Situatie disperata la Laserul de la Magurele: Directorul celei mai mari platforme stiintifice din Romania cere ajutorul Guvernului pentru a debloca proiectul de jumatate de miliard de euro. Cum motiveaza Apele Romane blocarea proiectului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 27 august 2014, 19:29 Actualitate | Esenţial


Cladirea laserului de la Magurele - foto de proiect
Foto: ELI-NP.ro
Unul dintre cele mai importante proiecte europene de cercetare, in curs de realizare in Romania, este pus in pericol de un aviz lipsa de la Apele Romane. Proiectul laserului de la Magurele prevede ca energia centrului de cercetare va fi asigurata de peste 1.000 de pompe geotermale. Apele Romane nu au acordat insa, de 8 luni, avizul pentru inceperea forajelor necesare pompelor geotermale. Constructorul ELI-NP a cerut avizul abia in 2013 si exista riscul poluarii unor surse de apa, sustine astazi Administratia Nationala Apele Romane. Institutia afirma ca va da aviz atunci cand Institutul de Fizica Nucleara "va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate". Contactat de HotNews.ro, Nicolae Zamfir, directorul proiectului de la Magurele, a declarat ca documentatia din 2011 prevedea explicit necesitatea unui aviz pentru foraje. "Cerem sprijin de la Guvern. Ni se cere ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori", a declarat pentru HotNews.ro directorul Nicolae Zamfir.
 • HotNews.ro a relatat in urma cu o zi ca Administratia Nationala Apele Romane nu a acordat de 8 luni un aviz cerut de Institutul de Fizica Nucleara, esential pentru finalizarea lucrarilor de construire a cladirii care va gazdui cel mai puternic laser din lume.
 • Energia centrului de cercetare va fi asigurata prin peste 1.000 de pompe geotermale, prevede proiectul. Constructia cladirii a inceput in mai 2013 si trebuie sa se finalizeze in iunie 2015, insa de 8 luni Apele Romane nu si-a dat avizul pentru inceperea forajelor, ceea ce face ca termenul de 2015 - asumat de Romania in fata Comisiei Europene - sa fie in pericol.
 • Este vorba despre proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care se dezvolta la Magurele, cu finantare de la Comisia Europeana, si care reprezinta cel mai mare proiect stiintific din Romania si cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale.
La 5 zile dupa ce HotNews.ro a solicitat in scris Administratiei Nationale Apele Romane sa explice care sunt motivele pentru care nu a acordat inca acest aviz, institutia a publicat pe pagina sa de internet un comunicat de presa. Aici, Apele Romane sustine ca a dat un aviz proiectului in 2011, insa prin acesta a reglementat "doar solutiile de alimentare cu apa, canalizare si epurare ape uzate".

Administratia Nationala Apele Romane informeaza ca abia dupa 2 ani, in 2013, constructorul Strabag a cerut informatii despre procedura de avizare a unor "lucrari de forare in sistem geotermal". Institutia sustine, de asemenea, ca exista riscul poluarii unor surse de apa din cauza sistemului geotermal care va fi folosit.

"Avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea celor 1080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci cand IFIN-HH va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate", anunta Apele Romane.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP: Apele Romane au avut toata documentatia. Cerem sprijin de la guvern. Ni se cere ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori

Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
Contactat de HotNews.ro, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) si managerul proiectului Extreme Ligh Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a declarat ca institutia pe care o conduce a cerut inca din 2011, explicit, avizarea lucrarilor de foraj. Avizul a venit de la Apele Romane in acelasi an. "Si aprobarea Comisiei Europene, si Avizul de mediu din 2011 se bazeaza pe Avizul de Gospodarire a Apelor emis in septembrie 2011", a explicat Zamfir.

Managerul proiectului a afirmat pentru HotNews.ro ca inclusiv Guvernul Romaniei a inteles din documentul de la Apele Romane "ca este aviz pentru tot proiectul. De unde putea cineva deduce ca avizul este doar pentru o parte a proiectului? Ei au avut toata documentatia, daca ceva era in neregula, puteau sa ceara de atunci studii. Iar acum spun ca erau doar cateva fraze despre aceste foraje".

"Iar ce au cerut in 2013 nu este in lege. Acest aviz de incepere a efectuarii forajelor exceda legea", avertizeaza Nicolae Zamfir.

Acesta a declarat ca a luat in calcul inclusiv sa dea in judecata Apele Romane pentru studiile ulterioare cerute si pentru amanarea unei decizii, insa a explicat pentru HotNews.ro ca in momentul in care ar fi mers in instanta ar fi blocat intreg proiectul.

"Cerem sprijin de la Guvern. Ni se cere ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori", a declarat pentru HotNews.ro directorul Nicolae Zamfir.

Citeste mai jos declaratiile integrale facute la solicitarea HotNews.ro de catre Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara si directorul ELI-NP:

Stadiul la care era constructia ELI-NP in iunie 2014
Foto: ELI-NP.ro
"Toate formalitatile de realizare a constructiei au demarat inainte de a avea aprobarea Comisiei Europene, pentru ca Ministerul Educatiei si Guvernul au sprijinit acest proiect. Proiectul tehnic a fost contractat in 2011, iar unul dintre capitole era obtinerea tuturor avizelor. Printre avizele necesare sunt doua importante care sunt legate de forajele geotermale: Avizul de gospodarire a apelor si Avizul de mediu.

Avizul de mediu se da pe baza Avizului de Gospodarire a Apelor, iar Avizul de mediu - care se numeste de incadrare - are un capitol care se refera la sistemul de incalzire geotermala. Exista un capitol separat si in aprobarea Comisiei Europene din 2012. Deci si Avizul de mediu din 2011, si aprobarea Comisiei Europene din 2012 se bazeaza pe Avizul de Gospodarire a Apelor emis in septembrie 2011.

Ca sa obtii Avizul de Gospodarire a Apelor, trebuie ca o firma specializata si certificata sa depuna documentatia. Proiectantul general a luat o firma - Eco Simplex Nova SRL - care era abilitata sa faca documentatia. In documentatie trebuia sa existe proiectul tehnic, memoriul tehnic si memoriul de prezentare. Memoriul tehnic si proiectul tehnic sunt facute de o firma de specialitate, iar celalalt de Eco Simplex Nova SRL. In acest memoriu de prezentare exista un capitol care se numeste Pompe geotermale - in care se descrie, e drept succint, sistemul de pompe. Dar in memoriul tehnic este prezentata chiar si locatia forajelor geotermale. Aceste documente au fost trimise la Apele Romane, de la care am primit Avizul de gospodarire a apelor, privind investitia 'Infrastructura de cercetare ELI-NP'. Dumneavoastra ce ati inteles din asta?

Foto de proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro
Ce a inteles toata lumea, inclusiv Guvernul Romaniei, ca este aviz pentru tot proiectul. De unde putea cineva deduce ca avizul este doar pentru o parte a proiectului?

Ei au avut toata documentatia, daca ceva era in neregula, puteau sa ceara de atunci studii. Iar acum spun ca erau doar cateva fraze despre aceste foraje.

Iar ce au cerut in 2013 nu este in lege. Acest aviz de incepere a efectuarii forajelor exceda legea. Eu am anuntat imediat Ministerul, pe domnul ministru Mihnea Costoiu si pe secretarul de stat Tudor Prisecaru, de acest lucru, de faptul ca nu ne dau voie sa incepem forajele. Domnul Prisecaru a avut intalniri cu conducerea Apelor Romane si am primit o hartie in decembrie 2013 ca trebuie sa ne supunem deciziei Administratiei Apelor Romane si sa facem noi studii.

Ne-au cerut studii pentru o statie pilot, am construit aceasta statie pilot cu licitatie, iar pe baza datelor de la aceasta statie pilot ne-au cerut un nou studiu. Le-am facut pe toate. In discutiile cu Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) am estimat ca vom termina la 1 august cu tot cu avizul. Din pacate, s-a lungit, pentru ca INHGA nu a mai facut in 30 de zile studiile, asa cum stabilisem la inceput, ci in 45 de zile, dupa care au spus ca nu era convingator acel studiu, astfel ca am avut studiul la finalul lui iulie. Iar la inceputul lunii august, cand ne-am dus cu acest studiu la Apele Romane Ilfov, ne-au spus ca trebuie sa mergem cu proiectul tehnic la INHGA ca sa ni-l avizeze. Asta in conditiile in care ei lucreaza impreuna. Iar conducerea INHGA a plecat in concediu. De ce nu ne-au spus Apele Romane de la inceput ca avem nevoie de inca un aviz, acesta de la INHGA?

Aceasta este desfasurarea evenimentelor in anii astia, din 2011 pana in prezent.

Foto proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro
Apele Romane nu ne-a primit documentele, spun ca nu le primesc decat cu avizul INHGA, si nu am cum sa primesc avizul de la INHGA pentru ca cei de aici care trebuie sa avizeze sunt in concediu. Dar nu stiu de unde a aparut aceasta confirmare, pentru ca in decembrie ea nu se afla printre conditionalitati.

Am luat in calcul foarte serios posibilitatea de ii da in judecata, dar daca am fi mers in instanta s-ar fi blocat proiectul definitiv. Eu luam parte la o actiune care bloca intregul proiect. Alternativa a fost sa urmam foaia de parcurs.

Intrebat daca a sesizat Comisia Europeana cu privire la aceste intarzieri: Inca nu am iesit din calendar si legatura cu Comisia Europeana se tine prin Guvernul Romaniei. Pot sa fac o informare, dar nu cred ca e cazul. Am facut o informare a Guvernului, la ministri fac aceasta informare in fiecare luna prin Consiliul de Administratie, iar la ministrul Costoiu si acum 2 zile am trimis o informare cu solicitarea sa fie informat Guvernul.

Cerem sprijin de la Guvern. Ni se cere ceva dincolo de lege si eu nu stiu care sunt pasii urmatori.

Toate celelalte 3 mari componente ale ELI-NP, adica realizarea Laserului de mare putere, realizarea Sistemului de Fascicul Gamma de mare intensitate si Aranjamentele Experimentale sunt in grafic. Asta este si partea de cercetare, deci ce este cel mai important. Dar fara cladire...

Foto proiect ELI-NP Magurele
Foto: ELI-NP.ro
Realizarea echipamentelor la partea romana este in avans cu foarte mult fata de ceilalti piloni din Cehia si Ungaria. La cladire, am vazut cladirea cehilor si este cam in acelasi stadiu ca la noi, iar ungurii am inteles ca au terminat licitatia pentru cladire, deci sunt cu un pas in urma noastra. La ei sunt discutii de realizare a unor laseri de putere mai mica, fata de planul initial.

Si rusii au avut pe lista un proiect similar, dar nu a fost aprobat de Putin. Deci in acest moment cei mai puternici laseri din lume sunt de 1 petawatt si unul este la Magurele - CETAL. Probabil ca pentru ani buni ELI-NP - cu laser de 10 Petawatti - va domina acest domeniu".

Comunicatul integral publicat de Administratia Nationala Apele Romane

"Precizari privind emiterea Avizul de gospodarire a apelor pentru inceperea forajelor de pe platforma Magurele

In luna august 2011, INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE & DEZVOLTARE PENTRU FIZICA SI INGINERIE NUCLEARA 'HORIA HULUBEI' (IFIN-HH) a depus la Administratia Nationala 'Apele Romane' - Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea, Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti documentatia tehnica in vederea emiterii Avizului de gospodarire a apelor pentru investitia 'INFRASTRUCTURA DE CERCETARE ELI-NP, accelerator de particule gama, laser de putere, birouri S+P+5E, casa de oaspeti S+P+2E, lucrari anexe, str. Reactorului nr.30, oras Magurele, judetul Ilfov'.

Avand in vedere documentatia tehnica prezentata, S.G.A. Ilfov-Bucuresti a emis Avizul de gospodarire a apelor, privind investitia 'Infrastructura de cercetare ELI-NP (Extreme light infrastructura NP) care va contine accelerator de particule gama; laser de putere; birouri; hotel 3 stele; anexe', aviz prin care au fost reglementate doar solutiile de alimentare cu apa, canalizare si epurare ape uzate si care a fost insusit de beneficiar, respectiv IFIN - HH. Prin acest aviz au fost avizate numai lucrarile prezentate in cadrul documentatiei tehnice transmise de beneficiar.

Cele cateva fraze referitoare la alimentarea cu energie termica nu au facut obiectul lucrarilor avizate deoarece au fost doar amintite
, alaturi de punctele 'alimentarea cu gaze naturale, energie electrica, gospodaria deseurilor', nefiind prezentate, in detaliu, in cadrul memoriului tehnic, conform normativelor in vigoare.

Dupa 2 ani, in anul 2013, STRABAG S.R.L., in calitate de Antreprenor General al obiectivului 'Lucrari de constructii a infrastructurii de cercetare ELI-NP' de pe platforma Magurele, judetul Ilfov, a solicitat informatii de la Administratia Nationala 'Apele Romane' si Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti referitoare la procedura de avizare 'lucrari de forare in sistem geotermal'.

In adresa transmisa, STRABAG SRL face precizarea ca in proiectul tehnic se prevede executarea unui sistem de 'schimbator de caldura cu pamantul' cu o capacitate de aproximativ 6 MW, care cuprinde realizarea a 1080 puturi cu o adancime de 120 m - zona, in care se afla resursa strategica de alimentare cu apa pentru populatia Municipiului Bucuresti si a zonelor adiacente. Drept urmare, in vederea emiterii Avizului de gospodarire a apelor, a fost necesar ca beneficiarul sa transmita emitentului o documentatie tehnica ce trebuia sa contina, in mod obligatoriu, si un studiu hidrogeologic (expertizat de specialistii Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor - INHGA) si in care sa se prezinte impactul acestor lucrari, respectiv executia si functionarea celor 1080 de foraje de schimb geotermic, asupra stratelor acvifere traversate si a resursei strategice de apa a Municipiului Bucuresti.

De asemenea, de comun acord, ANAR si IFIN-HH au convenit sa realizeze un proiect pilot pentru a analiza efectul instalatiei asupra resursei de apa a Municipiului Bucuresti, pentru care s-a emis un alt aviz de gospodarire a apelor, proiect care sa stea la baza elaborarii studiului mai sus amintit.

Facem precizarea ca, in zona de executie a forajelor de schimb geotermic exista patru structuri acvifere principale. Studiile efectuate, pana in prezent, au aratat ca sistemul geotermal HVAC, de tipul celui pe care il va utiliza IFIN-HH, favorizeaza, in anumite conditii, transferul hidric vertical, existand riscul de transport al poluantilor dintr-un acvifer in altul (prin poluanti neintelegand doar acele substante cu efect negativ asupra sanatatii umane, ci si compusi chimici care nu sunt specifici fiecarui acvifer in parte).

Se poate trage concluzia ca sistemul HVAC, pe care doreste sa il utilizeze IFIN-HH, care prevede executia a 1080 foraje de schimb geotermic, la o adancime de 120 m fiecare, trebuie proiectat si fundamentat foarte bine din punct de vedere tehnic avand in vedere impactul pe care il are asupra resursei strategice de apa a Municipiul Bucuresti. Proiectarea sistemului nu s-a bazat pe studii de specialitate care sa tina seama de conditiile geologice, hidrogeologice si geotermice zonale si locale, astfel ca sa fie dimensionate corect adancimea lucrarilor de foraj geotermic, distanta dintre foraje, impactul asupra mediului geologic si nu in ultimul rand, asupra calitatii fizico-chimice a apelor subterane.

Avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea celor 1080 de de foraje de schimb geotermic va fi emis atunci cand IFIN-HH va depune o documentatie tehnica in care se vor prezenta toate datele solicitate, inclusiv cele referitoare la impactul asupra stratelor freatice traversate.

La elaborarea proiectului privind realizarea acestei investitii, A.N.A.R., in calitate de autoritate publica din domeniul gospodaririi apelor, nu a fost consultata cu privire la solutia tehnica dar si a posibilului impact asupra resursei de apa subterana. Totodata, A.N.A.R. si subunitatile acesteia raspund conform prevederilor legale numai in baza solicitarilor facute de catre beneficiari.

Actele si informatiile referitoare la emiterea Avizului de gospodarire a apelor pentru realizarea Sistemului HVAC, inclusiv cele 1080 de foraje de schimb geotermic, au fost comunicate Antreprenorului General al obiectivului - STRABAG SRL, prin adresa nr. 8161/30.10.2013 de catre S.G.A. Ilfov-Bucuresti.

In final, precizam ca A.N. 'Apele Romane' nu a schimbat procedurile, ci respecta legislatia specifica in vigoare cu privire la gospodarire a apelor.

Compartiment Comunicare si Relatii cu presa"

N.Red: Sublinierile din comunicat apartin redactiei.

Descarca de aici comunicatul de la Apele Romane

Acestea nu sunt singurele impedimente in dezvoltarea celui mai mare proiect stiintific realizat vreodata in Romania. In urma cu doua saptamani, HotNews.ro a scris pe larg cum isi bate joc Guvernul de laserul de la Magurele - care este izolat de lumea civilizata de drumurile impracticabile. Citeste aici ce se intampla cu infrastructura rutiera pana la locul ce se doreste a deveni "un cluster tehnologic"

Descarca de aici documentatia din proiectul ELI-NP

Despre ELI-NP

Comisia Europeana a aprobat in urma cu doi ani finantarea unuia dintre cele mai importante proiecte stiintifice internationale, care va avea o componenta semnificativa in Romania. Proiectul paneuropean de cercetare stiintifica se numeste Extreme Light Infrastructure (ELI), iar Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. 

Pilonul din Cehia se numeste ELI-Beamlines, pilonul din Ungaria este ELI Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS). Dintre cei trei piloni ai proiectului, Romaniei i-a revenit partea cea mai complexa. La Magurele, la Institutul de Fizica Nucleara, se va dezvolta cel mai puternic laser din lume, aceasta fiind componenta din Romania a proiectului - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).  

In 2012, Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului din Romania pe perioada 2011-2015, urmand ca finantarea totala a proiectului din tara sa se ridice la 356,2 milioane EUR.

Cum trebuie sa arate cladirea ELI-NP de la Magurele - imagini din proiect


“Energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale”, declara in urma cu doi ani coordonatorul proiectului in Romania, Nicolae Zamfir.

Construirea cladirii de la Magurele, care va adaposti laserul, trebuie finalizata pana in iunie 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

 • 4 februarie 2008: Presedintii Traian Basescu si Nicolas Sarkozy semneaza un parteneriat strategic in care figureaza colaborarea in cadrul ELI
 • 20 noiembrie 2008, Paris: Reuniunea Comitetului Director (SC-Steering Committee): Prezentarea candidaturii Romaniei pentru construirea infrastructurii ELI, pe baza Memorandumului avizat de Guvernul Romaniei si aprobat de presedinte. Celelalte oferte au fost prezentate de Republica Ceha, Franta, Marea Britanie si Ungaria.
 • 17-18 aprilie 2009: Reuniunea Comitetului Director in vederea evaluarii celor cinci oferte. Concluzia a fost ca trebuie pastrata ideea initiala a locatiei unice.
 • 1 octombrie 2009, Praga: Reuniune a Comitetului Director. Se aproba construirea celor trei piloni la Praga-Dolni Brezane, Szeged si Bucuresti-Magurele 
In Romania, Adrian Curaj devine presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Nicolae Victor Zamfir plenipotentiar pentru ELI. Se incepe finantarea prin Programul Nucleu a elaborarii White Book pentru proiectul din Romania - ELI-NP: 442 787 RON. Se finanteaza, de asemenea, Studiul de prefezabilitate, Studiul geotehnic, geofizic cca. 150 000 RON din surse proprii de catre Institutul de Fizica si Ingineri Nucleara Horia Hulubei, si Studiul de fezabilitate 1 600 000 RON, tot prin Nucleu.
 • 16 aprilie 2010: Semnarea memorandumului de intelegere Cehia - Ungaria - Romania. Se finalizeaza prima varianta de White Book cu o intalnire finantata prin Nucleu cu cca 60 000 RON.
 • Decembrie 2010: Este aprobata Nota in Guvernul Romaniei in care se cere finantarea din fonduri structurale a proiectului ELI-NP. Premierul cere o evaluare independenta a proiectului
 • Ianuarie 2011: Romania trimite proiectul ELI-NP la JASPERS, care raspunde intr-o prima faza in 15 februarie spunand ca proiectul este matur si costurile par realiste. Se completeaza documentatia la JASPERS cu Analiza Cost-Beneficii si JASPERS raspunde din nou pozitiv in 25 martie 2011.

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este "o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana" - Nicolae Zamfir

 • Aprilie 2011: Are loc prima intalnire a oficialilor romani cu DG Regio pentru discutarea proiectului.
Intre timp, in cursul anului 2011 se continua, cu finantare prin Programul Nucleu: Studiu antiseismic, Studiu tehnologic pentru laser, Studiu tehnologic pentru gamma, Studiu tehnologic pentru laboratoare, Studiu tehnologic pentru fabricarea tintelor, Studiu tehnologic pentru vid, Studiu preliminar de radioprotectie, de vibratii, hidrogeologic, pentru ecranare, Studiu de protectie electromagnetica - in valoare de aproximativ 4.8 milioane RON.
 • August 2011: Se finanteaza prin alocatii de la buget 9.950.000 lei fara TVA pentru investitii Proiectul Tehnic, finalizat in martie 2012
 • Iunie 2011: Este aprobat in Guvern Memorandumul privind finantarea ELI-NP din fonduri structurale. Proiectul este oficial trimis JASPERS pentru analiza.
Se continua dialogul cu DG Regio, DG Research si JASPERS; se integreaza in aplicatia de proiect sugestiile primite de la toate aceste institutii.
La sedinta comitetului de monitorizare din noiembrie 2011 se decide introducerea proiectului in POS CCE ca proiect major si se identifica realocarile necesare pentru finantarea proiectului.
 • 8 Februarie 2012: Romania primeste de la Comisia Europeana confirmarea oficiala ca Proiectul este luat in analiza. Proiectul este analizat de DG Research, DG Regio, DG Environment, DG Competition. Se primesc doua solicitari de clarificari de la DG Regio si DG Competition, la care s-au dat ultimele raspunsuri in 25 mai 2012.
 • August 2012: Se deschid licitatiile pentru achizitia serviciilor de constructie pentru cladirile prevazute de proiect, a serviciilor de supraveghere a lucrarilor si a diringentiei de santier. Panain 2012 s-au investit in acest proiect circa 5 milioane de euro, sumele corespunzatoare Proiectului Tehnic putand fi rambursati de la Comisia Europeana
 • 18 Septembrie 2012: Romania primeste de la Comisia Europeana decizia finala de finantare
 • Aprilie 2013: O asociere condusa de Strabag a castigat licitatia pentru construirea cladirii in care va fi montat laserul (Detalii aici)
 • Mai 2013: Incepe constructia celui mai puternic laser din lume (Detalii aici)
 • Martie 2014: Institutul de Cercetare pentru Fizica si Inginerie Nucleara a semnat contractul de 66 milioane euro pentru realizarea Sistemului Fascicul Gamma (Detalii aici)
Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20765 vizualizari

 • +2 (16 voturi)    
  cine nu stie legea, sa suporte efectele... (Miercuri, 27 august 2014, 20:48)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Le recomand tuturor sa citeasca legea 50/1991 actualizata. Obligatia obtinerii acordurilor, avizelor si autorizatiei revine proprietarului/beneficiarului, proiectantul este dator sa intocmeasca documentatia specifica. Aici presupun ca a existat un contractor general mandatat de beneficiar. Daca managerul spune ca proiectantul era obligat sa obtina avizele inseamna ca s-a comportat ca orice familie amarita care-si construieste o casuta si il roaga pe "arhitect" sa mearga el pe la primarie si pe unde trebuie sa obtina ce trebuie. Spun de multa vreme ca legea ar trebui sa interzica proiectantului implicarea in aceste misiuni, tot asa cum ar fi si cu angajarea verificatorilor de proiect.
  De altfel la urechile mele au ajuns intimplari care au dus la blocarea acestei investitii de citeva ori. De ce abia acum managerul iese public?
  • +5 (7 voturi)    
   hm (Joi, 28 august 2014, 8:03)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   aici pare sa fie vorba de altceva.
   a mers pe fast forward ( fara sa tina de cont de aviz) cu un proiect incomplet( altfel n-ar cere Apele Romane proiect dupa 2-3 ani de la emiterea autorizatiei).
   managerul vorbeste fara sa inteleaga ce porumbei scoate.
   delegarea unor sarcini catre altii( in cazul de fata proiectant - pentru aviz) nu il absolva de responsabilitati.deloc.
   degeaba urla acum, el era cel care trebuia sa rezolve problema la timp ( si nu sa o transmita la altii fara sa stie ce se intampla si sa afle dupa 2 ani situatia reala).

   proiect slab, executant care isi asuma sarcini fara sa stie ce isi asuma...asta e adevarul.
  • +12 (14 voturi)    
   legea? (Joi, 28 august 2014, 9:13)

   gigtic [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   Tu ai cerut un aviz in viata ta sau iti dai cu presupusul? In domeniul in care lucrez sunt nevoit sa obtin avize pentru proiectele pe care le elaborez. Ma rog sa-mi ceara aviz de oriunde, dar nu de la Apele Romane. Pentru o amarata de supratraversare cu o retea electrica a unui parau intr-un sat nu a fost buna documentatia elaborata in conformitate cu normativele in vigoare (desi la alte entitati erau bune documentatiile elaboate de noi: administratorul retelelor de apa si canalizare, E-on, CNADNR...). Nuuu, astia sunt mai speciali. Iti spun "Trebuie facuta o documentatie de catre o firma de specialitate agreata de noi". Si nu ti se da o lista cu firme, trebuie sa-l contactezi pe xulescu, ii platesti taxa, ii dai lui documentatia facuta de tine...el mai pune un bold, un citat din ceva lege, astepti vreo 3-4 luni si pe urma primesti avizul (care te costa separat, binenteles). Pentru o supratraversare a carei cost de executie era 4000 lei, s-a platit pentru aviz 2500 lei documentatia +700 avizul.
   • +7 (11 voturi)    
    Mda... (Joi, 28 august 2014, 10:00)

    DaniAndi [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

    Pai nu trebuie sa fac si Gogu' de la ape un ban?

    Probabil astia asteapta o spaga ceva acum, cand au auzit cate sute de milioane costa laseru', de ce sa nu le iasa si la copchii lor cateva bulioane ?
  • +8 (12 voturi)    
   /// (Joi, 28 august 2014, 9:18)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   Ti-am dat un plus pt ca cunosti legea 50.
   In rest ai obsesie permanenta, data chiar de nickname-ul tau. Jenant.
   De ce nu anti-Iliescu, nu inteleg ?
  • +1 (7 voturi)    
   nu e prea clar (Joi, 28 august 2014, 10:05)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

   Proiectantul a intocmit o documentatie. Beneficiarul cerut avizul. Apele Romane au emis un aviz deja. De ce nu il face cineva public? Sa vedem ce scrie in acel aviz. Poate mai sunt si altii care stiu sa citeasca?...
   Imi place stilul tau pur 'anti-basesc'.. managerul e de vina ca nu a 'iesit in public' pana acum (eventual in direct la latrinele tv?), nu birocratia si incompetenta!?..
   Vorbim de un proiect al Guvernului Romaniei. Un mega-proiect cu fonduri europene care ne va aduce beneficii imense. Ar fi trebuit sa citim ca aia de la Apele Romane lucreaza cu Strabag si Academia Romana la o solutie, nu ca trag mata de coada toti si asteapta sa vina japonezii cu 'documentatia'. Guvern PSD..
 • -12 (20 voturi)    
  laser, frate! (Miercuri, 27 august 2014, 21:29)

  Mazeta [utilizator]

  Acu și dacă rămâne Bucureștiul fără apă potabilă, eu zic că nu putem risca să plece un alt investitor care vrea să strabage ceva în țara noastră.
 • +7 (15 voturi)    
  clasic romanesc (Miercuri, 27 august 2014, 22:18)

  gabriel67 [utilizator]

  intr-o tara condusa de ,,,,,[nu exista cuvinte decente pentru acestia] nu cred ca mai mira pe nimeni ce fac cei de la apele romane,intrebarea este daca aceestia vor platii jumatate de mld, daca subventia va fii retrasa?
  • +19 (21 voturi)    
   ce sa faca? (Joi, 28 august 2014, 3:20)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui gabriel67

   Cand au mai platit politicienii pentru imbecilitatile lor, ca sa plateasca si acum? Tot cetateanul o sa se scobeasca prin buzunare sa plateasca tampeniile politicienilor, doar ca nu va sti asta, ca i se va spune, ca de obicei, ca buzunarele ii sunt goale "fiindca e criza", ori ca e "din cauza mostenirii grele lasate de Basescu" :D.

   Mi se pare cel putin ciudata reticenta celor de la Apele Romane de a da aviz pozitiv unuia dintre cele mai importante proiecte in car ea fost angrenata Romania la nivel european, in conditiile in care:

   - nu au fost la fel de intransigenti cu Chevron, care vrea sa instaleze 37.000 de sonde de gaze de sist in Romania, poluand solul, aerul si apele cu substante toxice (principalul ingredient din compostul destinat sfaramarii rocilor pentru exploatarea gazelor de sist fiind ARSENICUL);

   - au dat aviz de mediu cretinilor care au transformat varful Pasului Mestecanis din Obcinele Bucovinei - una dintre cele mai frumoase zone din tara - intr-o groapa de gunoi uriasa, asa-zis "ecologica".

   ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15199631-suceava-cum-ajuns-construiasca-groapa-gunoi-ecologica-intr-una-dintre-cele-mai-frumoase-zone-montane-din-tara.htm )

   - au dat aviz de mediu curatarii de deseuri chimice (de asemenea "ecologice") a navei incendiate "Flaminia", in portul Constanta, desi niciun alt stat european nu a vrut sa faca asta. Nici acum nu se stie unde s-au deversat miile de tone de namol chimic rezultat in urma curatarii.

   ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14824677-nava-flaminia-distrusa-partial-intr-incendiu-acostat-portul-constanta.htm )

   ... si multe, multe altele...

   Dar... vorba cantecului lui Gheorghe Gheorghiu, adaptat zilelor noastre: "Unde spaga nu e, nimic nu e..."
 • +2 (16 voturi)    
  Cladirea "verde" care polueaza (Miercuri, 27 august 2014, 22:45)

  GeorgePrisacariu [anonim]

  Mi se pare ca rezulta limpede din comunicatul Apelor Romane ca va fi poluata panza freatica. Mai simplu spus, vor amesteca apa din 4 straturi freatice diferite. Nu e deloc necesar ca pentru o fantezie cu cladiri "verzi" sa imbolnavim un oras cu aproape 3 milioane de locuitori. Puturile sunt pentru climatizarea cladirii. Se pot climatiza ca orice cladire normala, cu un sistem HVAC clasic.
  Hotnews, sa urmariti subiectul. De unde ieri Apele Romane erau personajul negativ, iata ca astazi vedem cum "proiectarea" puturilor nici nu a existat, nu a existat niciun studiu si nimeni dintre marii savanti de la Magurele nu si-a pus problema ca ar putea exista o legatura intre cele 1080 de puturi ale lor si orasul langa care se afla.
  Oricate studii si documentatii tehnice ar face, realitatea nu poate fi alterata: ne vor polua apa. Sa nu primeasca avizul (sa primeasca un aviz negativ, de interzicere) si sa fie obligati sa puna chillere clasice, nu bazaconii experimentale.
  Faptul ca e un proiect finantat de UE nu inseamna ca pot sa faca ce vor; apa de sub ei ajunge si la altii, nu ramane doar sub curtea lor.
  • +12 (14 voturi)    
   Asta voiam să spun și eu (Joi, 28 august 2014, 1:40)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui GeorgePrisacariu

   Parcă totuși Apele Române au o parte de dreptate.

   Da, trebuiau să spună de la început tot ce au spus în comunicatul de astăzi, sunt de acord, sunt niște birocrați care încurcă pe toată lumea, dar funcționarea laserului nu depinde de soluția de climatizare.
  • +3 (5 voturi)    
   AI VAZUT... (Joi, 28 august 2014, 9:29)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui GeorgePrisacariu

   Vreodata Gheorghe o cladire cu incalzire/racire cu apa?
   Dupa ce o sa vezi atunci sa-ti spui parerea!
   Asa ca mucles!
  • +5 (7 voturi)    
   cata prostie! (Joi, 28 august 2014, 9:39)

   mari123 [utilizator] i-a raspuns lui GeorgePrisacariu

   Saracu de tine... cu ce va fi poluata? cu prostia din mintea ta! vad ca acum bucurestenii din zona nu au niciun stres ca folosesc o panza freatica de la 5 metri, WCurile si haznalele din curti fiind pana la 3 metri. apa asta banuiesc ca nu e contaminata,,,Doamne, tara asta isi mai revine? Orice proiect bun e obligatoriu sa fie din start contestat, sunt multi destepti care se pronunta, dar habar n-au despre ce e vorba...Noi cand dracu mai apucam sa ne dezvoltam, daca orice proiect de dezvoltare care aduce bani se duce de rapa din cauza marilor ecologisti care sunt romanii, dar in schimb noi nu stim sa folosim cosul de gunoi, aruncam deseurile pe geam, avem probleme cu muntii de gunoaie de pe strazi, cu cainii vagabonzi , suntem de ultimul loc la folosirea sapunului si a pastei de dinti, avem probleme cu chestiuni minime de igiena etc.
 • +7 (11 voturi)    
  Cercetare...da' pana unde ? (Joi, 28 august 2014, 0:51)

  EduardVa [anonim]

  le mai trebuie un distribuitor de solutii clasice care da procent unde trebuie si un aviz de la rusi
  • 0 (0 voturi)    
   prostii (Joi, 28 august 2014, 14:46)

   costel.ionescu [utilizator] i-a raspuns lui EduardVa

   daca nu ai o opinie nu mai posta prostii. daca esti capabil de un comentariu, fa-l.

   apropo : http://elsalab.unn.ru/en/about este echivalentul 2 in 1 al celorlate doua ELI-uri [cel din Cehia si cel din Ungaria], coordonatorul fiind acelasi Gerard Mourou. asa, ca tot i-ai adus pe rusi in discutie. Aia deja fac treaba.
 • +1 (9 voturi)    
  De ce nu se face alimentare si sistem clasic ? (Joi, 28 august 2014, 3:55)

  mihai2015 [utilizator]

  Cum este posibil sa se puna in pericol alimentarea cu apa potabila de ultima rezerva a capitalei pentru o uriasa excrocherie care nu are nici un fel de utilitate pentru Romania ?
  De ce nu se face sistem clasic de racire si se incearca un sistem foarte costisitor cu racire folosind panza freatica ? Mai am o intrebare cine plateste in viitor costurile de operare cu personalul si curentul electric al acestui mastodont ?
  Care este utilitatea pentru Romania ?
  Cred ca miroase ca investitiile in panouri fotovoltaice care aduc asazise investitii in Romania, dar de fapt acestea se recupereaza rapid pe spatele consumatorilor de curent, fara a crea nici un loca de munca si distrug teren agricol.
  De ce nu sapa linga Berlin ? Incearca aici sa livreze echipamente scumpe fara nici un fel de rost, doar pentru o asazisa energie verde ?
  De ce nu se implica DIICOT fiind in pericol siguranta nationala in cazul alimentarii cu apa a capitalei ?
  Unde sint oragnizatiile de mediu care protestau contra Rosia Montana, aici miroase a ceva mult mai periculos !
 • +7 (11 voturi)    
  Rovine (Joi, 28 august 2014, 4:37)

  dan_costea [utilizator]

  Asa ii trebuie Uniunii Europene daca a vrut cercetare la Rovine. Intr-un staul plin cu vite nu este necesar laser.
 • +5 (7 voturi)    
  în ce constă problema (Joi, 28 august 2014, 7:01)

  VI10 [utilizator]

  Datorită sistemului de pompe geotermale propus are loc perforarea a două straturi de apă subterană, răcirea făcându-se cu apă dintr-un al treilea, mai profund, care al treilea este și singurul curat, nepoluat de la bude de țară și agricultură, și este o resursă strategică de apă pentru zona Bucureștiului

  Tehnologia folosită nu asigură etanșeitatea sutelor de foraje care vor fi făcute și din cele două suprafață poluate există risc mare de contaminare a celui profund.

  Soluția ar fi fie schimbarea sistemului, fie folosirea de apă din al doilea strat, nu din al treilea, dar asta ar presupune cresterea numarului de foraje.

  Indiferent de importanta proiectului nu se poate da aviz in bataie de joc. Evaluarea proiectului trebuia facuta din timp si ca orice proiect trebuie sa respecte toate recomandarile de mediu.
 • +2 (6 voturi)    
  Multe (Joi, 28 august 2014, 7:30)

  Cetateanu [utilizator]

  Multe sunt intrebarile si putine raspunsurile:
  unde se vor fora 1000 de puturi? - ce suprafata este nevoie pentru ele?
  Cand va fi gata, ELI, cine va plati costurile de intretinere, cat reprezinta din sumele ce se aloca anual cercetarii in RO?
  Cine sunt cei din spatele proiectului Clara, da polului tehnologic?
  Cand facultatea de Fizica nu reuseste sa atraga nici 100 de stdenti, de unde sutele si miile de cercetatori ( care trebui sa fie varfuri de generatie nu...) ?
  Toata afacerea imi miroase a paranoia pingelista, dublata de excrocheria CE dornica sa plimbe niste fonduri de la ei la ei.
 • +3 (3 voturi)    
  Schimbare de proiect aka contract (Joi, 28 august 2014, 8:55)

  Bog.Dan [utilizator]

  Sa fim seriosi, in Romania nu sunt adevarati specialisti in pompe de caldura sau cel putin pentru capacitati asa de mari. Dar o firma din EU sau USA rezolva situatia, chestie care costa...in plus.
  In fine, ca la orice proiect "de marime medie" sunt lucruri care se "uita" sau sunt omise si vor fi considerate la momentul in care graficul executiei de proiect le cere.
  Acum, dpdv al managementului de proiect exista situatia unei schimbari de proiect (change order) care costa desigur : pe beneficiar,proiectant, antrepenor etc etc.
  Mingea e in curtea beneficiarului care trebuie sa scoata niste banuti (a se vedea caietul de sarcini si Contractul, lucru de care HotNews nu s-a ocupat si autorul articolului nu a comentat puntual pe capitolele existente :))), adica alte hartoage de facut la EU, la Guvern etc.
  Oare nu e mai usor sa dam o bomba in presa si sa acoperim incompetenta din caietul de sarcini...poate poate castigam situatia fara a cheltui in plus, basca sa recunoastem ca am gresit? Chestie ipotetica.
  Draga autor de articol, in concluzie, pune la dispozitia noastra caietul de sarcini si daca se poate Contractul, apoi vom fi cu totii indreptatiti sa facem comentarii la adresa institutiilor si companiilor implicate intr-un caz specific romanesc de ciorba cu varza de "bruxel" .
  Iar cine vrea lectii de project management sau managementul schimbarii in Contracte, sunt la dispozitie ;).
 • +2 (6 voturi)    
  Mai catolici ca papa ! (Joi, 28 august 2014, 9:07)

  MihaielaAlba [anonim]

  Eu cred ca noi incercand sa fim mai corecti ca ue si incercam sa iesim in "fata" cu prostia noastra ...mai tineti minte pe aia cu obligatia ca stanele din varful muntelui sa aiba apa curenta si gresie unde prelucreaza casul ?
  asta e si acum...ce vorbim aici, vorbim de o investitie de juma' de miliard de euro...nu cred ca voi trai si voi vedea o alta !
 • +4 (6 voturi)    
  Minciuna sau adevar. (Joi, 28 august 2014, 10:20)

  vodatepes [utilizator]

  E un proiect major iar cine lucreaza cu bani de la CE stie ca acest proiect a fost depus la CE si specialisti de la CE au facut evaluarea proiectului pe baza datelor puse la dispozitie in documentatie cererei de finantare. Daca acolo nu au fost prinse aceste probleme ne facem si de ras ca tara dar vom fi acuzati ca am dus in eroare CE pentru a obtine niste bani. Atentie riscam ca tara fff mult iar cei de la DLAF si DNA ar trebui sa se sesizeze. Daca documentatia nu cuprinde aceste foraje sau le cuprinde iar cei de la Apele Romane cand au dat avizul pentru depunerea proiectului au stiut sau nu au stiut de acest lucru poate fi elucudat rapid de cei de la DLAF. Daca Apele Romane au stiut de foraje si de panza freatica si au dat avizul pentru ca Romania sa depuna cererea de finantare atunci sunt in culpa si inca grav. CE nu iti aproba un proiect pana nu ai toate avizele.Asa ca cam multa minciuna.
 • -1 (5 voturi)    
  ar trebui... (Joi, 28 august 2014, 10:54)

  liviu_ [utilizator]

  sa refuzam sa mai platim facturile la apa...
  ce e bataia asta de joc?!?!?!
  chiar numai biserici suntem in stare sa construim?! cand e vb. dee ceva stiintific nu doare pe nimeni...

  bine ca ponta se lauda in dreapta si in stanga cu toate tampeniile...
  ce kkt de tara e asta?!?!?!
  in stilu asta in 2-3 ani de zile de guvernare ponta toti oamenii destepti o sa emigreze
 • 0 (6 voturi)    
  Faceti laserul dar lasati apa in pace! (Joi, 28 august 2014, 11:02)

  Matrafirefox [utilizator]

  Acum si-au dat seama ca e risc de poluare?

  Dupa nu stiu cati ani?

  Uau, vorbesti de chestii facute romaneste...
 • +3 (5 voturi)    
  ca la noi (Joi, 28 august 2014, 11:07)

  Boa [utilizator]

  Directorul de la Magurele ar trebui sa se preocupe sa dea impreuna cu antreprenorul datele cerute de catre Apele Romane.
  Oricat de important e proiectul de cercetare nu se poate realiza in orice conditii, nu poti trece usor peste un potential pericol de a infesta sursa de apa potabila in cea mai dens populata zona a tarii.

  E o atitudine tipica Romaniei in tranzitie sa incepi sa pui presiune prin opinia publica pentru a-ti atinge scopul indiferent de consecinte. E suprinzator sa vezi ca un director de institut de cercetare poate gandi asa de meschin si nu-si pune problema ca proiectul pe care-l vrea gata cu orice pret s-ar putea sa-l determine sa se mute in alta zona une va putea sa aiba apa potabila.
  Sursa de eapa este extrem importanta civilizatiei umane si asta a fost recunoscut din cele mai vechi timpuri; toate comunitatile au fost create in jurul sursei de apa.
  • -1 (3 voturi)    
   Poluarea apei Bucurestiului ar distruge Romania (Joi, 28 august 2014, 11:34)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   pentru ca majoritatea banilor se fac in Bucuresti, disproportionat fata de restul tarii.
  • +4 (4 voturi)    
   Pompierism (Joi, 28 august 2014, 11:36)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   Din articol rezultă că nu doar avizul Apelor Române întîrzie lucrările. Doar că acest aspect (aparent) nu ține de răspunderea beneficiarului și ca atare poate arăta cu degetul în altă parte.

   Există mult amatorism, birocrație și clientelism la Apele Române. Nu înseamnă însă că poți pretinde un aviz pentru niște lucrări dacă nu explici în ce constau și nu oferi asigurările că se va respecta legea și că soluția tehnică este sigură.

   Poate suna bizar în România, dar simplul fapt că ești în întîrziere în rezolvarea unei probleme importante nu îți dă dreptul să pui munca sau sănătatea altora în pericol.
 • -1 (3 voturi)    
  S-a blocat marele proiect? (Joi, 28 august 2014, 13:31)

  mcris [utilizator]

  Oare de ce nu ma mira?
 • +2 (2 voturi)    
  O poveste repetata de mii de ori: (Joi, 28 august 2014, 13:59)

  Hansen [utilizator]

  Daca primesc 100 lei pentru fiecare aviz cerut inutil, sau care implica plata unei mici "spagi" mascate sau care introduce obligatii abuzive - eventual agravate din incompetenta emitentului - m-as imbogati...
  Din experienta mea cu Apele Romane, mi se pare ca acolo s-au adunat foarte multi sinecuristi care-si fac de treaba si care nu au in plan sa-si asume nici o responsabilitate, indiferent de absurdul situatiilor pe care le genereaza. Au legea de partea lor si nici un organ care sa-i controleze si pe ei.
  Un ziarist care ar vrea sa-si faca un nume, ar putea sa investigheze situatia si ar ajunge la furaciunile celor care te obliga sa faci subtraversari CFR, sa faci intersectii cu linii electrice in conditii oneroase, sa te racordezi la energia electrica numai platind pentru dezvoltarea retelei distribuitorului de energie, dupa care platesti aceleasi tarife, etc.
 • -1 (1 vot)    
  depozint de materiale radioactive (Vineri, 29 august 2014, 1:10)

  PendusIgor [anonim]

  mie mi se pare ca se construieste o groapa de gunoi nuclear. franta a fost lipsita de gunoistile nucleare din sudul italiei de anul trecut si acum vor sa-si schimbe locatia pentru stocare.

  tehnologia este urmatoarea. se cauta un lac subteran la o adancime minima de 1 km? se scoate o parte din apa iar apoi se pompeaza ramasitile nucleare maruntine
 • 0 (2 voturi)    
  ..pasi de urmat (Vineri, 29 august 2014, 5:12)

  Jupanu1970 [utilizator]

  Zamfire, iata care sunt pasii de urmat pe care tu nu i mai sti:
  1. Ia ti un nai si apuca te de muzica.
  2. Foloseste laserul ala mai mic de l aveti acolo la Magurele impotriva cladirii guvernului si a parlamentului ...dar in plina sesiune ( hmmm totusi ma indoiesc ca i extermini pe toti ...alesii de obicei nu vin la sesiuni ale parlamentului ) ...dar merita incercat.
  3.da ti repede la fier vechi ce a ti pus in picioare pina acum si pregatiti pamintul pentru agricultura...

  Hai sa fim seriosi ...Romania nu i tara de laser...Babei palarie rosie ii trebuie ...
  • 0 (0 voturi)    
   ??? (Joi, 19 februarie 2015, 14:31)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

   Romania este una din primele trei tari din lume care a construit un laser.
   SI inca este somitate mondiala la studiul laserilor in gaze usoare.

   Hai nu mai va puneti atat cenusa in cap ca nu suntem atat de prosti pe cat cred unii.
   Faptul ca avem niste politicieni de cacat la putere nu inseamna ca si tara si populatia este de rahat.
   Incetati cu autoflagelarea si fiti mandri pentru ceea ce sunteti.
   Daca nu esti mandru de ce esti atunci fa ceva ca sa schimbi asta.
 • +1 (1 vot)    
  Ce platforma ???, ai ape hirtie !!! (Vineri, 29 august 2014, 9:20)

  andreesanu [utilizator]

  Ce cercetare sa faci cu oameni care n-au habar sa duca la bun sfirsit nici documentatiile de obtinere avize ???,ce cercetare-i aia cind nu se cunosc pasii intr-o derulare de investitie ???.
  Dle Zamfir nu dvs trebuie sa le stiti toate ci compartimentul dvs desemnat,imputernicit sa organizeze,sa urmareasca respectarea graficelor,sa controleze,sa va raporteze situatiile reale.
  Atunci cind nu se respecta termenele exista si pirghii de control .Cind in cadrul guvernului nu-s prioritati la dezvoltare,la cercetare,la absorbtie de fonduri europene este evidenta INCOMPETENTA GUVERNULUI,este evident NIVELUL DE PERCEPTIE in domeniu.
  Asa guvern asa rezultate,asa interese !!!,alesii vostrii !!!,pupati-ii in bot si pe ei ii doare-n cot de voi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by