Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de marti spre miercuri, la ora 01.20, in zona seismica Vrancea, la o adancime de 98,9 kilometri, conform datelor publicate pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul a fost resimtit puternic in Capitala, dar si in orasele Brasov si Sibiu. Magnitudinea cutremurului a fost anuntata initial de INFP ca fiind de 5,2 grade, apoi revizuita la 5,4 si in final la 5,3 grade.

Cutremur in VranceaFoto: INFP

UPDATE 04.35 INFP a revizuit din nou magnitudinea cutremurului, astfel ca, potrivit Institutului, seismul a avut 5,3 grade si s-a produs la o adancime de 98,9 kilometri.

UPDATE 03.20 Mircea Radulian (INFP): A fost un cutremur tipic din zona Vrancea; este o activitate seismica obisnuita, nu avem motive sa ne speriem

UPDATE 03.10 ISU Bucuresti-Ilfov: Nu s-au desprins elemente de pe fatade in Centrul istoric, nu au fost raportate probleme la nicio unitate operativa proprie sau la alte imobile

UPDATE 02.55 - Potrivit datelor actualizate transmise de INFP, cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 si s-a produs la o adancime de 97 de kilometri.

UPDATE 02.30 ISU Bucuresti-Ilfov: Un echipaj este trimis sa verifice situatia in zona Centrului istoric al Capitalei dupa cutremur

UPDATE 01.30 - Seismul a avut o magnitudine de 5,2 si s-a produs la o adancime de 100 de kilometri, au informat pentru HotNews.ro reprezentantii Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Ora exacta a producerii cutremurului a fost 01:20:55, epicentrul fiind localizat la circa 8 kilometri vest de localitatea Nereju, judetul Vrancea.

Centrul mediteranean de seismologie mentioneaza ca seismul a fost resimtit si in Republica Moldova, Bulgaria si vestul Turciei.

***

Ultimul cutremur puternic inregistrat in tara noastra s-a produs pe 24 septembrie, acesta avand magnitudinea de 5,3 si fiind resimtit pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in Republica Moldova.

Potrivit datelor INFP, cea mai importanta miscare tectonica din Romania in ultimii ani a fost inregistrata in anul 2014, pe 22 noiembrie, cand s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter.

Recomandarile Departamentului pentru Situatii de Urgenta in cazul unui cutremur: