Minciuni, propaganda si solutii pentru Sanatate in programele principalilor candidati la prezidentiale: Ponta, Iohannis, Udrea si Macovei

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 6 octombrie 2014, 7:34 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Propagandă – promisiuni – soluţii. Acestea sunt ingredientele de bază în orice program prezidenţial din democraţiile occidentale. Diferenţele dintre candidaţi sunt date de proporţiile în care aceste ingrediente sunt prezente la fiecare.

Am ales domeniul sănătăţii, căci ne priveşte direct pe toţi, pentru a analiza reţeta celor mai importanţi candidaţi la funcţia de preşedinte al României.


Aceeaşi reţetă este un indicator foarte bun al calităţii politicienilor dintr-o anume ţară: cu cât populism, câtă manipulare şi cât de multă guvernare consideră ei nimerit să se prezinte în faţa alegătorilor? Rezultatele în continuare.
 • VICTOR PONTA: 60% propagandă – 30% promisiuni – 10% soluţii
Filozofia programului lui Victor Ponta este în acord cu doctrina socialistă la care se revendică: un sistem medical pentru toţi, indiferent de cât de multe taxe plăteşte individul şi indiferent de unde provine el.

Cât din această afirmaţie este propagandă şi cât intenţie serioasă? Spre deosebire de ceilalţi candidaţi care promit să ducă bugetul alocat sănătăţii până la 6% din PIB, Victor Ponta nu suflă un cuvânt despre acest prag necesar.

Cum Ponta este singurul dintre candidaţi care a condus România în ultimii 2 ani şi jumătate, premierul se vede nevoit să facă o trecere în revistă a realizărilor din această perioadă. Din cele patru înfăptuiri menţionate una este mincinoasă, două sunt propagandistice şi una prea ambiguă pentru a fi evaluată:

1. “Un accent mai mare pe redeschiderea spitalelor” – în covârşitoarea majoritate, aceste spitale au fost redeschise la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al autorităţilor locale, nu a Guvernului. Numărul lor este nesemnificativ.   

2. “Finanţarea unităţilor medicale” – este obligaţia oricărui guvern de 25 de ani încoace să finanţeze spitalele. Să te lauzi cu asta este ca şi cum te-ai lăuda că respiri.

3. “Mărirea veniturilor pentru medici” – o afirmaţie pur propagandistică. În realitate au fost crescute veniturile doar unei anumite părţi provenite doar din rândul medicilor rezidenţi. Creşterea a fost mică. Nici vorbă de o acţiune consistentă de care să fi beneficiat tot personalul medical.

4. “Extinderea unor servicii medicale” – nu e clar la ce se referă aici programul Ponta. Au apărut extinderi doar în cazul unor programe naţionale pentru boli rare. Bănuim că despre asta este vorba.

Victor Ponta face şi câteva promisiuni false. El promite “extinderea şi garantarea pachetului de bază de servicii medicale”. Acest pachet de bază este deja extins la maxim. O nouă extindere ar însemna ca statul român să asigure medical chiar şi dracii şi îngerii.

Ponta mai promite o nouă listă de medicamente compensate. În prezent statul român nu subvenţionează terapii mai noi de 6 ani, ceea ce reduce considerabil accesul pacienţilor din România la cele mai eficiente medicamente. Victor Ponta conduce Guvernul de 2 ani şi jumătate, perioadă în care nu a fost împiedicat de nimeni şi nimic să actualizeze această listă.    

Programul Ponta oferă puţine soluţii pentru sistemul de sănătate. Construirea unor spitale regionale noi şi dotate modern este oportună şi a fost obţinută şi finanţarea necesară din partea UE.

Dar pentru “finanţarea suplimentară a marilor proiecte din Sănătate” nu sunt identificate sursele şi, prin urmare, o putem încadra doar la promisiuni nefundamentate.
Programul lui Klaus Iohannis pentru Sănătate este cel mai detaliat dintre toate, dar suferă la capitolul limpezime. Pentru cei nefamiliarizaţi cu politicile de sănătate, lectura este dificilă şi aridă.

Ambele soluţii propuse de Iohannis sistemului medical sunt valide. Prima este demararea unui program naţional de prevenţie asumat de toţi actorii politici. Este singura cale de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei fără a creşte costurile. Dar executarea lui într-o ţară cu un nivel scăzut de educaţie medicală, cum este România, va fi foarte dificilă.

Cealaltă soluţie propusă este introducerea unui pachet suplimentar de asigurări private de sănătate. Acest gest ar scoate la lumină şi fiscaliza banii numeroşi care astăzi circulă în plicuri şi ar avea potenţialul de a proteja pacientul în faţa cazurilor de incompetenţă sau nesimţire care apar în spitalele private. Deşi altfel detaliat, programul Iohannis nu dezvoltă deloc în direcţia acestei propuneri foarte importante, astfel că o putem încadra doar la promisiuni nefundamentate.

Iohannis lansează şi el câteva promisiuni false. De pildă “informatizarea sistemului medical” sau “descentralizarea” – ambele fiind acţiuni deja în derulare şi destul de avansate pe anumite segmente.

Foarte interesantă este promisiunea de depolitizare a funcţiilor de conducere din spitale şi a strategiei naţionale de Sănătate. Iohannis promite şi creşterea finanţării la 6% din PIB, menţionând că aceasta nu este suficientă fără alte acţiuni de reaşezare a sistemului, cum ar fi întărirea policlinicilor.

Programul Iohannis în zona sănătăţii este de departe cel mai detaliat dintre programele prezidenţiabililor români dar, ca şi candidatul, suferă grav la capitolul comunicare.
 • ELENA UDREA: 80% propagandă – 20% promisiuni – 0% soluţii
Analiza capitolului Sănătate în cazul programului candidatului Elena Udrea este simplă. Deoarece conţinutul este simpluţ: aprobarea unei noi legi a Sănătăţii în vechea formă propusă în 2012 de guvernul Boc.

Elena Udrea acuză blocarea acelei legi de către “un guvern incompetent”, uitând însă să precizeze că aceeaşi lege fusese pusă în dezbatere publică de guvernul Boc în perioada dintre Crăciun şi Bobotează. Desigur că nici o şoaptă despre numeroasele imperfecţiuni ale proiectului.

În fine, nu merită să risipim timpul cu discuţia unui program prezidenţial extrem de subţire la capitolul Sănătate: conţine doar 2 paragrafe.
Deşi candidat independent, Monica Macovei propune la Sănătate o abordare clar de dreapta. Principalul punct este privatizarea completă a sistemului de asigurări de sănătate. Deşi în teorie poate suna bine, executarea bruscă a acestei propuneri într-o ţară cu o parte importantă din populaţie sărăcită şi fără obişnuinţa gospodăririi autonome ar putea fi periculoasă.   

De altfel, programul Macovei propune limpede “separarea asistenţei medicale de asistenţa socială”. Din nou, o astfel de acţiune este imposibil de realizat într-o ţară cu profilul României. Chiar şi sistemul medical american, încă dinainte de reforma Obama, are o importantă componentă socială prin programele sale de asigurări medicale subvenţionate de guvern (Medicare şi Medicaid).

Introducerea unor standarde de cost pentru serviciile medicale, propunere ne-menţionată de ceilalţi candidaţi, este o soluţie oportună şi solicitată de mult timp de experţii bun-cunoscători ai sănătăţii din România.

Programul Macovei începe cu o serie de cifre folosite ca argument pentru o afirmaţie validă - “banii alocaţi sănătăţii nu sunt pierduţi, ci investiţi” – menţionând pragul necesar de 6% din PIB. Dar sfârşeşte cu câteva promisiuni idealiste, până acum nerealizate de vreun alt guvern din lume, sau chiar cu confuzii.

De pildă promisiunea de a stopa în România “legăturile dintre producătorii de medicamente şi cei care avizează intrarea pe piaţă a unor noi medicamente”. Legăturile menţionate aici de programul Macovei există în România mai degrabă la nivelul intrării unor noi medicamente pe lista celor subvenţionate de stat.

Ceea ce diferă de intrarea pe piaţă a unor noi medicamente, care se face în principal la nivel european, în urma unor riguroase procese de avizare ştiinţifică, şi este valabilă şi în România. Dacă nu ar fi aşa, ar fi plină Europa de pacienţi care acuza felurite efecte adverse ale tratamentelor urmate.  

O MENŢIUNE GENERALĂ


Toţi candidaţii de mai sus oferă ca soluţie la exodul medicilor din România creşterea salariilor. Niciunul nu vorbeşte despre principalul motiv al acestui exod care este, conform mai multor studii, nu venitul insuficient, ci lipsa respectului faţă de medici şi a posibilităţilor de dezvoltare profesională.

Iar cea mai simplă formă de respect se cuantifică în efortul investit în cunoaşterea problemelor celor ale căror voturi le ceri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21940 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  "solutiile candindantilor".... (Luni, 6 octombrie 2014, 8:13)

  costica [anonim]

  Mai degraba duc la exodul in continuare al medicilor romani.
  Ne vor trata problemele de sanatate medici din Pakistan, Siria, Liban, Palestina....
  Si vor trebui adusi si traducatori, la cati medici vorbitori de limba romana vor mai ramane....
  Si vom mai ramane si cu promisiunile goale, ca de fiecare data, ale "candindantilor".
  A-propos, ce sa-a ales de promisiunile din Programul USL, cu care Ponta se lauda si acum si cu care s-a "inscaunat" in 2012?
  Praful.
  • -9 (19 voturi)    
   nea costic(l)a.. (Luni, 6 octombrie 2014, 9:02)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui costica

   > sa-a ales
   >
   Asta-i una noua. Mi-am notat-o :) Esti bun de politician.
  • +16 (18 voturi)    
   si Pulberea (Luni, 6 octombrie 2014, 9:11)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui costica

   asta sunt, asta u fost asta vor fi...de la intemeierea feseneului !, UCRAINIEII au curaj si arunca politicieni la Pubele ...noi ce mai asteptam ?
  • +10 (12 voturi)    
   Eu nu l-am crezut nicio clipa. (Luni, 6 octombrie 2014, 9:33)

   Xerses [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Si in continuare nu-l cred.
  • +19 (23 voturi)    
   confundam alegerile?.. (Luni, 6 octombrie 2014, 9:35)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui costica

   eu credeam ca votam presedintele tarii, nu parlamentul. cum poate Ponta din pozitia de presedinte al Romaniei sa faca ce nu a facut cand era prim-ministru si sef de partid majoritar in parlament? cum ar putea Iohannis sau Macovei, care sigur nu ar avea sustinere majoritara in parlament, sa promoveze o schimbare in domeniul sanatatii?

   de ce ne pierdem vremea analizand promisiuni imposibile? presedintele are puteri reale doar in CSAT si in afaceri externe. mai poate bloca eventual numiri in anumite functii - primul ministru exclus - Ponta nu-si va da demisia daca nu castiga si parlamentul nu va risca alegeri anticipate dandu-l jos.
   • +7 (9 voturi)    
    foarte corect (Luni, 6 octombrie 2014, 12:56)

    Cryogen [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Observatie foarte adevarata. Candidatii au lansat idei de program acolo unde nu au atributii, iar dl Vlad Mixich cade in aceasta plasa si incepe sa le analizeze.
   • +4 (6 voturi)    
    Ponta (Luni, 6 octombrie 2014, 13:53)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Pai Ponta ORICUM si-a dat (sau si-o da imediat) demisia, pt. ca nu avea VOIE sa candideze, din functia de prim-ministru ;)

    Daca n-o sa castige alegerile, viitorul lui politic e cammm... pe butuci! Deci la el lupta va fi crunta, pe viata si pe moarte >:)
    • +2 (2 voturi)    
     care lege?.. (Luni, 6 octombrie 2014, 16:52)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     nu exista nici o restrictie in legea 370/2004 referitor la functia ocupata de candidati. Ponta este in continuare prim-ministru si nu isi va da demisia. Iohannis este in continuare primarul Sibiului, Macovei europarlamentar (desi nu sunt sigur daca demisia din PDL nu inseamna pierderea mandatului) si Udrea ramane blonda de serviciu..
     constitutia spune clar - guvernul are mandat pana la validarea alegerilor parlamentare si presedintele nu il poate demite pe primul ministru.
   • 0 (0 voturi)    
    oare ? (Marţi, 7 octombrie 2014, 14:19)

    arletty [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    totusi, un presedinte trebuie sa aiba mai mult decit doar informatii generale / vagi despre sistem. Cu atit mai mult cu cit este vorba de o zona cu o multitudine de probleme si gauri negre (a se vedea recentele cazuri Duicu, Truica si multi altii)
  • -10 (12 voturi)    
   Solutii si promisiuni? Adica populism ? (Luni, 6 octombrie 2014, 11:53)

   EneMihai [anonim] i-a raspuns lui costica

   Tov, MIxich ! M-am prins si nici nu era nevoie de un IQ mai mare de 80 ca sa afli cu cine votezi matalutza! JOHANNIS !!! Nu stiu carei etnii ii apartine numele tau, dar celei romane in nicun caz, asa ca...as putea fi de acord cu tine ca la carma Romaniei e nevoie de un neamt, dar un neamt facut din alt aluat, gen Carol I...sa castige? Nici pomeneala : nu-i " roman ", nu-i " ortodox ", nu-i nici macar vreun Mitica...Udrea are 0 solutii, zici, si doar 20% promisiuni...inca nu te-ai saturat de promisiuni neonorate? Nu poti promite imposibilul intr-o tara dusa la sapa de lemn de catre dr.Cretinetti, ci trebuie s-o iei pur si simplu de la capat...solutii? Pai presedintele trebuie sa dea solutii in locul guvernului? De cand, neicusorule? Hai, schimba placa asta obosita ca da in gol!!!
  • -11 (15 voturi)    
   Macovei? Sa fim seriosi!!!!! (Luni, 6 octombrie 2014, 12:31)

   Cristiann80 [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Autorul spune: MONICA MACOVEI: 10% propagandă – 70% promisiuni – 20% soluţii"
   Ceva mai fals n-am vazut. Pe hartie e usor, declarativ e usor, ce-o costa sa minta. Dar nu asta vreau sa spun, ci faptul ca Macovei n-are nicio treaba cu tara, cu romanii!!! De cand stie ea ce mai este pe la noi si cand ati vazut-o voi vreodata implicata in proiecte de tara, ce-a facut ea ca politician? Nimeni nu stie nimic doar ca abulversat Justitia si dl Basescu a reparat punand oameni de baza, tineri, curajosi care sa poata revolutiona Justita. Macovei nu face decat sa o copieze pe Udrea. In mesaj ca ea ar fi BUNA (vedeti pe FB sa nu ziceti ca va mint), apoi si-a lansat programul desi il mai lansase o data, dar dupa ce a vazut ce-a facut Udrea, a mers si ea intr-o hala dezafectata si a mai lannsat o data minciunile sale! Voi ce parere aveti? Credti ca Macovei este pe treaba ei? Zau, nu glumesc, arata ca este obsedata de Elena Udrea.
 • +14 (18 voturi)    
  Opinia unui medic (Luni, 6 octombrie 2014, 9:07)

  Irina Firuti [anonim]

  Respectul datorat medicilor tine de mentalitatea generala, nu numai de candidati. Si se exprima in cele mai mici gesturi ale pacientilor: ca nu-si respecta programarile fara sa se gindeasca sa anunte, ca iti vorbesc impertinent, ca pretind ca stiu mai bine ca tine si ca toti medicii din lume, ca te iau din start drept un sarlatan sau un pus-pe-imbogatire, ca in schimb se asteapta sa primeasca totul "pe de-a moaca" si, daca se poate, si de cea mai buna calitate fara vreun gind fata de toata investitia ta personala ca sa ajungi in punctul in care sa faci ceva valoros pt ei etc. Ca medic eu insami, ma confrunt mereu cu atitudinea asta, si e cel mai frustrant aspect. Pt asta ne-ar trebui un proces de reparatie sociala care sa anuleze inversarea produsa in anii 50-60 prin care, intr-adevar, tot felul de nulitati i-au inlocuit pe intelectualii adevarati ai acestei tari. Si pt ca aceasta reparatie sociala sa se faca, trebuie sa incetam a mai alege niste canalii ca cei din ultimele zeci de ani, e simplu.
  • 0 (12 voturi)    
   nu insist (Luni, 6 octombrie 2014, 10:50)

   oaspetele [utilizator] i-a raspuns lui Irina Firuti

   da asta cu programarea nerespectat de pacient e cea mai tare.
   • 0 (4 voturi)    
    da, e tare! (Luni, 6 octombrie 2014, 16:18)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui oaspetele

    Anul trecut am facut o procedura la Medlife, patru sedinte.
    In general, timpii de asteotare erau de ordinul a un sfert de ora, nu era lume excesiv de multa, dar ajungeam si eu un pic mai devreme, sa fiu sigur.
    Insa o data aveam programarea la 17.30, dar doctorul plecase din clinica ... inainte de ora 17!
    Faza realmente TARE este ca cei de la Medlife au un program care anunta pe pacient prin SMS, cu o zi inainte: "va reaamintim ca maine la ora 17:30 aveti programare ... Daca nu puteti sa veniti, va rugam sa anuntati in timp util"
    Foarte bine si frumos, dar pacat ca nu trimite un astfel de SMS si doctorului!
  • -1 (5 voturi)    
   totata stima pentru medici (Luni, 6 octombrie 2014, 11:22)

   xanti [utilizator] i-a raspuns lui Irina Firuti

   Dar de ce din ultimii 10 ani ,pana la Basescu am ales bine ?
   Ion Iliescu a crescut sub pulpana numai canalii,sub Basescu au crescut alte canalii dar totusi justitia se misca pentru ca nu a fost oprita sau pentru ca Basescu nu a inchis ochii la magariile politicienilor.
   E adevara ca a gresit si greseste in continuare ,poate chiar a girat unele furturi dar in ultimii ani si-a dat seama ca fara justitie suntem pierduti.
   Eu spun ca nu am ales bine niciodata si totul pleaca din 1990 de la alegerea lui Iliescu.
  • -2 (2 voturi)    
   respectul se castiga nu se cerseste ! (Luni, 6 octombrie 2014, 21:38)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Irina Firuti

   iar vremurile cand toti se ploconeau ca la sfinti in fata primarului, jandarmului, preotului si medicului din sat, sau dus de mult. un medic face doar ceea ce a invatat. ar fi bine sa va crdeti dumnezei cand veti invia mortiim din cimitire.
   fiecare meserie are importanta ei iar cel care o practica merita acelasi respect si tratament ca si ceilalti.
   daca sunteti asa de speciali de ce aveti nevoie de donatori de organe si sange ? de ce nu le fabricati voi ?
 • -3 (19 voturi)    
  "respect" (Luni, 6 octombrie 2014, 9:09)

  demaGOGU [utilizator]

  la medici respectul se traduce intotdeauna in EUR.
  • +9 (13 voturi)    
   probabil cand iti vor semna (Luni, 6 octombrie 2014, 9:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   certificatul de deces, cei care se vor ocupa de tine..vor tine minte asta !
 • +16 (20 voturi)    
  Candideaza pentru presedinte sau prim-ministru? (Luni, 6 octombrie 2014, 9:12)

  bigbrother [utilizator]

  Din cele spuse de fiecare, imi lasa impresia ca vor sa ajunga prim-ministrii si nu presedinti, asta pentru ca presedintele nu are atributii privind modul in care sunt administrate bugetele Sanatatii, in cazul de fata. Da, isi poate da cu parerea, poate face sugestii, poate solicita diverse informatii a.i sa promulge legile in cunostinta de cauza, dar atat, nu presedintele asigura bugetul, deciziile sau actiunile pentru a se ajunge la 6% din PIB. Asta este treaba guvernului. Ca va fi bine sau rau, decide opozitia si oamenii liberi din acesta tara iar presdintele poate face recomandari sa fie bine ca sa nu fie rau.

  Fiecare vine cu promisiuni despre ce ar face el daca..dar deciziile in acest domeniu le ia prim-ministrul cu echipa guvernamentala, le transforma in legi prin intermediul Parlamentului iar presedintele doar le promulga. E adevarat, inainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii, dar nu poate impiedica existenta legii respective, cel mult se poate adresa instantelor pentru ilegalitatea legii.

  Eu nu imi doresc iar un circ intre presedinte si prim-ministru, m-am saturat de prostia aia televizata, de bani aruncati pe referendumuri etc. Aici era treaba opozitiei sa intervina pentru rezolvarea situatiei, nu sa lase presedintele sa intervina in treaba guvernului, chiar daca pana la urma s-a dovedit ca o parte din deciziile guvernului erau cu "dedicatie". Treaba celor 2 este sa gaseasca o solutie buna de "convietuire" a.i lucrurile sa mearga bine in tara, nu sa-si dea la ghioale cum se vad. Asta pentru ca noi, palmasii, suntem cei care trag ponoasele, si s-a vazut in ultimii 2 ani.

  Evident, fiecare candidat trage turta pe spuza lui incercand sa para ca are ceva de spus cand va ajunge la putere. Insa, strict legal, presedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

  Cel putin asta inteleg eu din cele spuse aici: http://www.presidency.ro/?_RID=htm&id=6
  • +5 (7 voturi)    
   asa este (Luni, 6 octombrie 2014, 12:59)

   Cryogen [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Este greseala dlui Mixich ca a preluat asa ceva. Presedintele tarii nu are dreptul la initiativa legislativa, el poate doar retrimite o singura data o lege inapoi Parlamentului, pentru a fi dezbatuta din nou. Deci, nu are cum sa aiba un program in domeniul sanatatii, nu are instrumentele necesare pentru a-l implementa.
 • +8 (12 voturi)    
  Kapitalism, reteta noastra secreta (Luni, 6 octombrie 2014, 10:06)

  derblauereiter [utilizator]

  Fara nicio legatura cu alegerile prezidentiale, candidati, programe, simpatii, optiuni ideologice, stanga-dreapta:

  sa-ti imaginezi un sistem medical fara case private de sanatate si fara o clarificare minimala in chestiunea contributivitatii mie mi se pare de domeniul absurdului;

  putea sa vina cu propunerea colonelul Dogaru, putea s-o scrie Voiculescu pe blog din puscarie - aceste 2 chestiuni sunt minimul necesar daca vrem sa avem un sistem de sanatate cat de cat normal;

  stiu, noi suntem o "democratie originala", la noi si legea gravitatiei se aplica cu mentiunea "intr-o situatie ca a Romanie" ;

  eu cred ca "intr-o situatie ca a Romaniei" ar trebui sa incepem prin a ne face putina ordine in idei: vrem sa introducem venit minim garantat in plina criza, ok, dar cel putin sa nu-l luam din fondul de pensii; vrem sa subventionam contributiile unor categorii la asigurarile de sanatate, ok, dar intai stabilim un principiu clar de contributivitate si pe urma vedem pe cine, cat, de unde subventionam; vrem asigurari de sanatate - dam drumul la case de asigurari si scoatem statul din peltea.

  altfel, felicitari pt. primul articol de dezbatere autentica pe subiect din tot ce am vazut pana acum.
 • +3 (7 voturi)    
  Intre cele trei criterii... (Luni, 6 octombrie 2014, 10:47)

  dekar [utilizator]

  pentru analiza,desigur,dincolo de propaganda care este doar apanajul "papagalului",promisiunile dar mai ales solutiile ar conta.Aici ,aparent,Iohannis ar sta mai bine dar ,cred eu,printr-un mic paradox si Udrea.Dupa cum vedem in analiza,Udrea promite putin si da 0% solutii. Nu-i rau,e mai cinstit sa nu te bagi in necunoscutul viitorului executiv,pe care oricum il vei controla putin si doar partial.Desi nu sunt fan Udrea nu pot totusi sa nu accept ca a avut o consiliere precauta si decenta in pregetirea discursului.
  Din pacate, romanul simplu,sarac,frustrat si neinformat e furat de propaganda careia ii acorda, sinucigas, credit. Sa bata astfel Udrea ?De mirare .
  • 0 (0 voturi)    
   CORECT! (Luni, 6 octombrie 2014, 16:22)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Nici eu nu sunt fan udrea, trebuie insa sa remarcam ca cel mai bine s-a descurcat Victoras: el stie bine ca romanii apreciaza cel mai mult PROMISIUNILE, oricat ar fi de nerealiste (de genul celor 30.000 de Euro), nu solutiile, care sunt complexe si dificil de urmarit ...
 • +4 (6 voturi)    
  Asa se poate schimba Romania (Luni, 6 octombrie 2014, 11:01)

  Adriana [anonim]

  Excelent articol! Felicitari...as fi fericita daca oamenii care merg la vot ar face astfel de analize inainte de a-si alege candidatul preferat, la finalul mandatului acesta at trebui sa fie evaluat plecand de la programul propus, procent de indeplinire..si asta sa-i fie atasat cv-ului tot timpul.

  In ce tara frumoasa am trai daca oamenii ar alege astfel .. ( indiferent de persoana aleasa)
 • -2 (8 voturi)    
  vai si-amar (Luni, 6 octombrie 2014, 11:04)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  Udrea este singura care a facut investitii in tara asta...
  si dati 0% solutii.... Aveti prejudecati .

  ...pana si Ponta are solutii, in opinia dvs...

  Eu il sustin pe Johannis, oricum.
  • +3 (5 voturi)    
   De acord, insa cu cei 7,4 (Luni, 6 octombrie 2014, 11:30)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   Ce ce facem ? Se deschid iar cimitirele ?, tendinta de a frauda, din partea fesene, nu mai e declarativa !!!! E transpusa in fapte !!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Problema cu analiza asta (Luni, 6 octombrie 2014, 12:22)

  epishebe [utilizator]

  Este ca nu ia in calcul si istoria candidatului. Discuta numai campania electorala.

  Eu anul asta aleg sa votez in functie de trecutul candidatului, pentru ca acolo se vede mai bine cine este cu adevarat omul. FAPTE, NU VORBE.

  Solutiile sunt niste promisiuni mai realiste, dar in final tot promisiuni.Iar eu m-am saturat de vorbe. Voi nu?
 • -2 (4 voturi)    
  Faceti o confuzie (Luni, 6 octombrie 2014, 12:25)

  epishebe [utilizator]

  Ce numiti dvoastra propaganda este de fapt marketing. Pentru ca propaganda sunt si promisiunile si solutiile (adica niste promisiuni cu un plan atasat, dar in final tot promisiuni).
 • +2 (4 voturi)    
  candidati (Luni, 6 octombrie 2014, 12:27)

  adrian [anonim]

  din pacate asta e societatea in care traim toti vin cu promisiuni si cand ajung sus uita de promisiunile facute poporului si se gandesc numai la propriile avantaje oricat ar incerca nu mai pot fii credibili
 • +5 (9 voturi)    
  Amintiri despre Traian Basescu! (Luni, 6 octombrie 2014, 13:28)

  hotnewsfil [utilizator]

  Traian Basescu si-a propus in programul sau electoral (2004, 2009) sa reformeze radical domeniile cele mai importante : educatie, sanatate, administratie, servicii, stabilizarea financiara a tarii, etc.
  O preocupare speciala a fost acordata justitiei, domeniu de importanta extrema, aflat intr-o decrepitudine care incuraja borfasii, mafiotii.
  In special in privinta justitiei, Traian Basescu a reusit, succes recunoscut si in UE, precum si in SUA.
  A reusit si stabilizarea financiara a tarii, a fost evitata, 'la mustata', intrarea tarii intr-o criza din care nu se stie cand si cum ar mai fi putut iesi., stabilizare bazata pe masuri drastice, luate, practic, instantaneu. A taiat coada pisicii dintr-o data - cum recomanda liberalul radical Patriciu si cum facuse, cu un succes admirat si invidiat de toate tarile, celebrul finantist polonez Balcerowic, in primii ani '90.
  Si Balcerowic si Basescu au procedat radical, i-au nemultumit, insa, in special pe cei ce se aflau la limita subzistentei. Ambii au pierdut masiv din simpatia populara. Balcerowic a trebuit sa se retraga, Basescu trage si acum ponoasele, bombardat violent si permanent de Antena 3, franat de pesedisti, ca si de fostii uselisti - liberalii lui Antonescu
  Nu i-au fost suficiente doua mandate lui Traian Basescu ca sa isi incheie reformele, franat permanent de politrucii pesedisti si de liberalii de tip nou.
  Ambitiosul inca presedinte vrea sa continue cineva, un alt presedinte, reformarea tarii, ca sa se considere implinit politic
  In acest scop a ales-o pe Elena Udrea. A ales-o, a format-o si a incurajat-o in interesul lui politic, nu al ei, varianta vehiculata de detractorii lui.
  A ales-o nu pentru ca ea ar corespunde total, ci pentru ca nu a gasit pe cineva mai potriivit, mai tenace, mai fidel crezului lui politic.
  Desigur, Elena Udrea este departe de cine a fost si este Traian Basescu.
  Asa cum recunosc si dusmanii lui, Basescu este 'un animal politic' unic, irepetabil. I
  l va intelege, il va regreta poporul?
  • +1 (1 vot)    
   Continuare! (Marţi, 7 octombrie 2014, 21:26)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Traian Basescu o respecta profund pe Monica Macovei, stie ca fara ea nu avea reusitele din justitie, ii apeciaza cinstea, corectitudinea, fermitatea, curajul, lupta pana la capat, pentru D.A. (Dreptate si Adevar!).
   Traian Basescu stie ca Monica Macovei, ca si el, este un 'marcator', un 'om de gol', care nu se epuizeaza in driblinuri politice sterile, Traian Basescu stie ca, in felul ei, si Monica Macovei este unica, 'un animal politic puternic'.
   Cine va descifra, pentru istorie, de ce nu au facut cei doi - Basescu, Macovei- o echipa de neinvins, spre binele tarii?
   Banditilor, borfasilor, politicienilor mafioti le este frica, in egala masura, de Traian Basescu si de Monica Macovei.
   Mafiotii s-au unit ca sa ii anihileze. O considera pe Monica Macovei un stalp al 'regimului Basescu', care trebue sa fie distrus, sa i se piarda orice urma.
 • +3 (3 voturi)    
  Reforma Sanatatii (Luni, 6 octombrie 2014, 15:10)

  munteanu [anonim]

  Subiectul Sanatate, intotdeauna a fost atat de controversat.
  Majoritatea candidatilor care au avut ca responsabilitate si SIstemul de Sanatate, au dato din colt in colt, au cautat scuze, motive s.a
  Pe langa acest lucru Ponta si cu toata sleahta lui de corupti, baroni locali, a fost initiatorul a acelei revolte in Piata Universitatii, pentru ca s-a simtit amenintat pentru ca Traian Basescu ii strica jocurile si marile interese in care este angrenat un intreg sistem corupt din care sa sustraga bani din bugetul public.
  Acesta a fost motivul intreruperii REFORMEI SANATATII, nu ca nu ar avea bani sa sustina sistemul sanitar, sau ca populatia ar plati mai scump. este o alta minciuna ordinara a lui Ponta si a celor candidati.
  Sistemul de sanatate trebuie neaparat reformat, altfel o sa vedem si mai multi oameni bolnavi, medicamente scumpe aduse din afara, conditii de spitalizare de tot rahatul si multe altele.
  Prin Sistemul Public de Sanatate nu se poate monitoriza toti banii publici care se perinda prin buzunarele mafiei farmaceutice, a oamenilor de afaceri care isi urmaresc doar profitul si a politicienilor corupti.
  Am incredere Elena Udrea va continua ideea lui Traian Basescu si cu acest mare proiect: Reforma Sanatatii, imediat ce va ajunge Presedintele Romaniei si il va adauga in portofoliu impreuna cu celelalte 6000 de proiecte.
 • +3 (3 voturi)    
  Amintiri din trecut (Luni, 6 octombrie 2014, 15:11)

  lauv [utilizator]

  Nu pra cred ca situatia descrisa aici e una reala.Sunt foarte uimit sa vad datele Elenei Udrea, doamna care in trecutul sau profesional a demonstrat ca intr-adevar a facut foarte multe pentru tara. Sa en reintoarcem in trecut, in timpul cind Udrea a fost ministru, in aceasta clitate a avut 6000 de investitii, cele mai multe fonduri europene aduse in tara, o munca titanica in numai trei ani de ministeriat. Acum sa se ajunga la situatia cind are 0% solutii ??? In comparatie cu ceilalti care deja au demonstrat ceea ce pot, "mult stimatul " PONTA acre si astazi incarca toata mass-media si linistete societatea cu vorbe desarte , lipsite de adevar, si nu doar el. Iohannis, Tariceanu, Macovei, Melescanu...cu totii veniti din sistemul comunist, depasiti, invechiti, fara viziune. Astea ni s-au demonstrat deja dea lungul acestor ani. E nevoie de dreptate si noi viziuni, care vor aduce tara spre dezvoltare si nu faramitare.
 • +2 (2 voturi)    
  Din suflet! (Luni, 6 octombrie 2014, 16:11)

  hot news [utilizator]

  Este binevenite analiza diferentelor intre "ofertele" candidatilor de dreapta.
  In ceea ce-l priveste pe Tonat, oferta sa este perfecta daptata electoratului specific.
  Dl. Vlad este extremd e binevoitor cand zice "60% propagandă – 30% promisiuni – 10% soluţii", ponta nu da solutii viabile si nici nu este nevoie, electoratul pedesere nu este interesat de loc de intrebarea DE UNDE BANII? fie si numai pentru ca nu isi pune ncioddata intrebari!
  Iar daca prin absurd la-ar intreba pe copy-paste de sursele de finantare, raspunsul primit va fi ca la MTO: "din suflet!"
 • 0 (0 voturi)    
  Ce sa-ntelegem ? (Luni, 6 octombrie 2014, 18:25)

  victor.spirulina [utilizator]

  Deci, mai pe ocolite, ne sfatuiti s-o apucam pe fundatura "melescanu", nu ....?
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Luni, 6 octombrie 2014, 19:55)

  uzu [utilizator]

  pai iar faceti confuzie cu un program de guvernare. alegem presedinte. trebuie sa vina cu directii nu cu solutii. primul ministru trebuie sa dea solutii.
  nu-i destul ca lumea nu intelege, mai incurcati-i si voi ...
  in plus %propaganda - %promisiuni -% solutii ... cine si cum poate calcula asta ? si cum faci diferenta intre promisiuni si propaganda ?
  daca spui "vreau sa reduc exodul medicilor prin triplarea salariilor" e propaganda, promisiune sau solutie ?

  imi pare rau s-o spun dar articolul e absolut aiurea.
 • 0 (0 voturi)    
  despre mentiunea generala (Joi, 30 octombrie 2014, 2:56)

  cristina [anonim]

  Poate nu scrie negru pe alb in programul d-nei Macovei de pe site, dar a spus-o PESTE TOT unde a fost invitata ca nu saracia ii determina pe medici sa plece, dar din cauza saraciei s-a ajuns la umilinte, din lipsa banilor alocati sanatatii nu se pot dezvolta proiecte din care medicii sa beneficieze. Si in plus, doamna chiar are o solutie, spre deosebire de alti candidati, si anume recuperarea banilor furati de catre ANAF! doar as am putea sa finantam proiecte in sanatate, doar asa putem creste salariile medicilor, doar asa putem aloca 6% din PIB pentru sanatate, pentru ca asta ar fi chiar o investitie: taxele si impozitele sunt procentuale, proportionale cu veniturile, deci banii se intorc in acelasi sistem! medicii pleaca si din lipsa banilor, pentru ca suporta acelasi fel de tratament si oriunde in afara, depinde de oameni si acolo ca si la noi, dar macar o fac pe mai multi bani! am auzit chestia asta de zeci de ori, sute de ori de la toti cunoscutii mei medici care au plecat! haideti sa nu generalizam!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by