Sindicalistii, in frunte cu Vasile Marica, liderul SED LEX, au facut miercuri scandal in Parlament, cerand zgomotos si huiduindu-i pe liberali, aprobarea cresterii cu 10% a salariilor in sistemul bugetar. Dar cine este acest Vasile Marica. Este un personaj controversat, fiind prins in februarie 2011 intr-un scandal de proportii. Marius Ungureanu, fost sef al Vamii Giurgiu, a facut un autodenunt in direct, povestind cum ii dadea mita lui Vasile Marica. Tot atunci a adus mai multe acuzatii grave la adresa sindicalistului.

Vasile MaricaFoto: Agerpres

"Marica a santajat toti directorii ANV, indiferent de culoare politica", "stia secunda de secunda tot ce se misca in punctele vamale, pe langa amenintarile de proteste", "Marica a infiintat, organizat si e principalul beneficiar al acestui sistem", a povestit Ungureanu, precizand ca s-a autodenuntat la DNA cu speranta "ca de data aceasta lucrurile sa se clarifice". Ungureanu a spus ca a mai facut un autodenunt in 2003, dar nu s-a intamplat nimic. Acum, el s-a autodenuntat la DNA: "Sper ca de data aceasta lucrurile sa se clarifice".

El a spus ca Vasile Marica si-a cumparat diploma de licentiat a unei facultati, in conditiile in care nu avea studii superioare. Ulterior, Vasile Marica a respins acuzatiile, iar DNA a anuntat ca nu a primit nicio sesizare din partea lui Marius Ungureanu. Vezi aici mai multe detalii.

Potrivit unui articol din 2011 din ziarul Adevarul, Federatia lui Marica a fost singura din Ministerul Finantelor Publice careia administratia i-a recunoscut toate drepturile. A preluat conducerea Sindicatului National Vamal Unirea in 1995, la numai un an dupa ce a intrat in sistem. Din 1995, Vasile Marica a urcat vertiginos, ajungand sa conduca prima si cea mai mare organizatie a functionarilor publici din Romania, arata Adevarul. In plus, Ministerul Finantelor i-a dat si foarte multa putere. In 2005, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu si Vasile Marica au semnat un protocol prin care Federatia lui Marica avea dreptul sa-si desemneze reprezentanti care sa "participe activ la repartizarea veniturilor suplimentare", celebrele stimulente din cauza carora s-au revoltat cei din finante in 2010. Prin acest protocol, stimulentele erau acordate preferential, beneficiarii fiind cei din sindicatul lui Marica.

El controleaza tot ce misca in zona resurselor umane de la Finantele Publice. Mai mult, sotia sa, Malina, este director la Scoala Nationala de Finante Publice si Vama. Asa s-a ajuns ca angajatii din Vama sa-i plateasca lui Marica un fel de "taxa de protectie" pentru a-si pastra slujbele, se arata intr-un articol din romaniacurata.ro.

Si presiunile sindicatului lui Marica nu se opresc doar la scandalul din Parlament. Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex anunta un protest pentru joi in care, sustin sindicalistii, angajatii din directiile de Finante si finantistii din primarii intrerup lucrul intre orele 11.00 si 14.00, acuzand un comportament abuziv al presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si cerand demisia acestuia, potrivit agentiei Mediafax.

Alianta sindicala anunta o actiune de protest in fata Ministerului Finantelor si ANAF, ce va avea loc joi, intre orele 11.00 - 14.00.

Acest protest vine dupa ce doi directori regionali ai ANAF, Ioan Dragomir si Marian Bosianu (Directia Generala Regionala a Finantelor Publice din Timisoara si, respectiv, Iasi) au fost demisi in urma cu o zi de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu pentru faptul ca nu au cerut trimiterea unui reprezentant al Directiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

ANAF a extins regula instituita deja pentru toate examenele din cadrul Directiei de Antifrauda Fiscala si in cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenta unui inspector al Directiei de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.

Dintre cei 8 directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iasi si Timisoara au refuzat sa indeplineasca solicitarea presedintelui ANAF, incercand sa blocheze prezenta unui inspector al Directiei Generale de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.

Potrivit ultimei declaratii de avere (2013), Marica detine din 2006 un teren de 500 mp in Ilfov, un apartament din 2000 de 98 mp in Bucuresti, un autoturism Toyota Yars din 2003 si un Volkswagen Golf din 2010, dar si un credit facut in 2008 de 150.000 euro. In banci, detinea la nivelul anului 2012 circa 40.000 lei.