Guvernul Ponta a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de ordonanta care contine mai multe masuri care nu au nicio legatura intre ele. Practic, continua strategia de adoptare a mai multor ordonante de urgenta intr-una singura. Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, la sfarsitul anului va putea raporta ca a aprobat mult mai putine astfel de acte normative decat in alti ani si va scapa de acuzatia ca abuzeaza de ordonante de urgenta. In realitate, numarul de ordonante de urgenta ar fi la fel de ridicat ca in ceilalti ani. Reamintim ca in martie a fost aprobat un monstru legislativ care ascundea 26 de ordonante de urgenta fara nicio legatura intre ele. De data aceasta, ordonanta de urgenta aprobata miercuri ar cuprinde cel putin patru.

Monitorul OficialFoto: Agerpres
  • Una dintre ele prevede modificarea Codului Fiscal astfel incat sa fie impozitat bacsisul cu 16%.
  • O alta prevedere este modificarea OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Potrivit noilor masuri, vor fi mai multe praguri de sanctiuni pana la suspendarea activitatii unei firme.
  • O a treia prevedere se refera la aplicarea art.3 din Legea 205 din 23 mai 2006 privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului privind reforma sistemului judiciar, semnat la Bucuresti la 27 ianuarie 2006. Este vorba de utilizarea unui imprumut de 110 milioane euro pentru reforma sistemului judiciar.
  • A patra prevedere din Ordonanta de Urgenta a fost introdusa pe ultima suta de metri in sedinta de Guvern si a fost initiata de Ministerul Transporturilor. Are in vedere introducerea unui sistem inteligent de plata a taxei de pod de la Cernavoda, prin SMS sau printr-o aplicatie de smartphone. Taxa va mai putea fi platita si la benzinarii.

Intrebat de ce au fost introduse mai multe ordonante de urgenta intr-una singura si nu au fost adoptate acte normative pentru fiecare dintre aceste masuri care nu au legatura intre ele, ministrul finantelor Eugen Teodorovici nu a dorit sa ofere explicatii. A spus ca vorbeste doar "pe fond", nu si pe "forma" Ordonantei de Urgenta.

Reamintim ca nu este pentru prima oara cand Guvernul face acest lucru. In martie, a inghesuit 26 de ordonante de urgenta, cu referire la mai multe domenii, intr-una singura. Asa a aparut OUG nr. 2/2015 care cuprinde 26 de ordonante de urgenta din domenii care nu au nicio legatura intre ele: de la masuri din domeniul sportului sau culturale pana la masuri privind activitatea companiilor de stat. Mega-Ordonanta de Urgenta a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial.

Experti in legislatie consultati de HotNews.ro au declarat atunci ca Guvernul isi camufleaza prin aceasta noua tehnica numarul mare de OUG-uri cat timp acestea nu vor mai fi contabilizate fiecare in parte ci intr-o singura ordonanta. "Este un precedent periculos, de a legifera printr-un singur OUG in toate domeniile", au precizat pentru HotNews.ro sursele citate.

Atunci, mai multe ONG-uri au cerut demisia premierului Victor Ponta si au cerut Avocatului Poportului sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la cele 26 de ordonante ascunse intr-una singura. Si PNL a solicitat Avocatului Poporului "sesizarea de urgenta a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea OUG 2/2015". Pana in acest moment, Avocatul Poporului nu a reactionat in niciun fel.

Executivul a fost criticat in nenumarate randuri pentru numarul mare de Ordonante de Urgenta. Anul trecut au fost aprobate 95 de astfel de acte normative, iar in 2013 au fost 117.

Citeste si: