DOCUMENT Cerintele cercetatorilor pentru ministrul Educatiei: Clasificarea institutelor de cercetare, evaluarea Academiei Romaniei, reorganizarea comisiilor de etica

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 8 decembrie 2015, 13:57 Actualitate | Esenţial


Solicitarile cercetatorilor Ad Astra catre ministrul Educatiei
Foto: Ad Astra
Cercetatorii asociatiei Ad Astra ii cer noului ministru al Educatiei sa publice deciziile de clasificare a institutelor de cercetare, dar si sa reevalueze institutele Academiei Romane pe baza unui mecanism similar celui aplicat la celelalte institute. "Evaluarile anterioare ale Academiei Romane au fost facute formal, pe criterii mai mult subiective, in urma carora marea majoritate a institutelor evaluate au primit calificative foarte bune, in contradictie cu diferentele majore dintre performantele lor", avertizeaza cercetatorii romani din tara si din strainatate.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani din intreaga lume a realizat o lista de masuri pe care le considera prioritare, pe care a trimis-o ministrului Educatiei si Cercetarii, Adrian Curaj. Cercetatorii cer o crestere cu 50% a bugetului cercetarii in 2016, fata de cel din prezent. De altfel, amintim ca si ministrul a declarat, la audierile din Parlament pentru obtinerea avizului, ca bugetul cercetarii pe 2015 este de doar 0,24% din PIB si ca a cerut o crestere cu 50% a banilor alocati cercetarii. Detalii aici

Un alt punct de pe lista oamenilor de stiinta se refera la evaluarea institutelor de cercetare-dezvoltare. Acestia ii cer ministrului sa publice rapoartele de evaluare si sa emita deciziile de clasificare, certificare sau neacordare a certificarii.

De asemenea, cercetatorii solicita reevaluarea "institutelor de cercetare ale Academiei Romane pe baza unui nou mecanism avand criterii de maxima exigenta profesionala, cu experti de talie internationala, similar cu cel aplicat pentru evaluarea INCD-urilor [Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare - n.red.]. Mentionam ca evaluarile anterioare ale Academiei Romane au fost facute formal, pe criterii mai mult subiective, in urma carora marea majoritate a institutelor evaluate au primit calificative foarte bune, in contradictie cu diferentele majore dintre performantele lor".

"Punerea in aplicare, in cel mai scurt timp, a mecanismului finantarii institutionale de baza pentru institutiile si unitatile de cercetare-dezvoltare certificate in urma evaluarii, potrivit obligatiilor stabilite de art. 67 alin. (1) din OG nr. 57/2002, concomitent cu suspendarea programelor-nucleu care distribuie finantare intr-un mod necompetitiv si netransparent. Demararea procesului de reorganizare a institutelor de cercetare care, in urma evaluarii, se dovedesc a fi neperformante", este un alt obiectiv al cercetatorilor.

Acestia cer si continuarea clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii - cele incepute de fostul ministru Daniel Funeriu si stopate dupa mandatul sau. In acest sens, Ad Astra ii solicita ministrului Adrian Curaj sa publice rezultatele evaluarilor institutionale ale universitatilor realizate in ultimii ani, precum si componenta nominala a echipelor de experti evaluatori. Pe lista de cerinte se mai afla si "demararea de urgenta a concursului de selectie a organismului international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant care sa participe la consortiul care va organiza urmatoarele evaluari".
 • Amintim ca Adrian Curaj a declarat in cadrul audierilor de la Parlament, "in legatura cu clasificarea universitatilor: Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi si stiu ce spun. Sa stiti ca nu ne-am oprit. Am facut evaluarea internationala a 70 de universitati, aproape impotriva... vantului". Sursa si detalii
Cercetatorii ii propun ministrului si "evaluarea de urgenta a activitatii, eficientei si gradului de profesionalism ale consiliilor din domeniul invatamantului superior si cercetarii (CNATDCU, CNCS, CCCDI, CNECSDTI, CEMU, CNFIS)", precum si "reorganizarea consiliilor care nu au o activitate conforma bunelor practici internationale prin includerea in componenta acestora a profesionistilor recunoscuti in comunitatea internationala a domeniului lor".

Realizarea de site-uri pentru consiliile care nu au acest instrument, dar si publicarea pe aceste platforme a rapoartelor anuale reprezinta alte solicitari ale cercetatorilor.

Ad Astra cere ca pe aceste site-uri sa se regaseasca componenta actualizata a consiliilor, precum si CV-urilor membrilor acestora, incluzand lista publicatiilor stiintifice in care sa fie indicate cele mai importante 5-10 publicatii care justifica prezenta lor in aceste organisme de autoritate stiintifica, etica si profesionala.
 • Precizam ca pe site-ul Consiliului National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei (institutia care i-a albit de plagiate pe Ponta si pe Oprea), si la ora publicarii acestui articol este publicata o componenta care nu mai este actualizata de cateva luni. Niciunul dintre membrii CNE nu are atasat si CV-ul sau macar o prezentare.
Alte solicitari Ad Astra:
 • organizarea unui proces de evaluare, coordonat de CNATDCU, care sa verifice respectarea de catre universitati a prevederilor legale privind organizarea concursurilor pe posturi, inclusiv cele referitoare la interdictia de a se limita, in mod artificial, numarul potentialilor candidati
 • lansarea in cel mai scurt timp posibil a pachetelor de informatii pentru competitiile nationale de finantare a cercetarii in cursul anului 2016
 • ca in cadrul evaluarilor colegiale (peer review) - inclusiv in cadrul evaluarilor institutionale, a proiectelor PNCDI sau a proiectelor de cercetare finantate din fonduri structurale -, sa fie utilizati exclusiv evaluatori selectionati pe baza unor standarde de profesionalism si etica conforme bunelor practici internationale
 • utilizarea de echipe compuse, in majoritate, de experti din afara Romaniei, cu exceptia evaluarilor din domenii care au un specific national
 • Respectarea bunelor practici internationale de catre Organismul Intermediar din cadrul ANCSI, responsabil de implementarea unor programe finantate din fonduri structurale, pentru aspecte cum ar fi: publicarea listelor de proiecte primite, a rezultatelor procesului de verificare a eligibilitatii, a rezultatelor preliminare si finale ale evaluarilor; publicarea procedurii de selectie a evaluatorilor si publicarea, dupa evaluare, a listei evaluatorilor utilizati; utilizarea, in majoritate, de evaluatori din afara Romaniei; simplificarea procedurilor birocratice inutile, cum ar fi necesitatea de a include in propunerile de proiecte oferte de pret pentru toate achizitiile, inclusiv cele minore, obligatia definirii unor activitati de achizitii, separarea listei de personal in personal de management si de implementare; respectarea calendarului de evaluare stabilit initial; publicarea spre dezbatere publica si apoi la lansarea programului a tuturor documentelor aferente, inclusiv toate formularele, anexele dar si modelul contractului de finantare, fara a se impune ulterior, in mod arbitrar, conditii suplimentare.
 • Contactarea reprezentantilor Comisiei Europene responsabili de programele de cercetare si a agentiilor de finantare din tarile cu traditie in procesul de selectie a proiectelor de cercetare, in vederea accesului la bazele acestora de evaluatori.
 • Lansarea unui site, dupa modelul http://www.grants.gov/, pe care sa se gaseasca toate anunturile aferente competitiilor de proiecte de cercetare-dezvoltare din Romania, incluzand cele din PNCDI, fonduri structurale, programele sectoriale, cele gestionate de IFA sau ROSA etc.
 • Lansarea unui site pe care sa se regaseasca informatii despre toate proiectele de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice dupa 1990, dupa modelul http://www.nsf.gov/awardsearch/advancedSearch.jsp
 • Publicarea, pe platforma ERRIS (http://www.erris.gov.ro/), a tuturor infrastructurilor de cercetare finantate din fonduri publice.
 • Asigurarea transparentei procesului de abilitare (a procesului de obtinere a certificatului de conducator de doctorat - n.red.), prin publicarea pe un site web administrat de minister, in mod centralizat, a rezumatului tezei de abilitare, a tezei de abilitare (cu acordul candidatului), a listei de lucrari a candidatului, a fiselor de verificare a indeplinirii standardelor minimale, a datei, locului si orei sustinerii tezei de abilitare, a componentei comisiei de abilitare, a rezultatului sustinerii tezei de abilitare, a raportului comisiei de abilitare, potrivit obligatiilor legale (art. 9, 34 si 40 din OM 5691/2011) care nu au mai fost respectate de catre minister din septembrie 2012 pana in prezent.
 • Eliminarea taxelor aferente procesului de abilitare, care impun un criteriu de selectie discriminativ, bazat pe capacitatea financiara a candidatului, prin asigurarea de la bugetul de stat a cheltuielilor aferente abilitarii.
Descarca de aici lista integrala a cerintelor Ad Astra trimise catre ministrul Educatiei:

Propunerile Cercetatorilor Ad Astra pentru Ministerul EducatieiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5375 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  In buna parte revendicarile sunt OK (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:58)

  Justin Puscasu [anonim]

  Dar, in ciuda faptului ca finantarea cercetarii este sub asteptarile cercetatorilor, in ultimii 10 ani, considerand o finantare de 0.3-0.4% din PIB, se aduna o suma de circa 5 miliarde de Euro din bugetul national, fara a pune la socoteala si fondurile europene.
  Banii astia pur si simplu au disparut. Pentru comparatie, acceleratorul LHC de la CERN a costat vreo 3 miliarde, la fel si telescopul Hubble. Si iarasi, un alt reper de comparatie: banii incasati de statul roman pe cele mai de succes privatizari (BCR, Petrom, Romtelecom) nu totalizeaza 5 miliarde de EURO!
  Adevarata problema este ca banii pentru cercetare sunt repartizati preferential, prin competitii trucate, (vezi farsa numita "Tinere echipe 2015"), asa cum majoritatea licitatiilor organizate de institutii ale statului sunt trucate.
  Uitati-va pentru comparatie la www.innocentive.com si veti oberva cu corporatii foarte mari si guvernul USA folosesc open innovation pentru a rezolva probleme tehnice extrem de dificile cu bani putini (in medie, premiie oferite pentru solutii concrete se situeaza intre 10000-50000USD).
  Noi in schimb facem "cercetare fundamentala" sau "de excelenta" (a propos, cati bani s-au praduit cu CEEX si ce a ramas din toata "excelenta" de acolo?) si risipim sume uriase pe publicatii cu zero citari!
  • +1 (1 vot)    
   LHC (Marţi, 8 decembrie 2015, 18:41)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   pretul proiectului si intreaga operare pe durata de viata estimata a LHC a fost bugetata cu 10 mld de euro, 3 o fi costat doar constructia, dar a depasit de mult acele costuri si este posibil sa fie nevoie de suplimentarea estimarilor la un moment dat.

   http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2012/07/05/how-much-does-it-cost-to-find-a-higgs-boson/
  • +1 (1 vot)    
   vorbe, vorbe, vorbe ....... (Miercuri, 9 decembrie 2015, 9:36)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Si in 96 tot asa, niste declaratii sforaitoare, excelenta, corectitudine, etica, dar sub masca acestor vorbe s-au schimbat numai sforarii, e drept, mai spalati, dar tot niste escroci. In 2005 a venit CEEX-ul, care, cel putin in primul an a fost OK. Dupa aceea, incetul cu incetul, mecanismul de evaluare a fost acaparat o gasca de baroni universitari si s-a terminat cu transparenta, etc. Insa, daca o sa va uitati pe articolele ISI din toate universitatile, vezi constata o crestere exploziva a publicatiilor in perioada CEEX-ului. Bani mai multi, desi in buna parte praduiti, au adus imediat si o crestere valorica a rezultatelor cercetarii.
 • +3 (3 voturi)    
  niste amatori (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:18)

  mike_the_hunter [anonim]

  Baietii de la Ad Astra sunt niste amatori. Pai, voi credeti ca o sa se sparge mafia academica din Romania cu petitii? Chiar nu pricepeti ca A.Curaj e omul sistemului ,si nu e Funeriu? La vremurile Funeriu nu se mai intoarce nimeni. El a incercat sa schimbe ceva si a fost urat de 90% din comunitatea academica din Romania. Iar clasificarea institutelor a fost jalnic facuta...unii din experti internationali habar nu a aveau ce evalueza ,dar aveau H=15... ca asa se cerea. So what?
  Deci,daca vreti sa se schimbe ceva , veniti acasa cei din afara. E usor sa ne spuneti noua ce sa facem aici de la Harvard. Ia poftiti acasa sa puneti in practica petitiile si sa va bateti cu dinozaurii socialismului din Academie si ministere! Tare imi e teama insa ca o sa semanati cu ministra Usturoi.

  Un demis de Pop din CNADTCU , scos de pe listele CNCS si pus inapoi etc. ,dar bine mersi .la vita e bella!
  • +1 (1 vot)    
   Ai mare dreptate... (Miercuri, 9 decembrie 2015, 9:50)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Astia nu sunt din sistem sau daca sunt, traiesc pe alta lume. Sistemul poate fi distrus numai de persoane din interiorul lui, care cunosc exact nenumaratele mizerii si functionarea diabolica a mecanismelor din invatamantul universitar. Problema este foarte complicata, daca mergi cu sistemul extremistului Funeriu, distrugi tot invatamantul la fel cum a fost distrusa majoritatea industriei. Funeriu a avut idei bune dar a fost un nepriceput. Lucrurile trebuie rezolvate gradat, pe un orizont de 5 sau 10 ani. Nu faci performanta intr-o zi ci intr-o perioada. Iar cu evaluatorii externi, lucrurile stau cam asa: cauta ministerul niste doctoranzi romani care isi fac studiile in strainatate si li se dau proiecte spre evaluare. Va dati seama ce fel de evaluare este asta.
 • +2 (2 voturi)    
  site (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:39)

  vasile v [anonim]

  se va face doar site-ul cu firmele de casa si va costa 10.000.000 EUR. restul mai incolo
 • +1 (1 vot)    
  Cerintele cercetatorilor ministrului educatiei (Marţi, 8 decembrie 2015, 17:09)

  Solovan Caius [anonim]

  ca tot sun alocati bani putini (este putin) as propune reducerea la 5%,daca nu eliminarea TVA de 24%, la achizitiile pt.cercetare, poate chiar si numai pt. o perioada limitata!!!
  Bineinteles pe criterii bine stabilite pt. a elimina tot felul de inginerii, urmarind in timp si efectul in cercetarea propusa adica studiul,analize,determinari concretizate in publicatii etc;
 • +1 (1 vot)    
  Cercetator in Romania (Marţi, 8 decembrie 2015, 22:21)

  infoInsider [utilizator]

  http://infoinsider.ro/2013/10/04/umilinta-ultimii-cersetatori-tratati-ca-niste-leprosi-restul-lucreaza-in-sua-si-canada/
 • +1 (1 vot)    
  evaluarea Academiei (Marţi, 8 decembrie 2015, 23:06)

  Harold [utilizator]

  Si de banii aia multi pe care-i primeste Academia, nu gaseste cu cale decat sa publice munci deja facute (si consacrate) de altii, dar desigur, sub nume noi.
  Uite un caz proaspat:
  http://www.contributors.ro/cultura/cresterea-si-descresterea-academiei-romane/
 • +1 (1 vot)    
  Mafia (Miercuri, 9 decembrie 2015, 9:19)

  Clopotel [anonim]

  Nu stiu cu ce se poate sparge mafia universitara, poate cu procurorii. Cu toate acestea rolul petitiilor este si de a arata ca nu suntem chiar toti batuti in cap. IN 2016 la marea institutie UBB se organizeaza concursuri trucate, se scot posturi cu dedicatie pentru oameni care n-au facut nimic in viata lor.
  • +1 (1 vot)    
   Asa e construit sistemul (Miercuri, 9 decembrie 2015, 9:44)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Clopotel

   Cate concursuri pentru profesor cunoasteti la care sa participat 2 concurenti. Eu nu stiu nici unul in ultimii 10 ani. Odata ce ai intrat in sistem, intri in haita. Luptele din cadrul haitei sunt atent ascunse si se desfasoara inaintea evenimentelor importante (concursuri pentru post, alegeri). Cum poti supravietui in haita daca jumatate se compune din rude?? Ca sa apuci si tu o ciosvarta, te faci ca nu vezi ca nepotul sefului de haita a apucat bucata cea mai buna. Lupta in interiorul haitei nu este cea mai buna optiune. Ai de trait acolo o viata si chiar daca castigi o confruntare pe moment, pe termen lung ceilalti membrii ai haitei te vor termina.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by