​Deputatul Nicolae Paun, unul dintre initiatorii Legii Amnistiei, a declarat marti, dupa ce proiectul de lege a fost scos de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor, ca nu intelege daca se vrea sau nu trecerea legii si, in cazul in care nu se doreste aceste lucru, de ce a trecut de Comisia Juridica cu raport pozitiv. Potrivit deputatului, amanarea a survenit din cauza faptului ca parlamentarii se tem sa nu isi piarda electoratul.

Nicolae Paun si Madalin VoicuFoto: Agerpres

Deputatul a motivat initiativa legislativa prin faptul ca "sunt foarte multe persoane care se afla la prima fapta si care au comis, in opinia mea, lucruri marunte si e bine sa se bucure de clementa intregului popor."

"Nu am priceput de ce a trebuit ca sa avem un raport de adoptare azi-noapte, ceea ce inseamna ca se urmarea ceva azi-noapte, iar astazi vin si scot de pe ordinea de zi", a afirmat Nicolae Paun.

Intrebat daca varianta depusa e aceeasi cu varianta discutata in Parlament, si daca e multumit de ea, deputatul a raspuns: "In parte, da, sunt multumit, numai nu apare ce am dorit noi. Noi am cerut amnistia la 4 ani, dumnealor au ridicat-o la 7 ani. Sunt modificari de substanta si pe fond."

"Eu nu mai inteleg nimic, daca se vrea sau nu se vrea. Daca nu se vrea, logic era ca de la comisia juridica sa plece cu raport de respingere", a declarat deputatul Nicole Paun.

Deputatul sustine ca "daca proiectul exista, se da pauza, urmeaza votul final, vine dl Zgonea si spune ca se scoate de pe ordinea de zi punctul 22 care inseamna gratiere si amnistie, inseamna ca s-a consultat cu cineva intre timp".

"E teama de a nu incerca sa piarda din electorat, ce-o sa zica: 'Dom'le, aoleu, le-am dat drumul la hoti de Revelion'. Oricum nu ieseau de Revelion".

Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.

Potrivit surselor Hotnews.ro, proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani). Proiectul a fost promovat de PSD, iar liberalii au votat impotriva potrivit surselor Hotnews.ro.

Legea amnistiei a fost scoasa marti de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor, informeaza Mediafax. Amanarea a survenit in urma consultarilor dintre presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, si liderii de grup.

Intiatorii proiectului de lege sunt deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun. In motivarea proiectului de lege, acestia argumenteaza ca legea amnistiei este necesara "pentru infaptuirea unei politici penale corecte" si "pentru diminuarea supraaglomerarii unitatilor de penitenciar".