Exclusiv - Analiza in detaliu si un interviu cu ministrul marilor proiecte

Controversele amanarii autostrazii Pitesti - Sibiu: de la cost, la sicane birocratice si pana la traseu. Ce spune Dan Sova

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 6 decembrie 2013, 0:01 Actualitate | Esenţial


Strategia nationala pentru autostrazi
Foto: Hotnews
Scoaterea autostrazii Pitesti - Sibiu de pe harta proiectelor prioritare pana in 2018 a fost, fara doar si poate, cea mai controversata miscare in strategia prezentata saptamana aceasta de catre Guvern. DACIA, transportatorii, oameni politici, jurnalisti si, acum, si presedintele Traian Basescu au criticat decizia. Motivarea guvernului? Costul prea mare - 3,2 mld de euro - si studiul de fezabilitate (SF) din 2008 care este depasit. In realitate, daca s-ar aplica standardele de cost pe km de autostrada - neexistente in 2008, dar in vigoare astazi, costul tronsonului Pitesti - Sibiu ar putea ajunge la sub 2 mld de euro. Cat priveste SF-ul depasit: guvernul Ponta a anulat in noiembrie 2012 licitatia pentru actualizarea sa. Acum ar fi trebuit sa fie gata.
 • Ministrul Proiectelor de Infrastructura, Dan Sova, a purtat o discutie cu reporterii HotNews.ro pe acest subiect si a incercat sa explice pe larg strategia Guvernului privind Pitesti - Sibiu, dar si privind autostrada de pe Valea Prahovei si Centurile Capitalei. Citeste dialogul integral mai jos.
Cat mai costa o autostrada de la Pitesti la Sibiu?

 • "Pitesti - Ramnicu Valcea are finantare si are proiectul avansat. Pentru Valcea - Sibiu trebuie sa refacem studiul de fezabilitate, pentru ca cel initial prevedea o suma uriasa, vreo 6 miliarde si nu avem". - Victor Ponta, Marti 3 decembrie (sursa: Guvernul Romaniei)
 • "Pentru tronsonul intre Ramnicu Valcea si Sibiu avem niste studii de fezabilitate care presupun o suma atat de mare, in jur de 4,5 miliarde euro, care, de fapt, depaseste tot ce avem noi bani. Noi avem cu totul 3 miliarde (euro n.r.) pentru toata Romania si daca am incepe sa facem pe studiul vechi de 4,5 (miliarde euro n.r.) nu ne ajung banii nici macar pentru bucata aia. De aceea am vazut populismul si a unora dintre jurnalistii basisti ca 'de ce facem la Alexandria si nu facem Sibiu - Valcea'. Mi-ar placea, doar ca la Alexandria e 350 milioane (euro n.r.), dincolo 3,5 miliarde (euro n.r.). E doar o diferenta de 1 la 10 ca pret, ori banii nu-i avem" - Victor Ponta, Miercuri, 15:39, (Sursa: Agerpres)
 • "(...) studiul initial presupunea o suma mai mare decat toti banii pe care ii are Romania in urmatorii sapte ani. Deci nu era fezabil, din pacate, si nu putea fi sustinut. (...) Chiar daca alocam toti banii, toti cei 3 miliarde (de euro - n.r.), nu faceam nici autostrada si nici nu mai faceam nimic in restul tarii" - Victor Ponta, Miercuri, 18:32 (Sursa: Agerpres)
Autostrazi prin fonduri europene pana in 2018
Foto: Guvernul Romaniei
Acestea sunt doar cateva din declaratiile din ultimele zile date de catre premierul Ponta si prin care a incercat indice costul ridicat al autostrazii Sibiu - Pitesti drept un motiv pentru scoaterea sa de pe harta autostrazilor prioritare pana in 2018.

Sunt doar cateva declaratii pentru ca, in realitate, in ultimele zile, atat premierul Ponta, cat si ministrul Dan Sova au repetat de mai multe ori declaratiile, de multe ori contradictorii.

Toate aveau insa o linie comuna: Sibiu - Pitesti este prea scumpa si studiile sunt vechi. In schimb, ca o palida consoloare, au amintit ca se va face autostrada Pitesti - Ramnicu Valcea, desi acest traseu nu exista in planurile tronsonului Pitesti - Sibiu.

Cat costa in acte autostrada Sibiu - Pitesti?

Prima scuza prezentata de guvernanti pentru amanarea realizarii autostrazii Sibiu - Pitesti este costul prea ridicat - pus fie la 3, 4 sau chiar 6 miliarde de euro in diferitele declaratii ale premierului Ponta - cost ce ar fi mai mult decat alocarea europeana nerambursabila pe autostrazi pe intreg exercitiul financiar 2014-2020. Dar de unde vine acest cost?

Suma la care fac referire ba Victor Ponta, ba Dan Sova este de fapt 3,2 miliarde de euro si reprezinta costul maxim estimat ce provine din studiul de fezabilitate pentru autostrada A1 Sibiu - Pitesti, realizat de IPTANA in 2008 si a carui valabilitate a expirat in 2010.

Ce s-a schimbat din 2008 si pana in prezent: au fost introduse standardele de cost pe kilometru de autostrada


In 2008, Romania avea aproape 262 de kilometri de autostrada, adica aproape jumate din ce are acum, iar costul unui kilometru construit de autostrada era mult peste media europeana.

Traseul autostrazii Sibiu - Pitesti asa cum apare el in actele oficiale
Foto: Hotnews
Tocmai din acest motiv, in 2010,  Ministerul Transporturilor a introdus standarde de cost pe kilometru de autostrada, standarde aflate in vigoare si astazi.

Aceste standarde reprezinta plafoanele maxime admise pentru costurile constructiei de drumuri si autostrazi in Romania si au fost elaborate chiar de CNADNR, pe baza experientei acumulate in derularea proiectelor de constructie de autostrazi cu finantare europeana, respectiv autostrazile A1 si A2. Standardele fost elaborate diferentiat pe tipuri de teren (ses, deal, munte).

Asadar, in 2008 cand a fost realizat studiul de fezabilitate pentru Sibiu - Pitesti si s-a ajuns la costul maxim de 3,2 miliarde de euro, nu existau standardele de cost pe kilometru de autostrada. In plus, la acel moment, costurile constructiilor, precum si marjele de profit ale firmelor erau altele fata de momentul actual.

Costul maxim al autostrazii astfel calculata atunci in 2008 insemna practic aproape 28 de milioane de euro pe kilometru.

Cum arata standardele de cost pe autostrada ce sunt in vigoare si in prezent (preturile sunt in euro):
 • Tronson de autostrada in campie - 3.8 mil/km
 • Tronson de autostrada in zona de deal - 4.8 mil/ km
 • Tronson de autostrada in zona de munte - 5.8 mil/km
 • Pod/viaduct de autostrada - 15 mil/km/sens
 • Tunel de autostrada - 27.5 mil/km/sens
 • Pasaj peste autostrada: 1.5 mil.
 • Nod rutier: 3 mil.
Pe noile standarde, cat ar putea sa coste autostrada Sibiu - Pitesti in prezent?

Pornind de la aceste standarde de cost si de la informatiile din studiul de fezabilitate realizat in 2008 (studiu ce poate fi descarcat de aici), revista Capital a publicat la mijlocul lunii noiembrie un amplu calcul care arata ca, de fapt, autostrada Sibiu - Pitesti ar costa simtitor mai putin de 2 miliarde de euro. 

Astfel, potrivit analizei citate, constatam ca A1 Sibiu - Pitesti ar urma sa aiba 121 km lungime reala (116 km in planurile din 2008 pentru ca prevedea o conexiune cu drumul expres Sibiu - Brasov, iar acum s-ar uni direct cu Centura Sibiu).

Din cei 121 km ai autostrazii, analiza arata ca "doar 26 km, adica doar aproape 22% din intreaga lungime reprezinta autostrada montana si in zone cu adevarat dificile, in timp ce restul traseului se desfasoara prin zone de deal sau podis si chiar prin teren cu profil de ses, in lunca vailor Topolog si Arges mai exact."

Pe portiuni similare de relief de deal si podis, adica in zona Sibiu - Sebes spre exemplu (tronson de autostrada realizat tot pe fonduri europene), costurile pe kilometru de autostrada nu au depasit 6-7 milioane de euro pe kilometru, desi au fost portiuni construite pe dealuri instabile si ce au necesitat tuneluri si viaducte foarte mari.

Potrivit calculului foarte detaliat, cu o impartire pe mai multe loturi in functie de terenul strabatut si avand la baza lucrarile necesare stipulate in studiul de fezabilitate, au fost aplicate standardele de cost pe kilometru de autostrada si a reiesit un pret mai aproape de jumatatea valorii calculate in 2008, valoare vehiculata acum obsesiv de autoritati.

Practic, conform standardelor CNADNR, A1 Sibiu - Pitesti ar costa in prezent circa 1,8 miliarde de euro.


Sursa foto: forum.construim-romania.ro

Practica pe autostrazile finantate prin fonduri europene a aratat ca preturile de la licitatii sunt considerabil mai mici decat estimarile oficiale


In analiza citata, se aminteste de un alt aspect important: practica de pe santierele de autostrada deja realizate si care au fost finantate cu bani europeni (cazul rutelor Sibiu - Deva spre exemplu), acolo unde contractele de constructie au fost atribuite in general cu circa 20% sub costurile estimate la licitatie si bazate pe standardele de cost.

Astfel costul real al autostrazii Sibiu - Pitesti, finantata cu 95% din fonduri nerambursabile, ar putea deveni si mai mic fata de cei 1,8 miliarde de euro calculati.

Banii europeni bagati in Sibiu - Pitesti reprezinta avantaj financiar direct pentru Romania

Chiar si daca acest cost ar fi mai mare decat rezultatul calcului de mai sus, trebuie precizat ca aceasta autostrada va fi facuta din fonduri europene nerambursabile intr-o proportie covarsitoare de 95%: 85% este co-finantarea nerambursabila de la UE, iar plusul de 10% vine din sistemul top-up ce se acorda tarilor membre care au acord cu FMI si Uniunea Europeana.

Autostrada Pitesti - Sibiu, pe langa improtanta nationala pe care o are, este unul din proiectele prioritare pentru infrastructura europeana. Nu doar la nivel declarativ, ci prin documente si prin includerea traseului pe hartile si coridoarele europene prioritare.

Coridorul Rin - Dunare in Romania
Foto: Comisia Europeana
Astfel, tronsonul Sibiu - Pitesti este inclus intr-unul din proiectele prioritare europene (n.r. Proiectul Prioritar 7, aseamnator ca ruta cu defunctul coridor IV pan-european) si, mai recent, a fost inclus si in noul coridor european Rin - Dunare (asemanator, dar distinct de notiunea de coridor pan-european).

Tocmai aceasta prioritate pe care Comisia Europeana o ofera rutei Pitesti - Sibiu o face mai mult decat eligibila pentru finantare nerambursabila in valoare 95%.

Practic, pentru a realiza autostrada care sa treaca muntii si sa lege Pitestiul de Sibiu, adica si Bucurestiul si orasul-port Constanta de reteaua de autostrazi din vest (avand in vedere ca Sibiu - Nadlac se afla in deverse stadii de finalizare, constructie sau licitare), Romania trebuie sa puna 5% din costul total.

Mai mult, contributia nerambursabila de 95% de la UE reprezinta un avantaj financiar direct pentru statul roman care, practic, va castiga bani din acest proiect.

Studiul de fezabilitate din 2008 si costul prea mare: In 2012, guvernul Ponta a anulat licitatia pentru actualizarea sa


 • "Noi suntem primii in 2013 care ne-am apucat de Pitesti - Sibiu. Pe acest tronson de autostrada nu s-a facut niciodata absolut nimic. Eu sunt cel care am inceput sa misc Pitesti - Sibiu ca autostrada. Nici macar un studiu nu este facut acolo. Pana in 2018 se pot face cei 64 de kilometri, pentru ca este de fapt Pitesti - Curtea de Arges si Curtea de Arges - Ramnicu Valcea, avand in vedere ca numai studiile de fezabilitate cerute de Comisia Europeana ar trebui sa tina 24 de luni", a declarat marti seara Dan Sova, justificand de ce guvernul nu va realiza tronsonul Sibiu - Pitesti in urmatorii ani - (Sursa: realitatea TV)

Proiectul prioritar 7 in Romania
Foto: Comisia Europeana
Asemanator, si premierul Ponta a acuzat in unele declaratii ca "nu exista niciun studiu" pe ruta Sibiu Pitesti, desi in alte declaratii acuza costul prea mare din studiul de fezabilitate din 2008.

In realitate, exista studiul din 2008 a carui valabilitate a expirat in 2010. Mai mult, pana la aceasta data, ar fi trebuit sa fie gata actualizarea studiului, insa autoritatile din guvernul Ponta au oprit acest demers inca de anul trecut.

Practic, in martie 2012, Compania Nationala de Autostrazi, in subordinea Ministerului Transporturilor condus atunci de Alexandru Nazare, ministru in guvernul Ungureanu, a lansat licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate din 2008 pe autostrada Sibiu - Pitesti.

Costul contractului pentru actualizarea studiului de fezabilitate: 61,39 milioane de lei, adica 14 milioane de euro - valoare maxima estimata de CNADNR.

Fara anularea licitatiei, acum ar fi trebuit sa avem gata studiul de fezabilitate actualizat


Masura viza actualizarea informatiilor si revizuirea costului total tocmai pentru a pregati investitia pe traseul Sibiu - Pitesti din fondurile exercitiului financiar 2014-2020. Termenul de realizare a acestei actualizari era de 10 luni. Practic, daca licitatia si contractul erau duse pana la capat, in acest moment aveam un studiu actualizat si valabil.

Licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate a fost, insa, suspendata de catre CNADNR in noiembrie 2012, in perioada cand la conducerea Transporturilor se afla liberalul Ovidiu Silaghi.

In motivarea decizie de anulare, CNADNR nu a oferit mai multe infromatii decat ca s-au incalcat niste prevederi legale. Nimic mai mult.

De atunci si pana acum nu s-a mai reluat licitatia.

Un alt sabotaj: neobtinerea acordului de mediu pentru ca CNADNR nu a trimis timp de ani de zile documentele necesare

Realizarea autostrazii Sibiu - Pitesti, trasa pe dreapta acum in planurile oficiale ale guvernului Ponta, a fost zadarnicita si birocratic, pe langa anularea licitatiei de actualizare a studiului de fezabilitate.

Practic, autostrazii Sibiu - Pitesti nu i-a fost acordata avizul de mediu pe motiv ca CNADNR nu a depus toata documentatia ceruta desi i-a fost ceruta in repetate randuri in ultmii trei ani (!), a anuntat in august 2013 Autoritatea Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM)

Ultima solicitare pentru a depune documentele necesare a fost chiar in iulie 2013.

Un traseu pe harta oficiala, alt traseu in declaratiile guvernului: Sibiu - Pitesti via Ramnicu Valcea

 • "(...) Vom demara Autostrada Pitesti-Ramnicu Valcea primul tronson care trece pe la Curtea de Arges (...) Pitesti - Ramnicu Valcea are finantare si are proiectul avansat" - Victor Ponta, Marti 3 decembrie, (Sursa: Guvernul Romaniei)
 • "Cei 64 de kilometri de la Pitesti la Ramnicu Valcea se pot face efectiv pana in 2018, avand in vedere studiile care trebuie facute pe Pitesti - Sibiu (...) Pana in 2018 se pot face cei 64 de kilometri, pentru ca este de fapt Pitesti - Curtea de Arges si Curtea de Arges - Ramnicu Valcea, avand in vedere ca numai studiile de fezabilitate cerute de Comisia Europeana ar trebui sa tina 24 de luni" - Dan Sova, Marti 3 decembrie (Sursa: Realitatea TV)
Sibiu - Pitesti fara Ramnicu Valcea - plan oficial
Foto: Hotnews via CNADNR
In ultimele zile, odata cu prezentarea strategiei autostrazilor prioritare pana in 2018, tragerea pe dreapta a autostrazii in intregime Sibiu - Pitesti, autoritatile au incercat sa atraga atentia ca se va realiza totusi o portiune, cea pana in Ramnicu Valcea.

Problema este ca ruta pe la Ramnicu Valcea via Curtea de Arges nu exista pe nici un plan oficial si nici in studiul de fezabilitate existent, cel din 2008. Vezi harta proiectului de pe site-ul CNADNR.

Cursul autostrazii stabilit in planurile existente indica ruta Pitesti - Curtea de Arges - Poiana - Racovita - Valea Oltului - Boita (aproape de Sibiu). (Consulta aici studiul de fezabilitate. Datele traseului sunt in fisierul "Memoriu Tehnic", pagina 1, 2 si 8, 9, 10)

Mai mult, si in cadrul legal mai veci, in cazul legii 71/1996 care stabilea caile de comunicatii in Romania, la capitolul privind autostrazile, ruta Ramnicu Valcea - Curtea de Arges era clasata ca drum expres.

Daca initial s-a crezut ca este mai degraba vorba de o eroare tehnica repetata de autoritati (asemanea erorilor de prezentare a hartilor sau cele de geografie - vezi cazul "orasului Salaj" pus pe harta tarii), declaratiile din ultimele zile intaresc si mai tare idea unei schimbari de plan si mutarea traseului A1 Sibiu - Pitesti prin Ramnicu Valcea.

Ce probleme inseamna trecerea traseului prin Ramnicu Valcea?


Daca autoritatile au decis insa sa schimbe practic din pix traseul autostrazii, intr-adevar continuarea sa de la Ramnicu Valcea la Sibiu ar putea sa coste foarte mult din doua motive: Parcul National Cozia (sit Natura 2000) ce ar trebui ocolit si terenul extrem de problematic din acea zona in mod specific.

Practic, tot proiectul spre Sibiu s-ar bloca si politicienii ar avea, din nou, motive sa vorbeasca de un cost considerabil avand in vedere situatiile de teren din zona. Un alt pretext ca legatura cu Sibiul sa fie, pe viitor, lasat din nou la coada.

Sigur, spre Sibiu s-ar putea continua mai departe autostrada din Curtea de Arges, dar atunci se pune problema: cat de necesara si prioritara era ramura spre Ramnicu Valcea si cat a fost, mai degraba, un cadou politic dat liderilor locali din zona pentru a accepta nerealizarea conexiunii Sibiu - Pitesti in intregime?
 • HotNews.ro a transmis de miercuri solicitari oficiale atata Companiei de Autostrazi, cat si Departamentului de Infrastructura condus de Dan Sova pentru a afla exact situatia, insa pana la data publicarii acestui articol nu a primit nici un raspuns.
Cum raspunde Dan Sova

Dan Sova
Foto: HotNews.ro
Reporter: In legatura cu autostrada Pitesti - Ramnicu Valcea. Ea nu apare pana acum in planurile oficiale ale traseului Pitesti - Sibiu. Ea o lua pana acum de la Curtea de Arges mai departe spre Sibiu. Vorbim de o schimbare de traseu?

Dan Sova: Nu stiu ce ati vazut dumneavoastra, dar nu este nici o schimbare de traseu.

Reporter: Potrivit studiului de fezabilitate din 2008, chiar si a hartii pastrate pe site-ul CNADNR, traseul o ia de la Curtea de Arges mai departe spre Poiana - Racovita si apoi mai departe spre Sibiu. Deci nu spre Ramnicu Valcea...


Dan Sova: N-ati fost atent acolo... Autostrada merge pe la Curtea de Arges spre Sibiu si in regim de autostrada are o bretea de 26 de kilometri intre Curtea de Arges si Ramnicu Valcea.

Reporter: Ok, deci sa inteleg ca ce este publicat acolo pe site-ul oficial este gresit, ca arata altceva... Atunci, inseamna ca de la Curtea de Arges mai departe spre Sibiu va fi acelasi plan, doar cu o bretea spre Ramnicu Valcea?

Dan Sova: Deci, autostrada Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu a avut din 1993 si pana astazi acelasi traseu. Ma mir ca aflati si dumneavoastra in 2013. Este traseul neschimbat din '93 ca propunere. Sunt 37 de kilometri intre Pitesti si Curtea de Arges cu o bretea de 26 de kilometri spre Ramnicu Valcea tot de autostrada.

Reporter: Ok. Inseamna ca am gresit eu, e gresita si harta de pe site-ul CNADNR si, de fapt, aceasta autostrada era in plan...


Plan oficial de Autostrada Sibiu-Pitesti
Foto: CNADNR
[n.r. Atat pe harta postata pe site-ul CNADNR, cat si in studiul de fezabilitate ce poate fi consultat aici, autostrada de la Pitesti la Sibiu nu trece si nu are figurata o bretea prin sau spre Ramnicu Valcea. Mai mult, in cadrul legii 71/1996 privind autostrazile in Romania, ruta Ramnicu Valcea - Curtea de Arges este clasata ca drum expres]

Reporter: Am inteles... Inca o intrebare pentru ca tot se vorbeste despre Studiul de Fezabilitate din 2008, ca este depasit ... In 2012 s-a inceput o licitatie pentru actualizarea acestui studiu si a fost oprita, anulata de CNADNR in noiembrie 2012 ...

Dan Sova:  Da.

Reporter: De ce s-a anulat aceasta procedura?

Dan Sova: Pentru ca doamna Boagiu licitase la 28 de milioane de euro un studiu de fezabilitate.

[n.r.: Conform anuntului de licitatie, pretul estimat de CNADNR pentru actualizarea SF Pitesti Sibiu era de 61,39 milioane de lei (14 milioane de euro)]

Reporter: Deci problema mare era costul, sa inteleg?


Dan Sova: Da.

Reporter: De ce nu s-a inceput o noua licitatie anul acesta? A trecut un an de atunci ...

Dan Sova: Pentru ca trebuia facut pe fonduri de pregatire 2014-2020. S-au facut rost de fondurile astea abia dupa luna august.

Reporter: Atunci sa inteleg ca veti lansa o noua licitatie in curand?

Dan Sova: A anuntat si premierul lucrul acesta.

Reporter: In 2008, costul era estimat la 3,2 miliarde de euro. Atunci, totusi, nu existau standardele de cost pentru autostrada. Ele au fost introduse in 2010. Daca am aplica aceste standarde de cost, ar iesi o alta suma, la aproape jumatate...


Dan Sova: Dar n-ar iesi o autostrada.

Reporter: De ce nu?

Dan Sova: Pentru ca standardele de cost sunt facute pe chestiuni de natura generala. Nu stiu ce pregatire aveti dumneavoastra pentru ca eu sunt avocat, nici eu nu sunt inginer de drumuri. Dar va spun cum este situatia. Standardele sunt facute pe situatie generala.

Din pacate de la Pitesti la Sibiu este un sol extrem de dificil. Am sa va spun o chestiune foarte simpla: studiul de fezabilitate pentru 2014 - 2020 se face sub supravegherea si dupa criteriile JASPERS. Deci el va trebui aprobat de catre Comisia Europeana... pretul de 3,2 miliarde de euro este aprobat de Comisia Europeana. Deci nu este o inventie, este o chestiune inginereasca.

Daca ma intrebati ce contine solul si de ce costa atat de mult, nu stiu sa va raspund pentru ca am alta pregatire. Scrie in indicatorii aia, e facut de ingineri.

Reporter: Ok. Sunt multe chestii tehnice, dar la o privire...


Dan Sova: Eu va spun urmatorul lucru: Standardele de cost sunt niste chestiuni orientative care nu se aplica decat in situatia fericita a unor autostrazi de campie cu sol pietros. Altfel nu exista. Toata lumea a incercat sa le respecta, dar nu iti iese autostrada.

Pe de alta parte, fata de indicatorii tehnico-economici, intodeauna licitatia se duce undeva la 60-65%. Ea si asa cu 60-65% ajunge la 3,2 miliarde de euro.

Reporter: Nu, acela era costul maxim estimat - 3,2 miliarde ...

Dan Sova: Licitatia e degresiva, dar va spun ca din nefericire solul este atata de dificil pe zona aia... Asta va demonstra probabil studiul geologic. Acum, noile studii de fezabilitate pentru 2014-2020 nu le mai poti face fara studii geo si hidro. Si asta va arata studiul geologic.

Stiti, eu cand va ascult pe dumneavoastra, ziaristii, mi-e imposibil sa inteleg cum nu va imaginati dumneavoastra ca si eu mi-as dori sa construiesc cu 2 lei autostrada.

Reporter: Nu vorbim aici de 2 lei, ci de o suma mare...

Dan Sova: Bun, cu 3 lei... Nu conteaza. Si eu mi-as dori sa o consturiesc de 5 ori mai ieftina. Orice om sanatos mintal, si va garantez ca eu sunt sanatos mintal, isi doreste s-o construiasca cu cel mai mic pret posibil. Dar vin inginerii si iti spun: "Construieste-o dumneata daca poti. Noi iti spunem ca atata costa. Daca vrei sa faci dumneata, fa-o, dar nu semnam noi asa ceva".

Reporter: Ok. Sa fie suma cat de mare si sa spunem ca la licitatie suma contractata va fi mai mica...

Dan Sova: Se obtine 60-65% de obicei [din pretul stabilit de CNADNR la licitatii]. Dar multi se hazardeaza si nu o pot construi.

Reporter: Atunci, pentru aceasta strategie care a fost prezentata ca prioritara pana in 2018, cum se face ca aceasta autostrada Sibiu-Pitesti - un proiect prioritar european - nu a fost pusa si ca prioritate a noastra. Sa legam complet Constanta - Bucuresti - Sibiu - Nadlac. Nu aceasta ar fi trebuit sa fie prioritatea noastra, cat si asa cum apare in planurile europene? Proiectul Prioritar 7 si Coridorul Rin - Dunare ...

Dan Sova: Sunt cateva lucruri foarte simple. Le-am explicat pana am cazut jos. Vi le explic si dumneavoastra. Nu ma astept nici sa le intelegeti, nici sa scrieti ce spun eu, ci tot ce vreti dumneavoastra. Dar eu imi fac datoria si v-o spun.

Toata alocarea noastra noastra financiara este 3 miliarde de euro. Orice studiu de fezabilitate JASPERS facut in conditiile impuse de Comisia Europeana tine cel putin 24 de luni. Proiectul tehnic mai dureaza inca intre 12 si 18 luni in cea mai fericita situatie. Nu ai cand sa incepi Pitesti - Sibiu integral, sa-l si termini in 2020. Daca noi punem toti banii pe Pitesti - Sibiu, nu ne ajung si nu ajungem nici cu stadiul fizic pana acolo. Va dura aproape 4 ani studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Lucruri pe care le-am spus pana am cazut jos.

Este foarte usor sa vorbim despre Pitesti - Sibiu, fara ca dumneavoastra ziaristii sa faceti o minima cercetare sa aflati ca din 2005 pana astazi, nimeni n-a miscat niciun deget pe Sibiu - Pitesti.

Reporter: Pai s-a facut un studiu de fezabilitate in 2008, nu?

Dan Sova: S-a facut un studiu de fezabilitate de care rad si curcile. Unul inutil pentru ca daca am fi avut un studiu de fezabilitate bun, n-am fi trebuit sa stam de vorba astazi de ce JASPERS ne impune sa facem altul.

Reporter: Si totusi vorbim de o licitatie anulata anul trecut...


Dan Sova: Pentru ca dumneavoastra va convine sa scrieti ca toti aia de la CNADNR sunt niste infractori. Dumneavoastra ati trebui sa vedeti intai corespondenta cu JASPERS care iti impune sa faci alt studiu de fezabilitate. Pentru ca tot ei il platesc. Nu il platim noi, care furam banii cetatenilor asa cum scrieti dumneavoastra. Il platesc ei ...

Reporter: Deci JASPERS plateste ...

Dan Sova: Va informez pentru dumneavoastra ca ei au stabilit minim 36 de luni pentru SF. Noi ne batem sa-l facem in 24.

Reporter: Deci JASPERS plateste studiul de fezabilitate.

Dan Sova: Normal ca ei il platesc, ca sunt fonduri europene.

Reporter: Cel de anul trecut care a fost anulat la licitatie, tot ei il plateau?

Dan Sova: Bineinteles.

Reporter: Si-atunci de ce a fost anulat aceasta licitatie? Daca nu erau banii nostri din buget ...

Dan Sova: Nu erau banii nostri, dar alocarea maxima pentru pregatirea exercitiului financiar 2014 - 2020 era de 30 de milioane de euro. Licitatia era 28 milioane [n.r. licitatia avea pretul maxim estimat de 14 milioane de euro]. Adica pentru restul nu mai puteai sa pregatesti nimic. Ar fi trebui sa dam bani de la buget pentru orice altceva se facea.

Reporter: Deci era prea mare costul ca sa-l avem acum gata?

Dan Sova: Era exagerat ca pret. Hai ca-l faci in 24 de luni, dar nu poti sa dai atatia bani.

Reporter: Termenul era de 10 luni pentru acea licitatie, pentru a fi gata studiul...


Dan Sova: Nici nu era plauzibil. Asta a fost o alta discutie.

Reporter: Deci dumneavoastra spuneti ca in niciun caz nu am fi avut studiul gata si am fi putut incepe mai repede lucrarile la aceasta autostrada?


Dan Sova: Din pacate nu.

Reporter: Ok. Spuneti ca sunt foarte multe probleme si dureaza foarte mult timp anumite chestiuni tehnice si nu se poate incepe lucrul la aceasta autostrada ...

Dan Sova: Nici nu poate fi terminata, nici dumneavoastra, nici altii din politica care vor sa faca propaganda n-a observat ca pana in 2018 se face Pitesti - Ramnicu Valcea si pe urma Ramnicu - Valcea - Sibiu.

Victor Ponta, Dan Sova si Liviu Dragnea
Foto: Agerpres
Este vorba de stadiu fizic posibil. Stiu ca dvs sunteti surprinsi ca eu sau premierul Ponta nu vrem sa mintim. Sunteti obisnuiti cu aia care va spun ca e gata maine. Eu ce va spun ca e gata anul asta, e gata anul asta. Ce va spun ca e la anul, e la anul si ce va spun peste cinci ani, e peste cinci ani. Sunt mult prea tanar ca sa am chef sa mint pe cineva.

Reporter: Pe ce fonduri se va face mai departe sectiunea Ramnicu Valcea - Sibiu dupa 2018?

Dan Sova: Tot din fonduri europene.

Reporter: Care?

Dan Sova: Coeziune.

Reporter: Pai nu sunt toate [n.r. Fondul de Coeziune] alocate pana in 2018 pe celalalte bucati de autostrada asa cum reiese din strategia prezentata de dumneavoastra?

Dan Sova: Pai depinde de stadiul fizic de cheltuire. Poti sa depasesti si anul si noi... Asta este o alta discutie. Nu stiti dumneavoastra. Stiti doar sa ne faceti in toate felurile. Se pot depasi fondurile de coeziune cand ai stadiu fizic si faci "bridge contract", cand faci contracte pod de la un exercitiu (n.r. financiar) la altul.

Reporter: Dumneavoastra spuneti ca dupa 2018 vor mai fi bani pe Fonduri de Coeziune pe care sa fie continuat ...

Dan Sova: Ei si daca nu vor mai fi, facem "contract bidge" si ne ducem pe el. Macar sa ajungem noi sa fie stadiul fizic... Dar stiti cum va ascult acum? De parca cineva a construit pana acum 300 de kilometri de autostrada pe an si n-am fost eu sa-i vad.

Reporter: Pai nici nu vorbim acum de kilometri construiti. Vorbim de mii de kilometri potentiali construiti in 2018, nu?

Dan Sova: Pai, dumneavoastra ma faceti in toate felurile ca fac desene pe hartie. Dupa care imi puneti ipoteza cum am face noi 600 de kilometri in doi ani si ...

Reporter: Chiar e interesant de stiut cum vom face aceasta autostrada din 2018, daca noi toate fondurilede coeziune le avem in strategia dumneavoastra pe alte proiecte ...

Dan Sova: Nu trebuie sa va mai faceti atatea griji. Daca ati analizat... Nu stiu ce pregatire aveti, dar in mod evident nu v-ati uitat sa faceti comparatie intre stadiul fizic si posibilitati financiare. Este primul plan strategic care se bazeaza integral pe resurse financiare. Dar nu v-ati uitat, nu va intereseaza. Va intereseaza doar sa scrieti prostii...

Reporter: Domnule ministru, de aceea v-am si sunat...

Dan Sova: Nu, dar eu nu dau consultatii, totusi. Acum am intrat deja in sfera de consultatie deja.

Reporter: Sunt informatii de interes public, domnule Ministru.

Dan Sova: Am inteles, dar nu sunt nici purtator de cuvant la CNADNR si nici consultantul dumneavoastra. Eu va raspund avand convingerea ca veti scrie numai prostii despre mine. Va raspund ca e deja o chestie de masochism. Bineinteles ca am urmarit ce scrieti.

Reporter: Ceea ce discutam acum va fi trascris ca atare. De aceea vreau sa clarific pana la capat. Pe ce fonduri se va face mai departe spre Sibiu?

Dan Sova: [Fonduri de] Coeziune.

Reporter: Ati spus ca va fi pe un "bridge-contract"... daca cheltuim 3 miliarde si in actuala alocare financiara vom depasi fondurile de coeziune. Si spuneti ca asa se va face dupa 2018?


Dan Sova: Da, daca vom avea stadiul fizic asa si vor tropai constructorii si nu vom avea ce construi, facem fara probleme.

Reporter: Ok. Pana atunci, daca totul merge conform planurile, se va fi construit deja acea trecere de Carpati pe la Brasov la Comarnic (A3), precum si acele autostrazi de la Sibiu la Brasov si de la Bacau la Brasov. Nu va fi autostrada A3 care trece pe Valea Prahovei supraincarcata de trafic? Daca vine traficul ca intr-o palnie din doua directii pe o zona deja cu trafic foarte mare?

Dan Sova: Evident nu.

Reporter: In zona de nord a Bucurestiului, exista capacitatea de a gestiona un astfel de flux de trafic care va intra in Capitala?


Dan Sova: Nu inteleg la ce va referiti.

Reporter: Avem zona de Ardeal care va intra pe autostrada A3 Brasov - Comarnic - Ploiesti - Bucuresti si autostrada dinspre Moldova, pe o zona deja cu trafic mare. Si totul va intra in nordul Bucurestiului, pe la soseaua Petricani. Exista resurse, capacitate de preluare a traficului in zona de nord din Bucuresti?

Dan Sova: Fara probleme.

Reporter: De ce este prioritara autostrada de centura Sud [n.r. concesiune scoasa la licitatie la inceputul anului], daca tot traficul va fi pe partea de nord?

Dan Sova: Pai ce legatura are una cu alta?

Reporter: Sa reformulez... De ce nu se face face Autostrada de Centura Nord, sa fie legate toate cele trei autostrazi?

Modernizarea Centurii de Nord a Capitalei in capetele spre A1si A2
Foto: Hotnews
Dan Sova: Cred ca n-ati fost foarte atent. Centura Bucurestiului actuala reprezinta inelul 1. Sunt contracte in executie care la finele lui 2014 sau inceputul lui 2015. [De la] intrarea de la Militari [n.r. A1[ pana la A2 spre Constanta vor fi cate patru benzi. Va fi largita in regim de drum expres, nu de autostrada. [n.r. citeste aici mai multe de largirea la capete a centurii nord]

Centura Sud este un fel de inel 2 al Capitalei pe partea aialalta, intre intrarea de la Militari si A2, dar prin sudul Bucurestiului. Aia n-are nici o legatura...

Reporter: Eu va intreb de ce nu se face Inelul 2 Autostrada de Centura a Capitalei si pe partea de Nord?


Dan Sova: Inelul 2 este programat, in principiu, tot pentru Fonduri de Coeziune [n.r. in strategia autostrazilor prezentata de guvern nu se precizeaza nimic despre Autostrada de Centura Nord].

Centura Sud este facuta pe concesiune. Singura problema e ca, din cauza modului in care a trasat doamna Boagiu traseul ca sa treaca pe proprietatilor prietenilor domniei sale, suntem nevoiti la cererea Comisiei Europene sa refacem studiul de fezabilitate.

Reporter: Spuneti ca Autostrada de Centura Nord, inelul 2, nu se poate face pentru ca trebuie refacut studiul de fezabilitate?


Dan Sova: Se poate face dupa refacerea studiului de fezabilitate.

Reporter: Pe ce exercitiu financiar? Pe ce buget?

Dan Sova: Pe [exercitiul bugetar] 2014-2020.

Reporter: Si totusi ea nu apare pe acea harta cu prioritati pana in 2018 ...

Harta cu centurile Sud ale Capitalei (cu rosu este autostrada de sud - planificata/ cu albastru este actuala sosea de centura sud)
Foto: Hotnews
Dan Sova: Pentru ca premierul a spus oral de ea. N-a pus-o pe harta. Si centura Nord, si centura Sud... Pentru ca e o chestiune putin mai greu de inteles de oameni, putin inteleg cu inelul 1, cu inelul 2. Si atunci am spus ca vorbim de autostrazi sa se vada exact.

Reporter: Atunci sa clarificam. In strategia pentru 2018 exista si Centura Nord si Centura Sud de autostrada, da?


Dan Sova: Da.

Reporter: Si centura Nord va fi pe fonduri de coeziune, dupa refacerea studiului de fezabilitate?

Dan Sova: Da.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33033 vizualizari

 • +38 (40 voturi)    
  la voi circul se chiama strategie !!! (Vineri, 6 decembrie 2013, 0:14)

  andreesanu [utilizator]

  Ceea ce faceti voi e circ si nu strategie .
  De un an jumate bateti apa in piua ,habar nu aveti ce-i de facut,prindeti din zbor sau ca tiganul dupa ureche cite ceva si bateti cimpii .
  Nu va intereseaza culoare de transport europene care sa eficientizeze investitiile,nu va intereseaza accesarea de fonduri europene,pe voi va intereseaza sa va treaca prin ograda,pe mosie,pe la baroni orce drum .Nu interesul natiei va doare ci interesul vostru,doar de aia v-ati cocotat la guvernare.
  • -5 (19 voturi)    
   Freze de metrou nu se pot folosi pe Valea Oltului (Vineri, 6 decembrie 2013, 1:53)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Frezele care se afla in Bucuresti pentru a fora metroul din Drumul Taberei nu pot fi folosite pentru saparea de tuneluri auto pe Valea Oltului pentru ca:

   1) Au diametru mic, de doar 6.5 m.
   2) Nu sunt freze de stinca ci de sol moale.

   Atentie Basescu la ce declari ca spui imposibilitati tehnice.

   Citat Basescu: "avand in vedere ca are (Ponta) in Bucuresti doua freze subterane pentru tuneluri, sa se gandeasca daca nu ar trebui sa organizeze mai repede licitatia pentru strapungerile pe Valea Oltului prin munte, daca firmele de aici ar putea participa la licitatie, sa nu mai duca frezele pe cine stie unde. Au frezele aici, ar scapa statul de niste costuri enorme"
   • +29 (31 voturi)    
    Sova nu stie! E vorba de Curtea de Arges - Tigveni (Vineri, 6 decembrie 2013, 3:15)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Nu a fost proiectata nici o autostrada Curtea de Arges - Ramnicu Valcea. Exista un tronson al autostrazii Pitesti - Suici - Salatrucu - Racovira care uneste Curtea de Arges de localitatea Tigveni si ca directie generala se indreapta spea Vilcea insa nu ajunge la Ramnicu Valcea ci o ia spre nord la Tigveni.

    Deci Sova incurca lucrurile. Habar nu are.
    • +3 (5 voturi)    
     Pitesti - Racovita la 1.8 mld. Euro posibil! (Vineri, 6 decembrie 2013, 23:49)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Este posibil ca Autostrada Pitesti - Curtea de Arges - Racovita + Boita - Sibiu sa coste 1.8 miliarde de Euro (la limita inferioara a evaluarii) totusi tronsonul Racovita - Boita mai costa si acesta inca pe atit deci realist vorbind nu se poate construi din bani europeni ca se depasesc cele 3 miliarde alocate pe 2014-2020.

     Ar fi totusi un mare progres sa avem o autostrada Pitesti - Sibiu chiar intrerupta de 32 km (Racovita - Boita) pe care soseaua actuala va ramine singura cale inca multi ani de acum incolo.

     In ceea ce priveste varianta Pitesti - Ramnicu Valcea - Racovita, se arunca banii pe ea daca se decide cumva inceperea lucrarilor. Strapungerea masivului Cozia are costuri prea mari (1.5 - 2 miliarde de Euro).
   • +7 (13 voturi)    
    folosim utilaje ale industriei teleormanene (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:35)

    adrcov [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    la cate ineptii si minciuni debiteaza prietenul tau ponta si amicul sova, propun sa ii aceptam si lui base o prostie tehnica.
   • +3 (7 voturi)    
    freze (Vineri, 6 decembrie 2013, 12:26)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    6.5 m este sufficient, este vorba de un sens, numai.
    doua benzi exista deja.
    iar despre freze, cred ca se poate inlocui partea active, lamele, cutitele, sau cum se numesc ele.
    basescu a dat numai o varianta, care ar fi bine sa fie luata in calcul, comparativ cu varianta suspendata deasupra olturlui.

    dupa mintea mea, varianta cea mai buna ar fi o alta autostrada, Pitesti-Craiova-turnu severin-caransebes, la sud de munti.
    cu legaturi spre Bulgaria prin calafat si Serbia pe la portile de fier.

    la nord autostrada ar merge de la Sibiu la brasov=Ploiesti
    prin rucar-bran, pe transfagarasan, pe valea oltului, prin defileul jiului, prin hunedoara, prin o amenajarea a soselelor existente s'ar face legatura intre cele doua auitostrazi care s'ar intalni undeva in zona caransebes lugoj.
    ar satisfice si Craiova, si tg. jiu si turnu severin, porturile de'a lungul denarii...
    • +2 (4 voturi)    
     Frezele de 6.5 m nu pot fi folosite la autostrada (Vineri, 6 decembrie 2013, 16:10)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     1) Daca cineva reuseste sa bage intr-un tunel de 6.5 m diametru doua tiruri care merg cu 100 km/h unul linga altul sa faca si cerere de Premiu Nobel.

     2) Cele doua sensuri ale soselei actuale de pe Valea Oltului nu pot fi folosite ca banda de dus sau intors pentru viitoarea autostrada pentru ca drumul prezent are prea multe viraje, se intersecteaza cu drumuri la nivel, trece prin localitati.

     3) Nu se poate face autostrada Severin - Caransebes "la sud de munti". Ea trece chiar prin munti si are costuri comparabile cu Sibiu - Pitesti.
     • -2 (4 voturi)    
      tunelul nu se face prin localitati. (Vineri, 6 decembrie 2013, 18:33)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      unde sunt localitati, este destul teren sa se ocoleasca localitatea.
      e vorba numai de kilometrii in munte, unde nu's localitati, caci acolo se face tunelul.
      de tiruri se poate aranja, caci din moment ce ai un tunel brut de 6,5 m, poti largi oleaca cu tarnacopul :)
      intr'un tunel de metrou, la acea dimensiune, trec doua trenuri unul pe langa altul.
      in tunel. se poate reglementa ca autotrenurile sa folosesca, obligatoriu banda din dreapta.
      nu e musai sa se depaseasca pe cei cativa km de tunel.
      la ambele capete ale tunelului pot exista remorchere. pentru a extrage eventualele auto in pana.

      n'ai zis nimic despre inlocuirea cu varianta pitesti slatina, craiova tr. severin caransebes cu jonctiune cu cealalta autostrada, de la nord de munti, undeva intre caransebes si lugoj.
      ar ramane comunicarile prin munti sa fie oleaca modernizate si sa lege cele doua autostrazi, atat pentru uz transport marfuri cat si turism.
      ma refer la soselele deja existente prin pasuri, defilee, trecatori.f
      • +3 (5 voturi)    
       Nu poti largi tunelul. Nu trec doua trenuri! (Vineri, 6 decembrie 2013, 22:03)

       dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       1) Nu ai cum sa largesti tunelul de 6.5 m diametru, sapat de o freza de metrou pe Valea Oltului, deoarece aceasta aseaza in urma inele de beton, peretii tunelului, si are nevoie de ele ca sa avanseze. Asa functioneaza.

       2) Printr-un tunel de 6.5 m trece un singur metrou. Are o singura cale ferata in interior, nu doua.
       • +1 (1 vot)    
        tunelul in buc (Duminică, 8 decembrie 2013, 9:58)

        nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        la metrou se face pe ambele sensuri, nu ?
        deci, faci doua tuneluri, mai draga, ce'i asa greu.
        daca la metrou se fac doua, faci si in munte doua.

        cat de largit, nu uita ca se face in teren stancos, nu in pamantul din drumul taberei.
        fara freze se face cu explozibil, escavatoare, buldozere si tarnacop. cu mult mai multa munca si cheltuiala, si timp.

        mai draga dumitrica, care este farmecul touristic al traversarii defileului prin tunel ?
        tunelul implica si costuri mari de intretinere. nu este o simpla gaura prin munti, trebuie aerisit, luminat, prevazut cu refugii pentru opriri de nevooie, cu asistenta pentru vehicule ramase in pana, remorchere.

        ce sustineam io, este ca e mai bine sa faci o autostrada la sud de munti, in teren mai bun, unde costurile nu's asa de mari...
        ajuti si ford, si dacia.
        ajuti industria din Craiova, hunedoara, resita, ajuti la dezvoltarea turistica a muntilor banatului, baile herculane, zone de o frumusete deosebita.
        pui in valoare trecerile spre sud, in Bulgaria spre grecia, si in Serbia, si ele parti ale uniunii, cu care avem legaturi ecomomice si turistice.
        pui in valoare portile de fier si lacul de acumulare si dezvoltarea unui port touristic la orsova.
        in loc de cheltuiala cu Alexandria si spartul tunelurilor prin munti, poti avea doua autostrazi care comunica intre ele prin pasuri, trecatori, defiilee, punand in valoare frumustile tzarii.

        matale o tzii langa cu cat de greu e cu frezele.
        cat de greu va fi fara. si cat de scump.
        iar de la Pitesti la valcea este destul de dificil de facut autostrada, este un teren greu, plin de curbe si dificil de ocolit localitatile.

        si nu rezolvi problema craiovei.
        iti trebuie alta autostrada de la Craiova la caracal spre rm. valcea, adica, la vest, prin est. drumul actual de la caracal la rm. valcea este foarte umblat, traffic mult, si trece prin multe localitati.
        sau Craiova -Pitesti,
  • +8 (16 voturi)    
   Daca e proiectata Pitesti-Valcea sa o faca! (Vineri, 6 decembrie 2013, 2:04)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Se poate renunta la Craiova-Calafat si Bucuresti-Alexandria iar cu banii economisiti se face Pitesti-Valcea. Tot este ceva.

   Inteleg ca autostrada Curtea de Arges - Racovita trece prin teren foarte instabil de deal subcarpatic (mai instabil ca Pitesti-Valcea) deci va fi foarte scumpa si partea proasta este ca trebuie terminata de la un cap la altul din Curtea de Arges pina la Racovita ca sa poata fi utilizata, in timp ce Pitesti-Vilcea poate fi inaugurata pe 3-4 sectoare.
   • +13 (15 voturi)    
    pai, (Vineri, 6 decembrie 2013, 8:46)

    Cezy [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    te legasi de Alexandria? Pai cred ca asta se va face prima!!!
   • +13 (15 voturi)    
    Nu exista nini un Pitesti-Vilcea (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:49)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Nenea, te rog eu citeste ci atentie articolul si eventual analiza de pe capital.ro.
    Studiul arata clar ca nu sint probleme exceptionale pe tronson, iar mutarea pe la Vilcea ar lungi traseul catre Sibiu si ar complica foarte mult lucrurile (relief mult mai accidentat, Parcul natural Cozia etc.).
    Astia se dau de ceasul mortii sa mute finantarile catre zone obscure, necontrolate de UE. Niste incompetenti rau intentionati!
   • +10 (12 voturi)    
    Sa nu o faca inainte de altele prioritare (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:01)

    Citadel [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Ce gandire e asta prietene? Eu zic atunci sa facem autostrazi exclusiv la campie ca acolo terenul nu e instabil. I-auzi: sa faca Rimnicu Valcea - Pitesti ca e MAI PUTIN INSTABIL decat Pitesti - Racovita. Ce aberatii. O fi mai putin instabil. Nu stiu, si Pitesti - Campulung e mai putin instabil dar nu o face nimeni o autostrada fiindca NU E NEVOIE!
    Cioturile de autostrazi se fac doar atunci cand ai un core network realizat. Eventual faci cioturi (cum se face acum intre Timisoara si Sibiu) din core network pana se realizeaza continuitate.
    Eu as face o singura autostrada in tara asta: Sibiu - Pitesti si apoi orice ar vrea, sa faca autostrada si Suceava - Putna din partea mea.
  • -8 (14 voturi)    
   Sibiu-Valcea la pret de 1.8 mld. Euro = povesti! (Vineri, 6 decembrie 2013, 2:43)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Asa arata (Google Street Views) Valea Oltului:
   vezi:
   http://goo.gl/maps/iNv2B

   Citat Basescu: "Am auzit si minciuna cu 4,8 mld, poate vrea sa duca 2 mld la tata socru, mai mult de 1,8 mld nu costa de la Valcea la Sibiu"

   Comarnic-Brasov lunga de 58 km costa 1.2 miliarde Euro adica 20.7 mil. Euro/km.

   Valcea-Sibiu, lunga de 98 km si care se desfasoara printr-un relief mediu mai dificil ca pe Valea Prahovei nu are cum sa coste sub 2.02 miliarde Euro adica sa fie mai ieftina de 20.7 mil. Euro/km.
   • +7 (9 voturi)    
    Relieful bata-l vina (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:57)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Aberatiile astea poate tin la votantii aia inteligenti ai USL.
    1. Nu exista autostrada cu traseu Vilcea-Sibiu;
    2. Studiul spune clar ca 26 din 125 de km sint prin relief muntos. Ti se par tie cei aproximativ 50 km dintre Comarnic si Risnov mai usori?
    In afara aburelilor cu scop clar de a reconsidera greutatea realizarii A1 sa retinem un lucru foarte important: Pitesti-Sibiu e finantabila cu 95% bani europeni!
    • +2 (4 voturi)    
     Ai uitat dealurile subcarpatice foarte dificile (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:56)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Kap

     Nu este vorba doar de muntele propriuzis. Mai sunt si dealurile subcarpatice cu terenuri alunecatoarecare care trebuie consolidate. Asta costa. Pe Sibiu-Pitesti (chiar prin Curtea de Arges) nu ai cimpie si 26 km de munti ci munti, riuri, lacuri, dealuri, terenuri alunecatoare si ceva sol plat si stabil ca de cimpie insa foarte putin.
     • +2 (4 voturi)    
      Supraevaluare pe Olt si subevaluare pe Prahova (Vineri, 6 decembrie 2013, 16:37)

      Kap [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Exista intr-adevar aia aproximativ 26 km intre Boita si Racovita care sint mai dificili si de asemenea e si tunelul de la Salatrucu. In rest sint dealuri molcome,iar intre Boita si Sibiu e relativ usor ca si de la Pitesti la Salatrucu, unde sint urmate vaile Argesului si Topologului.
      Nu e deloc mai greu decit sa eviti statiunile, calea ferata si sa supratraversezi de nu stiu cite ori riul pe valea Prahovei.
      Calculam si cit ar trebui sa dea statul in final pentru Pitesti-Sibiu? 5% din 1,7 mld. (estimate la maximul standardelor de cost actuale) sint cam 85 de milioane de EUR. Asa-i ca nu seamana cu alea 3,2 miliarde fluturate de copyTonta si acolitii lui?
    • +4 (6 voturi)    
     Pitesti - Sibiu e finantabila ... (Vineri, 6 decembrie 2013, 18:42)

     Herodot [utilizator] i-a raspuns lui Kap

     ... cu bani ... nefurabili... deci... nu prezinta interes!
    • -1 (1 vot)    
     bani europeni de flituit (Duminică, 8 decembrie 2013, 11:06)

     Radu_Luci [utilizator] i-a raspuns lui Kap

     așadar, dacă e gratis, cu plăcere! dar mai rămâne să fie și cu folos!
   • +1 (3 voturi)    
    Ai perfecta dreptate: (Vineri, 6 decembrie 2013, 18:39)

    Herodot [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    "1.8 mld. Euro =povesti"... Spaga si banii care vor fi furati nu au fost inclusi in calcul!
 • +33 (35 voturi)    
  Acesta nu este guvernul meu (Vineri, 6 decembrie 2013, 0:16)

  vasile78 [utilizator]

  Este din pacate a simpatizantilor miscarilor de tip populist, miscari care aduc astfel de penibili in functii de conducere, asa cum este domnul Sova. Jenant si rusine domnule Sova. Va astept demisia!
  • +6 (10 voturi)    
   nu doar populist! (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:13)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

   Crecta observatia, dar incompleta!
   Nu este vorba DOAR de populsim si incompententa, autostrada Pitesti-Sibiu este DELIBERAT sabotata ca sa plece de la noi din tara Renaut si Ford.
   Adeptii lui Ilici nu au nevoie de investitori seriosi, ei au tot interesul ca nivelul de trai din Romania sa fie cat mai scazut - niste alegatori care mor de foame sunt mai usor de dus de nas!
   Daca zeci de mii de oameni lucreaza pentru mari firme occidentale, vor avea salarii nu mari, dar decente, deci nu mai pot fi pacaliti cu o galeata electorala sau cu clasica sacosa ciu zahar si ulei.
   Si indiferent CARE din autostrazi se e face prima, o tara cu o infrastuctura buna NU este dorita de pedeserei!
 • +38 (40 voturi)    
  Lasati copilul in pace (Vineri, 6 decembrie 2013, 0:42)

  Europiu [utilizator]

  Si nu-i mai puneti atatea intrebari incuietoare, ca-l suprasolicitati!

  Ce ne-am gasit noi, habar n-am "ce pregatire avem" sa comentam fantasticele hotarari ale penibililor nostri guvernanti? Da' unde va credeti?
  Ce pregatire aveti?

  Acum, pe bune - interviul este lipsit de fair-play, pentru ca bumbacelul ala de ministru al marilor ratari nu are, cred, pe fisa de post, gasirea justificarilor ditirambice ale lui Plagiatus Major.
 • +29 (31 voturi)    
  Ce spune Sova e irelevant (Vineri, 6 decembrie 2013, 0:46)

  Fu Leng [utilizator]

  Asta nici fitzuicile nu stie sa si le citeasca si cand este incoltit scuipa si zgarie mai rau ca Motanel.
  • 0 (2 voturi)    
   mai este o chestie scuzabila pt. sova (Vineri, 6 decembrie 2013, 14:36)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   hartile au rezultat dupa niste vise umede ale lui dottore.

   lui sova i'au fost puse in mana.
   sova n'are timp de harti, el tremura in cort la comarnic.
 • -17 (31 voturi)    
  o constatare (Vineri, 6 decembrie 2013, 0:47)

  evoque [utilizator]

  in tara asta sunt facute studii de fezabilitate si refacute incat numai cu banii de pe acestea ar fi putut fi construiti o gramada de chilometri de autostrada, insa acest lucru nu este important, importanta este doar latura politica de genul ai nostri sunt mai destepti.
  In rest nu este decat o ciorba fara noima, bla, bla, bla, atat din partea hn cat si a lui sova. Diletantism cat cuprinde.
  • +18 (22 voturi)    
   Oooookkkk. (Vineri, 6 decembrie 2013, 2:59)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Cum ar fi trebuit sa fie luat interviul, ca sa nu arate "diletantism" din partea celor de la HN? Ce intrebari ai fi vrut sa fie puse si nu au fost puse? Sau cum ar fi trebuit sa fi puse?

   Hai, ca esti unul dintre cei care au observat "diletantismul" acestui interviu, deci stii cum trebuie sa arate un interviu apolitic, profesionist etc.
   • +6 (12 voturi)    
    ei si tu, ai pus botul! (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:14)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Nu are sens sa incerci sa "discuti" cu un pedeserist!
    iar pe forumuri, el are exclusiv rolul de troll, cum crezi ca poti dezbate argumente cu asa ceva?!
    • -3 (9 voturi)    
     ai cumva (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:17)

     evoque [utilizator] i-a raspuns lui hot news

     carnetul meu de partid? daca nu atunci ar fi bine sa nu mai indrugi verzi si uscate.
   • -1 (7 voturi)    
    cu sova (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:16)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    nici nu are sens sa pierzi vremea cu un interviu, atat timp cat a fost creat "un minister" pentru el si pentru comisioane.
    sa fie un interviu apolitic ar trebui sa nu fie ca acesta, logic daaang. profesionist, se intelege ca nu este din moment ce este un interviu politic, iti raspunzi singur.
    • 0 (2 voturi)    
     Aha. (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:05)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Deci daca iei un interviu unui om politic, interviul este politic. Deci interviuril profesioniste nu exista. Daca iei interviu unui sportiv, va fi un interviu sportiv, daca iei un interviu unui om obisnuit, este un interviu obisnuit, daca iei un interviu unui actor, este un interviu actoricesc. "Logic daaang". Am rezolvat problema interviului profesionist.

     Da' cum ramane totusi cu "diletantismul". Ce face acest interviu sa fie unul "diletant"? Concret. Vad ca spui in comentariu ca "sa fie un interviu apolitic ar trebui sa nu fie ca acesta". Cum ar trebui sa fie acest "altfel"? Da-ne si noua niste sugestii, arata-ne ca nu bati campii doar ca sa spui si tu ceva. Foloseste logica aia a ta tare cu "daaang".

     Si nu in ultimul rand, da-le peste nas celor de la HN si invata-i cum trebuie sa arate un interviu care "sa nu fie ca acesta". Hai, curaj.
  • +8 (12 voturi)    
   Ati citit interviul? (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:33)

   EMP [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Cum puteti sa acuzati reporterul HN de diletantism? Dvs. ati citit interviul? Este evident faptul ca reporterul a studiat problema in detaliu, intrebarile sale au fost la obiect si excelent documentate. Cum puteti sa-i bagati in aceeasi oala pe dl. Sova, un ipocrit cu pretentii, si pe acest reporter cu adevarat profesionist?
   • -2 (8 voturi)    
    atat (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:22)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui EMP

    de in detaliu a studiat incat singura concluzie este ca guvernul pdl este mai bun decat guvernul usl, in rest sa faci calcule pe baza unui asa zis standard de cost dovedeste o totala lipsa de cunoastere.
    Proiecte precum comarnic-brasov sau sibiu-pitesti nu se pot incadra in nici un standard de cost. Daca scrii mult nu inseamna ca si stii ce scrii.
    • 0 (2 voturi)    
     Aici iti dau dreptate. (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:10)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     "Daca scrii mult nu inseamna ca si stii ce scrii." Esti cel mai bun exemplu.

     Cum sa-ti spun, ca sa intelegi si tu.. Nu sunt atat de bun si-mi asum vina daca in urma explicatiilor mele nu ai sa intelegi: a fost un interviu, nu o lucrare scrisa, nu o compunere despre un interviu, nu o dictare. Interviul a fost transcris, dar acesta a fost facut "oral", daca poti vizualiza porcesul in sine.

     Cei care au facut interviul, nu s-au dus cu hartiuta/tableta si au scris intrebarea, dupa care Sova a scris raspunsul etc.

     Deci, concluzia: "Daca scrii mult nu inseamna ca si stii ce scrii.". Poti sa o repeti de mai multe ori, pana o s-o intelegi.
  • +6 (8 voturi)    
   Probabil (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:12)

   CarmenO [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Ca tu poti construi o gramada de "chilometri".
   Problema e ca autostrazile se masoara in "kilometri".
   In rest, nu e diletantism la Sova, e prostie curata...
 • +21 (25 voturi)    
  Mincinosii si impertinentii care conduc tara! (Vineri, 6 decembrie 2013, 7:02)

  hotnewsfil [utilizator]

  Impertinentul Dan Sova: 'Sunt cateva lucruri foarte simple. Le-am explicat pana am cazut jos. Vi le explic si dumneavoastra. Nu ma astept nici sa le intelegeti, nici sa scrieti ce spun eu, ci tot ce vreti dumneavoastra. Dar eu imi fac datoria si v-o spun'
  Acest baietel are 'sapte ani de acasa'! Mama lui (avocat, si ea, cu strungareata care o face inconfundabila) i-a bagat bine in cap :'mai baietel, tu o sa te faci avocat, fiindca vad ca esti inzestrat, minti de ingheata apele, doua vorbe, trei minciuni; nu uita, baietel, ca orice ai avea de facut in viata, in orice situatie vei fi pus, cel mai eficient mod de a iesi dintr-o incurcatura este sa aplici legea-legilor, sa faci alb din negru si negru din alb, cu aplomb, cu impertinenta, ca acuzi interlocutorul ca nu intelege nimic, ca este rau intentionat, ca bate campii, ca degeaba ii explici pana cazi jos, fa-l prost, da-te foarte ocupat, mereu cu un aer superior, de pe pozitia 'eu fac, eu dreg', tot ce au facut si fac altii este gresit s trebue abandonat si esti tu nevoit sa iei lucrurile de la capat; trebue sa invingi in razboiul vorbelor, fereste-te de fapte, fiindca alea lasa urme, nu te lasa sa o intorci ca la Ploesti, intovaraseste-te numai cu mincinosi mai mari decat tine, de la care ai ce invata, etc., etc.
  Acestea sunt doar cateva sfaturi din galeria 'cum sa faci alb din negru si negru din alb', esenta educatiei pe care a primit-o pustulica-impertinent Sova.
  Sova valorifica acum tot ce a dobandit in copilarie. In 'aplicatia autostrazi', baietasul este goarna baronilor care ii comanda pe el si pe co-mincinosul Viorel
  In bataia de joc in care au tarat tara, ei nu se pot multumi sa prezinte alegatorilor o harta pe care sa fie trasate numai doua, max. trei diagonale, care sa sa lege tara de restul tarilor, eficient, asa cum a prevazut UE
  Ei trebue sa umple hartia cu multe autostrazi, pentru toti baronii, sa aiba cu ce sa se fuduleasca in fata alegatorilor, sa castige alegerile, ca tara are timp sa astepte
 • +8 (10 voturi)    
  Renault o sa plce... (Vineri, 6 decembrie 2013, 8:04)

  NikosGalis [utilizator]

  Daca o sa mai tergiverseze mult cu A1 Renault o sa plece din tara si sa vezi gaura la veniturile bugetului.
  Drumul de la Mioveni la Pitești a durat prea mult pina a fost reparat. Nicolescu știe de ce... I se face rău cind este anchetat...
  Demisia "cirlanului" & compania ne-ar salva de la multe neplăceri.
  Sa auzim numai de bine! Sărbători fericite!
 • +9 (11 voturi)    
  ministrii fara treaba sau care fac rau (Vineri, 6 decembrie 2013, 8:24)

  zot [utilizator]

  sova, nicolaescu, cel care se ocupa de sport si sex(uitaia-si numele) si grapini nu au nimic comun cu sectoarele pe care( zic ei) le conduc dar sunt in nota premierului.
  acest sova, pe langa ignoranta generala, cred ca are mari probleme psihice, se simte tot timpul suspectat, este instabil si inconsecvent.
  nu inteleg cum poate cineva sa il numeasca pe acesta ministru, indiferent de domeniu.
 • +9 (11 voturi)    
  absolut jenant (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:24)

  monterosa [utilizator]

  Omul asta chiar n-are nicio treaba cu autostrazile. Habar n-are de traseul propus pentru Pitesti-Sibiu sau minte cu nerusinare. Pentru mine este evident ca este rea vointa suspendarea autostrazii Pitesti-Sibiu iar motivele ar trebui cautate in alta parte decat costurile. Sunt interese in joc care nu au nicio treaba cu interesul public.
  Este ingrozitor cat de incapabili sunt cei din guvern, in frunte cu Ponta.
  Cred ca singura miscare ca sa le forteze cineva mana ar fi ca Dacia sa ameninte ca se muta in alta parte din cauza costurilor mari cu infrastructura.
 • +10 (12 voturi)    
  Ponta e un gunoi de om (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:28)

  Citadel [utilizator]

  Vezi ce se intampla cand politicienii iau decizii in locul inginerilor?
  Victor spune ca nu exista nici un studiu pentru Sibiu - Pitesti insa foloseste cifre, date si declaratii despre aceasta autostrada nu stiu sincer, de unde. Banuim cu totii ca dintr-un vechi studiu insa el a declarat ca NU EXISTA nici unul.
  Cat de clar se vede cum ii este fortata mana sa schimbe totul pe la Brasov, acum, cu cateva zile inainte sa se desemneze castigatorul pentru Comarnic - Brasov. E la mintea cocosului. Comarnic - Brasov ar trebui sa se opreasca la Brasov pentru turism, nu sa fie facut nod de tranzit. Vai si amar de Valea prahovei.
  O autostrada duce la dezvoltare business, industrie, (vezi Sebes), turismul ramane pe planul doi. Pacat, mare pacat de Brasov. Desigur, astazi, oricine locuitor al oricarui oras vrea autostrada ca e cool, va spun sincer ca nimeni nu vrea autostrada prin curtea proprie. Sunt necesare, dar nu baga pe Valea Prahovei de dragul bucuresteanului (eu) de weekend
 • +6 (10 voturi)    
  Bravo (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:30)

  EMP [utilizator]

  Domnule Victor Cozmei, tot respectul! Chiar ieri imi exprimam regretul ca avem putini jurnalisti de genul lui Moise Guran, adica oameni care sa se informeze inainte de a aborda un subiect.
  Mi-a placut foarte mult profesionalismul pe care il denota interviul luat domnului Sova. Cred ca ar fi fost in interesul tarii noastre ca rolurile sa fi fost inversate, adica sa fie dl. Sova jurnalistul si dvs. ministrul.
 • +9 (11 voturi)    
  Lasati inginerii sa decida (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:34)

  Citadel [utilizator]

  Cica nu facem cioturi: buc - alexandria, pitesti - rimnicu valcea, turda - tg. mures.
  Pai renunta la toate cioturile astea si fa odata o autostrada, una si buna: Sibiu - Pitesti, oricat costa. Sa coste si 10 miliarde, fa-o si cand o-m avea bani pt celelalte, atunci te apuci de cioturi.
  Nu m-as ambala atat insa nu-mi vine sa cred cat de pe fata e, Ponta nu e imbecil, el crede ca noi suntem, ne sperie cu costuri mari si povesti de adormit copiii.
 • +17 (19 voturi)    
  Sova (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:40)

  Kevi [utilizator]

  "Nu stiu ce ati vazut dumneavoastra..."
  "N-ati fost atent acolo... "
  "Ma mir ca aflati si dvs in 2013."
  "...nu stiu sa va raspund..."
  "Nu ma astept nici sa le intelegeti..."
  "Cred ca n-ati fost foarte atent."
  "Nu inteleg la ce va referiti. "

  Si eu te platesc pe tine, ma?
  • +4 (6 voturi)    
   din pacate (Vineri, 6 decembrie 2013, 13:48)

   HoriaBradu [anonim] i-a raspuns lui Kevi

   NUesti singurul,care plateste,toti platim ca orbii niste Haimanale,bune de nimic,cum de au ajuns astia la 70%?pai si aialalti au fost niste neispraviti,ce facem?sa emigram?sau sa-i schimbam?
 • +13 (15 voturi)    
  Sova asta (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:45)

  Citadel [utilizator]

  Haha, cat de arogant e Sova. Cica o explicat pana o cazut jos. Pai in calitatea pe care o ai, va trebui sa mai dai inca o suta de explicatii la aberatiile care le spui.
  Despre SF din 2008 "rad curcile". Pai ATUNCI NU TE MAI FOLOSI DE DATELE STUDIULUI. Spune verde-n fata: nu avem NIMIC pt Sibiu - Pitesti, nu stim, nici macar nu stim cat costa, asta e o afirmatie corecta.
 • +10 (12 voturi)    
  Totul este legat de bani si putere (Vineri, 6 decembrie 2013, 9:49)

  bigbrother [utilizator]

  Ce ar mai putea fura cei implicati la o contributie de la buget de doar 5%? Probabil nu si-ar acoperi nici comisionul lor.

  Totul se reduce la bani. Cine ii da si cine ii ia. Cum pentru banii europeni trebuie data socoteala pana la ultimul cent, raman banii romanilor pentru care ei nu au nici un respect, bugetul de stat fiind un fel de portofel pentru toti cei abonati la contracte cu statul.

  In plus, e vorba si de influentele celor care ii sustin pe gusterii astia la guvernare si de datoriile care le au acestia pentru baronii locali. Daca credeam cumva ca a guverna este bazat pe constiinta si dorinta de a face bine populatiei, ei bine nu, e vorba de datorii de platit si interese de promovat.

  De retinut ca nici macar "geniul" lui Sova nu reuseste sa stabileasca o valoare si nici nu are cum. Datoria catre baroni este mare si poate creste in functie de necesitati proprii sau de partid.

  Si ca tot vorbesc de bani, poate guvernantii isi aduc aminte de cati bani sunt in economia subterana (40 MILIARDE euro), cate autostrazi s-ar putea face daca s-ar colecta toate sumele si ar scadea impozitele la un nivel suportabil.
 • +10 (12 voturi)    
  Multumim USL!! (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:01)

  cristi_lazar81 [utilizator]

  Ce sa mai zici?!
  Chiar aseara am venit pe Valea Oltului si e dezastru ca si trafic.
  Astia habar nu au pe ce lume traiesc!
 • +5 (9 voturi)    
  Ne ambalam degeaba (Vineri, 6 decembrie 2013, 10:15)

  Citadel [utilizator]

  Stati asa ca acum realizez. Cred ca noi ne ambalam degeaba. Se prea poate sa fie ceva in spatele acestor declaratii. Sunt evident eronate si ce a propus Ponta cu harta e, intr-adevar, o totala aberatie. Si el stie asta.
  Cred ca vor sa ne distraga atentia de la altceva. Ceva se intampla in tara, media e toata imbulzita aici (si noi) si ne ambalam degeaba.
  Autostrada se va face Sibiu - Pitesti fara indoiala, la anu, sau peste 2 ani se va schimba din nou.
  E o tactica a guvernului: aduce opinia publica intr-un loc, ne batem toti ca prostii aici, pentru a nu observa ceva mai nasol. Sigur e asa!
 • +6 (8 voturi)    
  Nesimtire, diletantism, aroganta, (Vineri, 6 decembrie 2013, 11:01)

  UnOarecare [utilizator]

  minciuna, coruptie = penibilul Sova.
 • +5 (7 voturi)    
  (null) (Vineri, 6 decembrie 2013, 11:23)

  sigi [utilizator]

  Nu mi-a placut niciodata de fata acestui arogant.Am citit tot articolul.Nu am vazut in acest individ altceva decat grandomanie,se simte superior desi nu stie ce gandesc altii despre el.Se crede inteligent,conform cu postul pe care il detine.Ia la cearta de cateva ori in articol pe reporteri,ii face habarnisti,le explica el pe degete cum sta treaba.Cel mai deranjant este ca nu vede solutii.Avem oameni in Romania mult superiori si capabili.
 • +3 (5 voturi)    
  Pai (Vineri, 6 decembrie 2013, 11:30)

  Ciribanstula [utilizator]

  e treaba cu PNLu
  Cu YOHANIS
  Cum sa treaca autostrada pe la Sibiu!
  Ba sintetzi extrem de penibili
 • +7 (9 voturi)    
  Plagiat ? (Vineri, 6 decembrie 2013, 11:32)

  catalin72 [utilizator]

  Sigur interviul asta nu-i plagiat dupa Catavencu sau Kamikaze ??? Asa pare ! :)
  Cred ca explicatiile lu sova sint atit de clare incit nici el nu le intelege...orisict ,se pare ca ,pt a fi un bun mincinos ,iti trebuie s-o memorie buna !
 • +4 (6 voturi)    
  Da' cu Dacia ce-aveti? (Vineri, 6 decembrie 2013, 12:04)

  cerberus [utilizator]

  E mesaj subliminal în fotografie sau se arata pur si simplu ca un drum prea bun dauneaza grav unor motoare?
 • +3 (5 voturi)    
  Parea mea (Vineri, 6 decembrie 2013, 12:32)

  Keys [utilizator]

  Eu nu cred ca cei din guvernare sunt asa prosti.
  Dar cred ca rusii au platit bine de tot ca sa franeze dezvoltarea, asa cum a fost planuita.
  Dan Sova sigur site ca acum autostrada ar costa mai putin.

  Dc nu vrea sa o faca ...?

  Varianta 1 : are de dat bani la clientii departid, si atunci tre sa dea cate putin fiecarui , ca sa ajunga pentru toti, in proiecte mici si neinsemnate.

  Varianta 2 : desi mai putin plauzibila pt majoritatea, rusii platesc bani multi (celor din partidele de guvernare) ca sa deconecteze Romania de la Europa de vest.
 • +4 (6 voturi)    
  USL-istii ne iau de prosti (Vineri, 6 decembrie 2013, 13:40)

  Silviku13 [utilizator]

  din pacate multi dintre romani chiar asta sunt. Invatamantul si sanatatea sunt tinute intentionat la nivelul de tara din lumea a 3-a, pentru a ne terfeli personalitatea si "flexibiliza" coloana vertebrala a acestei natiuni.
  Cateva intrebari:
  1. Daca e costul prea mare al autostrazii Pitesti - Sibiu, atunci de unde sunt bani pentru constructia Pitesti - Valcea si Sibiu - Brasov? Pitesti - Sibiu are 120 km, Sibiu - Brasov 120 km, iar Pitesti - Valcea are cel putin 60 km. Deci pe cele doua autostrazi nesolicitate de nimeni se cheltuie iste banci care ar fi suficienti pentru constructia Sibiu-Pitesti.
  2. Ruta Sibiu - Brasov a fost de curand modernizata, se circula foarte bine, ce studii economice recomanda constructia unei autostrazi aici?
  3. daca tot se pupa pe gura Ponta cu chinezii de ce nu i-a convins sa faca autostrada spre Alexandria in parteneriat public-privat daca crede atat de mult in aceasta ruta?
  4. Prin nerealizarea autstrazii Sibiu-Pitesti, Ponta isi poate asuma public inchiderea fabricii Dacia si a societatilor comerciale furnizoare pentru aceasta? Vrea sa ii aduca pe chinezi in locul francezilor?
 • +3 (5 voturi)    
  nu am vrut sa citesc articolul (Vineri, 6 decembrie 2013, 14:37)

  manoman [utilizator]

  dar nu am avut cum, este foarte antrenant, iar raspunsurile lui sova sunt de-a dreptul hilar.
  nu stie nimic, balbaie, spune ceva dupa care vine si-ti spune ca n-ai inteles, ca a zis altceva... si daca si aici ii arati ca e ceva ilogic, te mai intoarce o data...
  vai mama lui si a sefului lui...
  ca multi prosti s-au gasit sa ne conduca!
 • +2 (4 voturi)    
  SOVA ai capu' varza ! (Vineri, 6 decembrie 2013, 15:04)

  marianos [utilizator]

  asta asa e cand esti submediocru si in meseria ta si in cultura generala.
  Principii in viata (ma refer la cele sanatoase ) IOC. Doar ptr amici, ptr familie. etc
  Ce cautra individul asta in guvern?
  De fapt nu ma mira, cu ponta sef
 • +2 (4 voturi)    
  va garantez ca eu sunt sanatos mintal (Vineri, 6 decembrie 2013, 16:54)

  liviusmaximus [utilizator]

  http://www.promotor.ro/masini-noi/news/transparenta-domnului-sova-10908233
 • +1 (3 voturi)    
  Lipsa de viziune a "strategilor" (Sâmbătă, 7 decembrie 2013, 10:29)

  DanielPintilie [anonim]

  "Strategii" tarii in loc sa grabeasca Bucurestiul de Frankfurt vor sa il lege de Predeal. Pe langa faptul ca am irosit 23 de ani de izolare a Serbiei, nici acum nu s-au trezit. Intre timp Bulgarii si Sarbii lucreaza de zor la tronsonul Sofia Nis(gata in 2015), asa ca Sofia va fi legata inaintea Bucurestiului la Europa. Sofia-Iastambul mai are doar o portiune mica fara autostrada. Intrebare: cate tiruri turcesti credeti ca vor prefera Valea Oltului, cu traficul lent si imprevizibil, unei autostrazi Istambul-Sofia-Belgrad-Budapesta sau Milano?
 • 0 (0 voturi)    
  curios, asa... (Luni, 9 decembrie 2013, 18:31)

  catalinn [utilizator]

  este o brodeala ca, in acest material, pe singura fotografie cu maretia autostrazilor din Romania, se afla o Dacie in pana ?
 • 0 (0 voturi)    
  uluitor (Luni, 28 aprilie 2014, 9:51)

  srpc [utilizator]

  incompetenta, necinste si obraznicie!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by