"Am fost cel mai bun, am castigat o gramada de contracte, sunt mandru de ce am facut pe plan profesional. Vreau sa trec la alta etapa. Politica. Punct", a declarat deputatul PSD, Sebastian Ghita, intr-un interviu pentru HotNews.ro, realizat de Dan Tapalaga. Ghita sustine ca nu doreste sa mai detina firme IT in Romania si ca se isi doreste exclusiv o cariera politica. "Sigur n-o sa ajung prin ministru asa cum ma propunea dl Antonescu" a mai spus Ghita. Intrebat ce-si doreste de la cariera politica, deputatul PSD a spus: "Dupa ce in societate iti faci o familie, castigi bani, te asezi, la sfarsit cauti respect, glorie, un loc in societate. Poate ca n-o s-o caut aici".

Sebastian GhitaFoto: HotNews / DP

DT: Continuam interviul cu deputatul PSD Sebastian Ghita, oligarh in retragere dupa cum marturiseste.

SG: Sunt mogul, dar ma tratez

DT: Unii nu se trateaza decat cu inchisioarea dupa cum vedeti in cazul Vantu.

SG: Sa speram ca nu ajungem chiar acolo. Sa nu vorbim de lucruri sfinte.

DT: Cum va explicati ca actualii proprietari oficiali ai firmelor dvs, si din IT si altele, sunt controlate de fosti angajati sau oameni foarte apropiati, fosti salariati la Asesoft, deci n-ati vandut chiar pe bune.

SG: Grupul, firmele au fost fondate in general cu colegi de-ai mei, de la liceu, de la baschet, de la facultate. Sunt colegii mei, traiesc cu ei, le cunosc sotiile, oamenii aia is destepti, priceputi, au invatat. Au si ei dreptul la o viata. Oricat de mare si de important ma credeti pe mine, oamenii aia exista, muncesc, au si ei dreptul sa aiba firme, sa conduca. Sunt mult mai buni decat multi altii din piata media.

DT: Eu nu cred ca ati vandut efectiv. Cred ca ati facut un pas in spate. Le-ati vandut lor?

SG: Da, pe sume foarte mici. La sfarsit i-am spus cumnatului meu, stimate domn, acum ca tot ai invatat atatea si tot faci pe destepul, na, poftim tu o afacere si da tu salarii 15 ani. Eu ajunsesem sa am grija salariilor pentru 7000 de oameni intr-o luna, ceea ce inseamna enorm de mult. Grupul ASESOFT a fost o lunga perioada cel mai mare grup IT din Romania. Am intrat in politica. Nu o sa mai fac IT. Punct.

DT: Ce inseamna asta?

SG: Nu o sa mai detin niciodata o firma de software sau de integrare in Romania

DT: De ce?

SG: Pentru ca....

DT: Are cine sa o faca in locul dvs.

SG: Am facut-o, am vandut-o, am fost cel mai bun, am castigat o gramada de contracte, sunt mandru de ce am facut pe plan profesional. Vreau sa trec la alta etapa. Politica. Punct.

DT: Si afaceri, altii. Astia care sunt apropiatii dvs.

SG: Treaba lor, n-o sa-i ajut sub nici o forma, mai mult sau mai putin decat ii ajut pe altii.

DT: Presupun ca vreti sa faceti politica asa cum ati facut afaceri, adica la nivel mare. Nu cred ca visul dvs in politica e sa ramaneti parlamentar, deputat PSD.

SG: Astazi nu sunt un parlamentar care n-are responsabilitati, care n-are atributii sau care sufera de lipsa de implicare. Parerea mea este destul de clar ascultata, mi se cer sfaturi sau participarea la proiecte destul de importante, particip la multe din deciziile politice. Nu chiar la cele super inalte. Adica nu ma bag eu in ceea ce stabilescu Ponta, Dragnea si BPN-ul. Dar de multe ori, in ceea ce vizeaza experienta mea din media, din zona IT sau de afaceri, ma consulta. Am suficienta implicare, putere si suficienta influenta pentru etapa asta. Daca o sa-mi doresc mai mult o sa ma straduiesc sa obtin mai mult. Sigur n-o sa ajung prin ministru asa cum ma propunea dl Antonescu.

DT: Dar de ce sunteti asa de sigur?

SG: Pentru ca pentru o astfel de demnitate publica iti trebuie un altfel de traseu in viata.

DT: Care ar fi asta?

SG: Un traseu mai trasabil, mai institutional, mai multa experienta in administratie, in politica, in structuri ale statului. Acolo de fapt esti un reprezentant al oamenilor, ori eu nu cred ca am astfel de background.

DT: Va place puterea, va place sa aveti influenta.

SG: E fun. Dar sa stiti ca toata viata am avut acces destul de mult si nu mai sunt atat de ahtiat. Nu mai sunt atat de ahtiat.

DT: Dar ce va doriti? Nu cred in politicieni care spun ca nu vreau puterea. Politica inseamna asta. Ce va doriti de la cariera dvs politica?

SG: Dupa ce in societate iti faci o familie, castigi bani, te asezi, la sfarsit cauti respect, glorie, un loc in societate. Poate ca n-o s-o caut aici. Poate o sa ma duc sa o caut la Bruxelles. Poate ca o sa primesc oferte sau o sa ma leg cu alti fosti parteneri de-ai mei, care mi-au spus sa nu mai stau pe aici prin tara si sa lucrez in retele globale de afaceri sau de putere. Poate ca o sa fac asta.

DT: A, nu, ramaneti aici, ca trebuie sa fiti mandri ca sunteti romani. Nu tradati poporul.

SG: Sa stiti ca am parerea ca trebuie sa fim mandri ca suntem romani si din sef la Siemens, din directori la DG Regio, din sefi in structuri nord atlantice, din sefi la companii in america, sunt multe optiuni si oportunitati in viata. Dupa cum vedeti, eu mi-am schimbat de-a lungul timpului felul de a fi ceea ce mi-am dorit sa fac. Si s-ar putea sa ma schimb in continuare.

DT: Unde va vedeti in politica, in PSD facand ce?

SG: Sunt in PSD vicepresedinte si ma ocup cu PSD online. Dupa cum ati vazut, campania PSD-ului pe online a fost extrem de vizibila.

DT: Va ocupati cu Victor Ponta si cu candidatura lui la presedintie?

SG: Pai suntem partid politic.

DT: De ce ezita s-o formalizeze?

SG: Uneori mi se pare ca aveti tipare pentru politicieni. Nu seamana toti unii cu altii. Ponta nu este politician tipic, este atipic. Daca nu se va convinge ca beneficiaza de sprijin, incredere si ca poate sa aduca un plus nu cred ca Ponta va dori sa se faca de ras in fata tarii. Cred ca se va duce acolo daca simte ca poate sa faca ceva.

DT: Si credeti ca acum simte?

SG: Cred ca atata timp cat sta presedintele celui mai mare partid si prim-ministru simte ca poate sa livreze ceva societatii.

DT: Unii spun asa, domnule Ghita, 37% nu-l incurajeaza sa se duca acolo, ar fi vrut un scor peste 40%, apropiat de 50% sa fie sigur ca batalia asta se castiga mai usor.

SG: Vreau sa va spun ca eu ma bucur ca lucrurile stau asa. Altfel s-ar fi tipat foarte tare la Ponta ca acapareaza toata tara, toate voturile, toate partidele si tot neamul. Doi, chestia asta cu "ia lupule tigan de-a gata" nu exista. Ponta a facut sport si stie ca nici un meci nu este usor. Si au fost cazuri in care noi am pierdut cu cea mai buna echipa din campionat in fata....

DT: Va temeti asadar de turul doi?

SG: Numai prostii nu se tem. Chestia asta cu temerea si frica inseamna doar capacitatea de a-ti calcula bine sansele, de a-ti maximiza avantajele si de a-ti estompa dezavantajele.

DT: Uitati-va putin pe harta asta, dreapta unificata cu galben ia mai mult decat PSD in tot Ardealul.

SG: Sa stiti ca din doi prosti nu faci unul bun niciodata, tineti minte de la mine. Din doua structuri care au pierdut increderea oamenilor in nenumarate randuri.

DT: Cum va explicati bresa asta in Prahova si Bucuresti coborand pana la Constanta.

SG: Daca doriti sa va aduc o harta, o aveti tot dvs pe HN, ar trebui sa scoateti si harta in care pentru prima data PSD in Transilvania a fost favorizat in fata oricarui partid al asa zisei drepte.

DT: Ca partid da, ati batut tot pentru ca dreapta e facuta bucati.

SG: In urbanul mare si in judetele din Transilvania PSD-ul vine si recupereaza voturi de la oameni si castiga increderea. Este prima lectie a acestor alegeri, daca vreti sa ne uitam. Chiar si in Cluj PSD-ul a castigat, unde primar este Emil Boc. La Brasov presedinte de CJ este dl Cancescu si primar este domnul Scripcaru. Si PSD a luat un scor foarte bun acolo, i-a batut si pe PNL si pe PDL. La fel s-a intamplat si in Prahova. In Ilfov tot timpul domnul Petrache s-a descurcat destul de bine.

DT: Ar trebui sa plateasca Dragnea pentru rezultatul de sub 40%. Mai in gluma mai inserios, dl Ponta a i-a spus "o sa-ti cer capul daca nu iei peste 4".

SG: Tot domnul Ponta a si spus ca suntem mandri si recunoscatori oamenilor ca ne-au dat peste 50% din mandate. Ne-a invatat dl presedinte Basescu, domne e pe mandate, nu e pe procente. Cred ca dl Dragnea a livrat ca de obicei o campanie foarte buna.

DT: Sunteti multumit de dl Dragnea?

SG: Sunt multumit de campanie, e teamwork. Tinta oficiala a fost 35%, nu uitati chestiunile cu Mircea Diaconu.

DT: Aia nu se adauga la PSD, oricat va chinuiti. E inventia lui Voiculescu, imi pare rau.

SG: Stiti cum sunt voturile anulate: PSD - Mircea Diaconu, PSD- Mircea Diaconu. Sute de mii.

DT: Un vot anulat e anulat, rezultatul conteaza in final. Tot o chestiune de prostie politica.

SG: In lupta dvs impotriva PSD-ului si a stangii sa nu va bucurati de o astfel de interpretare.

DT: Nici dvs de scorul lui Diaconu, nu se adauga la PSD. Este meritul Antenei 3 si a lui Dan Voiculescu ca l-au scos cu 7%. PSD-ul n-a mobilizat structuri, nu si-a rupt voturi ca PDL la EBA.

SG: Eu cred ca nu stiti ca PSD-ul i-a strans semnaturi lui Mircea Diaconu. Antena 3 nu poate sa stranga semnaturi. Mai multi oameni din PSD care probabi ca s-au uitat la Filantropica. Tatal consilierului meu, pesedist pana in dinti, i-a spus fiului, uite, omul ala n-o sa aiba vreo sansa daca nu-l votam si noi, si n-o sa votez PSD acum, o sa votez Mircea Diaconu.

DT: Daca va laudati cu asta, e tot o prostie cum a facut si PDL cu EBA. Voturi rupte de la un partid pentru un om e o tampenie.

SG: Nu l-am inventat, nu a fost o chestiune super-asumata. Pur si simplu s-a intamplat. Nu cred ca Mircea Diaconu are asa o super-relatie cu Dan Voiculescu. Asa este, l-au sprijinit mult. A fost o ambitie ca se lupta cu ANI, au avut si ei tipul lor de joc din care a iesit aceasta chestiune. Daca va uitati la scorul PSD comparat cu scorul celorlalte doua partide politice, chiar daca adunam si scorul PMP, care by the way cred ca vine mai mult de la doamna Udrea decat de la domnul Funeriu si Papahagi...

DT: Dar de ce credeti dvs ca vine de la doamna Udrea?

SG: Pentru ca aceste alegeri au fost niste alegeri care au depins destul de mult de structurile de partid. Cand m-au uitat pe voturi de dimineata am vazut ca PMP-ul in mod ciudat pentru un partid care spune ca sta doar in merele impartite de Funeriu prin Timisoara a reusit sa aiba un scor bun facut din cei care se duc la vot pana la 8 dimineata care sunt structuri.

DT: Marin Anton, Pinalti, Popescu de la Dambovita. Astia sunt structurile lor.

SG: Am vazut ca-i laudati mult zilele trecute.

DT: Apropo, cum se explica sustinerea pe care i-o acordati la Romania TV doamnei Udrea, ca-i toata ziua buna ziua acolo.

SG: Este si la Realitatea toata ziua buna ziua, e si la B1.

DT: Nu ma mir cand o vad la Realitatea sau B1, dar ma mir cand o vad la Romania TV.

SG: Stiti ca dupa alegeri in prima ora dupa exit-poll-uri doamna Udrea a stat in direct foarte mult? Stiti ce a facut? Audienta. Doamna Udrea. Va place, nu va place este un personaj.

DT: Cred ca mai aveti si intelegeri de ordin personal.

SG: Cei de la RTV o dau pe doamna Udrea din ora in ora si odata pe saptamana presedintele Basescu iese si ma admonesteaza. Deci avem o intelegere minunata. Nu am cum sa am o intelegere cu doamna Udrea pentru ca suntem de la poli diferiti. Ma cunosc cu dansa, am o relatie buna. Am avut o relatie buna si cu fostul ei sot, cu Dorin Cocos. Avem si acum o relatie buna.

DT: V-ati intersectat in afaceri?

SG: Niciodata. Nimic. Never. Zero. Iar dl Cocos nu cred ca are o afacere in Prahova.

DT: In martea neagra ati fost prezent in biroul domnului Zgonea ca sa negociati impreuna cu Dragnea si alti fruntasi PSD votul pentru modificarile la Codul Penal?

SG: In martea neagra am fost acolo, nu am negociat cu alti lideri pentru modificarile la Codul Penal. Sunt deputat, si toata sedinta se desfasura la dl Zgonea in Birou. Erau 30 - 40 de parlamentari. Au fost pareri pro si contra. Am avut semne de intrebare, mai ales dupa reverberatiile din media si din ambasade.

DT: Cum ati votat?

SG: Am votat asa cum a cerut linia partidului, nu m-am abatut.

DT: Ati votat pentru modificari.

SG: Am votat, au existat doua texte, parlamentarii nu le intelegeau foarte bine, textul a ajuns in dimineata aceea la noi. Se discuta si se impingea foarte mult in fata ideea ca parlamentarii erau tratati ca niste functionari. De fapt asa au fost convinsi oamenii, domne noi ce suntem, functionari sau alesi. Cei care intelegeau mai bine lucrurile aveau niste articole la care tineau mult, altii nu prea intelegeau. Dupa cum stiti n-au intrat ambele modificari, a disparut amnisia si a disparut codul penal.

DT: M-au intrebat unii colegi din presa cum de v-am invitat din moment ce m-ati amenintat. Le-am spus ca invitatia e veche, n-ati venit ca nu va place de persoana mea ca jurnalist.

SG: Consider ca sunteti exagerat uneori. Si ca uneori aveti pareri intr-o singura directie, adica nu tot timpul cred ca priviti pe toata lumea echilibrat.

DT: Sunt asumat un jurnalist de drepata, nu sunt de stanga. Nu sustin oameni si politicieni, sustin cat pot aceste valori de dreapta. Si uneori, da, cred ca o fac in mod excesiv, crezand ca doar asa pot sa atrag atentia cand se intampla ceva rau si uneori gresesc. Asa cum gresiti si dvs de pilda cand transmiteti de amenintare.

SG: Eu am o relatie, un corespondent, pe Robert, caruia ii si spun intr-un fel prieten, asa-i si spun, am si eu un prieten la Hotnews. Caruia i-am spus daca imi aduca bine aminte, si spune-i lui Tapalaga ca ma enerveaza sau ceva de genul asta. Nu vad o amenintare in chestiunea asta. Ati interpretat lucrurile intr-un fel asa, gresit. Nici prin cap nu mi-a trecut sa va amenint. N-as avea de ce sa o fac.

DT: Paparazzi trimiteti pe urmele unora si altora? Aveti divizia asta de omuleti?

SG: Exista divizia asta de paparazzi la Romania TV, care incearca sa obtina si ei conform meseriei lor tot felul de lucruri, in general compromitatoare despre personalitati.

DT: Si in perioada asta cand va enervam ati trimis paparazzi?

SG: Fiind un jurnalist de dreapta si eu aparand ideile stangii, la nivel ideologic ma enervati tot timpul. Asta nu inseamna ca trimitem paparazi sau ma gandesc vreodata ca o chestiune agresiva...Dar daca paparazi va vor prinde cu o chestiune gresita eu n-o sa intervin sa va ajut.

DT: De multe ori i-am vazut dupa mine, destul de neprofesionisti.

SG: Faceti-le reclamatie, suntati-i si spuneti-le, bai paparazi, actionati prost, va vad.

DT: Va spun dvs, ca sunt ai dvs.

SG: Nu sunt ai mei. Sunt niste jurnalisti si ei care-si fac meseria. Dar nu cred ca cei de la Romania TV v-au urmarit pe dvs sau daca au facut-o au facut-o cum alearga tot timpul prin oras.