Oficiali rusi au cerut ca avioanele americane de razboi sa paraseasca imediat spatiul aerian sirian, a declarat miercuri un oficial american de rang inalt, potrivit Fox News, citata de Mediafax.

F-16Foto: US Air Force

Oficialul american a declarat pentru Fox News ca diplomatii rusi au transmis un demers oficial in care cer ca aeronavele americane sa paraseasca Siria, adaugand ca avioanele de razboi ruse survoleaza in prezent teritoriul sirian.

Surse militare americane au precizat insa pentru Fox News ca avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de rusi.

"Nu exista nimic care sa indice ca ne schimbam operatiunile deasupra Siriei", a declarat un oficial de rang inalt din domeniul apararii. "Am avut toate indiciile in ultimele saptamani ca (rusii) vor face ceva, tinand cont de consolidarea" prezentei militare ruse in Siria.

Demersul Moscovei reprezinta o escaladare majora a tensiunilor dintre cele doua tari si intervine la scurt timp dupa ce Consiliul Federatiei a aprobat miercuri, in unanimitate, cererea presedintelui rus Vladimir Putin de a folosi fortele armate ruse in strainatate.

Seful Pentagonului, Ashton Carter, a aprobat stabilirea de linii de comunicatie intre militarii americani si cei rusipentru a evita orice incident in Siria, unde Moscova a amplasat trupe, a anuntat marti Pentagonul, citat de AFP.

Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale a spus dupa votul din Consiliul Federatiei de miercuri ca "este vorba de Siria". Oficialul de la Kremlin a declarat ca asta nu inseamna ca forte terestre ruse vor fi implicate in conflict si ca va fi vorba doar de forte aeriene.

Rusia, aliatul strategic al regimului, se implica din ce in ce mai mult pe teren, amenajand o baza aeriana pe aeroportul Latakia (vest) si aducand avioane de lupta, sisteme de aparare aeriana si echipamente moderne, dintre care o parte pentru regimul al-Assad. Potrivit presei ruse, numarul de soldati trimisi in Siria ar fi de cel putin 1.700.

Citeste aici ce arme a amplasat Rusia in Siria.