In total, 11 tari ale Uniunii Europene, printre care Romania si alte noua tari din Europa Centrala si de Est, fac front comun impotriva unui proiect al Comisiei Europene destinat unei lupte mai eficiente impotriva dumpingului social al lucratorilor detasati, au facut cunoscut miercuri surse oficiale, citate de AFP.

"Comisia a primit avize motivate din partea a 11 parlamente nationale. Aceste avize reprezinta 22 din 56 de voturi, cu alte cuvinte a fost depasit pragul cartonasului galben, fixat la 19", a declarat Christian Wigand, unul dintre purtatorii de cuvant ai executivului european, chestionat in cursul unui briefing de presa despre rezistenta la proiectul privind lucratorii detasati, prezentat pe 8 martie la Bruxelles, potrivit Agerpres.

In limbajul UE, un "cartonas galben" este numele dat unei proceduri instituite de Tratatul de al Lisabona (intrat in vigoare in 2009), care permite contestarea unei directive - un proiect legislativ european - pe motiv ca subiectul trebuie sa fie tratat la nivel national, si nu european.

Este a treia oara cu incepere din 2009 cand este utilizat "cartonasul galben". Cu exceptia Danemarcei, toate tarile care rezista la proiectul Comisiei au facut parte din blocul comunist: Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria, au precizat mai multi europarlamentari.

"Comisia va evalua in detaliu avizele motivate primite, comentariile sunt diferite. Totul va fi discutat colegial pentru a decide calea de urmat", a mai spus Christian Wigand, fara sa anunte vreun termen limita pentru finalizarea analizei.

In orice caz, aceasta evaluare va incetini procesul legislativ al proiectului in cauza, sustinut puternic in special de Belgia, Franta si Germania si destinat unei lupte mai eficiente impotriva dumpingului social.

"Situatia actuala referitoare la lucratorii detasati nu este viabila pentru nimeni: nici pentru firme, nici pentru lucratori, nici pentru Uniunea Europeana", a reactionat eurodeputata conservatoare Elisabeth Morin-Chartier (Franta).

In Belgia, Franta si Germania, numeroase voci au denuntat aceasta mana de lucru, venita mai ales din Europa Centrala si de Est pentru salarii derizorii in ferme agricole, abatoare ori santiere din Europa de Vest.

Principalele tari gazda ale lucratorilor detasati sunt Germania (peste 400.000 in 2014), urmata de Franta (cu putin sub 200.00) si Belgia (aproape 160.000). Principalele tari de origine sunt Polonia (428.000 de persoane in 2014, in crestere cu 61% in raport cu 2010), Germania (255.000, in crestere cu 13%) si Franta (125.000, in scadere cu 24%).