunt acestea exemple de viteze diferite? Le putem privi astfel. Ce trebuie precizat este insa ca la luarea acestor decizii participa toate statele, chiar daca unele sunt afectate acum, iar altele ar putea sa fie afectate in viitor. Or, aici apar semne de ingrijorare, pentru ca pare ca s-ar dori ca deciziile sa fie luate numai de cei care participa la aceste sub ansambluri ale constructiei europene.

Asta e altceva decat viteze diferite, acestea ar fi cercuri concentrice si de ele trebuie sa ne ferim. Eu le consider inacceptabile, pentru ca atunci nu am mai avea o Uniune Europeana ca o constructie politica, ci o carcasa goala in care am pune diferite adunari de state carora le-am da putere de decizie diferita. Nu doar am goli Uniunea de dimensiunea ei cea mai importanta, cea politica, dar ma tem ca o asemenea abordare ar putea duce chiar la destramarea ei.

HotNews: Cum ar trebui sa se implice Romania mai puternic in aceasta dezbatere, care sunt mijloacele pe care le are la dispozitie?

Renate Weber: Personal cred ca cea mai gresita abordare este doar cea de opunere, fara a oferi niste solutii. E simplu sa spui "Noi nu acceptam UE cu mai multe viteze". Si dupa aceasta declaratie ce urmeaza?

Eu cred ca, pornind de la realitatea de azi, Romania ar putea sa-si joace cu inteligenta cartile pe care le are, sa prezinte avantajele si dezavantajele incercarilor de reforma din UE, sa fie clar impotriva cercurilor concentrice, sa caute si sa gaseasca aliati in aceste abordari. Sa nu uitam ca vom avea Presedintia UE in prima parte a lui 2019, un moment extraordinar, cand trebuie sa se produca Brexit si urmeaza alegerile pentru Parlamentul European.

In pregatirea Presedintiei romane a Consiliului UE, trebuie sa ne preocupe nu doar gestionarea dosarelor care vor fi in derulare, a celor care vor trebui finalizate, ci mai ales aceste dimensiuni politice de reformare a UE. Si nu trebuie asteptat anul 2019 pentru ca Romania sa isi prezinte ideile. Inca de pe acum ar putea fi organizate cateva evenimente de mare anvergura care sa ne pozitioneze frumos pe harta dezbaterilor europene, chiar devenind un lider informal al initierii si derularii unor asemenea dezbateri. Din pacate, nu vad acasa nici o idee si nici o preocupare in acest sens.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12627 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Populista striga populism (Duminică, 25 iunie 2017, 16:34)

  ICosmin [utilizator]

  E norml ca lucratorii detasati sa fie platiti la nivelul pietei in care sunt detasati. Sigur, daca vii din Occident in Est asteptarea este sa primesti un salariu occidental si in est (altfel nu te duci, logic).
  Detasarea in sine e scumpa. E normal. Firma trebuie sa iti asigure cazare (a se citi hotel platit sau apartament propriu) altfel demnitatea iti e intr-adevar afectata, pentur ca firma poate crede ca iti poate oferi orice fel de conditii de munca.
  • -2 (4 voturi)    
   detasare e scumpa (Luni, 26 iunie 2017, 8:01)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui ICosmin

   si daca se aplica ce zice Macron (salariu ca in vest) va fi si mai scumpa si nu se va mai intampla... adica intre a avea un salariu un pic mai mare ca acasa si a fi somer tu ce alegi ? pt ca la nivelul din vest nu isi vor permite firmele sa plateasca
 • -8 (20 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 25 iunie 2017, 16:36)

  MarianPConstantin [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   durere maxima.. pica drobul de sare (Luni, 26 iunie 2017, 11:47)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   1. detasarea este valabila pentru atunci cand o compania castiga un contract de prestari servicii. nimeni nu-ti baga pe gat muncitorii albanezi. piata libera si concurenta inseamna performanta.

   2. angajatorii din Romania se plang de ani buni ca nu gasesc muncitori calificati. decat sa-ti construiasca Dorel autostrada (ca nu mai gasesti decat analfabeti cu diploma de Spiru Haret la targurile de joburi), mai bine scoti serviciile respective la licitatie in UE si accepti oferta cea mai buna.

   3. lucratorii sunt detasati temporar. temporar. asa scrie in directiva si fiecare tara poate decide in legislatia proprie ce inseamna asta. putem sa punem o limita de 6 luni si gata, riscurile sunt minime.
 • +12 (18 voturi)    
  lucratori detasati (Duminică, 25 iunie 2017, 17:37)

  Walking_dead [utilizator]

  Acum o saptamina o mare fabrica de prelucrare a carnii s-a inchis in Germania. 600 de muncitori romani au ramas fara slujba si surpriza... toti erau angajati la o firma romaneasca si detasati in Germania, unde nu plateau un cent taxe sau asigurare medicala. Ce vor face acum acesti oameni nimeni nu stie, ca statul german nu e obligat sa le dea niciun ajutor de somaj.
  • -4 (18 voturi)    
   acei muncitori... (Duminică, 25 iunie 2017, 19:25)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   ..au o asigurare sociala, medicala si de somaj in Ro

   (cat valoreaza, real, aceste asigurari stie toata lumea)

   e in fond, minimul pe care il solicitam : daca s-a decis ca trebuie sa fim colonia Occidentului si sa sustinem neconditionat toate proiectele acestuia contrapartida minimala ar trebui sa fie extinderea plasei minimelor sociale din West si ptr nefericitii lucratori romani.
   • +5 (9 voturi)    
    auoleu (Luni, 26 iunie 2017, 8:03)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    cant aud asta cu colonia occidentului mi se ridica parul. daca oamenii aia stateau acasa (pt ca in modul asta dupa tine nu eram colonia nimanui) era mai bine? nu stiu, intreb?!
  • -6 (24 voturi)    
   Libertatile Tratatului UE si populismul pro-UE (Duminică, 25 iunie 2017, 19:25)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Exista 3 libertati fundamentale de "miscare", consimtite in tratatul de la Lisabona:
   libertatea de miscare a capitalului, serviciilor si fortei de munca (cetateni UE).

   Daca aceste libertati sunt negate, nu mai avem UE in mod legal, ci o deformare, o distorsionare ilegala care va putea fi imediat atacata la CJUE. Problema e ca multor tari "mari" din UE nu prea le pasa de deciziile de justitie europeana.

   Firmele franceze au dreptul legal sa investeasca fara limita in Romania, sa cumpere, sa vanda, sa faca afaceri, sa isi transfere mare parte din profituri.
   Au dreptul sa vanda produse si servicii, au dreptul sa aduca in Romania "expati", francezi detasati sa lucreze aici la noi, dar dupa drepturi ale legislatiei franceze, atentie !

   Dl Macron ne spune ca firmele romanesti nu ar avea acest drept legal in fapt, doar pentru ca "clasei mijlocii" locale nu ii este "convenabil", iar el personal ia un risc electoral si politic !

   Este inadmisibil, si dna Weber are perfecta dreptate, inclusiv juridic (pt ca de aceea pana acum nu s-a gasit solutie, Franta nu poate face de capul ei ce vrea doar pentru ca are "ghioaga" PIB-ului mai mare decat altii, e membru al UE egal cu ceilalti) ca o firma franceza sa poata vinde liber marfuri, servicii si sa aduca "expati" in Romania, dar o firma romaneasca nu poata veni in Franta cu proprii constructori sau informaticieni pentru a-si vinde propriile servicii !

   Politologul bulgar Ivan Kristev, unul dintre cei mai apreciati in Europa in acest moment (chiar in Franta, unde a si publicat recent) considera ca este incorecta afirmatia ca "populismul" ar fi doar de "extrema" (fie dreapta sau stanga).

   Kristev, un specialist in globalizare si problemele europene, afirma in presa franceza ca Macron este "un populist proeuropean" !

   Macron si-a construit campania pe atacuri contra "sistemului" partidelor traditionale, contra lui Trump sau a Rusiei, cautand si el o "identitate" omogena, dar nu una "etnica" ci una supusa globalizarii, "europeana".
  • -9 (13 voturi)    
   O mare porcarie internationala (Duminică, 25 iunie 2017, 19:34)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   O mare porcarie internationala. Macron are dreptate; sper ca si Romania va pricepe ca pierde enorm la golaneala asta europeana cu "detasatii".
  • +5 (5 voturi)    
   Dar firma romaneasca ce face? (Duminică, 25 iunie 2017, 21:24)

   Ion2050 [anonim] i-a raspuns lui Walking_dead

   Ca doar in Romania au platit taxele si asigurarile.
 • +33 (39 voturi)    
  Renata... (Duminică, 25 iunie 2017, 17:43)

  Stef_and [utilizator]

  Macron are dreptate. Trebuie ridicate salariile in Romania, nu sa lucram pe degeaba. Tebuie sa fim egalii lor, nu sa mergem acolo sa lucram pe bani marunti, sa facem profit unora sau altora.
  Trezeste-te. Noi trebuie sa lucram BINE SI SCUMP.
  Altfel suntem fraieriti intr-un fel sau altul.
  • -17 (25 voturi)    
   Curat murdar, european! (Duminică, 25 iunie 2017, 19:25)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Macron vrea să interzică românilor să lucreze în Franța. Nu cere ridicarea salariilor și a ajutoarelor sociale în România.
   • +16 (18 voturi)    
    aiurea (Duminică, 25 iunie 2017, 20:23)

    Technicus [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    Suntem destul de multi romani care lucram in Franta, cu salarii egale cu ale francezilor, si nu se pune problema, ca-n Marea Britanie, sa se schimbe aceasta situație.
   • -3 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Duminică, 25 iunie 2017, 20:34)

    MarianPConstantin [anonim] i-a raspuns lui Omics

    • -8 (14 voturi)    
     Gaguta? (Duminică, 25 iunie 2017, 21:21)

     Omics [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

     Macron apar interesle Frantei cu pretul atacarii intereselor U.E. Adică afectând miop interesele Franței pe termen lung.
   • +19 (19 voturi)    
    Macron... (Duminică, 25 iunie 2017, 21:40)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    Vrea pentru romanii detasati la ei , salarii similare cu muncitorii lor. Si aceleasi drepturi pe care le au cei de acolo.
    Renata se baga si ea de seama - ca habar nu are dreptul cui vrea sa-l apere. Cred ca e impinsa din spate de turma de patronei care altfel sunt incapabili sa faca profit.
    Procesul e asa! Daca eu detasez un roman acolo - sa il platesc la un salar minim orar de acolo, si sa platesc asigurarea la acel nivel.
    De asemenea cei care isi aduc fabricile in Romania, Polonia sau etc. sa plateasca un salar minim corespunzator mediei salarilale platite pe trust. Adica ori te muti in Romania de tot, ori nu profiti de salariile mici de aici.
    Asa s-ar putea reglementa exodul acesta dublu- firmele in tari cu salarii mici, muncitorii in tari cu salarii mari.
    Uniformizarea veniturilor oamenilor in UE este o chestiune de baza pentru supravietuirea ei, altfel Exit- urile se vor inmulti.
    Pentru ca asa cum un italian de 2 lei a facut o firma in Nusfalau, Salajcu in jur de 1000 de angajati - unde de fapt coexista sub aceeasi cupola 50 de companii cu nu mai mult de 20 de angajati per companie, garantat mai sunt multe. Se promit salarii decente din luna a 6-ea cand de fapt esti dat afara sau se desfiinteaza acea companie si daca vrei poti sa te angajezi la aia noua. O marlanie facuta cu scopul de a mentine salariile scazute, si probabil de a eluda taxele catre stat.
    • -2 (4 voturi)    
     si tu crezi ca (Luni, 26 iunie 2017, 8:09)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

     firmele care detaseaza muncitori isi permit sa plateasca la nivelul Frantei?! dream on. Vor inchide in secunda 0.
  • -6 (22 voturi)    
   Salarii in functie de productivitate (Duminică, 25 iunie 2017, 19:37)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Ar fi o grava eroare sa fim obsedati doar de salarii, acestea trebuie corelate cu progresele facute in productivitate, altfel ajungem la masuri populiste de tip PSD care duc la riscuri macro-economice grave, la posibil faliment al statului in caz de criza, a se vedea Grecia.

   In Grecia, dorinta fireasca a oamenilor de a obtine rapid salarii "ca-n Occident" a fortat oamenii politici la masuri populiste fara acoperire, ajungandu-se treptat ca orice functionar dintr-o primarie de tara sa aiba macar 800 euro pe luna, absolut ridicol in raport cu ce produce Grecia.

   Bugetul grec a ajuns la deficit, acesta a fost mascat (era dublu fata de ce se afirma), s-a descoperit prima oara in 2004, oficialii UE au trecut peste si au cerut masuri rapide, grecii au promis.
   Concret, iar s-a mintit, in 2007 s-a descoperit ca deficitul trecuse de 12%, iar in 2009, dupa ce lovise criza economica, s-a recunoscut oficial un deficit bugetar anual de aproape 16% !

   Se dadeau "pensii de fata batrana" (nu e o gluma!), al 14-lea salariu, declaratia de TVA era facultativa si orice minoritar, indiferent de etnie, din Bulgaria sau Albania, care se declara "grec" la recensaminte primea o alocatie de peste 200euro/luna (un fel de salariu de etnic grec, asa au devenit "greci" peste 200.000 aromani din sudul Albaniei).

   Noi putem acorda salarii in Romania la nivel francez sau german, dar in cazul asta e necesar sa producem la nivelul lor de calitate sau sa avem niste produse de nisa foarte cautate international, altfel e un nonsens.
   • +6 (6 voturi)    
    Productivitatea ... (Luni, 26 iunie 2017, 7:43)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Totul depinde de tehnologie si organizare.
    Daca vei cumpara second-hand-urile pe care le arunca nemtii- nu o sa ai productivitate.
    Asa a facut Ceausescu- a cumparat gunoaiele altora- fabrici si utilaje expirate tehnologic - de 20-30 de ani.
    Cercetarea a fost data pe mana Elenei si asa a fost facuta o tara praf, care in 1940 era undeva in primele 10 din Europa.
  • 0 (2 voturi)    
   salarii ridicate din pix? (Luni, 26 iunie 2017, 12:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   salariile in Romania (inclusiv ale romanilor detasati) vor creste automat atunci cand productivitatea va creste. si asta se va intampla atunci cand sistemul de educatie va fi reformat (plus 8-10 ani ca sa iasa o generatie noua).

   cum sa fim egalii lor cand anul trecut, la evaluarea nationala (8 clase obligatorii) au promovat doar 111.648 desi in 2009 erau inscrisi in clasa 1a ~200.000 de copii? 10% abandon scolar in primii 8 ani + 15% nu participa la evaluare la sfarsitul clasei a 8a + 25% care nu iau media 5..
   practic, 45% sunt analfabeti.

   ideile astea comuniste cu salariile care cresc peste noapte pentru aceeasi munca se lovesc rapid de zidul realitatii. poate creste Dragnea din pix salariul minim asa cum l-au crescut si guvernele din anii 90 pana am ajuns toti milionari, dar asta doar pentru ca economia Romaniei este in RON. vecinii din zona EURO nu vor plati muncitorul mai mult decat face.
 • +11 (25 voturi)    
  E foarte simplu (Duminică, 25 iunie 2017, 17:58)

  Vade Retro [utilizator]

  Daca nu se elimina aceasta aberatie cu muncitorii detasati, francezii vor vota cu extrema dreapta, si UE va fi DISTRUSA.

  Tie ti-ar placea daca patronul tau te-ar da afara pentru ca poate angaja, sa zicem, un albanez pe care sa il plateasca cu o treime din cât iti dadea tie?
  • -7 (13 voturi)    
   Cin distruge Europa (Duminică, 25 iunie 2017, 19:26)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   Asta și zice doamna Weber. Că U.E e distrusă de democrați, nu de extremiști. Citește articolul.
  • -7 (19 voturi)    
   Cifre europene despre muncitorii detasati (Duminică, 25 iunie 2017, 19:50)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   In timpul campaniei electorale, dna Le Pen (miscarea nationalista) a atacat aceasta directiva a "lucratorilor detasati", iar unul dintre cei care au criticat-o a fost chiar dl Macron.

   Macron a afirmat ca sunt circa 500.000 de francezi "detasati" la munca in alte state UE si exista riscul ca acestia sa suporte represalii juridice din partea statelor afectate de o eventuala decizie franceza contra tarilor cu lucratori detasati in Franta.

   Potrivit cifrelor oficiale ale ministerului muncii francez, Franta este a 3-a furnizoare la nivel oficial de "lucratori detasati", in special spre Belgia, Germania si UK.

   In Franta, exista sute de mii de lucratori detasati veniti din alte state UE, principalele state furnizoare fiind in ordine:
   Portugalia 21%
   Polonia 17%
   Spania 13%
   Germania 11%
   Belgia 11%
   Luxemburg 6%
   Italia 5%
   Romania 4%
   Slovacia 2%
   etc..

   Se observa imediat ca lucratorii veniti din Est sunt minoritari in raport cu cei veniti in Franta din state vestice.

   De aceea afirmatia dlui Macron este una inacceptabila si populista, destinata unui electorat francez prost informat si tentat sa dea vina pe estici sau sa voteze nationalist.

   De ce nu spune dl Macron ca vrea sa trimita acasa portughezii, spaniolii, germanii sau belgienii?!
   Pentru ca acestia au in Franta descendenti, familii, un electorat si pot influenta un rezultat la vot.

   In timp ce romanii sau polonezii pot fi atacati si invinuiti imediat, fara risc electoral sau chiar "diplomatic".

   E foarte important ca Romania sa lege relatii din ce in ce mai stranse cu Germania si Franta, contacte ca cele ale dlui Iohannis sunt importante, pentru ca pe masura ce interese strategice franceze vor fi legate de cele romanesti, atacurile de acest gen, fara acoperire in statistica (ci doar in manipularea perceptiilor publicului), vor scadea rapid si rari vor fi politicienii francezi care vor mai ataca asa de grosolan o tara aliata.
   • +11 (17 voturi)    
    Raspuns (Duminică, 25 iunie 2017, 23:28)

    Vade Retro [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    "De ce nu spune dl Macron ca vrea sa trimita acasa portughezii, spaniolii, germanii sau belgienii?!"

    Simplu: pentru ca in Portugalia, Spania, Germania si Belgia nivelul salariului e la acelasi nivel ca in Franta. Un belgian detasat nu va fi platit mai putin decat un francez.
    • 0 (2 voturi)    
     partial corect.. (Luni, 26 iunie 2017, 12:26)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

     In Portugalia salariul mediu este 8-900 de euro, deci vreo 40% din salariul mediu din Franta. Nici sudul Spaniei nu sta prea bine.
  • +12 (16 voturi)    
   asa-i (Duminică, 25 iunie 2017, 20:30)

   Technicus [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   As adauga ca francezii sunt foarte nemultumiti de UE. Macron este cel mai pro-European dintre candidatii la presedentie. Insa in primul tur voturile pentru candidatii anti-UE au depasit cele pentru candidatii pro-UE. Dar in final Macron a castigat pe fondul unui abstenționism ridicat.
   De altfel, in Franta majoritatea transportatorilor rutieri au dat faliment (de ex. Mory) din cauza soferilor de tir din est care sunt platiti cu salarii din est pentru a face transport intern in Franta.
  • -9 (15 voturi)    
   Marine Macron (Duminică, 25 iunie 2017, 20:53)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Vade Retro

   Nu mai trebuie să câștige Le Pen. Macron preconizează aceleași măsuri.
 • +30 (38 voturi)    
  Renate Weber este... (Duminică, 25 iunie 2017, 18:11)

  lucky luck [utilizator]

  in genere un politician cu un discurs echilibrat. Nu este cazul aici.
  Comparatia intre Macron si Le Pen e neavenita si deserveste cauza pe care doamna pretinde ca o apera.
  Pe fond, Macron si Europa Occidentala au dreptate. Firme vestice se inregistreaza in Est, angajeaza salariati locali platiti prost si lipsiti de protectie sociala, medicala si de somaj adaptata, si-i trimit sa lucreze in Vest. Profitul nu ramane in Est, ci se scurge in buzunarul patronilor vestici. Estul e golit de mana de lucru, in vreme de lucratorii vestici si firmele vestice care lucreaza corect sunt concurate neloial de acestia. "Aranjamentul" nu profita lucratorilor - nici din Est, nici din Vest -, nici angajatorllor din Est, ci catorva angajatori vestici care utilzeaza dumpingul social pt cresterea nemasurata a profitabilitatii. In loc ca securitatea sociala vestica sa se extinda la Est, observam insecuritatea sociala estica extinzandu-se in toata Europa. Apararea fara argumente a unui capitalism salbatic si lipsit de etica nu-i face onoare d-nei Weber...
  • -6 (10 voturi)    
   Principiile economiei de piață (Duminică, 25 iunie 2017, 19:27)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Fenomenul este conform pieței libere. Și dacă într-adevăr este piață liberă duce la o anumită uniformizarea a salariilor.
  • +1 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 25 iunie 2017, 19:35)

   gayon [anonim] i-a raspuns lui lucky luck

   • +2 (6 voturi)    
    Multumesc frumos (Luni, 26 iunie 2017, 0:16)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui gayon

    Ma onoreaza.
  • +2 (6 voturi)    
   Bravo (Duminică, 25 iunie 2017, 20:39)

   adrianctn [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Bravo, frumos si corect zis.
 • -23 (31 voturi)    
  nu se poate ! (Duminică, 25 iunie 2017, 18:45)

  om simplu din multime [utilizator]

  herr klauz a aranjat tot !
  d'aia a fost acolo, la bruksal, cu merkelitza cu macrou, pupat bruksal peatza 'ndependentii.
  • -6 (12 voturi)    
   dupa cum dezagreati (Duminică, 25 iunie 2017, 22:09)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui om simplu din multime

   prin minusuri... bag sama ca am gresit, n'a facut nimic p'acolo, doar s'a plimbat.
   iete, si io care'l laudam...:-)
 • -2 (2 voturi)    
  Aceasta Doamna - se vede clar - (Duminică, 25 iunie 2017, 20:03)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  are pregatirea necesara pentru functia pe care o ocupa la Bruxelles.
  Ce ma intriga la Domnia Sa e faptul ca intr-o vreme era nelipsita de la emisiunile de manipulare facute de haita A3. Cum putea oare sa se aseze in mijlocul haitei de manipulatori mercenari de acolo? O fi avand oare vreun regret acum?
 • +13 (19 voturi)    
  populista Renate Weber (Duminică, 25 iunie 2017, 20:57)

  Technicus [utilizator]

  Renate Weber e de fapt populista si nu are o viziune clara asupra Europei.
  Deja in polemica cu muncitorii detasati, e in avantajul celor care lucreaza in agricultura sau constructii sa fie platiti ca salariile minime din tarile in care lucreaza. Ca autohtonii oricum nu accepta acele locuri de munca.
  In plus, e de asemenea in avantajul est-europenilor care lucreaza legal in tarile mai bogate sa-si pastreze locurile de munca, salariile si avantajele sociale.
  Consider ca problema produselor cu ambalaj identic dar continut diferit e mai importanta pentru est-europeni decat muncitorii detasati, care e un paravan pentru abuzurile a catorva "smecheri".

  Alternativa e destramarea Europei.
 • +3 (9 voturi)    
  Incredibil! (Duminică, 25 iunie 2017, 21:22)

  Nichidos [utilizator]

  Tovarasa Renate este in confuzie totala.Trebuie sa inteleaga ca detasatul nu pleaca de langa familie sa munceasa pe salariul din Romania.Patronii romani,excroci folosesc forta de munca prost platita sa obtina ei profituri mari.Deci,foarte bine,tu patron oferi salariul din tara unde doresti sa-l detasezi sau stai in tara si nu mai pacali oamenii nevoiasi.
  • -4 (10 voturi)    
   Este exact pe dos (Duminică, 25 iunie 2017, 21:57)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Nichidos

   Oamenii nevoiași poate că înceapă să o rupă pe franceză și îi zic pa-pa patronului român, merg la ăla care dă mai mult. Eu nu înțeleg de ce munca detașată oprește angajarea directă în Franța, pe salarii franceze, când de fapt o stimulează
 • +1 (1 vot)    
  Pai are dreptate spunand (Duminică, 25 iunie 2017, 21:34)

  Ion2050 [anonim]

  ca firmele romanesti nu vor mai avea acces pe piata occidentala, pentru ca ar trebui platite mai mult. Patronii lor nu vor mai putea face afaceri avantajoase pentru ei si pentru staul roman pe spinarea unor oameni necajiti, pentru ca meseriasii buni sunt deja angajati pe cont propriu si locuiesc in strainatate.
  In schimb, firmele occidentale vor fi nevoite sa angajeze direct muncitorii straini, in lipsa fortei de munca autohtone, bineinteles ca e vorba de activitatea in constructii, pt ca aici se practica detasarea.
  Sa nu confundam cu trimiterea in delegatie la firma mama, practicata de multinationale.
 • -3 (5 voturi)    
  Populismul vest-european (Duminică, 25 iunie 2017, 21:43)

  Omics [utilizator]

  Dacă germanii și francezii dau 7% din salariile lor polonezilor și românilor, salariile celor din urmă cresc cu 100%. Ăstea sunt cifrele ținând seama de proporțiile PIB-urilor.

  Bineînțeles că nu se preconizează acel transfer, ci doar o creștere mai accelerată în Est pe fondul creșterii întregii U.E. (care se cam lasă așteptată, tocmai pentru că nu se folosesc resursele umane din Est).
 • +4 (4 voturi)    
  Pretul socialismului (Duminică, 25 iunie 2017, 22:20)

  Vlad-I [utilizator]

  In loc sa faca cercetare Franta cheltuie munti de bani in ajutoare sociale si subventii, iar industria nu mai are avantajul inovatiilor, deci, firmele incearca ultima carte in lupta competitiei, sa jongleze cu detasarile si cheltuielile salariale.
 • +2 (2 voturi)    
  Numai firmele Romanesti (Luni, 26 iunie 2017, 9:14)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Ce isi pacalesc si exploateaza salariatii vor pierde. Detasarea o o mare pacaleala deoarece muncitorii sunt platiti ca in Romania si nu au nici un drept in tara in care lucreaza in timp ce firma care i-a trimis incaseaza costul fortei de munca la nivelul din tara unde a trimis muncitorii. E o pacaleala inventata de firmele ce fac profituri uriase pe seama platii unor salarii de mizerie. Aici Macron are dreptate acest gen de afacere trebuie oprit. Vor pirde niste hoti nu muncitorul de rand
  • +1 (1 vot)    
   pai (Luni, 26 iunie 2017, 14:40)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Cred ca o diurna minima pe zi pentru tarile din UE ar rezolva problema. Si angajatii romani ar trai decent si francezii ar intelege ca nu se face dumping cu salariile.

   In momentul asta chiar exista o diurna minima de 35E pe zi(nu include si cazarea care trebuie platita tot de angajator). Legea nu prea e clara si cred ca angajatorii(unii) evita cumva sa o plateasca (deci nu prea e minima). Daca s-ar respecta legea existenta, + niste controale, eventual s-ar clarifica niste pasaje din lege, cred ca toata lumea ar fi fericita. Mai putin patronii care isi privau salariatii de diurna legala, dar nu trebuie sa ne facem griji pentru ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by