Premierul Victor Ponta a precizat marti ca se va infiinta o comisie parlamentera a Camerei Deputatilor si Senatului care va ancheta "intreaga afacere Calarasi", referindu-se la imprumutul acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui, de catre CEC, fiind vorba de o alta comisie pe langa sub-comisia parlamentara de la Comisia de buget-finante a senatului care ancheteaza doar modul in care CEC-ul a respectat legile.

Victor PontaFoto: Agerpres

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca declaratia lui Ponta privind infiintarea comisiei de ancheta i-a luat prin surprindere si pe PSD-isti, care convenisera cu liberalii ca pentru anchetarea tranzactiei Ioanei Basescu sa se infiinteze o sub-comisie parlamentara. Potrivit Realitatea TV, liderii de grup ai liberalilor din cele doua camere, George Scutaru si Puiu Hasotti, nu stiau nimic despre constituirea acestei comisii.

UPDATE 18.25 Ponta, dupa ce a discutat la telefon cu Antonescu: E de acord cu comisia de ancheta Calarasi

PNL este de acord cu infiintarea unei comisii de ancheta in ceea ce priveste retrocedarile agricole din judetul Calarasi, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, dupa ce a avut o discutie telefonica, in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, cu presedintele Senatului, Crin Antonescu, scrie Mediafax.

Ponta a fost astepat de jurnalisti la iesirea din biroul presedintelui Camerei Deputatilor si informat ca mai multi parlamentari PNL nu stiu de infiintarea acestei comisii. "Pai, inca nu au apucat sa discute (liberalii-n.r.), acuma am vorbit, aici", a spus premierul.

El a aratat ca a vorbit la telefon cu liderul PNL, Crin Antonescu, si ca acesta a fost de acord.

UPDATE 17.40 Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat intr-o interventie la postul Romania TV ca "PNL nu a fost consultat" cu privire la infiintarea comisiei parlamentare mixte.

"Din cate stiu eu, presedintele Crin Antonescu nu a fost consultat, nici liderii de grup nu au fost contactati de subiect. Urmeaza sa vedem care va fi propunerea concreta a celor de la PSD si vom lua o decizie in urma unei analize (...) Nu am avut cunostinta despre initiativa colegilor de la PSD de a initia aceasta comisie", a spus Pocora.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat la randul sau ca propunerea privind infiintarea comisiei de ancheta va fi facuta de liderii de grup ai PSD, Ilie Sarbu si Marian Neacsu. Intrebat daca s-a discutat si cu partenerii din USL despre aceasta comisie, Zgonea a spus ca da, insa liberalii nu stiau nimic despre aceasta decizie.

Propunerile lui Ponta

"Mi-au spus liderii de grup PSD, si de la PNL, si de la PC ca lucreaza la formarea unei comisii comune. Liderii de grup vor sa propuna o comisie a Camerei Deputatilor si Senatului care sa ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate in institutiile publice legata de afacerea de la Calarasi", a explicat Ponta.

El a amintit de telefonul dat de presedintele Traian Basescu ministrului de finante Daniel Chitoiu, in care seful statului solicita ca presedintele CEC, Radu Ghetea, sa nu fie schimbat din functie.

"Uitati, prefectul de Galati a fost arestat pt ca a dat un telefon. Domnul Basescu a dat un telefon si nu pateste nimic," a spus Ponta.

"Comisie speciala sau comisie de ancheta"

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a confirmat la putin timp dupa declaratia lui Ponta ca liderii grupurilor PSD din cele doua camere lucreaza la documentatia privind formarea unei comisii "speciale sau de ancheta, in functie de argumentele grupurilor parlamentare".

"Liderii grupurilor politice de la PSD au decis sa constituie aceasta comisie si vor lucra la documentatie" pana saptamana viitoare, iar in "in functie de decizia pe care o iau liderii va fi o comisie speciala sau o comisie de ancheta", a spus Zgonea, la intrebarile ziaristilor. Acesta a afirmat ca aceasta comisie nu are nicio legatura cu o eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu.

"Daca exista elemente legate de legalitate si incalcarea legislatiei din Romania exista obligatia Comisiei sa ceara Birourilor Permanente reunite sa trimita concluziile organelor abilitate ale statului", a mai spus Zgonea, care a sustinut ca s-a discutat si cu grupurile parlamentare ale PNL si PC.