Paul Brummell, noul ambasador al Marii Britanii la Bucuresti, a declarat marti in prima sa conferinta de presa ca "Nu vad in politica europeana de astazi pe cineva care este Hitler si cred ca UE a facut ceva foarte foarte bun dupa al doilea razboi mondial pentru asigurarea pacii si prieteniei in Europa". Ambasadorul britanic a raspuns astfel unei intrebari puse de ziaristi in legatura cu declaratia premierului Victor Ponta, care comparase "regimul basist" cu regimul nazist.

Paul BrummellFoto: Ambasada Marii Britanii

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii in Romania, si-a prezentat marti, 9 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in limba romana, prioritatile mandatului sau. In discursul de deschidere, ambasadorul a declarat: "Ne propunem sa vedem rezultate noi legate de reforma in justitie si lupta anticoruptie. Aceste reforme au un efect direct asupra eforturilor noastre de a promova oportunitatile de business din Romania catre investitorii britanici. De exemplu, in noiembrie vom gazdui la Londra un summit de business dedicat Romaniei si altor tari din regiune, in parteneriat cu cea mai mare organizatie de lobby de business din Marea Britanie, CBI (Confederation of Business Industry). La inceputul anului viitor vom organiza o mega misiune de business la Bucuresti si Sofia".

Ambasadorul a precizat ca "nivelul schimburilor comerciale anul trecut a fost 3,3 mld de euro. Este un nivel record si inseamna ca relatiile comerciale merg intr-o directie foarte buna, dar balanta este in favoarea Romaniei. Romania a exportat anul trecut in valoare de aproape 2 miliarde de euro in Marea Britanie si firmele britanice au exportat in Romania aproape 1,25 miliarde de euro. Pentru mine, munca foarte importanta este de a atrage mai multe firme si investitii britanice in Romania. Situatia este ok, dar poate sa fie mai bine. Eu cred ca, intr-un sens, cea mai mare problema este ca piata Romaniei este prea putin cunoscuta in Marea Britanie. Sunt foarte multe avantaje in Romania, este forta de munca inalt calificata, buna vorbitoare de limba engleza, este o plasare geografica foarte buna si Romania are una dintre cele mai bune rate de crestere a PIB-ului in UE, deci situatia este pozitiva".

"De aceea, am semnat un acord nou cu Camera de Comert Romano-Britanica in care guvernul britanic o sa sprijine aceasta camera de comert sa atragem mai multe firme, mai ales mici si medii, in Romania. Cand m-am intalnit cu investitorii britanici, (...) toti mi-au spus ca este o tara foarte buna, foarte prietenoasa, cu forta de munca foarte buna. Sunt niste probleme pentru ei, de exemplu legislatia care este uneori nu foarte clara, foarte multe ordonante de urgenta, de exemplu, si au spus ca o sa fie mai bine pentru ei sa aiba o situatie mai stabila in ceea ce priveste legislatia si regulile de business. Dar cred ca, in general, situatia este buna si este foarte important pentru mine sa dezvolt mai mult relatiile de business", a continuat diplomatul.

In ceea ce priveste numarul mare al ordonantelor de urgenta, ambasadorul Marii Britanii a sustinut ca aceasta "este o decizie a Guvernului Romaniei si conform Constitutiei Romaniei, dar cred ca daca este ordonanta de urgenta, atunci implica faptul ca trebuie sa fie folosita numai in situatie de urgenta".

Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Victor Ponta care a comparat "regimul basist" cu regimul nazist ["Efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania" - declaratie facuta de premierul Victor Ponta duminica, 7 septembrie - n.red.], Paul Brummell a afirmat: "Din fericire, nu vad in politica europeana de astazi pe cineva care este Hitler si cred ca UE a facut ceva foarte foarte bun dupa al doilea Razboi Mondial pentru asigurarea pacii si prieteniei in Europa".

Ambasadorul a vorbit si despre emigrantii romani din Marea Britanie, spunand ca "emigrarea este o decizie foarte importanta si emigrantul trebuie sa fie pregatit pentru aceasta decizie. Sunt mandru ca UE a creat piata unica, de obicei emigrantii romani din Marea Britanie sunt pregatiti si au planuri, dar nu intotdeauna este asa". Oficialul a precizat ca "Guvernul britanic sprijina crearea pietei unice in Europa si piata unica inseamna si piata unica in ceea ce priveste forta de munca. Romanii sunt liberi sa studieze si sa munceasca in Marea Britanie si sunt bine-veniti. Anul trecut, din martie pana in martie 2014 au ajuns 28.000 de persoane din Romania si Bulgaria. (...) Sunt bine-veniti".

Referitor la apropiatele alegeri prezidentiale din Romania, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, a afirmat ca "diplomatii straini sunt neutri in ceea ce priveste politica si ambasada cunoaste toti candidatii si este gata sa lucreze cu candidatul care castiga in noiembrie; sunt sigur ca o sa mentina o relatie foarte buna intre Romania si Marea Britanie, indiferent de rezultatul alegerilor. Bineinteles, sunt mandru ca guvernul britanic a sprijinit aderarea Romaniei in Uniunea Europeana si continuam sa sprijinim procese cum ar fi lupta impotriva coruptiei, sunt mandru ca am sprijinit DNA si ANI, organizatii care fac ceva foarte important aici, in Romania, si acest sprijin va continua".

Intrebat daca guvernul Marii Britanii este de acord sa dizloce trupe si armament intr-o noua baza militara NATO din Romania, Paul Brummell a raspuns ca se simte "mandru ca summitul NATO a fost la noi, in Marea Britanie, in Tara Galilor, saptamana trecuta, si cred ca a fost un summit foarte important. A fost un summit intr-o perioada foarte importanta pentru Alianta si cred ca rezultatele summitului au fost foarte pozitive. De exemplu, NATO a acordat un sistem de raspuns mai rapid, pentru ca traim intr-o situatie cu foarte multe crize, vedem situatia intre Rusia si Ucraina, situatia din Orientul Mijlociu. In acest sens, cred ca summitul a subliniat niste aspecte foarte pozitive, de exemplu importanta strategica pe Marea Neagra si aliatii au fost fericiti de propunerea Romaniei in ceea ce priveste o baza aici si vom vedea detalii. Dar pot sa asigur ca cooperarea militara intre Romania si Marea Britanie este foarte stransa, de exemplu o sa fie un training comun in octombrie aici in Romania, intre tarile noastre".

Ambasadorul a refuzat sa comenteze si scandalul legat de suspendarea presedintelui Basescu: "Cred ca este o decizie a Parlamentului si a poporului Romaniei si ambasadorii straini, fiind neutri, nu pot sa comenteze acest tip de politica interna".

In ceea ce priveste referendumul din 18 septembrie privind independenta Scotiei, ambasadorul Marii Britanii in Romania a declarat: "Suntem intr-o perioada de campanie electorala, deci nu pot sa comentez mai in detaliu in ceea ce priveste referendumul din Scotia, dar punctul de vedere al Guvernului Marii Britanii este ca suntem mai bine impreuna".

Paul Brummell a fost numit ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii in Romania in iulie anul trecut si a preluat aceasta functie in august 2014. In cadrul unui interviu acordat Pro TV in aprilie 2014, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti la acea vreme, declara ca succesorul sau va invata limba romana la Iasi, dupa cum l-a sfatuit, inainte de preluarea mandatului. Amintim ca astazi, 9 septembrie 2014, ambasadorul Paul Brummell a sustinut prima sa conferinta de presa de la preluarea functiei si a vorbit integral in limba romana.

De altfel, in discursul sau de deschidere, ambasadorul a afirmat: "Vara aceasta mi-am petrecut-o la Iasi, unde am aprofundat limba romana si m-am simtit de minune in incercarea de a afla mai multe despre zestrea culturala si istorica din Moldova si, in general, din Romania".

CV Paul Brummell

2009 - 2014 Inalt Reprezentant in Bridgetown

2005 - 2009 Ambasador in Astana

2002 - 2005 Ambasador in Ashgabat

2001 Sef adjunct al Unitatii de Urgenta (Afghanistan) din Ministerul britanic de externe

2000 - 2001 Sef adjunct al Departamentului Oriental

1995 - 2000 Prim-secretar (Politic, Presa si Afaceri Publice) la Roma

1993 - 1994 Sef al biroului de stiinta si tehnologie

1992 Membru in echipa de organizare de conferinte in cadrul misiunii diplomatice britanice la ONU in New York

1989 - 1992 Secretar politic de gradul trei si, ulterior, doi la Islamabad

1988 - 1989 Membru in Departamentul pentru America de Sud, Ministerul britanic de Externe

1988 Membru in Departamentul de Cercetare

1987 Incepe cariera diplomatica