Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia si initiatorul sesizarii de plagiat prinvind suspiciunile de plagiat in mai multe teze de doctorat, printre care si cea a lui Victor Ponta, a lansat o petitie prin care se cere oprirea "mutilarii" Educatiei de catre reprezentantii poporului prin modificarile recente aduse Legii Educatiei Nationale 1/2011, in special in ceea ce priveste studiile de doctorat. Petitia face apel la presedintele Klaus Iohannis sa respinga legea trimisa de Parlament spre promulgare care "nu sanctioneaza si nu descurajeaza frauda academica" si cere Guvernului sa initieze si sa implementeze un mecanism transparent si eficient pentru analizarea suspiciunilor de plagiat si sanctionarea rapida a plagiatorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initiatorul noteaza ca cele doua camere parlamentare "au reinceput un asalt sustinut impotriva educatiei, si in special asupra studiilor universitare de doctorat din Romania, cu scopul vadit de a proteja o intreaga clasa politica care a profitat, si va profita in continuare, de slabiciunile unui sistem slab si usor coruptibil", aratand ca modificarile legii de baza a educatiei s-au facut fara consultare publica si cu institutiile implicate.

"Imaginea Romaniei sufera atat pe plan intern cat, mai ales, pe plan international, din cauza institutionalizarii fraudei academice la nivel de studii doctorale. Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practica comuna, acceptata si nesanctionata in societatea romaneasca, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Viorel Ponta, Gabriel Oprea si doctoranzilor sai, pana la cazuri mai putin publice dar la fel de serioase", se arata in petitie.

Cei interesati pot citi si semna petitia postata pe platforma civitas

Semnatarii petitiei fac un apel urgent "pentru curatirea si re-credibilizarea invatamantului universitar doctoral din Romania". Acestia solicita presedintele Klaus Iohannis "sa analizeze atent si lucid proiectul primit pentru promulgare si sa respinga o lege care, astfel formulata, nu sanctioneaza si nu descurajeaza frauda academica" si Guvernului "'sa initieze si sa implementeze un mecanism transparent si eficient prin care toate suspiciunile de plagiat care au fost sau vor fi sesizate sa fie analizate si sanctionate prompt si eficient, fara tergiversari si amanari".

Citeste si: