Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, face o vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, pentru discutii referitoare la statul de drept, informeaza Departamentul de Stat american intr-un comunicat de presa. Este a doua vizita a unui inalt oficial american in Romania in urma unei crize politice, dupa cea efectuata de Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, in august 2012, dupa referendumul de suspendare a presedintelui.

Victoria NulandFoto: Departamentul de Stat

Nuland are programate vizite in Olanda, Germania, Lituania, Romania si Franta, in perioada 7-13 ianuarie.

Reamintim ca Executivul si Parlamentul au fost in centrul unui nou scandal major in "martea neagra", 10 decembrie, cind Parlamentul a trecut un pachet de modificari ale Codului Penal cu impact negativ major in lupta anticoruptie.

Ambasada SUA a amendat comportamentul politic al coalitiei de la Putere: "Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ambasadei dat publicitatii in 11 decembrie.

Premierul Victor Ponta a dat o replica dura la acel moment, spunind ca "reactia a fost o greseala si o sa le comunic asta". Mai mult, Ponta a facut o referire ambigua la Chevron, spunind ca "Chevron investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea".

La Bucuresti, Victoria Nuland se va intalni cu oficiali guvernamentali si membri ai societatii civile pentru a discuta probleme bilaterale si regionale, inclusiv eforturi de intarire a statului de drept, se arata in comunicat.

UPDATE: Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca pe agenda oficialului american va figura o intalnire cu ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Este a doua vizita a unui inalt oficial american in Romania in urma unei crize politice, dupa cea efectuata de fostul asistent pentru Afaceri Europene si Eurasiatice a lui Hillary Clinton, Philip Gordon, in august 2012, dupa referendumul de suspendare a presedintelui.

In iulie 2012 Departamentul de Stat american isi manifestase ingrijorarea fata de evenimentele de atunci din Romania, precizand ca acestea "ameninta echilibrul democratic al puterilor in stat si slabesc institutiile independente precum justitia". Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul guvernamental, semnat de Nuland care atunci era purtator de cuvant, administratia de la Washington indeamna autoritatile romane sa se asigure ca valorile democratice si statul de drept sunt respectate in procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Tot statul de drept a fost in centrul discutiilor pe care Victor Ponta le-a avut in octombrie 2013 la Washington cu vicepresedintele american, Joe Biden.

Comunicatul integral al Departamentului de stat (lb. engleza):

On January 7, Assistant Secretary Nuland will travel to The Hague, Netherlands, where she will meet with senior Dutch government officials to discuss bilateral and other foreign policy issues, including planning for the Nuclear Security Summit, the Transatlantic Trade and Investment Partnership, and U.S.-Dutch collaboration on European and global issues.

Assistant Secretary Nuland will then travel to Berlin, Germany, on January 8 to meet with senior German and other European government officials to discuss the range of bilateral and global issues.

On January 9, Assistant Secretary Nuland will travel to Vilnius, Lithuania, where she will meet with senior Lithuanian government officials and attend the Lithuanian Foreign Ministry's annual Snow Meeting on Euro-Atlantic security issues, which brings together key members of the transatlantic foreign policy community.

In Bucharest, Romania, from January 10-11, Assistant Secretary Nuland will meet with senior Romanian government officials and members of civil society to discuss bilateral and regional issues, including efforts to strengthen the rule of law.

On January 12, Assistant Secretary Nuland will travel to Paris, France.