Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat astazi ca 60% dintre liceele din Romania sunt licee teoretice, in conditiile in care procentul acesta ar trebui ocupat de invatamantul profesional. "Scoala profesionala are aceasta specificitate, daca vrem sa fie una de succes, sa fie la intersectia dintre educatie, mediu de afaceri si comunitate", a sustinut ministrul, citat de Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

Declaratiile au fost facute la Romanian Business Leaders Summit Bucuresti, la aproape doua saptamani dupa ce Ministerul Educatiei Nationale a publicat proiectul Metodologiei de organizare si functionare a invatamantului profesional de stat cu durata de 3 ani pentru anul scolar 2014-2015. Amintim ca invatamantul profesional de scurta durata in cadrul caruia elevii fac practica direct la angajator a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, iar ministrul Remus Pricopie a majorat durata acestuia, la 3 ani.

Remus Pricopie a declarat joi, 13 februarie, ca "60% dintre liceele din Romania, in general, pot fi variatii de la un judet la altul, sunt licee teoretice, cand de fapt procentul ar trebui sa fie un pic invers (40% licee teoretice si 60% scoli profesionale - n.r.)", transmite Agerpres.

"De doi ani ne chinuim sa reinfiintam scolile profesionale, dar de data aceasta incercam sa o facem bine, urmand exemplele unor tari care au avut si au succes. O scoala profesionala in scoala nu va fi niciodata buna. O scoala profesionala construita in dialog cu industria dintr-o anumita regiune si cu autoritatile locale, pentru ca un presedinte de consiliu judetean sau un primar are un anumit interes sa dezvolte o anumita industrie, o anumita economie. Iata de ce scoala profesionala are aceasta specificitate, daca vrem sa fie una de succes, sa fie la intersectia dintre educatie, mediu de afaceri si comunitate", a continuat ministrul Educatiei

Potrivit acestuia, Ministerul a reusit in ultimii doi ani sa creasca numarul de acorduri cu diferite firme la nivel national de la 1.500 la 2.500 in anul scolar in curs. "In total avem aproximativ 13.000 de elevi dintr-o serie inscrisi in scoala profesionala, ceea ce inseamna cam 6%, cand de fapt tarile dezvoltate economic din Europa au cam 15-20% dintre elevi in invatamantul profesional si tehnic", a explicat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Potrivit Metodologiei de organizare si functionare a invatamantului profesional de stat cu durata de 3 ani pentru anul scolar 2014-2015, care a fost pusa in dezbatere de Ministerul Educatiei Nationale pe 31 ianuarie, in luna mai incep inscrierile elevilor de clasa a VIII-a la invatamantul profesional cu durata de 3 ani, iar candidatii respinsi sau cei care doresc sa renunte la locul ocupat in scoala profesionala se pot inscrie la admiterea in invatamantul liceal.

Amintim ca anul scolar viitor va fi primul in care invatamantul profesional nou-introdus va avea o durata de 3 ani. Invatamantul profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima admitere in urma cu doi ani si se derula pe o perioada de doi ani, incepand din clasa a X-a si pana in clasa a XI-a, avand in vedere ca LEN prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la scoala generala. Guvernul Ponta a modificat insa in decembrie 2013, prin ordonanta de urgenta, Legea Educatiei Nationale, astfel incat clasa a IX-a ramane la liceu, iar invatamantul profesional incepe din anul scolar 2014-2015 din clasa a IX-a si se termina in clasa a XI-a.

Citeste si: