Trei asociatii care ii reprezinta pe elevii, studentii, respectiv tinerii din Romania ii cer premierului Dacian Ciolos sa il demita pe ministrul Comunicatiilor Marius Bostan dupa ce acesta a calificat principiul invatamantului gratuit drept o "reminiscenta a celor 50 de ani de comunism" si a declarat ca parintii ar trebui sa plateasca o taxa lunara pentru a benefica de o educatie de calitate pentru copiilor lor.

Marius Bostan, ministrul ComunicatiilorFoto: AGERPRES

Consiliul National al Elevilor, structura reprezentativa a elevilor din Romania, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, federatia reprezentativa a studentilor, si Consiliul Tineretului din Romania, federatia reprezentativa a tinerilor, considera declaratiile ministrului Bostan drept "scandaloase", se arata intr-un comunicat de presa transmis de ANOSR.

Cele 3 organizatii amintesc ca art. 32 din Constitutia Romaniei stabileste ca accesul la educatie este garantat tuturor cetatenilor, indiferent de veniturile pe care le au, iar art. 28 din Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturilor Copilului, pe care statul roman a ratificat-o in 1990, prevede dreptul copilului la educatie pe baza egalitatii de sanse, principiu care este reluat si in Legea educatiei nationale nr/ 1/2011, la art. 3, impreuna cu principiul echitatii.

"Pornind de la ideea exprimata de Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, aflata in opozitie vadita cu principiile Constitutiei Romaniei, s-ar ajunge ca educatia de calitate sa fie accesibila doar pentru familiile care isi permit financiar plata acestui serviciu. Consideram ca educatia de calitate trebuie sa ramana un drept fundamental si gratuit al fiecarui cetatean, indiferent de categoria sociala din care face parte", arata Consiliul National al Elevilor, ANOSR si Consiliul Tineretului.

Semnatarii precizeaza rata de parasire timpurie a scolii este de peste 18%, chiar si intr-un sistem de invatamant gratuit garantat de lege, "si aproape gratuit, in realitate", adaugand ca abandonul este in crestere.

De aemenea, potrivit datelor existente, mai bine de 50% dintre elevii nascuti intr-un an nu detin cel putin o diploma de Bacalaureat, 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeti functional si 51% sunt expusi riscului de saracie.

Conform studiilor UNICEF, prin faptul nu aloca anual 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie, statul roman va pierde pana in 2025 intre 12 si 17 miliarde de euro (10% din PIB-ul actual). O aplicare a viziunii Ministrului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala ar creste atat rata de parasire timpurie a scolii si abandonul scolar, cat si disparitatile socio-economice, toate acestea afectand Romania din punct de vedere economic si social, se arata in comunicat.

"Consideram o astfel de pozitie exprimata de un membru al Guvernului Romaniei ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale si asupra egalitatii de sanse, inadmisibil pentru acest nivel. O persoana care sustine in mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe baza de venituri nu poate fi ministru in guvernul unei tari membre a Uniunii Europene in secolul al XXI-lea, astfel ca ii solicitam prim-ministrului Dacian Julien Ciolos sa il remanieze de urgenta pe ministrul Marcel Bostan", subliniaza organizatiile.

"O astfel de declaratie venita din partea unui membru al Guvernului Romaniei este extrem de periculoasa pentru sistemul de invatamant romanesc. Scuzele tardive nu ajuta. E clar ca acesta este modul de gandire si viziunea unui individ care ocupa o pozitie de ministru. Asadar, e obligatoriu ca el sa paraseasca de urgenta aceasta functie, pentru a ne asigura nu se mai dezvolta si alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. Romania are oricum un sistem de educatie extrem de inechitabil. Guvernul Romaniei ar trebui sa se preocupe serios pentru a gasi mecanisme care sa reduca decalajele dintre categoriile sociale si prin care sa sporeasca accesul la educatie, nu sa se gandeasca la mecanisme prin care sa ingradeasca si mai mult acest drept", considera Vlad D. Chereches, presedinte ANOSR.

Ministrul Comunicatiilor Marius Bostan a afirmat marti, intr-o conferinta de specialitate, ca unii profesori isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici, aceasta justificare fiind o imbecilitate. Totodata, a afirmat ca gratuitatea invatamantului este o reminiscenta a anilor de comunism.

"Eu vad parintii la scoala. Eu sunt parinte. Jumatate dintre ei nu se intereseaza, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici in partea cealalta nu se cere calitate. Unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici. Domnule, mergi acasa, da-ti demisia. Dar nu sa iti bati joc de viitorul copilului. Justificarea ca "am salariu mic" e o imbecilitate", a afirmat ministrul.

Dupa ce premierul Dacian Ciolos i-a cerut sa-si ceara scuze si sa vina cu clarificari, Marius Bostan a afirmat marti seara ca este "trist"ca afirmatiile sale privind profesorii si sistemul de educatie au fost folosite in scopuri politice si sunt interpretate intr-un mod la care nu s-a gandit. El a adaugat ca interventia sa viza un sistem care sa permita profesorilor performanti sa fie mai bine platiti, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.