Deputatul PSD, Sebastian Ghita, care controleaza prin apropiati postul de televiziune Romania TV, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga, ca grupul media pe care-l construieste, inclusiv televiziunea Romania TV, se pregateste de "o fuziune si o vanzare". Ghita sustine ca negociaza cu un cunoscut grup german. Deputatul PSD sustine ca doreste sa-si diminueze influenta de mogul media si admite ca a luat aceasta decizie la semnalul "unor ambasade" si in contextul mesajelor transmise de americani in legatura cu influenta oligarhilor in estul Europei.

Sebastian Ghita in redactia HotNewsFoto: HotNews / DP
  • Ghita anunta ca este pe cale sa preia ProFM/Info Pro de la Pro TV, dar nu si alte active ale trustului Pro. Deputatul PSD mai spune ca a discutat cu Adrian Sarbu  care ar dori sa vanda Mediafax dar nu si-a exprimat intentia sa cumpere deoarece ar fi convins ca vinde scump. Ghita a spus ca e interesat sa achizitioneze Ziare.com, dar ca negocierile s-au blocat acum sase-opt luni din cauza sumelor foarte mari cerute.

Fragment din interviul cu Sebastian Ghita realizat de Dan Tapalaga:

D.T. Sa discutam despre RTV si alte afaceri in Prahova. Am sa va intreb direct: de ce nu va asumati pe fata controlul asupra Romania TV si va ascundeti in spatele unor interpusi despre care o sa vorbim?

S.G. La fel cum mi-am asumat intrarea la Realitatea am facut-o si cand am construit Romania TV. Apoi am intrat in politica si din acel moment am inceput sa vand firmele din IT si sa renunt la actiuni cum au fost actiunile de la eMag, Flanco, Asesoft Distribution, Tim Net... Banii au venit de aici si nu din afaceri cu statul. Singurele doua afaceri despre pe care ati putea crede ca le controlez, apartin fratelui meu care a terminat telecomunicatii si e afacerea lui. Eu l-am sustinut doar la inceput, dar acum este afacerea lui. A mai ramas o mica entitate soft unde cumnatul meu a ramas proprietar, dar care nu mai are nici pe departe anvergura in piata pe care o avea Asesoft.

La fel s-a intamplat si in media. Eu am investit, iar acum, grupul media pe care-l construiesc, se pregateste de o fuziune si de o vanzare. Nu o sa va dau detalii acum, dar foarte proabil, atragerea unui partener strain, vizibil pe piata europeana, este urmatorul pas.

D.T. E foarte interesant. Doriti sa vindeti Romania TV?

S.G. Cel putin o parte. Grupul media nu e compus numai din Romania TV

D.T. Pachetul majoritar sau cel minoritar? Cine sunt investitorii?

Sebastian Ghita: (...) Grupul media pe care-l construiesc se pregateste de o fuziune si de o vanzare. N-o sa va dau detalii acum dar foarte probabil atragerea unui partener strain vizibil, cu experienta pe piata europeana, va fi urmatorul pas. Sunt doua discutii cu respectivii investitori, n-o sa vi-i spun acum. Sunt din UE, si e un grup cunoscut, nu e cu filiatii sovietice sau alceva. Sunt din zona germana. N-o sa va spun. Si site-urile Web si televiziunea si radioul, tot ce detinem in media, cred ca trebuie sa beneficieze de suport si sprijin al capitalului strain. De foarte multe ori investitorii vor sa vina cu participatie minoritara si dupa aceea isi pastreaza optiunea de a prelua pana la 51% din companie.

DT: Foarte intersant. De ce ati luat decizia asta?

SG: Societatea pare sa reziste din ce in ce mai putin, sa aplice o presiune din ce in ce mai mare asupra tipului asta de prezenta: afaceri, politica, media. Si atunci solutia nu e sa ma lupt eu cu toata societatea sa arat cat de bun, performant si puternic sunt. Daca, in general, ambasade, institutii, parteneri, colegi din partid dau aceste tipuri de semnale, eu nu vreau sa traiesc singur. Si nici n-o sa pot. Si nici nu vreau sa ma lupt cu... Nu vreau sa ajung Voiculescu si nu vreau sa ajung nici Vantu. Si in concluzie singura solutie este sa-mi diminuez acest tip de influenta. Daca voi avea o influenta, las s-o am cu ce minte am, cu ce informatii am si cu ce munca depun.

DT: Deci doriti sa va diminuati influenta de mogul media sau de oligarh. Asta e ce spuneti acum?

SG: Da.

DT. Asta-i interesant.

SG: E si ceva destept.

DT: V-ati uitat in jur asa, la semnalele externe, v-ati gandit, americanii dau niste semnale, suntem intr-un context, nu e bine sa insist.

SG: Da. Chiar asa este. Si repet. Nici nu cred ca am puterea si n-am nici chemarea, nici vointa sa ma lupt cu toata lumea. Eu sunt ce sunt.

Ghita: Am sa fac un site care sa faca trafic mai mare ca HotNews

DT: Ar fi foarte bine sa fi inteles asta ca nu e cazul, ca nu puteti si ca e si rau pentru societate in ansamblu sa insistati.

SG: Am sa fac un site care sa faca trafic mai mare ca HotNews.

DT: Obsesia traficului o au toti si o puteti face. Credibilitatea si influenta sunt mai greu de obtinut. Si n-au legatura cu traficul.

SG: Poate-l conving pe domnul Rogozanu sa vi sa opuna. N-o sa ramaneti nici dvs singurul moralist al natiei. S-ar putea sa apara si alti Dan Tapalaga.

DT: Nu ma consider moralist, ci ziarist care pune, iata, intrebari, incearca sa lamureasca niste lucruri.

SG: Nici eu nu ma consider tot timpul atat de oligarh si de mogul. (...)

(...) Dan Tapalaga: Ati avut in plan sau intentionati sa cumparati Mediafax sau active Mediafax?

Sebastian Ghita: Nu. Dar am avut discutii cu dl Sarbu cum ca ar dori sa vanda, in schimb nu mi-am exprimat niciodata interesul si intentia pentru ca sunt convins ca va dori sa le vanda foarte scump.

DT: Intentionati sa cumparati active Pro TV cum ar fi reteaua de radio ProFM/Info Pro?

SG: Da

DT: In ce stadiu sunt negocierile?

SG: Negociem, suntem foarte aproape de a inchide tranzactia.

DT: Pentru ProFM/Info Pro, strict reteua de radio, nu si alte produse?

SG: Nu. Cu toate ca as putea sa-mi obtin licenta la CNA dar atunci strigati ca Ponta a dat licente catre Romania TV si atunci preferam sa dam banii pe ele.

DT: Cine o sa faca aceasta achizitie, care firma din grup?

SG: Nu stiu sa va spun inca. Domnul Iacobescu si consultanii vor decide. S-ar putea sa fie o companie nou infiintata.

DT: Dvs participati la negocieri?

SG: Nu.

DT: Ce alte active din piata va intereseaza in acest moment?

SG: Ziare.com

DT: In ce stadiu sunteti cu negocierile?

SG: Am oprit negocierile acum sase luni sau opt luni pentru ca actionarii lor doreau foarte multi bani si nu cred ca merita.

DT: Intentionati sa le reluati?

SG: Daca le vine mintea la cap si daca toata lumea crede ca ar fi o afacere am putea sa le reluam. Dar la sumele pe care le doresc ei e exclus.

DT: Mai in gluma, mai in serios dvs ati lansat zvonul ca doriti sa preluati HotNews.ro?

SG: Nu. Cand ati inceput sa va certati cu cei de la Evz, probabil. Nici nu am incercat, nici nu am propus nimanui si nici nu cred ca pot sa o fac. Probabil ca ar fi o rascoala pe aici pe la dvs.

DT: A fost visul tuturor mogulilor de dinaintea dvs sa cumpere HotNews.ro.

SG: Este o aberatie. N-o sa subjuge nimeni societatea. Uitati-va la televiziuni. B1, Realitatea sunt intr-un fel, Romania TV in altfel, Antena 3 in altfel, Digi in altfel. Eu chiar cred ca avem o piata media libera.

DT: Dvs promovati un tip de jurnalism tabloid.

SG: Si dvs unul agresiv.

DT: N-as spune agresiv cat hardnews. Hardnews e un tip de continut care deranjeaza. Nu poate satisface pe nimeni.

SG: Sa stiti ca politica la noi e o telenovela, asa ca...

DT: Dar sunteti confortabil cu stilul asta otevist de a face televiziune?

SG: Este o nisa. Ati fi vrut sa faca cei de la Romania TV la fel ca Antena 3?

DT: Nu, dar se poate si mai decent presupun. De exemplu Digi24, a gasit si Digi o nisa.

SG: Digi a gasit o nisa pentu un anumit tip de mesaj si de public.

DT: Dupa intrarea actionarilor germani schimbati linia editoriala sau ramaneti tot pe nisa asta tabloida?

SG: Cei de afara vor piata si bani. Deci nu cred ca Romania TV ar fi avut alta sansa daca nu selecta aceasta nisa.

(...)

Sebastian Ghita: Cine controleaza Romania TV? De un domn Catalin Popa ati auzit?! A rezistat in fata lui Vantu si rezista si in fata mea

DT: Discutam despre Romania TV. Incerc sa ma lamuresc cine conduce. Cine este domnul Tronaru Mihai care in acte detine…

SG: E un aproiat, un fost coleg de liceu.

DT: Deci ati pus afacerea pe numele unui om de incredere. E corect daca spunem asa? Stiti de ce e importanta chestiunea cu Tronaru? Persoana de contact de la biroul de parlamentar e sotia sa. Deci oameni de incredere.

SG: V-am spus ca suntem prieteni.

DT: In declaratia dumneavoastra de avere din 2012 apare ca l-ati imprumutat pe domnul Iacobescu, director general la Romania TV, cu 60 de milioane de euro. In ultima declaratie de avere din 2013 imprumutul creste la 90 de milioane de euro. Care este explicatia?

SG: I-am dat acesti bani castigati legitim, prin banca, platind impozite, ca acest domn sa se ocupe de investitii, proiecte. Este un om in care am incredere.

DT: Este acesta modul in care finantati Romania TV?

S.G. Nu. Nu exista vreo suma care sa fi plecat din contul domnului Iacobescu spre Romania TV.

D.T. Dati-ne un exemplu concret din investiile domnului Iacobescu?

S.G. Construieste in UE o platforma online impreuna cu alti investitori care se va putea dovedi o afacere globala profitabila.

DT: Dar de ce nu investiti dumneavoastra direct? Mai are timp domnul Iacobescu de asa ceva care este ocupat de dimineata pana seara ca director general la Romania Tv? Incerc sa desenez prin toate aceste intrebari cine controleaza Romania TV?

SG: Ati auzit de un domn Catalin Popa? Credeti ca il controleaza cineva?

DT: Din dialogurile cu Vantu cred ca da.

SG: Eu nu cred. A avut o rezistenta uriasa in fata lui Vantu si a rezistat si in fata mea.

DT: Dar de ce trebuia sa reziste in fata dumneavoastra?

SG: Asa crede el ca-si face treaba de jurnalist si ca-si protejeaza redactia. Am vrut sa ma mai bag si eu uneori.

DT: Mai dati mailuri jurnalistilor din redactie sa le spuneti pe cine sa invite si pe cine nu?

SG: Nu. Nu dau eu mailuri in redactie. Nu-i cunosc pe toti si uneori mai comunicam asa.