Inscrierile in scolile profesionale cu durata de 3 ani incep in data de 8 iunie. Ministerul Educatiei a modificat calendarul admiterii in invatamantul profesional de 3 ani, devansand inscrierile. Absolventii de clasa a VIII-a care vor sa mearga la aceste scoli profesionale trebuie sa completeze intai fisa de inscriere, la secretariatul scolii gimnaziale, dupa care sa o depuna la scoala pe care vor sa o urmeze. Elevii care sunt respinsi la prima etapa de admitere in invatamantul profesional pot sa se inscrie la admitere in liceu.

Fragment din calendarul inscrierii in scoala profesionala 2015Foto: edu.ro

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.roOrdinul de ministru nr. 3676/08.04.2015, care modifica perioada de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul profesional de stat pentru anul scolar 2015-2016.

Potrivit noului ordin de ministru, inscrierile la scoala profesionala cu durata de 3 ani incep in data de 8 iunie 2015, iar examenul de admitere - acolo unde numarul candidatilor este mai mare decat numarul de locuri oferite de scoala - se desfasoara pe 30 iunie 2015. Vechiul calendar prevedea ca inscrierile ar fi urmat sa inceapa in 15 iunie.

Admiterea in invatamantul profesional cu durata de 3 ani se desfasoara in 3 etape: prima incepe in 8 iunie, etapa a II-a incepe in 20 august, iar absolventii de gimnaziu concureaza pe locurile ramase neocupate, etapa a III-a incepe in 3 septembrie.

Calendar Admitere Scoala Profesionala de 3 ani in 2015

30 aprilie 2015Scolile gimnaziale si unitatile care organizeaza scoala profesionala cu durata de 3 ani afiseaza domeniile si calificarile profesionale pe care le ofera

11 - 29 mai 2015Toate scolile gimnaziale organizeaza sedinte cu elevii de clasa a VIII-a si cu parintii acestora, in cadrul carora le explica procedurile de preselectie/admitere in scolile profesionale de 3 ani

4-17 mai 2015Targul ofertelor educationale - inspectoratele scolare judetene, impreuna cu scolile profesionale cu durata de 3 ani si cu operatorii economici organizeaza acest targ, care va avea o sectiune dedicata ofertei la nivel regional

Elevii de clasa a VIII-a care vor sa faca scoala profesionala de 3 ani cu predare in limbile minoritatilor nationale, dar care nu au studiat in gimnaziu limba materna respectiva, trebuie sa se inscrie pe 25-26 mai 2015 la probele de verificare a cunostintelor de limba materna. Examenele de verificare a cunostintelor de limba materna se vor desfasura pe 27-30 mai 2015 si in aceeasi perioada se vor afisa si rezultatele. Contestatiile se pot depune pe 2 iunie 2015 si in aceeasi zi vor fi afisate rezultatele finale, dupa contestatii, la probele de verificare a cunostintelor de limba materna.

Locurile speciale pentru candidatii romi se vor afisa pe 15 mai, iar data-limita pentru primirea cererilor de inscriere pe aceste locuri este 19 iunie. Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi se realizeaza pe 6-8 iulie 2015.

Etapa I de admitere in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani

8-12 iunie 2015Secretariatele scolilor gimnaziale completeaza, la cererea elevilor si a parintilor, fisa de inscriere in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani.

Nu se pot inscrie in scoala profesionala elevii din clasa a VIII-a care sunt in stare de corigenta sau repetentie.

8-12 iunie si 15 iunie 2015 (in 15 iunie pana la ora 15:00): Inscrierea absolventilor clasei a VIII-a la scolile profesionale cu durata de 3 ani, pe baza fisei de inscriere completate in scoala gimnaziala

Perioada de inscriere la scolile profesionale si la calificarile unde nu se organizeaza proba de preselectie se poate prelungi pana la data de 25 iunie 2015, pentru a permite si inscrierea candidatilor care au obtinut fisa de inscriere dupa incheierea anului scolar.

15 iunie 2015Afisarea listei absolventilor de clasa a VIII-a inscrisi la invatamantul profesional cu durata de 3 ani si a calendarului de preselectie si / sau a probei suplimentare de admitere, dupa caz.

16-18 iunie 2015Derularea probei de preselectie, in unitatile de invatamant in care s-a decis derularea acesteia

18 iunie 2015Afisarea rezultatelor preselectiei la sediul unitatii de invatamant care a organizat sesiunea de preselectie. Acolo unde numarul celor admisi in urma preselectiei este mai mare decat numarul locurilor disponibile, afisarea rezultatelor sesiunii de preselectie va fi insotita de precizarea ca urmeaza o proba suplimentara de admitere, in urma careia se va definitiva lista candidatilor admisi in invatamantul profesional.

18-19 si 22-25 iunieRidicarea de catre candidatii respinsi la preselectie, a fiselor de inscriere la invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani de la scoala care a organizat preselectia. In cazul retragerii fiselor de inscriere de catre candidati admisi la proba de preselectie, pe locurile eliberate de acestia pot fi admisi alti candidati care au sustinut proba respectiva de preselectie, in ordinea rezultatelor obtinute la aceasta proba, daca au indeplinit conditiile de trecere insa au fost respinsi datorita pozitiei lor in ierarhia rezultatelor. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care contravine procedurii de preselectie adoptate de unitatea de invatamant respectiva.

18-19 si 22-25 iunie 2015 Inscrierea candidatilor respinsi la preselectie, pentru alte calificari sau la o alta unitate de invatamant care scolarizeaza invatamant profesional cu durata de 3 ani la care nu s-a organizat proba de preselectie.

26 iunie 2015Actualizarea si afisarea la sediul scolilor profesionale cu durata de 3 ani a listei candidatilor inscrisi. Acolo unde numarul candidatilor inscrisi este mai mare decat numarul locurilor oferite, scoala trebuie sa afiseze data, locul de desfasurare, ora, actele necesare pentru Proba suplimentara de admitere

30 iunie 2015Desfasurarea probei suplimentare de admitere, la scolile profesionale care au mai multi candidati decat locuri

1 iulie 2015Afisarea rezultatelor probei suplimentare de admitere, la sediul scolilor care au organizat proba. Depunerea contestatiilor la proba suplimentara de admitere.

2 iulie 2015Afisarea rezultatelor la contestatii

3 iulie 2015Afisarea la sediul scolilor profesionale a listelor cu candidatii admisi, in ordinea descrescatoare a mediei de admitere la invatamantul profesional. Afisarea in fiecare scoala gimnaziala a listei candidatilor declarati admisi, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in invatamantul profesional, si a celor respinsi la admiterea in invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani.

6-7 iulie 2015Ridicarea fiselor de inscriere in invatamantul profesional de catre candidatii respinsi si de catre candidatii admisi care vor sa renunte si sa se inscrie la admiterea in liceu.

Candidatii respinsi la etapa I de admitere in scoala profesionala - pot sa se inscrie in etapa a II-a de admitere in invatamantul profesional, tot pe baza fisei de inscriere pe care au folosit-o in prima etapa.

Candidatii respinsi la prima etapa de admitere in invatamantul profesional pot sa se inscrie la etapa I de admitere in liceu.

Absolventilor de clasa a VIII-a care s-au inscris la scoala profesionala, dar vor sa renunte si sa se inscrie la liceu, li se poate elibera, la cerere, de catre scolile gimnaziale pe care le-au absolvit, fisa de inscriere la etapa I de admitere in liceu numai pe baza predarii fisei de inscriere la invatamantul profesional.

6-10 iulie 2015Depunerea dosarelor de inscriere, la unitatile scolare la care candidatii au fost declarati admisi.

13 iulie 2015Afisarea, la sediul scolilor profesionale, a listei candidatilor inmatriculati si a listei cu locurile ramase libere

15 iulie 2015Afisarea, in toate scolile gimnaziale, a listei cu locurile neocupate dupa etapa I de admitere in invatamantul profesional

20-21 august 2015 Incepe etapa a II-a de admitere in scolile profesionale cu durata de 3 ani

Vezi aici mai multe detalii despre invatamantul profesional de 3 ani

Citeste si: