DNA sustine ca prin aceste modificari ale Codului Penal "legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei".
DNA arata ca in urma modificarii Codului Penal parlamentarii, presedintele tarii si cei care exercita profesii liberale nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate, precum luarea de mita si abuzul in serviciu. Mai mult: inculpatii trimisi in judecata, in calitatile sus mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.
De asemenea, DNA sustine ca modificarea unui alt articol din Codul Penal, cel privind conflictul de interese, restrange aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care indeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude.
Comunicatul integral al DNA
Cu referire la modificarea articolului care defineste notiunea de "Functionar", prevazut in Codul Penal (atat in Codul Penal in vigoare - art. 147, cat si in Noul Codul Penal ce va intra in vigoare in 2014 - respectiv art. 175), in sensul exceptarii de la dispozitiile mentionate a unor categorii distinct definite, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatorul punct de vedere:
La data de 10 decembrie 2013, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat urmatoarea modificare la Codul Penal:
Art. 147 (in varianta de dinainte de modificare): Functionar public si functionar
(1) Prin "functionar public" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145.
(2) Prin "functionar" se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat.
Art. 147 (in varianta de dupa modificare): se introduce urmatorul alineat
"Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".
Directia Nationala Anticoruptie considera ca, prin aceasta modificare, categoriile mentionate - Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat - nu vor mai putea fi cercetate si sanctionate pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate.
De exemplu Presedintele Romaniei, senatorii si deputatii, avocatii, notarii, executorii judecatoresti, nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni de coruptie si infractiuni asimilate celor de coruptie cum ar fi luarea de mita si abuzul in serviciu.
De asemenea, inculpatii trimisi in judecata, in calitatile sus mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.
Mentionam ca, pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor un numar de 28 de parlamentari, in cauze instrumentate de DNA.
Prin aceasta modificare, legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei. Ambele Conventii cer statelor parti ca in incriminarea coruptiei sa dea o definitie cat mai cuprinzatoare categoriilor functionarilor. Concret, coruptia membrilor forurilor legiuitoare este in mod expres reglementata in aceste doua Conventii.
Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, Romania se va afla in situatie de neconformitate si cu standardele de cooperare judiciara internationala, nemaifiind in masura sa execute cereri de asistenta judiciara in materie penala cu referire la aceste categorii de persoane, atunci cand se aplica regula dublei incriminari.
De asemenea, prin acelasi act, Plenul Camerei Deputatilor a modificat si regimul prescriptiei raspunderii penale, in sensul reducerii termenului de prescriptie speciala.
Cu referire la modificarea unui alt articol din Codul Penal, respectiv cel privind conflictul de interese, adoptat de Plenul Camerei Deputatilor tot in cursul zilei de 10 decembrie 2013, Directia Nationala Anticoruptie considera ca noua prevedere restrange in mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care indeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude.
In prezent, pe rolul instantelor de judecata, pentru diferite infractiuni, in cauze care au fost instrumentate de DNA, se afla peste 100 de primari si viceprimari.
Citeste si:
Dar DNA nu are acest atribut, asta se cheamă "rebeliune". "Citiţi" despre asta în istoria României.
Rebeliunea nu este benefică poporului, ci numai unor javre care ne reprezintă, vremelnic, dar noi ca popor vom suferi pe termen lung.
Tie ce ti-a adus?
In plus, vrem sa fim stat de drept. Trebuie repusa justitia in functiune, dar echitabil si in cadrul structurii statului.
mai degraba ceva gen khmerii rosii ar merge ( ca tot place comunistilor culoarea rosie) ... aia nu au avut nici mama nici tata ....
doar asa curatam tara asta de hoti, lepadaturi, infractori, comunisti ....
asa ca te-ai obosit degeaba.
Nu putem sa protestam toti pentru aceleasi lucruri, suntem diferiti, privim diferit gravitatea unor lucruri, insa important este sa ne intalnim in strada si sa strigam acelasi lucru: NU comunistilor, NU acestui guvern de infractori!
Primarii pot fi in continuare cercetati si acuzati deoarece profesia lor nu este liberala conform listei de aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Profesie_liberal%C4%83
Totusi, contabilii, stomatologi, arhitectii, notarii, avocatii, auditorii financiari, ziaristii nu vor mai putea fi trimisi dupa gratii.
Citat: "Cu referire la modificarea unui alt articol din Codul Penal, respectiv cel privind conflictul de interese ... Directia Nationala Anticoruptie considera ca noua prevedere restrange in mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese ... Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude."
DNA nu are dreptul de a se băga în deciziile puterilor legislative, treaba ei nu este decât să aplice legea, nu să o comenteze, DNA doar o aplică.
Este inadmisibil să acceptăm astfel de comentarii din prisma unor instituţii îndrituite doar să aplice legea, nu să o discute public.
Nu vreau anarhie în România, respect Parlamentul României pentru că a fost ales democratic, respect Preşedintele României, pentru că a fost ales democratic.
Multumesc!
Vă așteptați să fiți pus în fața unor astfel de dosare. Potrivit presupusei legi, veți fi mâna care pune glonțul în arma soldatului, ori cheia în buzunarul gardianului. Cum procedați?
Aveți dreptate în ceea ce privește separarea puterilor în stat, însă ar fi ridicol ca, pusă în fața unui conflict legislativ, ce i-ar putea bloca sau afecta funcționarea, o instituție să păstreze tăcerea, dintr-un respect greșit înțeles pentru legiuitor.
În cazul de față, d-na Kovesi asta semnaleaza: un conflict între noua versiune a Codului Penal și fundamentul pe care este construită legislația anticorupție.
Sau tu esti chiar Ponta?sau poate felis tigris vine de la Felix Motanu sau de la fel*a*ti*o*gris ?
Mi-ar fi rusine sa mai aduc vorba de alegeri
In momentul in care puterea parlametara aia care reprezinta 70% din alegatorii care s-au prezentet la vot reprezentata de fapt de 28% din totalul alegatorilor face asa ceva trebuie sa schimbe si numele tarii in Papua * sper sa nu se simta jenati aia din Papua dar nivelul de inteligenta este egal cu IQ maxim al omului de Neanderthal!
MI E scarba din ce in ce mai mult de tara asta cu toate ca NU tara e de vina ci conducatorii ei!
Unde estu tu UE doamne sa faci dreptate ca de la altii NU MAI AVEM nici o sansa!
Esti un zero barat tigrule, in raport de intelegerea principiului separatiei - echilibrului si colaborarii puterilor din stat. De controlul reciproc ai auzit?
E ceva din ce am zis mai sus care e o noutate pentru tine, sau de unde vin aceasta revolta irationala fata de un comunicat de presa al organului de justitie care are ca tinta coruptia ?
Ai fost la fel de revoltat si cand ai laut cunostinta de onorabilele intentii ale Parlamentului ?
Ce spune articolul 16, punctul 1 si 2?
1. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări si 2. Nimeni nu e mai presus de lege.
Pai acum cirnatii astia ce fac? Ori esti orb, ori nu vrei sa vezi.
Si la urma urmei unde se baga DNA? Dupa dumneata nu are nimeni dreptul sa zica nimic? Ce ne bagam noi in treburile interne ale parlamentarilor? Ha?
Pricepusi? Deocamdata cei pe care tu i-ai votat si o sa-i mai votezi si 100 de ani de acu inainte sunt doar niste infractori care vor sa scape de justitie. Nimic mai mult.
Articolul 16 Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
ce este atat de neclar in in celel doua paragrafe?
Imunitate parlamentara se refera doar la declaratii politice...asta nu inseamna ca imunitatea se poate extinde si la fapte care in lumina legii sunt infractiuni...
In concluzie, votatii celor 4.3 miloane au intrat cu bocancii in Constitutie si in Lege...
Avocatul poporului poate fi schimbat, cetatenii pot in cateva zile aduna milioane de semnaturi pt schimbarea legilor. pot face proteste extreme, greva fiscala, greva generala.
Trebuie sa ai curaj, sa crezi in libertate si in forta adevarului, nu in telecomanda.Trebuie sa-ti iubesti familia si viitorul ei, nu sa-ti faci clichee din vaicareli, frici dezgustatoare fata de sefi , sa ai demnitate in fata copilului care-ti cere sa-i cumperi diploma de facultate, sa ai responsabilitate fata de cine esti si in ce crezi.
N-o sa se mai faca altceva decat sa se incaseze banii de la stat (Bechtel de exemplu - contractele familiei SOVA) iar de facut ceva in schimbul acelor bani vom primi un pumn de nisip in fata (de preferat in ochi ca sa nu mai vedem nimic)
Rusine sa le fie celor care au votat sa avem atatia hoti si mincinosi in parlament (si in guvern)
Vor legi speciale, sa fure in voie si sa nu-i mai traga nimeni de maneca ? Vor sa dea drumul tuturor borfasilor pe strazi (alta lege discutata).
UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE ....
ce a-ti votat acum aveti
nu a-ti invatat nimic din vechile guvernari psd iste - 15 ani - timp in care multi isi rezolva si alfabetizarea si chiar studii superioare CORECTE
vai de noi ce ne mai asteapta cu acesti nemernici
Or te trezesti romane ori astia iti fura si patul de sub tine.
Smecherul ,hotul ,haimanaua doarme cind si-a facut plinul.
Tu ce-astepti ???
Doamna se mai crede pe vremea presedintelui Basescu si a lui Emil Boc.
Daca nu se schimba rapid, daca nu inclina steagul, nu mai face purici multi la DNA. O sa dea Felix cu ea de pamant, de n-o sa se mai vada.
O sa-i scoata Felix gargaunii din cap!
Daca nu-i convine cum "lucreaza 588", sa ne lase in pace si sa plece la UE, ca i se potriveste mai bine.
poate scapa neobservat , nepritocit ! ALO dreptacii ! nu se simte nevoia stangerii randurilor , sau e mai bine raspanditi ,caci se observa mai bine''PENAJUL''.