Gradinitele, scolile si liceele din Bucuresti si din 7 judete sunt inchise miercuri, in plin cod galben si portocaliu de ninsoare, si in mai multe cazuri unitatile de invatamant vor ramane inchise pana la finalul saptamanii, prelungind vacanta copiilor pana la mijlocul lunii ianuarie. Parintii de prescolari si scolari s-au vazut saptamana aceasta nevoiti sa gaseasca ad-hoc solutii pentru ingrijirea celor mici, iar situatia nu este noua. In conditiile in care ianuarie este cea rece luna din an si apar adesea drumuri inzapezite, viscol si ger, nu ar fi oportuna prelungirea vacantei de iarna cu o saptamana in ianuarie?

IarnaFoto: Agerpres
  • HotNews.ro a discutat cu oameni din invatamant, parinti si specialisti si va propune o dezbatere publica despre o posibila schimbare a calendarului scolar

Scolile din Bucuresti si din judetele Constanta si Vrancea raman inchise in a doua saptamana din ianuarie si prima saptamana de scoala din acest an, iar cele din Tulcea vor fi inchise cel putin miercuri si joi. Toate unitatile de invatamant au ramas inchise miercuri in 7 judete, iar in alte judete cursurile au fost suspendate partial. Exista bineinteles si zone ale tarii unde scolile isi continua activitatea, neinregistrandu-se probleme, cel mult o mica invidie a copiilor fata de colegii lor aflati in vacanta fortata.

Invatatori si profesori consultati de HotNews.ro considera ca ar fi o masura buna sa se prelungeasca vacanta de iarna, printre motive numarandu-se reducerea absenteismului, evitarea imbolnavirilor - iarna fiind, alaturi de primavara, sezon al racelilor si al epidemiilor de gripa - si economii la incalzire si iluminat.

Mai mult decat atat, chiar daca elevii din orase pot sa ajunga mai usor la scoala, drumurile fiind adesea deszapezite in timp scurt, navetistii ajung mai greu, mai ales in zonele rurale, unde drumurile se blocheaza repede, in lipsa parazapezilor, si raman mai multa vreme inchise.

"Luna ianuarie e intotdeauna cea mai grea pentru elevi. Absenteismul e mare din motive de boala (multi copii sunt raciti), din cauza accesului greu la scoala in zonele rurale, dar si pentru ca unii copii isi prelungesc vacantele impreuna cu parintii. In plus, costurile pentru functionare a scolii in ianuarie, cu temperaturi extreme, sunt mult mai mari decat in celelalte luni. Chiar si pentru profesorii navetisti e o provocare sa ajunga la scoala pe viscol si ger. Asa ca ar fi mult mai simplu sa se prelungeasca vacanta de iarna cat mai spre sfarsitul lunii ianuarie, iar anul scolar sa inceapa de la 1 septembrie" - Dragos Petrescu, profesor la o scoala dintr-o comuna argeseana.

"In ianuarie de obicei este, cel putin in zona noastra, este mai rau decat in Bucuresti. Atat eu cat si colegele mele credem ca ar fi foarte bine daca vacanta de iarna ar fi mai lunga putin. La clasele mici se mai intampla sa lipseasca copiii. Cand e vorba de naveta, atunci e problema. Scoala in care lucrez este de cartier, asa ca elevii sunt in general din zona, locuiesc in jurul scolii si in general vin. Dar bolile si racelile pandesc la colturi. Din punctul asta de vedere eu cred ca e bine sa fie vacanta de iarna putin mai lunga" - invatatoare intr-o scoala din municipiul Suceava, zona a tarii afectata adesea in ianuarie de viscol si temperaturi scazute.

Un exemplu al utilitatii unei astfel de masuri vine de la Intorsura Buzaului, unde primaria a luat marti decizia de a suspenda cursurile scolare pana cand gerul se va mai domoli, in conditiile in care s-au inregistrat -32 de grade Celsius, iar parintii nu si-au mai trimis copiii la scoala.

"Doar aproximativ 20% din efectivele de elevi au venit azi (marti - n.red.) la scoala (...) Desi am asigurat toate conditiile, caldura, transport, drumuri curatate, parintii nu isi trimit copiii la scoala. Din acest motiv am decis ca incepand de maine sa suspendam temporar cursurile", a declarat Leca Bancila pentru Agerpres, adaugand ca solutia cea mai buna ar fi fost ca Ministerul Educatiei sa fi prelungit vacanta scolara cu inca o saptamana, in conditiile in care meteorologii prognozasera ca va urma un val puternic de frig.

Pe de alta parte, si parintii de prescolari si de scolari din clasele mici ar fi ajutati de o astfel de masura. Acestia ar putea din timp sa gaseasca o solutie pentru ingrijirea celor mici in intervalul in care ei trebuie sa mearga la munca.

Presedintele Asociatiei Generala a Invatatorilor din Romania (AGIRo), Viorel Dolha, spune insa ca "este atat de greu sa vorbim despre structura anului scolar in ianuarie", in conditiile in care din observatiile cadrelor didactice reiese ca vremea rece este mai potrivita pentru invatatura.

"In primul rand, ar fi economii daca ar fi vacanta de iarna mai lunga, numai ca in acelasi timp s-ar si intrerupe caldura in scoli. Sunt situatii in care, in vacanta, caldura merge la fel ca in timpul scolii. In acelasi timp, iarna este timpul propice de invatare, copii stau mai mult prin casa. Psihologic si practic observam noi, in timpul iernii, cand e mai urat afara, invatarea e mai temeinica. Este tare greu de luat o decizie. Acolo unde nu pot copiii ajunga este bine sa se inchida scolile, dar sa spunem sa se prelungeasca la modul serios este greu pentru ca e un moment bun in care invatatura e mai potrivit de abordat", a declarat Viorel Dolha pentru HotNews.ro.

In anul scolar 2015-2016, elevii au avut o vacanta de iarna de 3 saptamani (incepand cu 19 decembrie), revenind la scoala pe 10 ianuarie. Trebuie mentionat totusi ca, in caz contrar, elevii ar fi inceput cursurile pe 4 ianuarie (dupa cum prevedea structura initiala a anului scolar 2015-2016). Decizia Ministerului a fost aplaudata atunci de reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant pe motiv ca prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna este benefica, in conditiile in care, pe langa evitarea absenteismului, permite evitarea unor cheltuieli cu incalzirea si iluminarea.

"Prelungirea cu o saptamana a vacantei de iarna este benefica si din alt punct de vedere. Aceasta masura conduce si la o economie importanta, pe care statul roman o face la cheltuielile privind incalzirea spatiilor scolare si iluminarea acestora", a declarat atunci presedintele FSLI Simion Hancescu, citat de Mediafax. In anul scolar respectiv, incheierea cursurilor s-a facut cu o saptamana mai tarziu.

Tot cu acea ocazie, Consiliu National al Elevilor sublinia ca o vacanta de iarna de trei saptamani aduce si un fond suplimentar bugetului scolilor, nefiind necesara incalzirea acestora, fond care poate fi utilizat in alte investitii in beneficiul elevilor si al scolii.

"Mai mult, conditiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente in buna functionare a actului educational, avand din pacate localitati cu accesibilitate scazuta la unitati de invatamant si scoli nedotate corespunzator", nota Consiliul National al Elevilor, potrivit Mediafax.

O situatia similara s-a produs in anul scolar 2010-2011, cand vacanta de iarna a inceput miercuri, 22 decembrie, si s-a incheiat marti, 4 ianuarie. Gheorghe Flutur (PNL), presedinte al Consiliului Judetean Suceava, propunea atunci prelungirea vacantei de iarna cu 10 zile sau cu cel putin o saptamana, pentru ca cei mici "sa savureze sarbatorile de iarna mai mult", potrivit Mediafax.

Pentru a nu diminua numarul de saptamani de scoala printr-o masura de prelungire a vacantei iarna, ar putea fi rupta o saptamana din vacanta de vara, posibil de la finalul ei.

Adriana Saftoiu (PNL) propunea si ea in 2011, pe cand era membru in Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor, o prelungire a vacantelor din preajma sarbatorilor combinata cu scurtarea vacantei de vara.

"Peste hotare, in preajma sarbatorilor importante se iau vacante mai lungi. La noi, copiii se intorc la scoala mai mereu a treia zi de Paste sau imediat dupa Anul Nou. Zilele acelea oricum sunt pierdute, copiii nu se concentreaza tinand cont ca e sarbatoare", declara Adriana Saftoiu, potrivit Evenimentul Zilei.

O vacanta de iarna mai lunga le-ar permite si unor minoritati religioase, precum ortodocsii pe rit vechi, sa sarbatoreasca Craciunul in vacanta, fara a pierde materia discutata la ore de colegii lor.

Pe de alta parte, pana acum, cand s-a prelugit la 3 saptamani vacanta de iarna, tendinta a fost de a se adauga o saptamana libera inainte de Craciun.

Amintim ca ANM a prognozat in avans pentru ianuarie 2017 temperaturi medii lunare ale aerului sub normalul perioadei, local, in regiunile nordice si centrale. In prognoza pe doua saptamani, meteorologii au avertizat ca vremea urma sa fie geroasa in majoritatea regiunilor tarii.

Media multianuala a lunii ianuarie in Romania, calculata in intervalul 1981-2010, este de -2,1 grade Celsius.

Datele meteorologice pentru perioada 1901-2000 arata ca ianuarie este cea mai rece luna a anului. De exemplu media multianuala pentru Timisoara in ianuarie este de -1,5 grade, la Sibiu este de -3,6 grade, la Iasi de -3,4 grade si la Cluj, de -4,2.

Mai mult, o buna parte dintre minimele absolute de temperatura au fost inregistrate in luna ianuarie: Oradea (-29,2 grade Celsius), Cluj (-34,2), Timisoara (-35,3), Sibiu (-31,8), Bucuresti (-30), releva datele Anuarului Statistic al Romaniei.

Pprincipalele argumente in favoarea prelungirii vacantei de iarna in ianuarie

  • reducerea absenteismului provocat de afectiuni de sezon, drumuri impracticabile in zonele rurale, temperaturile foarte scazute ce ii determina pe parinti sa ii tina pe copii acasa;
  • diminuarea costurilor pentru functionarea scolilor, in conditiile temperaturilor foarte scazute din aceasta luna;
  • evitarea imbolnavirilor de gripa. Potrivit Ministerului Sanatatii, "vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea virusului mai indelungata in afara organismului; de aceea sezonul epidemiilor este iarna si primavara devreme";
  • predictibilitatea, parintii de prescolari si scolari de la primara stiind din timp cum sa se organizeze pentru a se asigura ca cei cei mici au cu cine sa stea in timp ce ei sunt la munca.

Principalele argumente contra prelungirii vacantei de iarna cu o saptamana in ianuarie

  • in ultimii ani vremea s-a dovedit impredictibila, inregistrandu-se ninsori abundente nu neaparat sau nu doar la inceputul lunii ianuarie, ci si in restul lunii. In acest caz ar fi posibil sa se piarda o saptamana cu vreme permisiva pentru ca ulterior o parte din elevi sa intre din nou in vacanta fortata. Mai mult decat atat, exista zone ale tarii, precum Aradul (dupa cum indica presedintele AGIRo), unde nu au fost probleme in ianuarie de mai multi ani.
  • o inchidere a scolilor nu presupune automat si o oprire a incalzirii pe cladire.
  • vremea rece favorizeaza statul in casa si se dovedeste a fi propice pentru invatare, spre deosebire de saptamanile calde de vara sau de inceput de toamna cand elevii petrec mai mult timp in aer liber..
  • atunci cand se prelungeste vacanta de iarna cu 3 saptamani, tendinta este de a cuprinde in vacanta zilele de dinaintea Craciunului, cand elevii se concentreaza mai putin asupra invatarii fiind cu gandul la sarbatori.

Considerati ca prelungirea vacantei de iarna cu o saptamana pana catre mijlocul lunii ianuarie ar fi o solutie buna avand in vedere conditiile meteo din ianuarie?

Listele cu argumente nu sunt exhaustive. Va rugam sa le completati cu alte argumente pro sau contra.