Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a acuzat joi ca se inmultesc atacurile la adresa justitiei, referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta, potrivit caruia decizia de condamnare a lui Nastase la 4 ani de inchisoare este una politica. Si Inspectia Judiciara a aratat, intr-un raport insusit joi in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ca declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si "afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere". Raportul mai arata ca premierul a dezinformat opinia publica, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat joi, in Plenul CSM.

Judecatoarea Livia StanciuFoto: Agerpres

"Nu-i este permis premierului Romaniei sa faca aprecieri privind actul de justitie. Sa lase judecatorii sa-si faca treaba. Declaratiile sale duc la decredibilizarea justitiei. Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand populatiei un sentiment de neincredere. Toti magistratii sunt nemultumiti de aceasta atitudine", a declarat Livia Stanciu, la intrarea in CSM unde se discuta joi raportul Inspectiei Judiciare sesizata in acest caz.

UPDATE 13.30 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit joi raportul Inspectiei Judiciare care concluzioneaza ca declaratiile premierului Victor Ponta in cazul lui Adrian Nastase au afectat independenta sistemului judiciar. Plenul a decis conexarea la acelasi dosar si a adresei vicepresedintelui ICCJ Ionut Matei privind declaratiile premierului, ministrului Dan Sova si purtatorului de cuvant al PSD, Catalin Ivan, facute in contextul condamnarii lui Adrian Nastase.

UPDATE 12.50 Livia Stanciu a revenit cu declaratii si la parasirea sediului CSM:

  • "Ideile care se incearca a se induce uneori - ca sunt anumiti judecatori care intra in aceste cmplete care reactioneaza la comenzi politice - sunt de-a dreptul afirmatii iresponsabile, sunt mai mult decat grave si niciodata dovedite ca ar fi vreun sambure de adevar.
  • (Colegii mei) sunt total nemultumiti. Ati vazut insa ca in multe situatii noi conducerea am incercat sa temperam, au manifestat foarte multa decenta, au crezut - in mod usuratec - ca aceste atacuri asupra sistemului judiciar vor inceta.
  • Nu numai ca nu au incetat, s-au amplificat acest gen de declaratii, acest lucru i-a determinat pe colegii de la completul de 5 judecatori care ati vazut ca in ultima vreme a fost tocat in mod total nejustificat, ca prin intermediul dlui judecator Ionut  Matei sa adreseze o solicitare suplimentara CSM.
  • Eu am solicitat astazi ca ¬ daca acest gen de reactii vor mai continua, de fiecare data CSM-ul sa se manifeste si intr-adevar public, pe cazuri punctuale. Acuzatiile nefondate induse opiniei publice, in sensul ca anumite dosare se instrumenteaza fie la parchet, fie pe rolul inaltei curti din anumite comenzi politici sa inceteze si CSM-ul sa ia de fiecare data pozitie. "

Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi.

Citeste si:

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, care va fi prezentat joi, in Plenul CSM.

"Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea.

Cele mai importante constatari ale Inspectiei Judiciare referitor la declaratiile lui Victor Ponta:

  • Liderul politic a depasit limitele admisibile ale discursului politic public
  • Afirmatia nereala potrivit careia "daca aceiasi judecatori de la Curtea Suprema in unanimitate te achita, dupa care aceiasi te condamna e o chestiune ciudata" are drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de functionare a sistemului judiciar, cu un impact profund negativ asupra justitiabililor, de natura a ale afecta increderea in actul de justitie.
  • Discursul public al premierului Victor Ponta potrivit caruia justitia este influentata de factorul politic si ca se afla in fata unei hotarari judecatoresti politice, respectiv o hotarare fara fundament, fara probe doveditoare, are rolul de a submina autoritatea judecatoreasca si de a aduce atingere indepedentei sistemului judiciar.
  • Afirmatiile domnului Victor Ponta facute in cadrul emisiunii "Ora de varf" la postul Romania TV din 6 ianuarie 2014 au afectat imaginea si indepedenta procurorilor din cadrul DNA.
  • Prin afirmatiile emise in spatiul public a fost afectata nu numai imaginea unei instante judecatoresti sau a unor parchete vizate, ci si imaginea sistemului judiciar in ansamblul sau.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica".

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

"Nu vom verifica modul in care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost solutionate, ci daca au fost tergiversari nejustificate", preciza Tamara Manea.

Potrivit sursei citate, se va verifica in ce masura afirmatiile premierului Victor Ponta sunt reale.

"Premierul, in cadrul unei emisiuni televizate, a facut referire la mai multe dosare. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul", spunea purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Premierul Victor Ponta a declarat in 6 ianuarie ca Adrian Nastase este un condamnat politic, o victima a regimului Traian Basescu si un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timosenko.