Politistii Capitalei efectueaza marti 26 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov pentru destructurarea unui grup specializat in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro, anunta Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat. Potrivit televiziunilor de stiri, perchezitiile vizeaza cladiri MediaPro din Bucuresti si Ilfov.

Ora 18:23 Studiourile MediaPro au transmis o pozitie oficiala privind perchezitiile de marti dimineata in care precizeaza ca ofera autoritatilor intregul sprijin si cooperarea lor. "Suntem preocupaţi să respectam legislaţia în vigoare şi să promovam cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor", se mai arata in comunicat.

  • Comunicatul transmis de Studiourile MediaPro

Către toţi cei interesaţi

De la: Studiourile MediaPro

"In contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers. Aşa cum am demonstrat şi în aprilie, suntem preocupaţi să respectam legislaţia în vigoare şi să promovam cele mai bune practici, astfel că suntem transparenţi şi deschişi în faţa procedurilor autorităţilor."

UPDATE: Premierul Victor Ponta a precizat marti ca nu a avut nicio informatie despre descinderile politiei la sediul MediaPRO din Buftea atunci cand a declarat la un post de televiziune ca Adrian Sarbu, patronul trustului respectiv, a fost la el in birou si i-a cerut sa opreasca controalele Fiscului la firmele sale. "Nu am avut niciun fel de informatie, a fost o intamplare. Nu stiu ce se intampla azi (n.r. - marti), nu am aflat decat din presa. Eu stiu ca din 2012 sau 2013 ANAF isi face datoria si controleaza toate firmele si eu nu pot sa opresc si nici nu vreau sa opresc vreun control de la ANAF, chiar daca asta presupune sa fiu in conflict cu vreun proprietar de media", a spus Ponta la o conferinta de presa la Ministerul Muncii, intrebat daca stia dinainte despre descinderile politiei la sediul MediaPro din Buftea. El a adaugat ca Sarbu i-a spus atunci cand a venit la el in birou ca este vorba despre controale ANAF si ca, neexistand inregistrari in biroul sau, nu poate sa dea detalii, pentru ca nu le mai tine minte exact pe toate.

"In fapt, politistii bucuresteni au documentat activitatea infractionala a grupului identificat, stabilind ca 66 de societati comerciale ar fi cumparat servicii fictive de la societati fantoma in scopul deducerii artificiale si ilicite a TVA-ului si impozitului pe profit", se arata in comunicatul Politiei.

Valoarea serviciilor si a produselor achizitionate fictiv este de 10 milioane de euro, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

CME, compania mama a televiziunii Pro Tv, detine sau este implicata partial in mai multe operatiunide distributie si productie de film si programe de televiziune in judetul Ilfov, operatiuni care nu au legatura directa cu Pro Tv. Acestea au fost dezvoltate pe vremea cand la conducerea Pro Tv si mai tarziu a CME s-a aflat Adrian Sarbu. In urma cu un an, Adrian Sarbu, care in prezent detine grupul Mediafax, si-a dat demisia de la conducerea CME si a parasit grupul international.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o operatiune similara, politistii efectuand atunci 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro. Perchezitiile de atunci au avut loc la firme care desfasurau activitati de productie si distributie.

Actiunea de astazi vine la o zi dupa ce premierul Victor Ponta a sustinut ca Adrian Sirbu, care detine agentia de presa Mediafax si cotidianul online Gandul, a venit la el in birou pentru a-l intreba daca poate opri niste controale ale Fiscului asupra firmelor sale. Acesta ar fi motivul, potrivit lui Ponta, pentru care se insista asupra subiectului legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau, in dosarul baronului PSD Adrian Duicu.

"Minte!", a declarat Adrian Sarbu ca raspuns la afirmatia facuta luni seara, la B1 TV, de premierul Victor Ponta.

"Singurul care a fost (la mine in birou) a fost dl (Adrian) Sirbu, care mi-a zis ca are niste controale de la ANAF si daca pot sa le opresc. I-am spus ca nu pot", a spus Ponta, invitat la postul de televiziune B1 TV, unde a fost intrebat cum comenteaza pasajul din referatul procurorilor DNA legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinerea temporara a lui Ponea in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord".

Victor Ponta considera ca acesta este motivul pentru care agentia Mediafax si cotidianul Gandul, pe care le-a mai atacat in trecut, scriu pe marginea acestui subiect.

"Ca sa intelegeti de ce se insista", a subliniat Ponta, precizand ca din punctul sau de vedere nu exista "moguli" buni sau rai, ci doar patroni de presa care isi platesc taxele sau nu.

"Stilul asta practicat multi ani, vrei sa iti platesc taxe, ia sa vezi ca te cert un pic in trust, ia mai lasa-ma cu ANAF si incep sa te laud ... Eu un lucru pe care nu l-am acceptat si nu il accept", a sustinut primul ministru.

In ceea ce priveste cazul Duicu, Victor Ponta a precizat ca Petre Toba s-a prezentat la DNA unde a declarat "sub imperiul legii" ca nu a existat o chemare a sa la guvern de catre primul ministru, ci doar "o declaratie la telefon a dl Duicu care putea sa spuna sunt la Ponta sau sunt la Traian Basescu" in birou.