Utilizatorii pasionati de subiecte de infrastructura de pe skyscrapercity.com si forum.peundemerg.ro au publicat noi filmari realizate din avion cu toate tronsoanele aflate in constructie a autostrazii Orastie - Sibiu (82 km). Tronsoanele filmate, in afara de cateva zone cu probleme, ar trebui finalizate anul acesta potrivit estimarilor Companiei Nationale de Autostrazi. Cu toate acestea, potrivit noilor imagini, daca in unele zone lucrarile sunt avansate, in alte locuri stadiul aparent al constructiilor ridica semne de intrebare daca intr-adevar termenele de finalizare estimate de autoritati pot fi implinite in acest an. Cel mai sensibil tronson este lotul 3 unde exista zone puternic afectate de alunecari de teren de-o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, si unde constructorul italian Impregilo a acumulat cele mai mari intarzieri.

Viaductul de la Aciliu (in constructie - septembrie 2013)Foto: Captura YouTube
  • Mai multe interpretari despre stadiul real al lucrarilor pe cele patru tronsoane ale austrazii Sibiu - Orastie puteti citi pe paginile dedicate ale celor doua forumuri de infrastructura: forum.peundemerg.ro si sckyscrapercity.com.

Desi termenele initiale de finalizare pentru multe din tronsoanele de autostrada aflate in constructie in tara au fost depasite inca din luna aprilie, iar pe multe dintre segmente stadiul aparent lucrarilor nu este unul foarte avansat, autoritatile spera ca anul acesta sa deschida circulatiei aproape 100 de kilometri de autostrada de pe Coridorul IV paneuropean.

Primul tronson ce va fi inaugurat va fi cel de 27,6 kilometri din autostrada Lugoj-Deva, tronson ce are termen de finalziare luna septembrie. Autoritatile spera sa deschida in septembrie-octombrie si 24,1 kiᅡlometri din primul lot al autostrazii Orastie-Sibiu (Orastie - Sebes Vest), iar pana la finalul anului sa fie gata alte doua loturi din autostrada Orastie-Sibiu, cu o lungime totala de 60 de kilometri (Sebes Vest - Cunta si Saliste - Sibiu Vest).

Filmarea de mai jos a fost realizata ca urmare a unor chete realizate de catre forumisti, dupa ce Ministerul Transporturilor a renuntat inca din mai 2012 sa mai faca astfel de inregistrari.

Video-ul a fost realizae incepand din capatul autostrazii dinspre Sibiu, din capatul centurii parte a autostrazii A1, si continua pe deasupra traseului, pe cele patru loturi aflate in cosntructie, pana spre Orastie in capatul tronsonului proaspat inaugurat in iunie (18 km) din autostrada Deva - Orastie (32,5 km).

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

  • Autostrada Orastie - Sibiu (82 km) in ordinea loturilor prezentate in clipul video de mai sus

*Termenele de finalizare au fost transmise de catre CNADNR, la inceputul lunii mai, la solicitarea HotNews.ro

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Autostrada Orastie - Sibiu (colorata pe loturi)

Foto: Hotnews

Lotul 4 - Saliste - Nod Sibiu Vest - km 65+965 - km 82+070

Pe acest tronson se construieste primul tunel de autostrada din Romania, in dreptul localitatii sibiene Sacel. (minutul 01:50 din filmare).

- 16,61 km, valoare 484,83 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) - Astalrom SA

- sase pasaje, doua poduri, doua noduri rutiere (Saliste, Sibiu vest), tunel (dealul Sacel), un spatiu de servicii, un centru de intretinere si monitorizare

- Termen nou estimat pentru finalizare: noiembrie 2013

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

Este tronsonul care a fost puternic afectat de alunecari de teren, o probleme pe care, spun constructorii, nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor. Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo, iar lucrarile la acest lot au acumulat cele mai mari intarzieri.

- 22,11 km, valoare 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- Termen nou estimat pentru finalizare: 18 luni de la data obtinerii Autorizatiei de Construire pentru lucrarile datorate alunecarilor de teren, restul lucrarilor - septembrie 2013

Lotul 2 - Sebes vest - Cunta - km 24+110 - km 43+855

- 19,74 km, valoare 377,78 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: asocierea Straco Grup SRL (Romania) - Studio Corona SRL Civil Engineering

- 13 poduri, trei pasaje pe autostrada, un viaduct, un tunel peste CF, trei noduri rutiere (Lancram, Sebes, Cunta), un spatiu de servicii

- Termen nou de finalizare: noiembrie 2013

Lotul 1 - Orastie - Sebes Vest - km 0+000 - km 24+110

- 24,11 km, valoare 551 mil. lei, fara TVA

- antreprenor general: Strabag SRL

- patru poduri peste cursuri de apa, patru poduri peste cai de comunicatie terestre, 7 subtraversari, 2 noduri rutiere (Orastie si Sebes), un spatiu de servicii, un centru de intretinere, parcare inteligenta la Sebes

- Termen nou de finalizare: august 2013 (termen depasit - sunt sanse ca tronsonul sa fie inaugurat in septembrie-octombrie)

HotNews.ro a scris in trecut despre situatia filmarilor din avion realizate de Ministerul Transporturilor si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna mai 2012, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

Un obicei bun oprit de autoritati, dar continuat de forumisti

Din cauza ca aceste filmari au fost stopate, comunicatea celor pasionati de subiecte de infrastructura de pe cele doua forumuri mai sus mentionate a inceput sa organizeze chete pe internet si cu banii adunati au realizat, pe cont propriu, filmari aeriene cu tronsoanele de autostrada aflate in executie

in Romania.

Mai multe despre acest demers puteti citi aici sau pe pagina de Facebook a comunitatii - "Construim Romania".