Consiliul National al Rectorilor, membru al Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei, solicita demisia ministrului Comunicatiilor, Marius Bostan, care "prin declaratiile sale a adus o ofensa intregului sistem de educatie, inclusiv celui universitar".

Marius Bostan, ministrul ComunicatiilorFoto: AGERPRES

Consiliul National al Rectorilor reprezinta 82 de universitati din Romania, in care activeaza aproape 30.000 de cadre didactice si se solidarizeaza cu toti dascalii fata de jignirile ministrului Comunicatiilor, se arata intr-un comunicat transmis joi si citat de Agerpres.

"Cadrele didactice si sistemul educational merita mai mult respect si apreciere din partea decidentilor institutionali, precum si o finantare pe masura rolului fundamental pe care il joaca in societate, lucru pe care domnul ministru Marius Bostan, ca membru al Guvernului, ar fi trebuit sa il aiba in vedere. CNR militeaza pentru un invatamant de calitate pentru toti copiii si tinerii din Romania, cu asigurarea egalitatii de acces si a echitatii, care sa le asigure un viitor profesional si o viata personala implinita. In acest context, nu putem intelege si tolera iesirea din cadrul constitutional, prin astfel de declaratii iresponsabile, care sugereaza renuntarea la caracterul gratuit al invatamantului", se precizeaza in comunicatul citat.

Consiliul National al Rectorilor arata ca "scuzele domnului ministru sunt tardive, declaratiile initiale reflectand, din pacate, adevarata gandire si viziune cu privire la sistemul educational si profesorii din Romania".

Ministrul Comunicatiilor Marius Bostan a afirmat marti, intr-o conferinta de specialitate, ca unii profesori isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici, aceasta justificare fiind o imbecilitate. Totodata, a afirmat ca gratuitatea invatamantului este o reminiscenta a anilor de comunism.

"Eu vad parintii la scoala. Eu sunt parinte. Jumatate dintre ei nu se intereseaza, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici in partea cealalta nu se cere calitate. Unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici. Domnule, mergi acasa, da-ti demisia. Dar nu sa iti bati joc de viitorul copilului. Justificarea ca "am salariu mic" e o imbecilitate", a afirmat ministrul.

Dupa ce premierul Dacian Ciolos i-a cerut sa-si ceara scuze si sa vina cu clarificari, Marius Bostan a afirmat marti seara ca este "trist"ca afirmatiile sale privind profesorii si sistemul de educatie au fost folosite in scopuri politice si sunt interpretate intr-un mod la care nu s-a gandit. El a adaugat ca interventia sa viza un sistem care sa permita profesorilor performanti sa fie mai bine platiti, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.