Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret": Recomandam profesorilor sa nu mai contribuie cu niciun leu la asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate si sa nu le mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul clasei

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 20 ianuarie 2014, 14:35 Actualitate | Esenţial


Marius Nistor
Foto: Agerpres
"Tinand cont de campania care s-a declansat de peste o luna de zile si care afecteaza din ce in ce mai mult imaginea invatamantului romanesc si a cadrelor didactice, Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' a luat hotararea de a recomanda membrilor nostri de sindicat, cadre didactice, sa nu mai contribuie cu absolut niciun leu pentru asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate in unitatile de invatamant preuniversitar in care isi desfasoara activitatea", a anuntat astazi presedintele FSE Spiru Haret, Marius Ovidiu Nistor. Acesta a precizat ca le recomanda de asemenea profesorilor "sa nu mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul scolii sau prin fondul clasei prin care sa contribuie la activitatea didactica, la activitatile extrascolare, pentru ca nu aceasta este obligatia lor".

Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' (FSE 'Spiru Haret'), a anuntat astazi, 20 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa, ca "in fiecare unitate de invatamant preuniversitar vor fi inaintate petitii adresate Consiliului de Administratie, petitii care vor fi inregistrate la nivelul unitatilor de invatamant, care au ca destinatar pe langa Consiliul de Administratie si autoritatile locale, consiliul local si primarul. In cadrul petitiilor, colegii nostri transmit categoric ca nu vor mai contribui de acum inainte financiar cu niciun leu din salariul lor pentru a asigura conditii decente pentru desfasurarea unei activitati didactice si nu vor mai cere bani din partea parintilor pentru a suplini ceea ce nu acorda prin bugetul de stat autoritatile locale si guvernul".

"Tinand cont de campania care s-a declansat de peste o luna de zile si care afecteaza din ce in ce mai mult imaginea invatamantului romanesc si a cadrelor didactice, Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' a luat hotararea de a recomanda membrilor nostri de sindicat, cadre didactice, sa nu mai contribuie cu absolut niciun leu pentru asigurarea desfasurarii unui act educational de calitate in unitatile de invatamant preuniversitar in care isi desfasoara activitatea. Nu este normal ca dascalul, in conditiile in care invatamantul de stat obligatoriu este gratuit conform Constitutiei, sa suporte din salariile de mizerie necesarul de creta, markere, hartie igienica, mobilier, consumabile, copiatoare si alte lucruri care sunt atat de necesare intr-o institutie de invatamant preuniversitar", a declarat Nistor.

Acesta a precizat ca, "in egala masura, recomandam cadrelor didactice, membrele noastre de sindicat, sa nu mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani prin fondul scolii sau prin fondul clasei prin care sa contribuie la activitatea didactica, la activitatile extrascolare, pentru ca nu aceasta este obligatia lor. Asa cum nu suntem de acord ca dascalii sa contribuie financiar suplinind obligatii care revin autoritatilor locale, Guvernului si Ministerului Educatiei, in egala masura nu suntem de acord ca, in conditiile in care invatamantul de stat obligatoriu este gratuit, parintii sa fie obligati indirect sa contribuie cu sume de bani pentru acelasi tip de activitati".

Liderul FSE Spiru Haret a afirmat ca profesorii membri de sindicat "au primit un referat de necesitate, astfel incat pentru fiecare activitate colegii nostri vor cere sa li se puna la dispozitie tot. Nu mai putem accepta sa se apeleze de fiecare data la fondul scolii sau la banii cadrelor didactice".

"FSE inainteaza astazi o adresa catre Ministerul Educatiei Nationale (MEN) prin care transmite ferm pozitia federatiei vizavi de ce se intampla si cerem MEN sa transmita foarte clar care sunt sursele de finantare pentru toate activitatile scolare si extrascolare si procedura de alocare a acestor surse. Urmeaza saptamana Scoala Altfel, in care elevii nu efectueaza activitati de predare. Colegii nostri nu vor mai cere niciun ban din partea parintilor, nu mai sunt casieri ai scolilor pentru organizarea de excursii. Este obligatia MEN ca atunci cand a stabilit un program sa precizeze care sunt sursele de finantare. Colegii nostri au fost angajati pentru a fi profesori, nu sunt casieri. Nu sunt obligatiile lor de serviciu", a adaugat Marius Nistor.

In ceea ce priveste simularile examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala, Nistor a declarat ca i-a cerut ministrului Educatiei Nationale "sa ne spuna daca sunt banii necesari pentru ca scolile sa poata realiza conditiile necesare simularii". "Dumnealui a spus ca sunt, mai putin plata cadrelor didactice", a precizat liderul sindical. Intrebat daca profesorii vor participa la organizarea simularilor, in conditiile in care nu sunt platiti pentru aceasta, Marius Nistor a declarat: "Vom avea simulari. Eu nu as mai face nicio activitate care nu este retribuita. Decizia insa o pot lua doar colegii nostri. Majoritatea profesorilor stau si se gandesc la elevi. Isi fac datoria, dar pana cand?"

"Aceasta mediatizare ultra-puternica din ultima luna [a cazului invatatoarei Dana Blandu, inregistrata in timp ce le cerea parintilor bani de cadouri pentru profesori - n.red.] a condus si la situatii inacceptabile: colegii nostri au fost agresati nu numai verbal, ci si fizic de unii parinti care isi imagineaza ca dascalii sunt niste slugi in slujba lor", a avertizat liderul sindical.
Acesta a amintit ca federatia pe care o conduce a inaintat o scrisoare deschisa premierului, ministrului Educatiei si presedintilor celor doua comisii de invatamant din Senat si Camera Deputatilor in care a cerut "sa se urgenteze aparitia unui Cod Etic al cadrelor didactice. In egala masura am cerut un Cod Etic pentru parinti, pentru ca asa cum nu suntem de acord cu anumite atitudini din partea unui numar limitat de colegi din sistemul de invatamant, la fel nu putem fi de acord cu atitudinea unor parinti care cateodata depaseste cu mult limitele bunului simt la adresa profesorilor. Am mai cerut guvernului si Ministerului Educatiei Nationale elaborarea in regim de urgenta a regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, pentru ca daca vrem ca o institutie de invatamant sa previna astfel de fapte, trebuie sa aiba si instrumentele legale la indemana. Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar este mai mult decat obligatoriu".

"Am constatat ca guvernul si-a asumat raspunderea de a pune la dispozitia ministerului experienta corpului de control al premierului pentru a rezolva chipurile aceste probleme, in rest tot ceea ce tine de solutii cu adevarat necesare pentru a preveni astfel de fenomene din nefericire este discutat prea putin", a adaugat Marius Nistor.

Presedintele FSE Spiru Haret a declarat ca in anul 2005 s-a facut ultima investitie in echiparea laboratoarelor de chimie si in fondul de carte din bibliotecile scolare. "Si atunci va puneti problema ca nu e normala reactia profesorilor?", a continuat acesta. In ce priveste excursiile realizate pana in prezent in cadrul saptamanii Scoala Altfel, "finantarea era asigurata de parinti", a precizat Nistor.

Referitor la situatia din prezent care le da profesorilor cu contractul de munca desfacut posibilitatea de a se intoarce la munca, Marius Nistor a declarat ca "indiferent ce modificare va propune Ministerul Educatiei, nimic nu poate sa contravina drepturilor unui cetatean. Daca un cetatean este privat de libertate, el e privat si de niste drepturi un anumit interval de timp. Dupa acel interval de timp, nimeni nu-i poate interzice sa se intoarca intr-o anumita activitate. Nimeni nu poate face acest lucru. (…) Lucrurile acestea nu se intampla numai in Romania, ci se intampla peste tot".

Potrivit acestuia, "a interzice dreptul la munca este cam greu de realizat. Ne vom trezi cu procese pe care le vom pierde pentru ca noi evitam problemele de fond: selectia cadrelor didactice care intra in invatamant ar trebui sa se faca dupa criterii foarte clare. Ar trebui sa ai un sistem de salarizare pe criterii de performanta".

"Sub presiunea exercitata in ultima vreme de opinia pubica, in Bucuresti s-au constituit comisii de ordine interioara in scoli. Care ar fi scopul acestor comisii? Sa verifice daca au loc astfel de evenimente in scoli. Colegii nostri ne transmit ca ei nu vor sa faca parte din aceste comisii, ca nu sunt informatori sau delatori, ca nu asta e obligatia lor. In situatia in care apar astfel de fapte incriminate de opinia publica si de noi, avem proceduri stabilite de Legea Educatiei prin care un cadru didactic sa poata fi sanctionat", a afirmat liderul sindical.

Nistor a anuntat ca in Teleorman "exista o initiativa de a pune camere de supraveghere in salile de clasa". "Nu este normal, nimeni nu poate impune asa ceva. In sala de clasa nu prea au ce cauta camere video. Altfel o sa solicitam introducerea camerelor si in birourile inspectorilor scolilor, si in birourile de la Ministerul Educatiei, al primarilor, peste tot. Asa ceva nu poate fi facut decat cu acceptul cadrului diactic", a sustinut acesta, care a precizat: "nu avem dreptul sa cream o stare de stres suplimentara pentru cadre didactice si pentru elevi".

Presedintele Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' a anuntat si ca maine, 21 ianuarie, va organiza un pichet in fata Ministerului Finantelor, intre orele 11:00 si 12:30, din cauza intarzierii platii salariilor profesorilor. La aceasta actiune vor participa in jur de 100 de cadre didactice.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6672 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:43)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Poate nu crezi (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:36)

   dan tulceanu [utilizator] i-a raspuns lui

   dar sunt u multime de profesori care efectiv aduc bani de acasa.
   Sotia mea este profesoara de limba romana; vreau sa-ti spun ca in 10 ani am schimbat 3 multifunctionale, am cumparat sute de topuri de hartie de copiator si zeci de cartuse de imprimanta reincarcate de cateva ori fiecare , toate din banii nostrii, pentru a face fise si teste care lipsesc din manualele actuale. Nu mai spun de alte materiale folosite in cadrul atelierelor sau a grupurilor de lucru.
   Deci, acest fenomen este mai mult decat un mijloc de a distrage atentia, este o realitate pe care putina lume o cunoaste.
 • +5 (13 voturi)    
  Bravo! (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:45)

  Andor74 [utilizator]

  Asta da atitudine! Sa-i vedem acum pe politicieni cu ce noroi or sa mai improaste....
  Si pana acuma cunosc dascali care au venit de acasa cu materiale pentru scoala, in conditiile in care acestea nu erau asigurate de autoritati. Sau au depanat PC-uri si echipamente de laborator "pe ochi frumosi" pe la diferiti parinti/prieteni pentru ca nu erau bani pentru mentenanta.
  • +3 (7 voturi)    
   Foarte rau (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:54)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui Andor74

   Foarte rau ca au avut vreodata ideea stupida de a veni cu bani de acasa . In acest fel au contribuit puternic la mentinerea sistemului corupt si sub-finantat si/sau prost administrat. Daca ar fi facut greva spunand ca in astfel de conditii nu se poate lucra si cerand o imbunatatire a sistemului, administrarii fondurilor si asa mai departe, acum cu totii am fi fost intr-o situatie mai buna. In plus, toata aceasta mizerie se revarsa asupra copiilor de zeci de ani, pentru ca in definitiv ei sunt obligati sa mearga la scoala, pe profesori nu-i obliga nimeni sa faca asta si sa accepte conditiile abjecte pe care le perpetueaza chiar ei in sistem.
 • -1 (15 voturi)    
  Mda.... (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:47)

  Cataleya [utilizator]

  S-au ofuscat sindicalistii. Tocmai cei de la fabrica de diplome Spiru haret!

  Halal!
  • +6 (8 voturi)    
   Confuzie (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:52)

   not_you [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Din pacate faci o confuzie intre federatia sindicatelor si fabrica de diplome, care, accidental sau nu, poarta acelas nume.
  • +10 (10 voturi)    
   faci o confuzie (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:00)

   allys [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Nu ca as tine eu musai sa le iau partea sindicalistilor, dar faci o confuzie, sindicatul se numeste Spiru Haret, dar nu tin de Universitatea cu acelasi nume (dar nu este exclus ca unii sindicalisti sa fi frecventat ceva cursuri pe acolo). Acest sindicat este format doar din profesori din invatamantul preuniversitar.

   Pana la urma pacat de memoria omului Spiru Haret, pentru ca astazi nici un om din Romania, cand aude acest nume nu se gandeste cu respect si admiratie la omul care a contribuit foarte mult la dezvoltarea invatamantului romanesc.
  • +2 (4 voturi)    
   Andradda ai cazut si tu din pom?! (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:01)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" nu are nici o legatura cu Universitatea particulara "Spiru Haret"! Din motive mai mult decat evidente ambele entitati si-au atribuit numele academicianului, matematicianului, pedagogului si reformatorului invatamantului romanesc SPIRU HARET (1851-1912)!
 • +1 (13 voturi)    
  vai de mine! (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:48)

  lucyan [utilizator]

  dascalii contribuiau cu bani din salariu pentru bunul mers al actului educational? pai nu ziceati ca salariul este prea mic si ca nu pot trai din el? ...
  sunt derutat complet, inteleg ca va deranjeaza campania asta de denigrari, care sunt reale, dar de aici si pana la a te "supara" si a spune ca nu mai aduci bani de acasa este cale lunga, si care nu va deveni prea curata, prea multa mafie si in invatamant, pile, relatii, cunostinte, profesori slabi, pusi pe capatuiala, din banii parintilor, prin diverse metode, incepand de la fondul clasei, caiete speciale, carti de anumiti autori, culegeri la fel, ( am acasa o intreaga colectie de asemenea materiale, de la un singur copil, dar nu am ce face cu ele, ca cine cauta carti, cauta numai anumiti autori, si este imposibil sa fie aceiasi autori la scoli diferite), pana la meditatii obligatorii, rezultate ioc...
  • +4 (4 voturi)    
   Olimpic plecat din tara ! (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:28)

   bran [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   Nu te obliga nimeni sa dai bani iti sugerez sa te adresezi procurorilor daca ti se va cere spaga , sau sa-ti muti copilul la o scoala buna. Este rau ca dai spaga la fel si cel care ia sau cere spaga . Nu esti obligat sa faci meditatii daca copilul este bun. Chestia aceasta cu meditatia din clasa I-XII este o tampenie pentru a arata ca unii se pregatesc de mici foarte bine. Sa nu uit un aspect, meditatii fac majoritatea prostilor !
  • +7 (7 voturi)    
   Da, unii dascali aduc bani de-acasa. (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:37)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   Mama afost profeseoara, sora-mea e si ea profesoara. Sunt in mediu rural, cheltuielile de intretinere sunt mai mici, deci se descurcau.
   SI de nu stiu cate ori am reparat cate una-alta la scoala si stiu ca mai cumpara hartie, creta si culegeri sau caiete de exercitii. Nu-s sume mari lunar (sub 100RON actuali).
   Acum cativa ani au primit subventie 200EUR/an pe bonuri justificative pentru materiale didactice, dar de 2 ani nici macar naveta nu se deconteaza din lipsa de bani.
   Si da, exista si mai exista inca fondul clasei administrat de unul dintre parinti din care uzual se cumpara mare parte din materialele necesare.
   P.S. Cadoul de Craciun primit de sora-mea a fost.... niste like-uri pe Facebook
 • +6 (8 voturi)    
  Mda... (Luni, 20 ianuarie 2014, 14:58)

  Je__ [utilizator]

  Coruptia e o stare generalizata in invatamant.
  Ca parinte, e greu sa incerci sa fii corect, pentru ca cel ce va suferi va fi copilul.

  In media vad actiuni ample de atenuare al adevarului. Se incearca sa se sugereze ca e vorba de cazuri izolate.....dar realitatea e alta. Coruptia in sistemul medical este pandemica....de la director/inspector pana la portar si femeia de servici!
  • +3 (3 voturi)    
   Da? Si ai militat pentru.. (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:48)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   .... medici ? pentru profesori? ai iesit in strada sa ceri incetarea couptiei de nivel inalt (acolo unde se fura cel mai tare)?

   Sau, ca exponent al clasei muncitoare, crezi ca nu merita? Fraierii (adica voi) si-au facut sistemul, si tot ei se pling ca nu e bine.

   Abia astept sa va vad cu medicina si invatamintul privatizate complet, sa vad si eu pe unde scoateti camasa.
 • +3 (9 voturi)    
  Recomand fondul clasei (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:16)

  Doru_T [utilizator]

  Am 31 de ani si in perioada '87 - '99 am cotizat la fondul clasei pentru celebrul "act educational de calitate". Din fondul clasei se cumparau materialele de baza (creta, bureti, etc.) si materiale didactice auxiliare (harti, planse etc.), materiale pe care scoala nu le asigura. Uneori (imi aduca aminte la gimnaziu) din fondul clasei mai cumparam rechizite pentru colegii fara posibilitati. Fondul era gestionat de catre invatatoare si unul din parinti sau, mai tarziu, de catre diriginte si seful/sefa clasei. Nu se cumparau cadouri pt femeia de serviciu sau bodiguard (care pe vremea aia era unul/doi elevi prin rotatie). Nu mai bine asiguri tu, statule, toate cele necesare pentru a nu mai fi nevoie de fondul clasei? Dar stim, educatia nu e prioritate deci nu primeste finantare decat pt subzistenta. Le doresc succes parintilor/profesorilor care vor sa organizeze fondul clasei mai departe, in conditiile actuale.
 • +1 (5 voturi)    
  Recomanda... (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:33)

  Tejveer [utilizator]

  "Recomandam profesorilor sa nu mai contribuie..."
  "...recomandam cadrelor didactice...sa nu mai solicite parintilor sa vina cu sume de bani"

  Toata lumea "recomanda", care, dupa limba mea romana inseamna ca inca pot sa faca asta si considera ca nu e chiar asa de grava coruptia din sistem. Ce ar fi daca legea ar "recomanda" respectarea ei ?

  Daca vrei sa pui picioru' in prag cu adevarat si sa te simti corect, ameninta faptele astea cu dosar penal, retragerea licentei pe veci, etc. altfel ai vorbit ca sa nu taci. Legal vorbind, tot mita se cheama, nu ?
 • +2 (2 voturi)    
  iresponsabil (Luni, 20 ianuarie 2014, 15:37)

  zone [utilizator]

  Si cu spume la gura acest domn, dupa cum il stim... Uite-asa, ne punem in fund si nu ne mai jucam!
  Eu n-am vazut de la acest lider altceva decat "Jos!"... Halal dascal..l.
 • +2 (4 voturi)    
  pe cine au gasit (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:17)

  nedumeritul [utilizator]

  pe cine au gasit sa-i linseze mediatic ?
  Pe cea mai prost platita categorie profesionala dintre cele cu facultate. Si astia nu furau.Chiar daca unii cereau imperativ, ei cereau.Spre deosebire de cei care pe vremea lui Nastase (nevinovatul) ajungeau miliardari in cateva luni.Tin minte cand Vantu a "scapat porumbelul" si a declarat ca castiga cate un milion de dolari zilnic.Credeti ca-l castiga legal ?
 • +4 (4 voturi)    
  Sa inteleg ca se recomanda ... (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:36)

  it_s__not_news [utilizator]

  ... sa nu mai fie creta in clasa? Sa nu aiba copiii serbare de Craciun?
  Sint banii astia oferiti de stat si nu stiu eu? In teorie, poate.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 ianuarie 2014, 16:43)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  "act educational de calitate" (Luni, 20 ianuarie 2014, 17:30)

  UnOarecare [utilizator]

  nu e un pleonasm?

  Si "casieri" s-au facut ei si parintii ii stiu asa cum ii stiu si pe cei ce merita numele distins de "dascal".
  In rest foloseste si bunul simt cand faci afirmatii sindicalistule! Ca de obicei parintii nu-s absurzi dar nici un "casier" care-i face pe parinti "cartofi" nu e un "dascal"! Sau te deranjeaza ca si tu "casiereai" inainte sa-ti cocoti in postul asta caldut?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by