Premierul Dacian Ciolos a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Romania nu va accepta acordul comercial esential dintre UE si Canada daca statul nord-american nu va ridica vizele pentru romani incepand cu 2017. Ciolos spune ca a fost gasit "un acord de principiu" si conteaza pe ridicarea vizelor de Canada pentru romani in 2017.

Reamintim ca Romania, Bulgaria si o regiune din Belgia (care implica pozitia intregii tarii, datorita unui complicat aranjament constitutional) sunt singurele state care se opun unui acord comercial crucial al UE cu Canada, primul astfel de acord cu o tara G7. Semnarea acordului intre UE si Canada e programata pentru saptamana viitoare, dar aranjamentul politic va fi invalidat daca Romania refuza sa semneze, in absenta unei intelegeri cu Canada privind vizele.

VIDEO Fragmentul din interviu legat de vizele pentru romanii care merg in Canada:

Cristian Pantazi: Tratatul UE - Canada: Romania este printre putinele dati intr-o pozitie atat de dura la nivelul Uniunii Europene, ameninta cu veto...

Dacian Ciolos: Nu e o pozitie dura, e o pozitie ferma. Fac o diferenta. E o pozitie ferma. Discutia aceasta despre vize, chiar daca nu e o legatura formala intre adoptarea acordului comercial si vize, e un angajament clar al guvernului canadian din momentul in care s-au finalizat negocierile - si stiu bine despre ce vorbesc pentru ca eram in Comisia Europeana atunci...

Cristian Pantazi: Ce s-a intamplat cu Canada de si-a schimbat pozitia?

Dacian Ciolos: Nu si-a schimbat-o. Negociem. Din vara, cand am fost la Ottawa si am avut o discutie onesta si deschisa cu premierul Trudeau si m-am bucurat sa vad ca exista intelegere la ceea ce solicitam, de atunci lucram. Si pentru Canada e dificil sa ia o astfel de decizie. Pentru noi e imposibil sa acceptam acordul fara aceasta decizie, care e un angasjament mai vechi al Canadei. Romania si Bulgaria sunt singurele state membre UE care inca au nevoie de vize. Nu putem vorbi de aplicarea unui acord comercial care presupune, pentru ca Romania sa fie beneficiara, si posibilitatea de a circula oameni de afaceri si turisti in Canada. Nu putem vorbi despre un acord care sa fie benefic Romaniei daca nu exista si aceasta facilitate de circulatie. Despre asta discutam. Am gasit, cred, in cele din urma un acord de principiu. Acum e important ca autoritatile canadiene sa anunte acest acord, pentru ca eu respect responsabilitatea fiecaruia, nu vreau eu sa fac anunturi si comentarii pana cand premierul Trudeau sau guvernul canadian nu anunta acordul la care am ajuns. Dar pana atunci, din punctul meu de vedere nu putem finaliza acest proces de adoptare.

Dan Tapalaga: Dar inteleg ca dumneavoastra contati pe ridicarea vizelor in 2017.

Dacian Ciolos: Da, contez.

Citeste si: