Monica Macovei si-a prezentat miercuri programul politic: Voi fi un presedinte arbitru, nu jucator

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 1 octombrie 2014, 17:48 Actualitate | Politic


Monica Macovei
Foto: Agerpres
Monica Macovei, candidat la functia de presedinte al Romaniei, si-a prezentat miercuri programul politic si site-ul de campanie. Daca va ajunge presedinte, Monica Macovei a declarat ca va fi un presedinte arbitru, nu jucator, va face tot ce ii sta in putinta pentru ca Parlamentul sa devina unicameral, cu 300 de parlamentari, sa elimine imunitatea demnitarilor, iar averea acestora sa fie confiscata in cazul in care instanta a constatat ca au furat. In ceea ce priveste politica externa, aceasta sustine orientarea pro-occidentala a tarii si va sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova. Educatia trebuie sa aiba un procent 6% din PIB, universitatiile trebuie reclasificate in functie de valoarea acestora, a mai spus Macovei. La eveniment a participat si scriitorul Gabriel Liiceanu care a declarat ca programul prezentat de Monica Macovei "este frumos ca un basm", iar daca va fi aplicat vom trai ca in paradis. Atat Macovei cat si Liiceanu i-au indemnat pe toti alegatorii care cred in ea, dar spun ca nu are nicio sansa in cursa electorala, sa o voteze.

Macovei si-a prezentat programul politic sub forma a zece porunci:

 •     Sa nu ai alti stapani decat cetateanul
 •     Sa nu tradezi interesul national
 •     Sa nu ataci institutiile statului
 •     Sa nu furi si sa nu risipesti banul public
 •     Sa nu minti, sa nu plagiezi, sa nu calomniezi, sa nu mituiesti
 •     Sa-ti inmultesti banii si creatia
 •     Sa-ti educi copiii
 •     Sa-ti respecti parintii si sa-ti ajuti semenii
 •     Sa cultivi solul si sa protejezi natura
 •     Sa-ti respecti identitatea, valorile si trecutul ca sa ai un viitor


Cele 10 porunci au fost dezvoltate in 100 de proiecte si idei pentru Romania. Aceste proiecte vizeaza in principal reforma clasei politice, independenta justitiei, reforma in sanatate si invatamant, protectia mediului si protectia patrimoniului.

Ce propune Monica Macovei prin programul politic prezentat:


 • Politica interna

- dizolvarea Parlamentului in cazul in care institutia  a cerut referendum pentru demiterea presedintelui iar populatia a fost impotriva;
 
- Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. " Voi face toate eforturile ca acest lucru sa se intample inca din 2016, odata cu alegerile pentru noul Parlament. Voi insista pentru reducerea cheltuielilor Parlamentului actual cu 50% fata de nivelul de astazi. Un stat indatorat, unde multi oameni isi duc viata de azi pe maine, nu poate sustine un Parlament bogat", a declarat Macovei;

- eliminarea prevederilor restrictive pentru infiintarea unui partid politic (n.r. in prezent este nevoie de 200.000 de semnaturi pentru partide si 100.000 pentru independenti) astfel incat si trei persoane daca doresc, sa poata infiinta un partid politic;

- reguli stricte de finantare a partidelor si candidatilor independenti. "Banii negri de campanie creeaza obligatii la guvernare. Autoritatea Electorala Permanenta trebuie depolitizata, intarita si dinamizata, deoarece este in prezent o institutie slaba. In special, AEP trebuie sa demareze controale serioase privind finantarea si cheltuielile partidelor, conform mandatului sau. Controalele se fac in campanie, pe teren, comparand cheltuielile cu sumele declarate", a declarat Macovei;

- alegerea primarilor in doua tururi si alegerea parlamentarilor pe sistem mixt (jumatate din Parlament pe lista, jumatate in circumscriptii uninominal)"

- eliminarea imunitatii demnitarilor, cu exceptia celei pentru opiniile politice. "Parlamentarii, ministrii si Presedintele nu pot fi mai presus de lege. Furtul din banii publici, spalarea de bani, crima organizata si coruptia comise inclusiv de demnitari nu trebuie sa se prescrie niciodata. Am solicitat organizarea unui referendum pe aceasta tema in 16 noiembrie, odata cu turul doi al alegerilor prezidentiale", a explicat Macovei;

- introducerea incompatibilitatii pentru parlamentari de a exercita in timpul mandatului profesia de avocat, astfel incat sa se elimine posibilitatea acestora de a incheia contracte cu institutii publice pe baza de clientelism sau de a influenta procesul legislativ in favoarea unui client.

- vot electronic sau prin corespondenta pentru romanii din tara si din diaspora;

- va fi un presedinte arbitru, nu jucator;

- va promova reforma constitutionala abandonata de partide, in sensul unei separatii clare a puterilor in stat si a responsabilitatii demnitarilor in fata legii

- in cazul unei ordonante de urgenta, Parlamentul sa aiba un termen maxim de 5 zile lucratoare pentru aprobarea sau respingerea ei, iar OUG va intra in vigoare numai dupa adoptarea ei de catre Parlament.

-  introducerea unei proceduri de incetare a mandatului premierului in oglinda cu procedura de numire.

- continuarea procesului de regionalizare pentru eficientizarea institutionala, nu pe interese politice. "75% dintre comune nu sunt sustenabile: nu pot plati nici macar o secretara sau benzina microbuzelor scolare. Multe trebuie comasate ca sa devina eficiente", a explicat Macovei.

- confiscarea extinsa a averilor obtinute ilegal. "Voi veghea ca banul furat sa se intoarca la cetateni. Trebuie verificate toate privatizarile din ultimii 25 de ani, contractele frauduloase cu statul, spalarea de bani, alte fapte economice grave, urmand sa se faca si posibilele recuperari, pentru ca acestia sunt banii cetatenilor", a explicat Macovei.

- o noua Constitutie care  sa prevada ca deficitul nu poate depasi 3% din PIB.

 • Politica externa
- mentinerea interesului Romaniei catre Vest, orientarea pro-occidentala a tarii. "Ca sef al politicii externe, voi definitiva integrarea Romaniei in UE, prin aderarea la spatiul Schengen si adoptarea monedei euro in decursul mandatului meu", a declarat Macovei.

- ca Romania sa isi mentina angajamentul militar in zonele de conflict, alaturi de partenerii sai din NATO.

- intarirea parteneriatului strategic cu SUA si cooperarea in Marea Neagra.

- integrarea europeana a Republicii Moldova. "Vreau sa ne regasim cu fratii nostri de peste Prut in interiorul granitelor UE. Voi lupta pentru ca, cel tarziu in 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, si in anul premergator presedintiei romane a UE, Republica Moldova sa primeasca un calendar ferm de aderare la UE", a explicat Macovei.

- reducerea dependentei de gazul rusesc. "Resursa nucleara este importanta in acest sens si trebuie sa lucram cu parteneri de incredere, dintre aliatii nostri din Vest. Romania trebuie sa-si dezvolte in paralel atat explorarea si extractia rezervelor de petrol si gaze din Marea Neagra, cat si capacitatile de energie nepoluanta (eoliana, hidrocentrale etc.)", a declarat Macovei.

 • Justitie
- independenta justitiei impotriva imixtiunii politice si independenta DNA si a Agentiei Nationale de Integritate. "Voi veghea ca activitatea acesteia sa nu fie blocata sau amenintata de politicieni. Am scris Legea declaratiilor de avere si de interese, si nu voi permite amputarea ei Romanii au dreptul sa stie daca demnitarii se imbogatesc pe spatele lor sau acapareaza functii pentru familiile si prietenii lor", a explicat Macovei.

- Avocatul Poporului  sa fie ales de popor, si nu numit politic.

 • Mass media si libertatea de exprimare

- Insulta si calomnia sa fie sanctionate in procese civile, dar sa nu fie introduse in Codul penal.

- CNA sa fie regandit si reformat astfel incat in mod egal sa sanctioneze derapajele presei atunci cand incalca demnitatea umana prin neadevaruri intentionate, dar sa apere libertatea de exprimare a presei in fata manipularii si santajului.

- Oamenii politici si rudele lor pana la gradul III care sunt actionari la trusturi sau companii media sa le asume public, iar sursele de finantare ale trusturilor de presa sa fie facute publice.
- depolitizarea si rentabilizarea Televiziunii Romane si a Radioul public.


 • Economie
- Ministerul de Finante si ANAF  sa se concentreze in special zonele unde se face evaziune pe scara mare: sectoarele accizate; averile afisate, dar nejustificabile ale persoanelor fizice; operatiunile de import-export (cum ar fi cele din portul Constanta); compensarile si rambursarile de TVA (care in alte state UE se fac automat si transparent).

- Blocarea conturilor IMM-urilor sa se poata face numai prin decizie judecatoreasca.

- Cota unica trebuie pastrata la 16%.

- O firma sa poata fi infiintata pe internet intr-o zi, sa beneficieze de un ghiseu unic si sa aiba contact cu autoritatea fiscala o singura data pe an.

- IT-ul, industriile creative, agricultura si turismul sunt domeniile economice in care Romania are  potentialul cel mai mare de a crea avantaj competitiv. "Turismul este privat si nu cred ca el are nevoie de un minister. Cultivarea spiritului si gandirii antreprenoriale va fi o prioritate a mandatului meu", spune Macovei.

-  privatizareaintreprinderilor si regiilor de stat, iar Statul sa ramana proprietar numai asupra companiilor de care depinde siguranta nationala si sa le gestioneze eficient

 • Invatamant
- Eliminarea tuturor discriminarilor la care sunt supusi tinerii cu studii in strainatate, incepand cu recunoasterea automata a diplomelor obtinute la universitati aflate in clasamentele internationale peste cea mai bine clasata universitate romaneasca.

- sustinerea educatiei mai ales in zonele defavorizate.
- 6% din PIB pentru Educatie.
- predictibilitate in legislatia care vizeaza acest segment. "Elevii si parintii trebuie sa stie, la inceputul unui ciclu scolar, cum vor arata examenele pana la sfarsitul acelui ciclu. De asemenea, structura anului scolar si a ciclurilor scolare trebuie sa fie stabila. In acelasi timp, pe langa stabilitate structurala, trebuie sa existe flexibilitate in substanta si metoda", a explict Macovei.

- Sistemul diplomelor recunoscute de stat genereaza non-valoare. Trebuie lasata piata sa decida care diplome sunt valoroase si care nu. Fabricile de diplome vor disparea de la sine daca statul va inceta sa distorsioneze piata prin recunoasterea lor. Fiecare diploma va valora atat cat valoreaza in clasamentele nationale si internationale si pe piata muncii institutia care o emite.

- reclasificarea Universitatilor.

- admiterea la facultate sa fie posibila doar pentru elevii care au luat BAC-ul.

- dezvoltarea scolilor de meserii.

- 1% din PIB pentru cercetare.


 • Sanatate
- infiintarea de  case private de asigurari de sanatate.

- 6% din PIB pentru sanatate.

- standarde de cost in sanatatea publica.
- marirea salariilor medicilor. "Medicii si asistentii medicali trebuie incurajati sa se specializeze si sa performeze in Romania. Exodul cadrelor medicale devine pe zi ce trece un risc pentru natiune. Medicii si asistentele emigreaza in masa, cate 4.000 pe an. Conform calculelor expertilor, salariile la nivel mediu european in sector ar costa in jur de 250 milioane euro anual. Tinand cont ca plecarea medicilor ne-a costat pana acum 1 miliard de euro numai in pregatirea efectuata, per total vom face o economie", a explicat Macovei.

 • Energie
- liberalizarea pietelor de gaz si energie electrica.

In plus, Macovei propune  infiintarea la Bucuresti, sub patronajul Presedintiei Romaniei, a unui Muzeu National al Crimelor comise de Regimurile Totalitare.

Citeste programul politic integral pe site-ul : http://macoveipresedinte.ro/


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8681 vizualizari

 • -26 (50 voturi)    
  Bravo ! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 17:56)

  newlook [utilizator]

  "Sa-ti inmultesti banii si creatia" (Monica Macovei - unul din cele zece puncte majore din programul politic !)
  ==========================
  • -31 (37 voturi)    
   Meritam mai multe minusuri (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:38)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Meritam mai multe minusuri.

   Femeia zice cu subiect si predicat ca unul din scopurile avute in vedere cand ajunge presedinte e sa-si "inmulteasca banii" PERSONALI...eu punctez chestia asta...si unii basisti imi dau "+"uri?
   Pai, deja candidata biblica face minuni, ca nu s-au mai auzit cazuri de trezire din prostie.
   PS: Turcescu o sa fie consilier in relatia cu cei de sus, ca la asa program sfant trebuie si un e-Spert acoperit.
   • +26 (30 voturi)    
    nu stiu cine ti-a dat plusuri (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:51)

    crisic [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    dar sigur tie trebuie sa ti se faca un desen, ca dintr-o propozitie simpla, cu subiect si predicat, n-ai inteles nimic.
    • +7 (11 voturi)    
     Nu te deranja! (Joi, 2 octombrie 2014, 11:38)

     seek4fun [utilizator] i-a raspuns lui crisic

     E postac platit sa denigreze si sa arunce cu rahat! Nu-l simti ca pute?
   • +9 (13 voturi)    
    Pai e la mintea cocosului (Joi, 2 octombrie 2014, 10:06)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    1. E vorba de niste indemnuri pentru romani.
    Ai inteles si tu cat ai putut...

    2. Defineste "basisti" mai antenistule.

    3. Look-ul vad ca ti l-ai schimbat, da' naravul ba.
  • +19 (21 voturi)    
   Nu te obosi prea tare.. (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:33)

   nescu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ca sa nu devii prea "creativ" iti recomand sa citesti mai multe despre acest punct din program aici:

   http://macoveipresedinte.ro/program-politic/6-sa-ti-inmultesti-banii-si-creatia/
  • +4 (4 voturi)    
   M-ai pacalit (Joi, 2 octombrie 2014, 14:41)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Abia a doua ta postare m-a lamurit. Prima postare e o lauda la adresa Monicai, dar tu n-ai inteles nici acum. dupa criticile primate, ce ai gresit.

   Ia zi, sa vedem daca ai inteles ceva. De ce este pozitiv indemnul ""Sa-ti inmultesti banii si creatia"?
 • +42 (50 voturi)    
  Foarte frumos ! Chiar merita votul nostru !! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:00)

  Luke1 [utilizator]

  De departe preferabila lui Iohannis care pe de-o parte ne promite o liniste ... iliesciana probabil tocmai fiindca (si urmeaza "pe de alta parte" ) se pare ca nu este chiar nesantajabil ... adica imaculat ...

  Ca sa nu mai mentionam ca Iohannis nici macar pana acum NU a facut un soi de mea culpa pt vara lui 2012 ...

  Evindent, Iohannnis ar fi preferabil lui Ponta - dar pus in balanta cu Macovei este mult prea ... subtire ...

  Deci DA, merita SA VOTAM MACOVEI !!
  • +3 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:54)

   [anonim] i-a raspuns lui Luke1

   • -9 (19 voturi)    
    ...la capitolul promisiuni... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:52)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui

    ...suntem pe locul unu . ( Vom face si vom drege ! )

    ... la capitolul realizari ...
    .. tot pe locul unu ...
    ... la explicatzii , aratat cu degetul si bagat de vina !

    Pai nu-i motiv de mindrie ? " Cine ca noi ? "
   • +18 (22 voturi)    
    Frumos, concret, fara inflorituri... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:48)

    nescu [utilizator] i-a raspuns lui

    Programele propuse de candidati nu trebuie privite neaparat ca niste contracte/obligatii, pentru ca evident multe din temele propuse tin in special de guvern, ci trebuie privite ca idei, propuneri, crezuri, aspiratii etc. Unele ar putea totusi fi implinite prin referendumuri.
    Am ales in acest sens si un pasaj, din scrisoarea deschisa, care o regasesti pe site-ul ei:
    "...
    Nu este un program de guvernare, fiindcă Președintele nu guvernează, dar trebuie să vă spun cum văd eu transformarea ţării şi unde vreau să ajungem împreună.

    Președintele poate propune idei de bună guvernare și are datoria să o facă.

    Președintele te poate consulta, prin referendum, iar tu vei putea vota electronic sau prin corespondenţă, de acasă sau de oriunde eşti.
    ..."
    • +15 (17 voturi)    
     in acest sistem politic perfid..... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 23:27)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui nescu

     ....asa este si de aceea ne merge asa de "bine".

     De aceea militez pentru sistemul de administrare a statului prin contract, unde noi cetatenii alegem un sef al administratiei in functie de programul pe care consideram noi ca ne este util iar seful administratiei ales, are obligatia de a implementa acel program.

     Astfel, se va ajunge la arhi-normalul "platesc pentru serviciile oferite" unde cetateanul are rolul angajatorului iar seful administratiei are rolul, absolut normal, al angajatului pentru ca intr-o societate normala la cap, statul are rolul de prestator de servicii catre cetateanul platitor de taxe.

     Dar pana atunci, ma multumesc sa merg de fiecare data cand voi fi chemat la referendum si sa votez dizolvarea acestui parlament si schimbarea acestei clase politice meschine si rau intentionate.
     • +7 (9 voturi)    
      excelent! (Joi, 2 octombrie 2014, 3:07)

      because_logic_thats_why [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Nu am mai auzit o abordare similara. Original si foarte posibil functional, cu ceva dificultati la crearea de comun a unui program cu un grad probabil ridicat de complexitate prin vot democratic.
      • +7 (9 voturi)    
       nu e chiar nou (Joi, 2 octombrie 2014, 8:19)

       catelu [utilizator] i-a raspuns lui because_logic_thats_why

       Ideea contractului social a fost expusa de Jean-Jacques Rousseau in secolul 18. Din pacate s-a dovedit imposibil de implementat.Probabil sistemul din statele unite se apropie cel mai mult.
       • +3 (7 voturi)    
        spre rusinea mea..... (Joi, 2 octombrie 2014, 9:51)

        translativus [utilizator] i-a raspuns lui catelu

        .....nu cunosc ideea respectiva si de aceea nu ma pot pronunta dar cu siguranta ca intre sec. XVIII si sec XXI s-au intamplat foarte multe schimbari in societate si mai ales in comunicarea inter-umana, ceea ce ar permite inlocuirea unui sistem politic cu un altul printr-un simplu vot.
        • 0 (0 voturi)    
         Ai dreptate, ... (Vineri, 3 octombrie 2014, 9:27)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui translativus

         ... s-au schimbat foarte multe, doar ca natura umana nu s-a schimbat. Si aia e aia care face imposibila si utopica implementarea unui sistem contractualist.
      • +5 (7 voturi)    
       domnule, (Joi, 2 octombrie 2014, 9:46)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui because_logic_thats_why

       daca veti intra pe forum HN, sectiunea politica, la "shimbarea sistemului politic", veti gasi la pag.1 ideea de baza asistemului de administrare a statului prin contract si daca sunteti interesat in dezvoltarea ei, putem dezbate acolo.

       Toate sistemele politice de pana acum au fost inventate si le-au inlocuit pe cele vechi.
       Acum a venit randul sistemului parlamentar sa fie inlocuit un altul in care relatiile ales-alegator sa fie ca cele de angajat -angajator, unde angajatorul (care plateste "lucrarea") isi alege proiectul care ii convine si stie dinainte cat il costa, prin taxele pe care angajatul le cere in schimbul efectuarii "lucrarii".

       Pe angajator, nu il intereseaza complexitatea "santierului", nici cati oameni va folosi angajatul ci doar ca "lucrarea" sa fie gata in timpul, la calitatea si costul promis.
       Cum este organizat "santierul" si toate problemele care trebuiesc rezolvate in procesul de realizare a proiectului, intra in atributiile angajatului.

       Aceasta este esenta, in linii foarte largi, a sistemului de administrare a statului prin contract, in care fiecare membru al societatii va trebui, mai intai, sa se achite de obligatii, ca apoi sa se poata bucura de beneficii.

       Cine este interesat de a trai intr-un astfel de sistem, poate contribui direct la alcatuirea si implementarea lui.
    • -12 (14 voturi)    
     crezuri si aspiratii (Joi, 2 octombrie 2014, 0:29)

     nellino [utilizator] i-a raspuns lui nescu

     aha, deci programele de guvernare trebuie sa fie un fel de Biblii din care extragi fie intelesul propriu, fie cel figurat dupa cum iti dicteaza interesul.

     aia cu voi fi un presedinte arbitru este sublima: i se vede formatia de procuror = tot chitita sa dea cartonase rosii este!
   • 0 (0 voturi)    
    Presedintele ... (Vineri, 3 octombrie 2014, 9:25)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui

    ... propune premierul - un premier care-si asuma si care dezvolta pogramul presedintelui. Parlamentul poate doar sa zica da sau nu la alegerea de premier a presedintelui. Un proces perfect democratic este ca daca parlamentul se da cu curu' de pamant si nu vrea de nici o culoare sa accepte un premier care vine in fata parlamentului cu programul de guvernare al presedintelui, e dizolvarea parlamentului. De la investire incolo, e responsabilitatea premierului sa si puna in practica respectivul program.

    De ce zic ca e perfect democratic: cand lumea voteaza un presedinte, teoretic cel putin ii voteaza programul, nu-l voteaza ca e el frumos (bine, stim ca in Romania exista exceptii mai multe decat regula, la faza asta). Daca parlamentul nu accepta un ministru care sustine respectivul program, in fapt parlamentul se opune program votat de populatie. Asta transforma parlamentul intr-o adunatura nedemocratica, care trebuie schimbata - prin vot.
    • 0 (0 voturi)    
     Pentru Eu the first (Vineri, 3 octombrie 2014, 15:55)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     E frumos ce spui , dar nu se aplica oricand.
     Ceea ce spui este valabil ( din pacate ) doar dupa alegerile parlamentare. Cand este necesara formarea unui nou guvern , in functie de configuratia parlamentului.
     Dupa alegerile prezidentiale nu este prevazuta formarea unui nou guvern !Nicaieri in legislatia din Romania.
 • -29 (47 voturi)    
  foarte bun programul (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:00)

  Mazeta [utilizator]

  Ar trebui studiat în cadrul orelor de istorie a religiilor.
  • +27 (29 voturi)    
   Cam sec in glume ajunsa'i mazetto (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:55)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Criza de idei sau n-au venit biletelele inca?
  • +15 (17 voturi)    
   foarte bun programul (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:37)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ar trebui asumat de toti candidatii la prezidentiale si toti politicienii ca un fel de juramant a lul Hipocrate pentru medici.
  • +13 (15 voturi)    
   Stim, tu votezi ponta (Joi, 2 octombrie 2014, 1:05)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   In locul tau mi-as pregati si un plan b. In cazul ca ponta o sa poarte bratari pina la alegeri sau decide subit sa se retraga.
 • +32 (36 voturi)    
  rusine B1tv (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:16)

  xanti [utilizator]

  Cand a inceput prezentarea B1 a oprit transmisia de la sediul de campanie spunand ca revine si nu a revenit.
  Dupa plecarea (santajat sa plece) lui Turcescu ,B1 devine o mizerie de televiziune pro Ponta.
  Atata golanie nu am crezut ca o sa vad la B1
  • +13 (29 voturi)    
   Udrea (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:46)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Pai au ordin sa o pupe in coor pe Udrea.
   Basistii tot basisti.
 • +19 (25 voturi)    
  Doamna Macovei...... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:24)

  translativus [utilizator]

  .....programul dvs este convingator dar sa fiti sigura ca daca actualul parlament nu va fi dizolvat, prin referendum, imediat ce veti ajunge la Cotroceni si il veti lasa pana in 2016, nu veti putea implementa nimic din acest program si va incepe iar circul suspendarilor.

  De asemenea, daca doriti (asa cum tot poporul doreste), schimbarea acestei clase politice nesimtite, ar trebui sa impuneti, tot prin referendum, doar maximum doua mandate de patru ani pentru toti "alesii neamului", nu doar pentru presedinte si astfel, in maximum opt ani, clasa politica va fi alta, noi vom scapa de mascarici iar dvs veti avea tot respectul nostru.

  Cu un astfel de program si daca veti tine cont ca dusmanii democratiei vor specula orice slabiciune si nu le veti lasa timp de reactie, cu siguranta veti castiga alegerile, chiar din primul tur.
  • +3 (5 voturi)    
   Referendum (Joi, 2 octombrie 2014, 11:13)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   A avut grija parlamentul sa scape de pericolul referendumului. Oricine organizeaza un referendum ( Presedinte, populatie ) aceasta initiativa trebuie mai intai sa treaca prin parlament ca sa obtina APROBAREA acestuia. Daca parlamentul nu aproba, referendumul Nu SE ORGANIZEAZA !
   Deci, CE E DE FACUT?
   • +4 (4 voturi)    
    nu am auzit..... (Joi, 2 octombrie 2014, 15:53)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    ....de asemenea lege dar daca ea exista, inseamna ca ar incalca articolul 2 din Constitutie si incalca insasi esenta democratiei.
    In acest caz, avem doua variante : CCR sau stada.
    • 0 (0 voturi)    
     Constitutia din 1993 (Vineri, 3 octombrie 2014, 16:03)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

     ARTICOLUL 90
     " Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional."
     Si ce referendum sa mai cera Presedintele?!
     Aceleasi intrebari care au primit deja raspuns
     de la popor ?
     Nu ar fi mai corect sa se APLICE rezultatul referendumului valid ( 300 membrii si o singura camera ). DAR CUM SA SE PROCEDEZE ?
     Cum se poate aplica acel rezultat daca toti politicienii nostri se opun?
     Doar Basescu a mai pomenit cate ceva despre acel Referendum, dar nu a reusit sa faca nimic.
 • +25 (27 voturi)    
  Avem ce vota! (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:35)

  Unu-2 [utilizator]

  MM
  • -16 (22 voturi)    
   .. Mireille Mathieu , (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:41)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Unu-2

   ..Melina Mercouri , Mandy Moore ,....
 • +19 (23 voturi)    
  Frumos as zice ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:43)

  cian [utilizator]

  Dar oare intra in atributiile unui presedinte sa faca toate astea? Cred ca doar daca dizolva parlamentul si devine unic conducator ... la fel de adevarat este ca decat un parlament ca asta, mai bine deloc!
  Oricum, recunosc ca mi-ar place sa vad implementate cam toate aceste puncte ...
  • +9 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 octombrie 2014, 7:36)

   [anonim] i-a raspuns lui cian

 • +28 (30 voturi)    
  Clasa (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:50)

  JoeLemonade [utilizator]

  Ce diferenta de clasa intre Monica si ceilalti "candidati"... Viziune, decenta, lucruri simple spuse raspicat. Este cineva cu care se poate discuta, pentru ca are ce spune.

  Pentru prima oara dupa '89 aveti cu cine vota, fara sa va umple scarba ca alegeti raul cel mai mic, fara senzatia ca vi se usuca mana care pune stampila. Hai ma. Hai.
 • -16 (20 voturi)    
  Ramane cum am stabilit in 08 (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:09)

  AVP [utilizator]

  O fata din basme, pentru o Romanie din basme (cum observa si d.Liiceanu, de altfel). Si pe care o vor vota iubitorii basmelor (din pacate, nu chiar toti, ci doar cei care vor implini 18 ani in ziua votului...oops):

  http://viorelpadina.wordpress.com/2010/12/09/aloo-monica/
  • +18 (22 voturi)    
   alternativa ? (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:38)

   liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui AVP

   pai, sa votam celelalte basme dovedite ? 2000 km de autostrada, 1milion de locuri de munca, fara acorduri cu "asasinii" de la FMI, fara gaze de sist, fara Rosia Montana, fara traseism, etc, etc. Micsorarea taxelor si impozitelor. Investitii masive. Fonduri UE - absorbtie 95-98%, etc, etc. Respect pt cetateni :) Cam asta ne-a spus usl in doar prima pagina din povestea lor. CE AVEM DUPA 2 ANI ? Bullshit !!
   • +10 (14 voturi)    
    Iar Macoveaica (Joi, 2 octombrie 2014, 0:23)

    tovpona [utilizator] i-a raspuns lui liviusmaximus

    E singura care poate sa spuna ca a facut ceva si care se vede , mai frate. Ea Boc si Base sunt singurii care pot spune ca au facut ceva pentru tara asta.
  • +13 (17 voturi)    
   Nu prea intelegi.. (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:40)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui AVP

   ..ca nu-ti citeste nimeni tampeniile de pe site-ul ala al tau faimos,
   • -11 (15 voturi)    
    Mie-mi spui ? (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:06)

    AVP [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Pai d-aia sunteti asa de dastepti (si veti fi castigatori ca-n basme): fiindca ii cititi si citati doar pe "boierii mintii", nu si pe redactorul "singurului text vadit anticomunist produs de vreun intelectual roman in anii 80" (si care a descoperit-o pe "colivareasa PDL" cu 5 anisori inainte de a o fi descoperit d-na Pora si cu 6 inaintea de a o fi aflat si d-na voastra din basme... Noapte buna, copii !
    • 0 (4 voturi)    
     La (Joi, 2 octombrie 2014, 11:18)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui AVP

     revedere ! Sau , mai corect, adio !
     • 0 (2 voturi)    
      I-as adauga ... (Vineri, 3 octombrie 2014, 9:37)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      ... si pe Predoiu, care chiar daca e el mai alunecos si nu prea iese in fata, a reusit totusi, asa, cu pisalogeala si mai pe-ascuns sa ridice mai departe justitia, de unde o lasase Macovei.

      Si si pe Funeriu, caruia chiar daca-i face Abramburica & Co. praf munca, a fost primul care a franat cel putin degradarea sistemul romanesc de invatamant.

      Si pe Aurescu, cel care fara sa aibe cine stie ce functie, a reprezentat corect si eficient Romania in conflictul cu Ucraina pe tema zonei economice exclusive de la Marea Neagra.

      Si pe Isarescu, care prin modul in care a condus BNR a contrabalansat, atat cat a putut din pozitia de guvernator al BNR, totala lipsa de pricepere si de interes, poate chiar reaua vointa, a diversi ministri de finante si ai economiei.

      Chiar si pe Raed Arafat, care chiar daca nu pricepe el prea multe din dedesubturile economice ale functionarii unui sistem de sanatate, a pus totusi pe picioare un sistem de ambulanta profesional.

      Si oricat de controversat ar fi, si pe Basescu, care asa necioplit cum e, a fost totusi singurul aparator constant al justitiei, pe toata perioada celor doua mandate de presedinte, indiferent cate incercari de suspendare s-au organizat impotriva lui.

      Si mai sunt si altii, care fiecare a facut ce-a putut, dupa ce capacitate si ce oportunitati a avut.

      Asa ca io zic ca oameni mai sunt. Tre' doar sa ne invatam sa-i sustinem pe cei care tac si fac, in loc sa ne laum dupa gargaragii gen Ponta sau Udrea.
  • +14 (18 voturi)    
   Daca nu era M Macovei ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:45)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui AVP

   ...Trebuia inventata.
   Acum daca exista, de ce sa nu o votam ?
   Dar fiecare voteaza dupa propria constiinta, dupa cum se simte reprezentat mai aproape de adevar.
   Si mai ales nu dupa vorbe ci dupa fapte, cat a realizat in viata fiecare candidat, dupa cat bine a facut fiecare pt noi toti pana acum, in comparatie cu ceilalti.
  • +8 (12 voturi)    
   Tu voteaza ponta, (Joi, 2 octombrie 2014, 0:57)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui AVP

   Ofiterul acoperit (lol).
 • -15 (23 voturi)    
  Tov. procuror Macovei (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:40)

  Blackhawk [utilizator]

  Cum e cu a 10-a porunca?

  "Sa-ti respecti identitatea, valorile si trecutul ca sa ai un viitor"

  Va respectati trecutul de procuror al RSR si membru al PCR? Cu asa trecut, cum trebuie sa ne imaginam viitorul dvs.?
  • +16 (18 voturi)    
   n-are origine sanatoasa? (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:17)

   mendax [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

   daca ar fi fost sculer matriter erai multumit?
   • -10 (16 voturi)    
    nu! (Joi, 2 octombrie 2014, 0:15)

    Blackhawk [utilizator] i-a raspuns lui mendax

    1- Sper pentru tine ca doar faci pe proast(a).

    2- Insa pentru cineva ca Macovei care face asa mare caz de vederile ei de dreapta si "capitaliste", mi se pare suspect trecutul in care a jurat pe carnetul rosu de comunist.

    3- In plus, trebuie trebuie sa fii cel putin rupt de realitate sau de bun simt sa vii cu un slogan din asta cind ai trecutul pe care-l ai. Sa mai faci si misto de Ponta cu glumite gen "secera si ciocanu" cu asa CV si cu o mutra de activista de PCR... Prost gust... Mme Macovei imi aduce aminte de diriginta mea de la liceu care i-a sunat pe parinti sa-i avertizeze ca spun bancuri cu Bula la scoala si indraznesc sa vorbesc despre prea iubitul tovaras. Asa se schimba lumea... Inainte de '89 era TOV. Macovei care tragea pe toti de urechi ca nu sint TOVARASI cu simt de raspundere, ba mai baga si pe cite 1/2 la bulau pentru asta... Acum suntem Mme. Macovei care face glumite cu secera si ciocanu lui Ponta. Mi se face scirba...
    • +6 (10 voturi)    
     ok, ai avut o copilarie nefericita (Joi, 2 octombrie 2014, 8:14)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

     te-au traumatizat comunistii;

     problema e ca din comentariile tale rezulta ca tot pe comunisti ii sustii.

     sindromul Stockholm sau ce?
   • -9 (13 voturi)    
    ciudat (Joi, 2 octombrie 2014, 0:35)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui mendax

    Ponta este considerat azi comunist desi era un amarat de utecist cand a venit revolutia
    Madam Macovei era procuror full si membru PCR, dar este azi aparatoarea democratiei si singura exponenta a dreptei in Romania

    Cum ar zice Base "Vai de poporul asta care trebuie sa aleaga intre doi comunisti"!...
    • +4 (8 voturi)    
     pentru nellino (Joi, 2 octombrie 2014, 11:25)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui nellino

     De mult s-a facut distinctia intre membru de partid si NOMENCLTURA.
     Se pare ca ai lipsit de la acesta lectie !
  • +12 (14 voturi)    
   Confiscarea extinsa a averii dobandite ilegal (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:12)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

   Mie mi-a placut. Tie nu?
   • -8 (12 voturi)    
    suna bine... (Joi, 2 octombrie 2014, 0:03)

    Blackhawk [utilizator] i-a raspuns lui ty

    ... pe hirtie.
    • +4 (8 voturi)    
     pe hartie? (Joi, 2 octombrie 2014, 7:49)

     derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

     intreaba-i pe Felix, pe Camelia Voiculescu si pe aia de la A3 daca e doar pe hartie.
    • 0 (0 voturi)    
     Poate de-aia, ... (Vineri, 3 octombrie 2014, 9:41)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

     ... ca le place atat de mult hartia, exista legislatie pt. confiscarea averii a carei provenienta nu poate fi justificata in mai toate democratiile occidentale (din SUA pana-n Australia, in caz ca nu stiai).
  • -4 (8 voturi)    
   Buna intrebare ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:21)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

   ... si tacerea e un raspuns !
  • +6 (8 voturi)    
   Exact care e problema (Joi, 2 octombrie 2014, 8:11)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

   cu faptul ca a fost procuror inainte de '89?

   inainte de 89' nu existau infractori de drept comun sau ce?

   pe Macovei revolutia a prins-o la 30 de ani, adica la vreo 3 ani dupa terminarea stagiaturii; ai tu vreo informatie precisa ca ar fi facut politie politica sau ca ar fi comis cine stie ce atrocitate inainte de 89?

   a fost membru PCR, asa, si? toti cei care n-au fost membrii PCR au fost cel putin membrii UTC daca au terminat liceul; despre ce vorbim?
  • +4 (6 voturi)    
   pentru Blackhawk (Joi, 2 octombrie 2014, 11:22)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Blackhawk

   Esti redus mintal ? In orice regim este NEVOIE de procurori. Daca tie iti viola un ticalos nevasta, cum ajungea derbedeul in puscarie ? Printr-un dosar penal , facut de UN PROCUROR !
   La fel daca erai jefuit sau daca ti se fura din casa. ETC.
   Deci procurorii erau necesrai si pe vremea lui Ceausescu !

   Ai inteles ?
 • +4 (8 voturi)    
  corect (Miercuri, 1 octombrie 2014, 22:54)

  nedumeritul [utilizator]

  e un om onest corect si capabil,...de aceea nu i se va permite sa candideze.Ce diversiune se va face si de catre cine ,nu stiu,dar nu i se va permite sa candideze....
 • +14 (16 voturi)    
  Monica Macovei mai nemtoaica decat neamtul (Joi, 2 octombrie 2014, 6:08)

  hotnewsfil [utilizator]

  Societatea civila, este satula de vorbaria politicienilor, cu care acestia s-au straduit in toti acesti 25 de ani sa o ameteasca (incercand disimulrea fariseismului), sa isi asigure realegerea perpepetua la guvernarea tarii, adica sa tina in mana cheia de la camara cu bucate in care poporul isi depozita produsele agoniselii cinstite.
  Poporul isi doreste un presedinte mai putin limbut, mai putin pus pe harta, mai organizat, mai metodic, mai ca doamna Angela Merkel.
  Dumnezeu a ascultat ruga poporului si i l-a trimis pe Klaus (pe post de Santa Klaus - cu zambet larg 'cheese', si ultra-scump la vorba). Poporul, la inceput multumit, a ajuns treptat la concluzia ca Doamne-Doamne n-a prea nimerit-o : i-a trimis unul scump la vorba (chiar sarac in vorbe) dar, in rest, prea putin neamt, prea putin "Made in German', un pamantean Klaus cam romanizat, cam departe de nivelul doamnei Merkel, in domeniul cunoasterii problemelor 'de la centru'l tarii', si in cel al politicii externe, caruia ii scoti vorbele din gura cu clestele- cele sugerate de consilierii politici, nu rezultate din propria expertiza de potential conducator de tara, fara o organizare 'nemteasca a 'discursului politic'
  Doamne-Doamne a sesizat imediat insatisfactia poporului si i-a trimis o persoana cu trasaturi mai apropiate de cele ale doamnei Merkel: tot o femeie puternica, eficienta, cinstita, cu orizont politic international larg si, ceea ce este de subliniat, ca trasatura specific nemteasca - mai metodica in expunerea gandurilor si planurilor sale, ca viitor presedinte al tarii. A trimis-o pe Monica Macovei si s-a adresat poporului cu : acum cred ca m-am apropiat de aspiratiile voastre si imi cer scuze (vedeti?, Doamne-Doamne nu este un infatuat , cum este teluricul Viorel!)
  Monica ne-a servit o lectie de 'germanitate', in stilul cu care se facuse cunoscuta, in tot trecutul ei : un program-decalog(in zece puncte), fiecare punct avand zece masuri concise, plus un text mai pe intelesul si obiceiul poporului.
  • -1 (7 voturi)    
   Rectificare care scoate pumnalul din gramatica! (Joi, 2 octombrie 2014, 7:06)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Extragerea virgulei de dupa 'Societatea Civila', pusa, aiurea-n tramvai, intre subiect si predicat
   • +4 (6 voturi)    
    Rugaminte! (Joi, 2 octombrie 2014, 10:47)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

    Va rog sa nu-mi dati minusuri la incercarea de 'rectificare', de a-mi spala pacatul incalcarii grave a regulilor gramaticale elementare (de clasa a treia primara)!
    Va multumesc!
 • +7 (9 voturi)    
  Pentru ca basmul... (Joi, 2 octombrie 2014, 7:32)

  prompt [utilizator]

  ...sa devina realitate este nevoie doar de o mobilizare exemplara la...vot. Ce-ar fi daca....
 • +1 (9 voturi)    
  ... (Joi, 2 octombrie 2014, 8:34)

  rocknum [utilizator]

  vorbe bune, vorbe mari... pacat ca nu are sanse

  P.S. Si eu votez MM
 • +10 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 2 octombrie 2014, 8:52)

  qwerasdf [anonim]

 • -5 (9 voturi)    
  Auzi tanti MACOVEI, (Joi, 2 octombrie 2014, 10:02)

  Ponta [utilizator]

  daca vrei sa fii arbitru vorbeste la CCA sa te inmatriculeze, sa-ti dea echipament (fluierul este inclus) si gata poti incepe sa arbitrezi.
  Cred ca pentru inceput o sa activezi in zona crepusculara la meciuri cum ar fi:
  Gaura neagra si marele vierme, contand pentru o imagine mai buna a galaxiei.
 • -2 (8 voturi)    
  Foarte bine! (Joi, 2 octombrie 2014, 10:19)

  adrian88000 [utilizator]

  Dar are sfetnici prosti. I-au zis sa spuna ca nu va fi un Presedinte jucator. ca nu da bine la populatie. Basescu a fost jucator si sunt multi care il antipatizeaza din cauza asta. Sa spuna ca va fii un Presedinte arbitru.
  Dar cum va reusui un " arbitreu " sa faca un Parlamnet unicameral cu 300 de membrii ? NICIODATA!
  Pentru a reusi acest lucru e nevoie de un Presedinte
  care sa fie un foarte puternic JUCATOR !
  Sa intre cu armata peste ei in Parlament si sa-i goneasca acasa . Sa organizeze imediat alegeri anticipate parlamentare dupa regulile adoptate de popor prin referendum : 300 de membrii si o singura camera.
  Daca cineva vede o posibilitate ca un Presedinte

  " arbitru "sa reuseasca acest lucru sa-mi spuna si mie.
  Aici .
  • +1 (1 vot)    
   Un presedinte este alesul poporului (Joi, 2 octombrie 2014, 21:14)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   El trebuie sa sustina in permanenta interesele poporului in detrimentul membrilor de partid. Membri partidelor s-au asociat in functie de interesele lor. Grija lor cea mare este sa limiteze prerogativele presedintelui. Sa nu-i deranjeze nimeni in atingerea intereselor lor de grup.
   Un presedinte nu poate fi arbitru. El trebuie sa fie jucator in interesul celor ce l-au ales. Altfel se poate declara invins de la inceput sau si mai rau copartas la grupul de interese caruia i s-a alaturat.
   • +2 (2 voturi)    
    Pentru ty (Vineri, 3 octombrie 2014, 9:06)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Iti multumesc pentru raspuns. Am ridicat o problema. Cum poate un Presedinte sa
    dizolve parlamentul si sa reconstruiasca unul nou, cu o singura camera si 300 de membrii? Mai ales daca se declara arbitru.
    Am primit minusuri si plusuri. La problema ridicata nu ma intereseaza aprecierile si
    nici dezavuarile.
    Ma intereseaza sa primesc un raspuns concret. Nu am primit !
    Cred ca nici macar Monica Macovei nu ar putea sa-mi dea un astfel de raspuns.
    Din acest motiv raman la parerea mea : M.M. este foarte valoroasa dar are consilieri de imagine slabi.
 • +4 (6 voturi)    
  Traian Basescu, vazut cu ochii de azi! (Joi, 2 octombrie 2014, 10:53)

  hotnewsfil [utilizator]

  Traian Basescu a avut in programul sau de presedinte al tarii cateva reforme esentiale.
  Reforma justitiei i-a reusit, cu greutati si opozitii greu de imaginat. Poporul intelege acum ca presedintele Traian Basescu se afla la baza succeselor obtinute de justitie in ultimii ani.
  Corpul de magistrati a fost inviorat, se iau decizii cu termene mult mai scurte, au fost 'atacati' marii infractori, indiferent de nivelul functiilor pe care le au acestia.
  Traian Basesescu a dovedit ca 'se poate'. A luat fiinta o competitie intre magistrati, de pentru decizii rapide, curajoase. Au fost dezvaluiti si au fost condamnati chiar magistrati. Corectitudinea a inceput sa primeze. Se dovedeste, in practica, nu in vorbe, ca toti suntem egali in fata legii.
  O alta decizie de importanta majora in evolutia generala a tarii, luata de presedintele Traian Basescu, este stabilizarea financiara a tarii. Masura a reusit deplin, stabilitatea este recunoscuta si apreciata de tarile importante din UE si de SUA.
  De aceasta stabilitate profita acum guvernul socialist aflat la putere. Masura a fost completata cu un regim de austeritate, de crestere a investitiilor, cu scopul cresterii numarului locurilor de munca - singura cale de dezvoltare efectiva a economiei tarii.
  Aceste masuri (de austeritate dura) au nemultumit profund o mare parte din populatie deoarece s-au facut prin reducerea drastica a tuturor salariilor, inclusiv si ale celor aflati la limita subzistentei.
  Socialistii au profitat de nemultumirea majora a populatiei, si au castigat alegerile din 2012, au dat o lovitura de stat, cu acte in regula, populatia a fost de acord, in mare majoritate, cu indepartarea presedintelui Traian Basescu.
  Indepartarea nu a reusit, nefiind obtinuta majoritatea de 50% a celor ce votasera, la recensamant.
  Daca Traian Basescu ar fi acceptat ca PDL sa fie un al doilea partid socialst (PS2, alaturi de cel existent PS 1= PSD), si s-ar fi luat la intrecere in masuri de crestere a numarului asistatilor sociali,
 • +3 (5 voturi)    
  Tr. B.,vazut cu ochii de azi CONTINUARE I (Joi, 2 octombrie 2014, 10:57)

  hotnewsfil [utilizator]

  populatia nu ar mai fi fost suparata pe presedinte, cota de simpatie populara i-ar fi ramas la un nivel ridicat, guvernul Boc ar fi ramas la putere.
  Se pune intrebarea : care dintre cele doua masuri ar fi fost mai buna pentru tara si pentru popor - cea de stabilizare dura sau cea de regim socialist aplatisat- de stagnare economica, de prabusire financiara?
  Desi cand spunem 'tara' intelegem 'poporul', totusi, in acest caz (cel prezentat mai sus), 'interesul tarii' este diferit de 'interesul poporului'
  'Interesul tarii ' vizeaza viitorul trainic al poporului', pe cand 'interesul tarii' vizeaza situatia 'de moment'.
  Avem de ales stiind ca poporul vrea bani mai multi acum, nu in viitor, nu-l intereseaza perspectiva tarii.
  Unii dintre romani lauda succesul indiscutabil al Poloniei, dupa '89, in dezvoltarea economica a tarii. Ne place rezultatul obtinut de aceasta tara, tanjim dupa el, dar nu stim ca un polonez indraznet, ministrul de Finante din primii ani de dupa '89 (Balcerowicz), a luat masuri financiare extrem de dure, de austeritate, care i-au afectat tocmai pe cei aflati la limita subzistentei (situatie similara cu cea din cazul reformei 'Traian Basescu').
  Opozitia de atunci a profitat ( Andrej Lepper) si a cerut 'Plecarea lui Balcerowicz' autorul reformei.Cota de simpatie a populatiei in acesta s-a prabusit dramatic.
  Iata un extras dintr-un comentariu facut de un prestigios finantist, asupra reformei Balcerowicz :
  Plan was a series of reforms, which sought to end hyperinflation and balance the national budget. The prices of most consumer goods were freed and caps for annual increases established in state-sector employees' wages. Poland's currency, the Złoty was made convertible within the country's borders. This resulted in a substantial increase in prices and had forced state-owned companies to become competitive. This amounted to a real shock to the Polish economy
  The reforms were controversial and made Balcerowicz an object of harsh criticism, especially in
 • +2 (4 voturi)    
  Tr.B., vazut cu ochii de azi CONTINUARE! II (Joi, 2 octombrie 2014, 10:59)

  hotnewsfil [utilizator]

  The reforms were controversial and made Balcerowicz an object of harsh criticism, especially in his homeland. On the other hand most economists agree that without introducing such radical changes, Poland's economic success and steady economic growth would not have been possible. Since 1989, Poland's annual growth rate was one of the highest of all postCommunist countries.
 • -2 (4 voturi)    
  2gud2btru (Joi, 2 octombrie 2014, 11:16)

  zicsio [utilizator]

  suna frumos acest program dar parca nu e de presparat, mai degraba de guvern.

  pt ca stim cu totii ca sa promitem nu ne doare gura, as vrea sa mai vad in program un calendar de implementare si o demisie in alb daca la sfarsitul fiecarui an cel putin jumate din puncte nu sunt facute.

  si pe urma o votez.
  • +4 (6 voturi)    
   Macovei A DEMONSTRAT ca FACE, nu doar (Joi, 2 octombrie 2014, 12:39)

   Luke1 [utilizator] i-a raspuns lui zicsio

   spune ...
   Activitatea ei in Parlamentul European ca si cea din perioada cat a fost ministru o demonstreaza !
   Am mari dubii ca odata ajunsa la functia nr 1 in stat se va lasa pe tanjeala ...

   Deci, desi evident n-am vreun "glob de cristal" sa prevad viitorul, am f mare incredere ca va face ceea ce trebuie !

   Take a chance ! Voteaz-o !
   Oricum, e de departe mai buna decat contracandidatii sai ...
   Semnificativ mai buna decat Iohannis si incomparabil mai buna decat pontanocchio ...
 • -4 (8 voturi)    
  va fi lacheul lui base cum a fost boc (Joi, 2 octombrie 2014, 11:24)

  jackalphonse [utilizator]

  nimic mai mult
  • +6 (8 voturi)    
   Pe cand tu ti-ai dori sa fie lacheul PSD-ului .. (Joi, 2 octombrie 2014, 12:41)

   Luke1 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Nu-i asa , jackass ? Pardon, jackalphonse
   • -2 (4 voturi)    
    lukule, stergeti spumele. vb de MM, nu de rude (Joi, 2 octombrie 2014, 15:39)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Luke1

    nu i nevoie sa fii asa pasional pe subiectul asta, ca nu se plateste. sau la tine se plateste?
  • 0 (2 voturi)    
   Iar scrii lozinci mincinoase (Joi, 2 octombrie 2014, 21:18)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   a fostei uniuni inutile usl?
 • +6 (8 voturi)    
  REcomandare catre detractori si catre nedecisi! (Joi, 2 octombrie 2014, 12:07)

  hotnewsfil [utilizator]

  Va rog sa accesati
  :http://macoveipresedinte.ro
  ca sa o cunoasteti mai bine pe Monica Macovei, sa constatati ca este asa cum isi doresc toti romanii cinstiti, debusolati azi, dezamagiti de toti politicenii; asa cum isi doresc si cei care lupta inca, din nefericire, doar prin 'tacere si neparticipare', pentru o promovarea unei alte Romanii.
  In constitutie este prevazut ca un presedinte sa fie independent, echidistant fata de toate partidele politice, un veritabil mediator.
  Monica Macovei a devenit independent inainte de inceperea campaniei electorale, nu o sustine niciun partid (cu oameni si bani)! Candideaza de pe pozitia de independent. Un poet ar zice : 'Libera ca pasarea cerului'. Dar, sa nu fim poeti, sa fim prozaici, cu picioarele pe pamantul romanesc de azi.
  Dupa '89, presedintele care castiga alegerile era un fost membru, pana in preziua alegerilor (sau o zi dupa), al partidului care il propusese.
  Ca atare, un astfel de presedinte ramanea atarnat, direct si/sau pe ascuns, de partdul care il adusese la putere, cu propaganda, cu membrii de partid si, mai ales cu bani din partea celor carora le ramanea dator, dupa castigarea alegerilor, sa le inapoieze banii, sustinandu-i in afaceri cu statul.
  Monica Macovei este un profesionist al justitiei, cu o practica indelungata de succes, indelungata, recunoscuta in UE si in SUA. A pus justitia 'pe roate'. Populatia admira azi DNA-ul format de Monica Macovei, in conceptia ei.
  Suntem inmarmuriti, nu ne vine sa credem cum intra pe mana justitiei implacabile, borfasi de toate rangurile. Procurorii au prins curaj, nu mai pot fi intorsi din drum decat printr-o colosala si scandaloasa ilegalitate, ce ar putea fi comisa de Ponta, sub presiunea gastii de mafioti borfasi, ilegalitate care ne-ar readuce cefinitiv pe ultimul loc din UE, spre uluirea acestei institutii si a SUA.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by