Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat miercuri ca un cetatean roman le-a returnat marti seara 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 USD, 200 de yeni si 200 woni din cei 100 de euro donati pentru Cumintenia Pamantului, suma care va avea aceeasi destinatie, avand in vedere reactia "pozitiva" a MAE roman, relateaza Mediafax.

Campanie Cumintenia PamantuluiFoto: Captura YouTube

"In seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasada s-a adresat un cetatean roman care a transmis in numele propriu o suma de bani a carei valoare el insusi nu a putut sa precizeze. Potrivit dansului, el a facut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donata de catre noi in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei Cumintenia Pamantului a sculptorului Constantin Brancusi. Am numarat banii adusi de catre aceasta persoana si s-a dovedit ca dansul a transmis 19,19 lei romanesti, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni. Pornind de la aprecierea pozitiva acordata de MAE al Romaniei, in ceea ce priveste donatia modesta a Ambasadei ruse in recuperarea patrimoniului national roman, am luat decizia de a trimite acesti bani in fondul mentionat. Luand in considerare faptul ca au fost multe monede straine de diferita valoare, aceasta procedura, cel mai probabil, va dura mai mult timp", a precizat reprezentanta diplomatica pe Facebook.

Reprezentantii Ambasadei s-au declarat recunoscatori "tuturor cetatenilor romani neindeferenti care au apreciat in mod corect pozitia Ambasadei drept cea care urmareste imbunatatirea relatiilor noastre, cautarea interpretarii pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune si aici, bineinteles, cuvantul ponderabil trebuie sa fie spus de expertii Comisiei comune de istorici ruso-romane".

"Speram ca dezbaterea destul de emotionala care fara nicio intentie din partea noastra a inceput in societatea romaneasca va contribui nu numai la o mai buna intelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, si la construirea de noi relatii pragmatice de buna vecinatate intre tarile noastre", este concluzia postarii.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni ca a facut o "donatie modesta", in valoare de 100 de euro, pentru campania de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi. Totodata, anuntul este insotit de o replica video la clipul lansat de o agentie de publicitate in sprijinul acestei campanii, in care Ambasada Rusiei arata ca Romania s-a reconstruit si industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata", se spune in clipul respectiv, publicat de ambasada rusa la Bucuresti. Acesta este primul gest public de imagine al noului ambasador al Rusiei la Bucuresti, Valeri Kuzmin, trimis de administratia lui Putin de la Chisinau in Romania.

Ulterior, un protest a fost convocat pe Facebook, romanii fiind invitati marti in fata Ambasadei Rusiei sa doneze cate un cent, ca raspuns la "donatia modesta" a Ambasadei Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat marti fata de gestul ambasadei Rusiei la Bucuresti precizand ca "apreciem contributia ambasadei la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare".