Absolventii de liceu sustin luni testul scris la Limba si literatura romana din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016. Este prima proba scrisa, fiind urmata, marti, de testul la limba materna, de proba obligatorie a profilului, care va avea loc miercuri, si de proba la alegere, care incheie examenul din aceasta vara. Peste 137.300 de candidati din toate promotiile s-au inscris pentru probele scrise, potrivit unei centralizari ale Ministerului Educatiei. Pentru examene au fost organizate 473 de centre de examinare. Pentru corectarea in alte judete s-au organizat 87 de centre zonale de evaluare pentru probele scrise.

BacalaureatFoto: Agerpres

Miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie si Matematica. Ultima proba scrisa din sesiunea curenta, proba la alegere a profilului si specializarii, este programata vineri, 8 iulie. In functie de cele doua criterii, candidatii au putut opta pentru una dintre urmatoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizica, Economie, Filosofie, Geografie, Informatica, Logica si argumentare, Sociologie si Psihologie.

La proba de Limba si literatura materna sunt asteptati peste 7.200 de candidati care-si vor redacta tezele intr-una din urmatoarele limbi: maghiara, germana, ucraineana, sarba, slovaca, turca, italiana si croata, precizeaza MENCS.

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

NU este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

De asemenea, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.

Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. In consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. In acest sens, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti.

Reamintim faptul ca pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca, cumulativ, trei conditii:

  • sa sustina toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale
  • sa sustina toate probele scrise si sa ia nota 5 sau peste la fiecare dintre acestea;
  • sa obtina media 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 - Sesiunea iunie-iulie 2016

30 mai - 3 iunie 2016 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

3 iunie 2016 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

21 - 24 iunie 2016 Evaluarea competentelor digitale - proba D

27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

4 iulie 2016Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

5 iulie 2016Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

6 iulie 2016Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

8 iulie 2016Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

12 iulie 2016 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

12 iulie 2016 Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

13 - 15 iulie 2016 Rezolvarea contestatiilor

16 iulie 2016 Afisarea rezultatelor finale

Pana la inceperea bacalaureatului, Comisiile judetene de BAC si autoritatile locale au obligatia sa doteze toate salile de examen cu camere functionale de supraveghere video si audio. Prevederea vine dupa ce la examenul din 2015 au existat licee care nu au avut supraveghere audio a examenelor, pe care au justificat-o prin lipsa de fonduri.

Si la bacalaureatul 2016, inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, de catre comisiile de BAC, dupa incheierea fiecarui examen scris. In cazul in care la aceasta verificare prin sondaj se constata nereguli, atunci comisia trebuie sa verifice inregistrarile din toate salile de examen din acel centru. Elevii prinsi ca au incercat sa copieze sau ca au copiat sunt eliminati din examen.

Fiecare lucrare este notata de cate doi profesori. La corectare, daca diferenta dintre notele date de cei doi evaluatori este mai mica de 0,50 puncte, nota finala este media aritmetica cu doua zecimale a celor 2 note, fara rotunjire.

Daca diferenta dintre note este mai mare de 0,50 puncte, presedintele comisiei repartizeaza lucrarea unui al treilea profesor evaluator, care in prezenta profesorilor evaluatori initiali stabileste nota finala.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 11 ani - Sesiunea iunie-iulie

(Sursa)

Citeste si:

  • Calendar BAC 2016 si noutatile examenelor de anul viitor: lucrarile elevilor nu vor mai fi corectate automat in alte judete