Pe fondul scaderii ingrijoratoare a vaccinarii in randul populatiei, constatata intr-unraportal Institutului National de Sanatate Publica, si a articolelor aparute in media pe acest subiect, Patriarhia Romana a precizat, intr-un raspuns transmis HotNews, ca „Biserica sustine vaccinarile daca acestea urmaresc scopuri terapeutice”.

Organizatia ortodoxa Pro Vita, din a carei conducere face parte unul din cei mai activi predicatori anti vaccin din Romania, afirma ca nu se implica in disputa despre vaccinuri dar, in acelasi timp, ca apara dreptul parintilor „de a refuza vaccinarea copiilor”.

Raspunsul Patriarhiei Romane mentioneaza ca „În principiu, Biserica susţine vaccinările dacă acestea urmăresc scopuri terapeutice, iar nu comerciale şi este respectată libertatea pacienţilor. Cei implicaţi în campaniile anti-vaccinare (în cea mai mare parte, mireni) au făcut-o în nume propriu, fără acordul Bisericii Ortodoxe Române”.

Pe de alta parte, organizatia Pro Vita Bucuresti mentioneaza ca „nu emite opinii medicale privind oportunitatea, beneficiile sau dezavantajele vaccinării, „poziția” sa oficială fiind de neimplicare în această dispută. Din punct de vedere juridic, în spiritul principiului declarat de respingere a imixtiunii nenecesare a autorităților în viața familiei și în general de limitare a puterii statului în fața cetățeanului, apărăm dreptul părinților la autonomia deciziilor și, deci, dreptul lor de a refuza vaccinarea copiilor”.

Din conducerea Federatiei ortodoxe Pro Vita face parte unul dintre predicatorii anti vaccin, autorul „bibliei” acestei miscari in Romania. HotNews a scrisaici despre numeroasele erori si rastalmaciri prezente in aceasta carte.

Totodata Patriarhia Romana precizeaza ca „În luna octombrie 2013, părintele Horia Prioteasa, coordonatorul preoţilor din spitalele din Bucureşti, a reprezentat Patriarhia Română la masa rotundă cu tema “Gripa sezonieră – Politici de prevenţie şi implicaţii socio - economice”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Naţional STOP GRIPA. În timpul acestei întâlniri, părintele Prioteasa a subliniat că “există o percepţie falsă că Biserica Ortodoxă Română se opune vaccinării preventive”.

"În baza protocolului încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătăţii în anul 2008, Patriarhia Română a sprijinit campanii de conştientizare a importantei vaccinării. Amintim în acest sens, campania cu titlul "Săptămâna Europeană a Vaccinării", desfășurată de Institutul de Sănătate Publică București (ISPB) în perioada 21-27 aprilie 2008, precum și continuarea acesteia în luna octombrie a aceluiași an. La nivelul eparhiilor a fost dezvoltată o cooperare activă referitor la informarea populației cu privire la gripă, infecții respiratorii și măsuri preventive”.