Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat joi, 17 octombrie, ca nu va schimba din nou regulile de admitere la liceu. "Eu cred ca este foarte bine sa nu schimbam regulile de la un an la altul. (...) Eu, in momentul de fata, sunt pentru formula pe care am anuntat-o si care, de altfel, va functiona si anul viitor", a anuntat Pricopie, in replica la initiativa legislativa a liberalilor care vor ca admiterea la liceu sa se foaca doar prin examen.

"De cand am venit la Ministerul Educatiei, am promovat stabilitatea in sistem. Eu cred ca este foarte bine sa nu schimbam regulile de la un an la altul si trebuie sa fim predictibili, inclusiv in domeniul Educatiei. Pe de alta parte, sigur ca exista anumite reguli institutionale, parlamentare, legi si orice membru al Parlamentului poate sa faca propuneri legislative. Eu, in momentul de fata, sunt pentru formula pe care am anuntat-o si care, de altfel, va functiona si anul viitor. Pentru orice schimbare pe care o vom introduce trebuie sa avem argumente foarte clare", a declarat Remus Pricopie la Parlament, citat de Agerpres.

Ministrul a vorbit si despre bursa lunara de 200 de lei pe care o primeste fiecare elev inscris in scoala profesionala. "Se aplica nu doar in cadrul scolilor de stat, dar se aplica si elevilor inmatriculati la scoli particulare si, evident, intentia noastra este sa mentinem aceasta bursa, poate in viitor chiar sa o crestem, pentru a redinamiza invatamantul profesional si tehnic din Romania", a afirmat Pricopie.

Amintim ca deputatul PNL Ioan Cupsa a anuntat miercuri ca a depus la Parlament o initiativa legislativa care prevede ca admiterea la liceu si in scoala profesionala sa se realizeze doar pe baza unui examen, numit Concurs National de Admitere. Liberalul propune astfel eliminarea totala din media de admitere la liceu a notelor obtinute de elevi in gimnaziu. Detalii aici

Propunerea deputatului PNL Ioan Cupsa vine la mai bine de o luna de la decizia Ministerului Educatiei de a scadea ponderea mediei gimnaziale in media finala de admitere la liceu. Pe 6 septembrie, ministrul Remus Pricopie a anuntat ca incepand din acest an scolar - 2013-2014 - in admiterea la liceu, media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%.

Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care "au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala", a informat Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.

De asemenea, in urma cu o saptamana ministrul Remus Pricopie a anuntat ca din 2015 admiterea la liceu se va face cu medie de minimum 5. Detalii aici