Sapte profesori de drept de la 5 universitati din tara vor prelua dosarul deschis in urma sesizarii de plagiat care il vizeaza pe fostul pemier Victor Ponta. Acestia au fost numiti de ministrul Adrian Curaj, in urma unui proces de selectie, in comisia juridica din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat sa analizeze posibilele plagiate in teze de doctorat ale inaltilor demnitari. Printre ei se numara si 3 fosti membri ai aceleasi comisii, numiti, doi dintre ei, de Ecaterina Andronescu si unul de catre Daniel Funeriu. Se mai regasesc un fost consilier prezidential si nume propus in 2013 pentru functia de judecator CEDO.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

Redam mai jos componenta Comisiei de Stiinte Juridice, care va da verdictul in cazul sesizarii trimise in luna martie a acestui an de Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cu privire la mai multe cazuri de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta. Sesizarea a mai fost semnata de profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca).

Mircea Dan Bob, presedinte al comisiei - Este profesor universitar in cadrul Departamentului de drept privat al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Este vicepresedinte al Comisiei de Etica in cadrul aceleiasi institutii.

Bianca Andrada Gutan, vicepresedinte - Doctor in drept, profesor la Facultatea de Drept Simion Barnutiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

In iunie 2013, numele sau s-a regasit pe lista de propuneri facute de Romania pentru functia de judecator CEDO, insa a fost retras dupa Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri a considerat ca nu indeplineste conditiile impuse de articolul 21, alin 1 din Conventia CEDO, care prevede ca "judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei inalte functiuni judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta".

Surse oficiale au declarat atunci, pentru Mediafax, ca motivul propunerii de inlocuire a Biancai Gutan este legat de lipsa unei experiente vaste in organizatii internationale de apararea drepturilor omului.

Radu Nicolae Catana - profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, fost prorector al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a facut pana acum parte din CNATDCU, fiind numit prin ordin al Ecaterinei Andronescu. Catana a facut parte din "guvernul din umbra" propus in 2010 de presedintele PNL de la acea vreme Crin Antonescu pentru Ministerul Justitiei. Este doctor in drept si unul dintre cei mai bogati reprezentanti ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Este membru al Baroului de avocati Cluj-Napoca.

Sevastian Cercel - Este decan al Facultatii de Drept si Stiinte Sociale din cadrul Universitatii din Craiova.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul institutiei, este doctor in stiinte juridice (Drept Civil). Teza de doctorat cu tema "Fundamentele civile ale obligatiei legale de intretinere" sustinuta public la 10 decembrie 1999, sub coordonarea stiintifica a prof. univ. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Romane, si fost membru in Comisia Juridica a CNATDCU.

Dan Claudiu Danisor - rector Universitatea din Craiova; a facut pana acum parte din CNATDCU, numele lui apare in ordinul privind componenta nominala a comisiilor CNATDCU dat in septembrie 2012 de Ecaterina Andronescu. Danisor intra in Top 5 salarii de Rector realizat la inceputul lui 2016 de Romania Curata, ajungand la un salariu de 201.928 lei, peste 3.700 euro/luna.

Stefan Deaconu - profesor universitar doctor in cadrul Departamentului de drept public al Universitatii din Bucuresti. A fost consilier prezidential, Administratia Prezidentiala, Departamentul Constitutional Legislativ intre 2005-2012, potrivit informatiilor din CV-ul publicat pe pagina facultatii.

Intre 2004-2005 a fost Director in Senatul Romaniei (2004-2005), Directia pentru lucrarile comisiilor Senatului, iar intre 1998-2004 Consultant, expert, consilier parlamentar, Senatul Romaniei, Departamentul Legislativ .

Este presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul institutiei.

Anton Trailescu - Profesor de drept la Universitatea de Vest Timisoara, avocat. A facut parte din fostul CNATDCU, unde a fost numit prin ordin semnat de Daniel Funeriu in 2011.

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat pe 10 iunie, prin ordin, noua componenta a CNATDCU, for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat. Documentul a fost publicat joi in Monitorul Oficial..

Citeste si: