Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat, vineri, prin ordin, noua componenta a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat. In cele 35 de comisii CNATDCU si in Consiliul General se regasesc 16 profesori de la universitati din strainatate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noua componenta CNATDCU a fost stabilita, pentru prima data - dupa cum arata ministerul, in urma unui proces de selectie care si-a propus sa implice comunitatea academica si societatea civila, precum si in urma consultarilor publice succesive.

"Nu in ultimul rand, selectia membrilor a exclus candidaturile demnitarilor si a membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice", precizeaza Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) intr-un comunicat de presa.

Procesul de selectie nu a fost insa lipsit de critici. Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, reclama, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, ministrului Educatiei Adrian Curaj si membrilor Consiliului General al CNATDCU, ca principiiile de transparenta si "consultare robusta si aplicata" care urmau sa stea la baza reformei sistemului educational din Romania, inclusiv a sistemului de studii doctorale, promisa de Ministerul Educatiei la inceputul anului, "nu se regasesc in modalitatile in care Ministerul deruleaza procesul de alegere a componentei CNATDCU".

Cristian Dogaru, profesorul care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a mai reclamat, in repetate randuri, numarul mic de profesori romani din strainatate selectati pentru comisiile care cerceteaza posibilele plagiate.

Acesta a solicitat "publicarea listelor tuturor candidatilor care au aplicat folosind platforma BrainMap pentru o pozitie in comisiile de specialitate CNATDCU, grupate pe comisii, incluzand CV-urile atasate", precum si "publicarea criteriilor prin care au fost departajati candidatii, atat de excludere cat si de includere, cu o clasificare clara a aplicatiilor pe baza de lucrari ISI, factor de impact si h."

Noua componenta a CNATDCU

Ministerul a lansat in luna martie un apel catre institutii si organizatii reprezentative pentru invatamantul superior si cercetarea stiintifica din Romania, in vederea nominalizarii de persoane care sa faca parte din comitetele de selectie a viitorilor membri din comisiile de specialitate CNATDCU.

In urma solicitarii ministerului, au trimis propuneri Academia Romana, Consiliul National al Rectorilor, Prezidiul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociatia "Ad Astra", Societatea de Stiinte Matematice din Romania, Societatea Romana de Fizica, Societatea de Geografie din Romania, Societatea de Stiinte Biologice din Romania, Societatea Sociologilor din Romania, Societatea de Stiinte Istorice din Romania, Societatea Romana de Filosofie din Romania si Societatea de Stiinte Filologice din Romania.

Pe baza nominalizarilor facute de aceste organizatii, cele 35 de comitete de selectie - cate unul pentru fiecare comisie CNATDCU, formate din 140 de experti de prestigiu din Romania si strainatate, au selectat in decursul lunii mai Noii membri ai CnATDCU din cele peste 1.200 de aplicatii depuse individual prin portalul Brainmap.

Principiile care au stat la baza selectiei au fost:

  • transparenta
  • evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic,
  • asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

De asemenea, profilul membrilor CNATDCU a raspuns urmatoarelor cerinte:

  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt
  • recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitate asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale MENCS;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva; integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare.

Nu au fost eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, precizeaza Ministerul Educatiei.

Propunerile inaintate de comitetele de selectie au fost publicate pe www.edu.ro si supuse dezbaterii publice. Ordinul de ministru privind componenta nominala a CNATDCU poate fi consultat si pe site-ul Ministerului Educatiei: http://edu.ro/index.php/articles/24513.

Aminstim ca la sfarsitul lunii martie a fost aprobat, prin ordin al ministrului Curaj, noul regulament de organizare si functionare al CNATDCU.

Potrivit regulamentului, pot fi membri cadre didactice universitare si cercetatori avand cel putin titlul de conferentiar sau de CS II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, membri ai Academiei Romane si ai unor institutii de cultura, iar manadatul unui membru va fi de maxim 4 ani.

Una dintre atributiile CNATDCU este de a analiza si a decide "asupra sesizarilor nerespectarii standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului".