Achizitia corvetelor pentru Fortele Navale, in aer. Cum s-a blocat intre Guvern si Parlament proiectul navelor de razboi construite la Galati

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 21 februarie 2017, 16:58 Actualitate | Esenţial


Corveta SIGMA 10514
Foto: Damen
Procesul achizitiei corvetelor multifunctionale ce ar urma sa fie construite la Galati s-a impotmolit. Motivul? Fostul Parlament a ignorat Hotararea de Guvern data de cabinetul Ciolos, care stabilea procedura specifica pentru acest contract, iar noul Guvern nu a mai trimis noului legislativ ales o alta cerere de aprobare a achizitiei. In plus, potrivit unor surse institutionale, lipseste un consens in Guvern daca va fi continuat sau nu in forma adoptata planul de circa 1.6 miliarde de euro pentru constructia si dotarea a patru corvete multifunctionale la santierul firmei olandeze Damen de la Galati.

La finalul lunii noiembrie 2016, fostul Executiv adopta o Hotarare de Guvern prin care se stabilea procedura prin care Ministerul Apararii sa incheie un contract cu santierul naval olandez Damen de la Galati pentru construirea a patru corvete multifunctionale de ultima generatie, prima dintre ele urmand a fi livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Costul intregului program a fost estimat la circa 1.6 miliarde de euro (inclusiv TVA) si presupune, dincolo de constructia propriu-zisa a navelor, si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si colaborarea santierului la modernizarea altor nave, precum si elemente de offset.

Guvernul a decis prin HG procedura pentru achizitia corvetelor, dar asteapta aprobarea Parlamentului pentru demararea oricarui contract

Guvernul a ales corvetele Damen dupa un studiu in care au fost luate in considerare mai multe variante (detalii aici) si a decis initierea unei proceduri de achizitie diferita de o licitatie publica in conformitate cu legislatia la nivel european care permite statelor sa realizeze astfel de achizitii pe domeniul militar.
 
Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezinta un contract semnat sau macar aprobat, ci stabileste doar conditiile si liniile mari in care un astfel de contract poate fi semnat intre statul roman si compania vizata. Initierea achizitiei publice are loc abia dupa aprobarea din partea Parlamentului.

"Avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului, fara TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii", transmitea in decembrie anul trecut Ministerul Apararii, condus la acel moment de Mihnea Motoc.

Scrisoarea MApN a ajuns pe masa Senatului in noiembrie, pe cand HG-ul era in dezbatere publica, insa presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dupa ce initial s-a aratat contrariat de planurile de achizitie a MApN, a decis sa dea de lucru viitorului Parlament. "Nu o sa luam o hotarare acum", a spus Tariceanu (Stenograma sedintei aici).

Soarta achizitiei corvetelor, in aer

Dupa alegerea noului Parlament insa, solicitarile MApN nu s-au mai regasit pe ordinea de zi a legislativului. Surse institutionale au precizat pentru HotNews.ro ca MApN ar trebui sa trimita noi scrisori pentru aprobare si catre noul Parlament, insa lucrurile nu sunt inca clare la nivel de strategie in Guvern, daca se va continua cu HG-ul deja aprobat sau va fi reconsiderat planul de achizitie a corvetelor.

Incertitudinea vine si pe fondul declaratiilor politice de dupa alegerile parlamentare, in speciale cele ale lui Liviu Dragnea, care lasat sa se inteleaga ca noul ministru al Apararii va reconsidera deciziile privind inzestrarea luate de fostul executiv. Si asta in ciuda faptului ca noul ministru al Apararii, Gabriel Les, este chiar cel care s-a ocupat de aceste planuri de achzitii in Guvernul Ciolos, el fiind secretar de stat pentru armament in MApN.

De ce a decis fostul Guvern sa cumpere corvete fabricate in Romania si ce presupun cei 1,6 miliarde de euro estimati in program


"Decizia de a propune Parlamentului Romaniei derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 in Santierul Naval Damen Galati S.A., a avut in vedere un studiu-concept in care au fost analizate 13 proiecte de corvete. In cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau raspunde cerintelor formulate de Fortele Navale Romane", spunea MApN anul trecut.

Ce avantaje spune MApN ca prezinta achizitionarea de corvete construite la Galati:

    > Posibilitatea producerii lor la Galati indeplineste interesul esential de securitate al tarii noastre, respectiv asigurarea securitatii furnizarii navelor dupa producerea lor si a securitatii mentenantei, dupa intrarea in exploatare.

    > Santierul Naval Damen Galati S.A va colabora cu reprezentanti ai industriei nationale de aparare, atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunitati importante de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti.

    > Activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale Fortelor Navale Romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania, cu aceleasi avantaje prezentate anterior.

"Informatiile vehiculate cu privire la preturi mult mai mici obtinute de alte tari la achizitia unor nave militare de acest tip nu au corespondent in realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi usor verificate de autoritatile nationale competente", mai detaliza MApN.

Procedura de achizitie aleasa de Guvern, in contextul regulilor europene

Guvernul a decis sa adopte HG-ul pentru achizitia corvetelor respectand OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

"Interesul esential de securitate pentru statul roman il constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul national a unei capabilitati industriale navale, in domeniul militar, in care sa se construiasca si sa se doteze o prima corveta in intervalul de 2,5 ani si gruparea de 4 corvete intr-o perioada de maxim 7 ani, in vederea furnizarii si intrarii in inzestrarea fortelor navale romane", sustine MApN in nota de fundamentare a HG-ului. 

"Ulterior, aceasta capabilitate navala de pe teritoriul national va trebui sa fie in masura sa execute lucrarile de mentenanta a corvetelor pe durata de viata a acestora, dar si lucrari de mentenanta pentru restul navelor din cadrul fortelor navale romane, asigurandu-se o crestere considerabila a securitatii aprovizionarii pe timp de pace, in situatii de criza si la razboi", se mai arata in document.

MApN: "Santierul Naval Damen Galati este singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE"

"Santierul Naval Damen Galati S.A. are capacitatea tehnica, logistica si organizatorica sa realizeze constructia si dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru fortele navale romane, fiind singurul din Romania care a construit in ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru fortele navale apartinand tarilor NATO si UE si alte cateva nave cu destinatie militara pentru tari terte. In Romania nu exista un alt santier naval care sa posede capabilitatea industriala necesara care sa faca fata cerintelor impuse de realizarea unei corvete", se mai arata in nota de fundamentare.

Corveta Damen SGMA 10514

Lungime: 105,11 m
Latime: 14,02 m
Viteza maxima: 28 noduri
Autonomie (la 14 noduri): 5.000 mile marine
Echipaj: 120
Propulsie: CODOE 2x10000 kW + 2x1300 kW, CPP
Deplasament: 2365 tone
Armamement compatibil
    - Tun de calibru mediu - 76 mm;
    - Close in weapons system;
    - 2 x arme de calibru mic
    - 2 X lansatoare SSM (racheta sol-sol)
    - 12 celule cu lansare verticala pentru aparare antiaeriana de raza scurta
    - 2 X lansatoare de torpile
    - 2 X  decoys/chaff;
    - ECM.
Senzori/Radar:
    - 3D surveillance & target indication radar & IFF;
    - Radar/electro-optical fire control;
    - Hull mounted sonar;
    - ESM.
Heliport pentru eclioptere pana in 10 tone
Hangar pentru elicopter
Poate sustine 2 barci pentru trupe cu coca rigida (RHIB)

Vezi aici toate specificatiile modelului SIGMA 10514 (.pdf, ~2MB)


De ce achitioneaza Romania corvete multifunctionale?


"Cele mai eficiente nave de lupta de suprafata in zona de litoral sunt navele din clasa "corveta", cu deplasament mediu, capabile sa indeplineasca intreaga gama de misiuni in Marea Neagra si in afara acesteia, avand o autonomie corespunzatoare si calitati nautice care sa le permita executarea actiunilor inclusiv in conditii hidro-meteorologice dificile", argumenteaza Ministerul Apararii.

In prezent, fortele navale romane au in dotare patru corvete (din clasa Tetal), care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, "avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila".

"Prin dotarea cu corvete noi, luandu-se in considerare durata de viata a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungita ulterior prin modernizari succesive, se asigura fortelor navale romane certitudinea operationala necesara pentru indeplinirea corespunzatoare a misiunilor specifice pe termen mediu si lung", sustine MApN.

Dintre misiunile care vor fi indeplinite de aceste corvete, MApN precizeaza:
    - desfasurarea de actiuni militare, independent sau in cadrul unor grupari multinationale, pentru asigurarea integritatii spatiului maritim;
    - participarea la impunerea respectarii legislatiei nationale si internationale in apele teritoriale, zona contigua si zona economica exclusiva;
    - executarea operatiei de securitate maritima si a interventiei pentru cautare-salvare pe mare;
    - asigurarea cercetarii permanente a litoralului si a Marii Negre;
    - sprijinirea celorlalte categorii de forte ale Armatei Romaniei;
    - participarea la operatii si misiuni internationale, conform planurilor aprobate.

Corvetele vor actiona ca unitate multifunctionala de lupta intr-o grupare de nave sau izolat. "Corvetele si cele doua fregate T22 vor constitui, prin rotatie, un grup de nave care sa fie pus la dispozitia NATO, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania", arata MApN.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16190 vizualizari

 • -2 (16 voturi)    
  Bine ca e in aer si nu a intrat la apa (Marţi, 21 februarie 2017, 16:59)

  Bogdan_100 [utilizator]

  :-)
  • +13 (21 voturi)    
   Vechiul palament ca si actualul parlament: corupt (Marţi, 21 februarie 2017, 17:29)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Cand o sa inteleaga votantii omani ca in parlament nu tebuie sa ajunga corupti si penali?!
  • +29 (31 voturi)    
   Asta e dovada ca Antena 3 a MINTITI din nou (Marţi, 21 februarie 2017, 18:10)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Antena 3 a facut o emisiune plina de minciuni in care s-a spus: 'CIOLOS a dat 1.6 miliarde euro OLANDEZILOR' dar fara a preciza ca acest contract e pt 'olandezii' de la Galati, fara a spune ca navele se vor contrui in Romania si fara a spune ca nici un euro n-a fost DAT pana astazi.

   pe langa asta, Antena 3 n-a spus nici ca Romania s-a angajat in fata partenerilor NATO sa-si creasca bugetul pt aparare la 2% din PIB iar aceasta dotare cu nave NOI (nu vechi, ca cele cumparate de PSD) face parte din acel program
   • +14 (14 voturi)    
    Si ca actualul guvern nu da drumul investitiei... (Marţi, 21 februarie 2017, 20:22)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    ...aceasta in economia Romaniei pt ca PSD nu face nimic fara sa ia spaga de rigoare.
 • +25 (29 voturi)    
  cu ajutorul lui Tariceanu (Marţi, 21 februarie 2017, 17:11)

  cladob [utilizator]

  care spune ca nu e firma cu capital romanesc, deci nu are voie datorita obiectivelor strategice.

  De asemenea un alt deputat ALDE sustine ca "cine sa ne atace pe noi" ca nu avem nevoie de aramata asta dupa ce critica ca am cumpara armament uzat .
  • +14 (16 voturi)    
   Are ALDE o sursa mai buna... (Marţi, 21 februarie 2017, 17:30)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   ... in plus, aia dau si spaga mare!
  • +9 (11 voturi)    
   ce cuminti devin oamenii astia la un moment dat . (Marţi, 21 februarie 2017, 17:39)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   si ponta era impotriva gazelor de sist cand era in opozitie. Ajuns prim ministru: Despre Chevron, “nici vorbă de retras din România”, a subliniat Victor Ponta, la Washington
   http://www.cdnews.ro/actual/ponta-le-promite-americanilor-de-la-chevron-exploatarea-gazelor-de-sist/
 • +26 (30 voturi)    
  deci (Marţi, 21 februarie 2017, 17:13)

  cladob [utilizator]

  un tip cu putin peste 5% din voturi decide securitatea statului ...

  groaza, scarba, indignare ..
  • +12 (14 voturi)    
   csat (Marţi, 21 februarie 2017, 17:25)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   ce are de zis ?
  • +13 (19 voturi)    
   Si inca ce tip! (Marţi, 21 februarie 2017, 17:31)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cladob

   Un PM care a gaurit bugetul, a facut trafic de influenta, a mintit si a favorizat infractorii. Pe scurt - o lichea
 • +18 (18 voturi)    
  Normal (Marţi, 21 februarie 2017, 17:16)

  Adri4n [utilizator]

  Contractul nu a fost spaguit corespunzator deci nu se aproba
 • +16 (18 voturi)    
  pai, (Marţi, 21 februarie 2017, 17:29)

  Cezy [utilizator]

  asta e investitie deci nu sunt bani!!!
 • +20 (24 voturi)    
  nu avem cu ce Domne! (Marţi, 21 februarie 2017, 17:31)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Toti banii la marit pensii! Nu ne trebuie corvete! Vom avea tigai delimano!
 • -18 (24 voturi)    
  la loc comanda (Marţi, 21 februarie 2017, 17:59)

  Mazeta [utilizator]

  Bugetul de 2% este insuficient. Nu ajunge și pentru americani și pentru olandezi.
  • +10 (10 voturi)    
   mazeto (Marţi, 21 februarie 2017, 22:49)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   te alatuti la desinformatorii de serviciu.
   este vorba de un contract care se va derula timp de sapte ani, pana la lansarea la apa a ultimei unitati.
   normal ca cei un miliard si sase sute de mii sa se intinda in plati tot pe timpul asta de sapte ani.
   de unde ca anual sunt sub 250 mii de ioroi.
   pt. corvete.
   de la americani, te referi la f16. si pt. alea platile se vor intinde in transe pe timpul a catorva ani/bugete.
   in plus, mai exista si posibilitati de negociere a unor credite furnizor, credite cu dobanzi mici, garantate de guvernul sua, nato, etc.
   la corvete, numai faptul ca se construiesc in ro este un avantaj militar enorm. mai ales in conditii de conflicte militare, caci pt. asta se achizitioneaza.
   intretinerea si reparatiiile se fac la galati.
   just in case....ma refer la necesitatea achizitionarii.
   din cate inteleg, pot actiona si ca distrugatoare, pt. lupta antisubmarin.
   io zic ca ar trebui, ca pe langa corvete, sa mai facem, la galati, si niscai submarine. macar, tot patru.
 • +18 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 februarie 2017, 18:01)

  [anonim]

  • +10 (10 voturi)    
   din pacate (Marţi, 21 februarie 2017, 20:58)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui

   nu prea e asa. psd-ul zice: mai lasati din pret si platiti si vama! noi vom vedea ca afacerea e si mai ieftina, psd vor inhata taxa iar olandezii vor pune 3 suruburi in loc de 4(si radar cu busola in loc de radarul calumea, geamuri din sticla in loc de duraplex samd) daca asa li s-a cerut.
 • +20 (22 voturi)    
  Eram sigur (Marţi, 21 februarie 2017, 18:05)

  Rescator [utilizator]

  Cand a aparut stirea am discutat cu un prieten caruia
  i-am spus:este imposibil sa nu apara un idiot tradator
  care sa blocheze proiectul.Din pacate am avut dreptate.
  Declaratie Tariceanu:"smecherii de la armata vor sa
  cumpere patru corvete".
  Declaratie acelasi Tariceanu in postul de Prim-Ministru:
  "decat sa cumpar un singur tanc ,mai bine de banii astia
  cumpar unt pentru popor".
  Este clar ca Moscova il tine in priza.Nici macar nu-I mai
  pasa ca se vede din cosmos al cui este.
  Ramane sa ne aparam,la nevoie,cu cozi de matura,daca avem printre noi atatea cozi de topor.
 • +20 (20 voturi)    
  clar ca lumina zilei (Marţi, 21 februarie 2017, 18:11)

  gwolf [utilizator]

  tradiceanu are pe agenda sa impiedica cu orice pret modernizarea sau dezvoltarea armatei romane.
  ARE ORDIN, trebuie sa intelegi asta!
  trebuie sa intelegem ca babele si mosii ca betivii si spalatii pe creier au dat aceasta tara pe mana unor interpusi ai serviciilor straine (ghici de unde !!)

  soarecii ceilalti care-si dau cu parerea (vorbea cineva mai sus de nu stiu ce parlamentar alde) sunt efectiv pete de gainat pe asfalt, nu-i baga nimeni in seama si ar trebui ignorati in masa.

  Cine crede inca ca tradiceanu & co sunt doar prosti sau ignoranti sau pe spaga etc... TREZITI-VA!!! e mult mai mult, e mai complex si mai grav.
  Corvetele militare ar fi creat un inceput de "area denial" pe zona de interes romaneasca a Marii Negre unde se descopera zacaminte masive de hidrocarburi. Am fi putut avansa cu pasi mici in directia Norvegiei care-si apara interesele energetice cu ARMA in mana, pana si flota rusa a Marii Nordului ii priveste cu respect pe norvegieni.

  Romania... cu lichelele noastre.
  Deci trezirea: nu este niciun semn de intrebare. Se lucreaza deliberat la distrugerea armatei romane de catre interpusi ai serviciilor straine. PUNCT!
 • +15 (15 voturi)    
  pai cum altfel (Marţi, 21 februarie 2017, 18:16)

  middle_brick [utilizator]

  la banii ăștia e rost de șpagă pe măsură, specialitatea casei pentru PSD, ăștia nu dau nimic fără sa isi asigure comisionul.
 • -8 (8 voturi)    
  Ce corvete frate? (Marţi, 21 februarie 2017, 18:57)

  Pac-pac [utilizator]

  De ce corvete si nu autostrazi?!?
  O coverta inseamna un cost de achizitie + cost de intretinere.
  O autostrada inseamna cost investitie + cost de intretinere + investitii generatoare de locuri de munca si PIB real.
  Vrem sa punem in buget un capitol de cost sau unul de venit?
  • +6 (8 voturi)    
   si una si alta (Miercuri, 22 februarie 2017, 1:17)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   autostrada pe coridorul 4 se poate face cu bani europeni. numai ca aia verifica contractele sa vada pe ce dau banii. asa ca ai nostri nu prea au interes. iar navele alea se fac la Galati. niste muncitori calificati o sa aiba de lucru cativa ani de acum incolo. e ceva rau in asta?
   • -5 (5 voturi)    
    Cati muncitori? (Miercuri, 22 februarie 2017, 7:32)

    Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    Lasa vrajeala pentru ca tu nu stii cati muncitori si nu stii ca in Romania santierele navale care chiar au infrastructura sa produca ce cere piata, au de lucru, nu stau in contractul asta!
    Nu avem sudori cat ar fi de lucru!
    La autostrazi au mult mai multi oameni de lucru, daca e sa ma refer stric la ce as face cu acest purcoi de bani care risca sa se scufunde in 5 min. din politetea rusilor care pot oricand sa utilizeze gresit vreo 5 rachete / torpile.
    Autostrada o distrugi eventual partial dar nu total!
    • +2 (4 voturi)    
     numai ca (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:42)

     gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

     corvetele astea sunt invizibile pe radar si nu pot fi scufundate asa usor "din greseala". iar daca rusii s-ar gandi vreodata sa le scufunde ar insemna declaratie de razboi impotriva NATO. de fapt de-aia sunt si impotriva inzestrarii cu arme moderne, pentru ca nu pot da vina pe functionarea gresita a echpamentului atunci cand il saboteaza. mai merge cand tragi o racheta sa spui ca din greseala, dar cand tragi 5 rachete sau torpile deja nu mai este din greseala. iar cu echipamentul nou, chiar si asa nu esti sigur de rezultat.
     • +1 (3 voturi)    
      Zici tu? (Miercuri, 22 februarie 2017, 13:17)

      Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      Fa-te dumneata invizibil pe net.
      Alea sunt invizibile pe radarul tarilor precum Buthan sau Kiribati, nicidecum pentru rusi.
      Nu are sens sa bagi atatia bani intr-o arma pe care o poti pierde in 5 minute.
      Cei care vor raul Romaniei se bucura la o asemenea veste pentru ca si grecii sunt unde sunt din cauze obsesiei lor de a se apara impotriva turcilor (nato vs nato) si au investit enorm in aparare, ce-i drept la ei mai sunt si drumuri, motiv pentru care sustin ca acest purcoi de bani trebuie investit in lucruri vizibile din satelit, adica in autostrazi, cale ferata, etc.
      • 0 (0 voturi)    
       haha (Miercuri, 22 februarie 2017, 17:49)

       gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

       da, desi s-ar putea ca Bhutan sau Kiribati sa aiba radare mai performante. Imi faceti impresia unui om cu ceva in cap. chiar credeti ca rusii au tehnologie avansata in afara de rachete nucleare? Sa nu-mi spuneti acum de nu stiu ce avion care a oprit aparatele dintr-un distrugator american. vorbim discutii fara sens. Romania are nevoie de navele astea asa cum are nevoie si de autostrazi. Iar bani sunt, numai ca momentan sunt sifonati prin alte buzunare.
     • -1 (5 voturi)    
      du.te bre (Miercuri, 22 februarie 2017, 13:39)

      Alelu [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      sunt invizibile daca inchide rusul ochii. Iar la ce armament au, rad de crapa rusii de noi.
      • 0 (0 voturi)    
       au armament ultramodern (Miercuri, 22 februarie 2017, 17:11)

       DSS [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

       si sunt perfect capabile sa se apere singure. De altfel, sunt capabile sa dea la fund ceva nase rusesti cu ce au la bord, plus avioane. Nu sunt nave de atac, ci de aparare a litoralului, si trebuie sprijinite de pe mal prin aparare AA stratificata si avioane de lupta.
       Si nu e vorba doar de corvete, in banii aia intra si inarmarea fregatelor pe care Nastase le-a cumparat complet chele.
       Toti care se pricep spun ca e o afacere buna, mai ales ca vor fi construite la noi in tara, deci o mare parte din bani se intorc la noi
       • 0 (0 voturi)    
        te contrazici coane (Miercuri, 22 februarie 2017, 19:29)

        Alelu [utilizator] i-a raspuns lui DSS

        Acu spui ca sint perfect capabile sa se apere singure, apoi o dai la intors ca trebuie sprijinite de la mal si din aer.
        Stai linistit ca nu dau cu nimic la fund, poate doar cu marinarii nostri. Harpoon sau Exocet subsonice sint tehnologie de ieri iar AA ar primi se pare MBDA Mica, cu raza maxima la 20km. Sa fim seriosi. La deplasament de 2 si ceva de tone nici nu poti pune mult pe ele. Mai ales ca au ales sa puna si o turela de 76mm pe ea.

        E foarte ambigua partea referitoare la "inarmarea fregatelor" fier vechi. NU specifica nimic, doar ca trebuie facuta. Dar banii sa fie dati.
        • 0 (0 voturi)    
         vezi ca e virgula nu punct (Joi, 23 februarie 2017, 10:44)

         gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

         deplasamentul este de doua mii trei sute si ceva de tone. io zic ca ar trebui sa iti revizuiesti comentariul.
 • +4 (4 voturi)    
  Un OUG sub acoperire (Marţi, 21 februarie 2017, 19:21)

  Sati [utilizator]

  sa nu ne atace nimeni .....e mai ieftin iar cu vaselina de la turela o implementam lui Tradiceanu prin dos.
 • +5 (5 voturi)    
  comisionul nu a ajuns unde trebuie (Marţi, 21 februarie 2017, 19:25)

  Alelu [utilizator]

  De ce neaparat achizitia cu oferta unica? De ce nu s-au verificat si alternativele?
  Ca e vorba de comision e clar dupa ce vezi ca aceste corvete au sa aiba propulsie combinata, diesel si electric, CODOE.
  Si asta intr-o corveta de litorala, la 2300t! Costuri 120% fata de o propulsie CODAD sau CODOD, si chiar dubla fata de una clasica cu 2 motoare diesel. Iar la exploatare nu se obtine nici un fel de economie, costand si aici mai mult decit clasicele CODOD/CODAG (5-10%).
  Si lasa povestea, astea nu-s nave de ocean, cel mult in Marea Neagra.
  De ce nu ne uitam dupa ceva la a doua mina, dar serios? (nu genul epavelor luate de la englezi care si acum au atita armament pe ele cat are pestele par).
  • +2 (6 voturi)    
   care alternativa? (Miercuri, 22 februarie 2017, 1:14)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

   unde se mai fabrica in Romania asa ceva in afara de Galati? nu vrei ca niste romani calificati sa aiba un loc de munca la ei in tara? chiar trebuie sa plece toti oamenii buni?
   • 0 (0 voturi)    
    alternativa e sa alegem cu cap (Miercuri, 22 februarie 2017, 13:38)

    Alelu [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    @freejack - alternativa ta e sa cumparam scump doar ca olandezii sa tina romanii pe santier? Interesant.

    Alternativa e sa cumperi ceva care sa merite si sa prezinte un bun raport calitate pret.
    Poti lua ceva la a doua mina si apoi moderniza la Galati. Si uite asa iesi mai ieftin, cu ceva mai bun si pastrezi si jupanii pe santier.

    Nu cum au facut desteptii cu F-16, de il modernizeaza in Portugalia iar la noi la Craiova si Bucuresti bate vantul prin fostele fabrici de avioane.
    Iar mai tarziu cand trebuie sa le faci mentenanta tot in Portugalia le zbori?
    • 0 (0 voturi)    
     are raport calitate/pret bun (Miercuri, 22 februarie 2017, 17:19)

     DSS [utilizator] i-a raspuns lui Alelu

     tu uiti ca in banii aia sunt modernizate si inarmate si fregatele, care acum sunt fara aparare AA si fara arme ofensive.
     Nu exista nave stealth SH, corvetele Damen sunt de ultima generatie.
     Tu ai vrea sa dam o pourcoi de bani pe ceva care are valoare militara indoielnica. Nu mai bine le facem cap/coada la Galati si apoi o sa avem si mentenanta tot acolo.
     asta si contractul pt transportoarele nemtesti care s-ar face la Moreni sunt primele contracte de inzestrare cu ofset adevarat.
     nu e de mirare ca sobolanii rosii sunt impotriva. chiar ar putea iesi ceva bun de aici
     • 0 (0 voturi)    
      n-are nimic bun (Miercuri, 22 februarie 2017, 19:32)

      Alelu [utilizator] i-a raspuns lui DSS

      Datele despre contract sint FOARTE vagi. Se ofera constructia unei clase care exista numai prin prospecte, armamentul este nespecificat ca tip si referitor la fregate, la fel...vag totul, nimic clar sau specific.

      Stai linistit ca au aratat ce pot moderniza sau face in tara, cand mastodontul de karel dorman l-au trimis la rosu spre Olanda sa ii fie puse electronica si armamentul de lupta.

      Ce buni sint ei si ce bune sint corvetele, au participat la 6 licitiatii si au pierdut 5!
      Plus, pentru ei, Olanda, au construit ceva asemanator cu doar 115milioane €/nava. Noi dam 1,6 miliarde pt patru plus basme si promisiuni referitoare la fregate.
 • +5 (5 voturi)    
  Jalnici (Marţi, 21 februarie 2017, 19:34)

  KostasP [utilizator]

  Psd-istii astia. Daca pot sa-ncurce sau sa-ncetineasca ceva apai sunt cei mai buni la asta. Nu-i duce mintea decat la spaga si furat.
 • +5 (5 voturi)    
  asteapta spaga....de aia tergiverseaza (Marţi, 21 februarie 2017, 19:57)

  Ochiana [utilizator]

  atata ca doar nu se poate lor sa nu le iasa chiar nimic ?!

  Mai bine platesc de 2-3-4 ori mai mult in alta parte, eventual la o firma straina doar-doar le-o iesi si lor de-o spaguta.
 • +6 (6 voturi)    
  Ordinele! (Marţi, 21 februarie 2017, 20:52)

  Sar Castic [utilizator]

  Ordinele de la Moscova sint respectate de guvernul PSD! Nu e in interesul lor sa avem forte navale.
 • 0 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 22 februarie 2017, 0:11)

  andipetre [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   nu. esti doar tu cu extrema ta superficialitate (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:35)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   si din comoditatea superficialului iti dai cu parerea.
   S-au scris tone de randuri despre aceasta achizitie de corvete, tot ce aveai de facut era sa cauti in loc sa debitezi frustrari pe aici. Adica faci si tu exact ceea ce incriminezi la ceilalti. tragi concluzii aiurea si bazate pe analiza 0,0(1)%

   subiectul se trateaza astfel:
   Antena 3 - ignore complet. Postul are buget in ruble, nu are rost pierderea de energie / timp cu WC-ul ala.

   Hotnews: a relatat stirea si a transmis pct de vedere al MAPN, nu vad unde este mentionat interesul national, pericol...

   Sunt multe argumente care ar demonstra ca aceasta achizitie ar fi una din cele mai (daca nu cea mai) inteligente de 27 de ani incoace. din ratiuni economice, strategice etc.

   Insa citind cateva din intrebarile din comentarii sau atitudinile alea cretine: "de ce nu autostrazi in loc de corvete", imi dau seama ca nu are rost enumerarea lor, se strica orzul pe gaste.

   Sar repede hadicapatii ce ragaie 3 versuri din imnul national, si alea intonate gresit, si se dau patrioti - ca "de ce dam bani strainilor" si "nu s-au cautat alternative".
   Pai d-aia BOILOR, avem santier naval in Romania, ca sa faci off-set si sa produci cu forta de munca romaneasca, sa integrezi tehnologie de ultima ora in uzina din Romania, sa ai mentenanta la 2 pasi, sa ai alimentarea cu piese, armament, logistica. IDIOTULE cu "alternativele tale" si cu licitatiile voastre, stiti macar care sunt constructorii recunoscuti care fabrica nave de lupta (ii numeri pe degetele de la maini)? stiti macar ce santier exista la galati si ce se fabrica acolo si pentru cine?.
   De unde PLM vroiati sa luam? din Coreea de sud? sa stam pentru o piesa 3 saptamani cand submarinele rusesti or sa saboteze fiecare prospectare de gaz din MN?

   Cretini postaci cu mintea neteda...
 • -3 (9 voturi)    
  Deci tinerii frumosi si liberi nu se revolta ca (Miercuri, 22 februarie 2017, 0:42)

  xrogo [utilizator]

  vestitul guvern 0 a comis-o din nou,un contract de 1,6 miliarde euro,fara licitatie,fara Parlament,printr-o simpla hotarare de guvern,stiti de ce,pentru ca acest guvern nu a modificat vestitul articol cu abuzul in serviciu si nu se temeau ca o sa fie acuzati,abuzul prin hotarare de guvern fiind dezincriminat!
  A iesit cineva in strada,a strigat cineva cum striga acum pentru abuz de 200000 de lei,adica sub 50000 euro,comparati 1600000000 cu 50000 si trageti concluzia unde e manipularea?
  • +2 (4 voturi)    
   Esti din alt film (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:17)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Du-te pe antena3.ro sau rtv. Esti de pe alt canal.
  • +1 (3 voturi)    
   Prea lung articolul pt xrogo (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:27)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu prea iti place sa citesti. Ai deja raspunsurile in articol 1. legislatie europeana in domeniu. 2. HG stabileste doar cadrul, nu tine loc de contract. 3. trebuie aprobat de parlament.
   • 0 (4 voturi)    
    Deci alegi contractantul,fixezi preturile, (Miercuri, 22 februarie 2017, 11:18)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui gabone

    dai hotarare de guvern si apoi ceri aprobarea Parlamentului?
    Pai mai desteptilor,daca Parlamentul nu este de acord nu te faci de mandra minune antamand niste cheltuieli si promitand cumpararea de la cineva?
  • +1 (3 voturi)    
   Alta coada de topor (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:29)

   Stely09ct [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Citeste bah nea caisa cu ochii deschisi articolul si lasa dezinformarile stil Moskva.

   ''Practic, HG-ul adoptat de Guvern nu reprezinta un contract semnat sau macar aprobat, ci stabileste doar conditiile si liniile mari in care un astfel de contract poate fi semnat intre statul roman si compania vizata. Initierea achizitiei publice are loc abia dupa aprobarea din partea Parlamentului.''

   Deci oamenii au cerut aprobarea Parlamentului in baza unei directive europene care permite acest lucru si dupa ce au examinat mai multe variante.

   Se vor construi in Romania, cu muncitori romani specializati, cu know how care ramane aici samd.

   Da voi trebuie sa urmati ordinele de la est, marele urs nu doreste ca Romania sa isi poata apara interesele la Marea Neagra.

   Niste tradatori de tara, asta sunteti, in frunte cu manechinul sef Tradiceanu.
 • +3 (5 voturi)    
  noaptea ca hotii? (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:09)

  tudurache [utilizator]

  E absurd sa dam un miliard jumate de euroi printr-o OUG data ilegal.Guvernul nu are voie sa semneze investitii mai mari de 75 mii de euro.Deci,cu siguranta guvernul Ciolos vor fi anchetati,eventual arestati.
  E nevoie de mule discutii pe aceasta tema,sa se respecte legea,sa avem avizul CSAT,sa aprobe parlamentul,sa aprobe presedintele.
  Si daca se va dovedi ca avem nevoie de asemenea nave si ca e cea mai buna oferta atunci sa le luam.
  Dar pana una alta trebuie facute presiuni urgente pt arestarea celor vinovati,altfel toata miscarea asta din strada isi pierde credibilitatea.
  • -2 (2 voturi)    
   Ce nu are voie guvernul??? (Miercuri, 22 februarie 2017, 10:24)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Unde scrie ca guvernul nu are voie sa semneze investitii mai mari de 75k EUR? Concret, cu lege si articol.
   • 0 (4 voturi)    
    Uite-aici,ca sa vezi ca exista: (Miercuri, 22 februarie 2017, 11:15)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    Potrivit articolului 51, alineat 2, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2011, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 100 de milioane de euro,deci ar fi trebuit aprobarea prealabila a Parlamentului!
    • -2 (2 voturi)    
     Diavolul se ascunde in detalii (Miercuri, 22 februarie 2017, 12:15)

     coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Pai sunt 75 mii sau 100 milioane? Vezi ca @tudorache a mentionat cu sursa o lege data de Parlament in 2013.

     Citeste te rog articolul sau HG la subiect. A atribuit Ciolos contractul prin HG respectiva?
 • +3 (5 voturi)    
  Noul guvern vrea spaga (Miercuri, 22 februarie 2017, 9:49)

  Vlad-I [utilizator]

  Noul guvern nu cumpara nimic fara sa primeasca si el partea lui.Doar nu fac politica pt. binele tarii.
 • +1 (3 voturi)    
  Bine (Miercuri, 22 februarie 2017, 11:00)

  Celbland [utilizator]

  Foarte bine ca banii nu sunt cheltuiti pe apararea nationala, ci vor ajunge in buzunarele asistatilor sociali, de unde vor poposi in carciumi, iar in final o mare parte la producatorii de alcool din lumea a treia.

  Traiasca lupta pentru pace!
 • +1 (3 voturi)    
  pt coldplayer211 (Miercuri, 22 februarie 2017, 11:35)

  tudurache [utilizator]

  OUG nr.77/2012
  pragul de achizitie a crescut la 30.000 euro fara TVA pentru produse si servicii, respectiv la 100.000 euro fara TVA pentru lucrari
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14946027-

  1) Guvernul ciolos oricum nu avea voie sa se bage la licitatii dupa alegeri.
  2) Incalcarea legii e mega evidenta. PSD nu a facut inca caz,poate vor sa negocieze cu olandezii intrarea in schengen. Iar daca nu cu siguranta ciolosistii vor intra la puscarie.Nu suntem chiar o tara bananiera.Nu cred ca UE mai accepta asemenea tratamente asupra unui stat membru.
  • 0 (2 voturi)    
   incalcarea legii cui? ce licitatie? ce achizitie? (Miercuri, 22 februarie 2017, 12:06)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ce ati fumat?
   ce achizitie a facut guvernul Ciolos? ati citit articolul?
   "Avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului, fara TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii"
   • -1 (1 vot)    
    lasa-l pe tudurache ca e praf (Miercuri, 22 februarie 2017, 13:40)

    Alelu [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

    Lasa-l ca e inca sub antena 3. Astia nu citest ci doar inghit ce le baga aia pe gat.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc (Miercuri, 22 februarie 2017, 12:30)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Multumesc pentru link si raspuns, nu am formulat eu intrebarea corespunzator.

   Citeste te rog articolul sau HG la subiect. Este anunt de "achizitie" sau "intentie"?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by