Depunerea ofertelor pentru proiectele POSDRU anuntate de Ministerul Educatiei in luna iulie a fost anulata, a anuntat in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei Gabriel Ispas. Este vorba despre cele 51 de anunturi de selectare de parteneri in vederea depunerii de proiecte de aproximativ 100 de milioane de euro care au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu.

Gabriel IspasFoto: HotNews.ro

La o intrebare a unui cititor HotNews.ro, Gabriel Ispas a declarat: "Ca urmare a neaprobarii corrigendumului de prelungire a termenului de depunere a proiectelor pentru data de 28 august, asa cum Ministerul solicitase, proiectele nu au putut fi incarcate in ActionWeb pana la data de 14 august, orele 16. Ca urmare, Ministerul nu a depus niciun proiect care sa aiba parteneri entitati private".

Oficialul a precizat ca "la aceasta aplicatie ministerul nu a depus (si nici nu poate depune) oferte intrucat liniile s-au inchis (care sa aiba parteneri privati). Regret ca modul de comunicare poate nu a fost cel mai potrivit, dar ministerul nu are o armata de oameni si va rog sa luati in considerare ca in aceeasi perioada se organiza bacalaureatul, definitivarea in invatamant si titularizarea. Imi cer scuze daca atitudinea noastra nu a corespuns asteptarilor dumneavoastra".

"Ca urmare a inchiderii liniei de depunere de proiecte, ministerul nu mai poate depune proiecte si, pe cale de consecinta, nu va selecta parteneri", a precizat Gabriel Ispas.

"Opinia mea despre cele 51 de idei este ca puteau sa fie 20"

In cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, a declarat ca aceste 51 de idei de proiecte nu vor mai fi reluate.

"Dupa cum se stie, bugetul de stat nu are suficiente resurse incat sa faca formarea profesionala a cadrelor didactice. Pe partea cealalta, si eu, privind din interiorul sistemului, spun: domnule, Ministerul si unitatile sale subordonate nu se pot transforma in cel mai mare operator de cazare din Romania. Daca ati urmarit, in ultimii 2 ani Ministerul Educatiei Nationale tot cumpara cazare, cazare, cazare. Pentru ce? Pentru a-i forma pe respectivii. Pai noi avem in sistemul MEN si de stat o groaza de unitati. De ce trebuie ca la un moment dat eu sa cumpar la preturi care poate sunt mai mari decat preturile de piata? Si trebuie sa le echilibram. Facem formare, dar daca eu fac formare, dar de fapt formarea mea inseamna ca mai fac o aplicatie si mai cumpar foarte multa cazare, nu am rezolvat problema. Noi trebuie sa ne adresam cu programe care sa mearga direct la beneficiar", a raspuns Ispas, referitor la soarta celor 51 de idei de proiecte anuntate luna trecuta de Minister.

Intrebat daca ideile pe care le va publica Ministerul de aici inainte trebuie sa fie mai bune decat aceste 51, oficialul a afirmat: "Sincer, da. Sincer, opinia mea despre cele 51 de idei este ca puteau sa fie 20, care sa raspunda acelorasi nevoi, dar mult mai bine structurat, mult mai bine gandit".

"Pentru sistemul educational nu este nicio pierdere, dupa parerea mea", faptul ca s-a anulat aceasta operatiune.

Rep: Dar era o pierdere daca mergeau mai departe si proiectele astea erau derulate?

Gabriel Ispas: Nu era o pierdere, era foarte multa munca si este foarte multa munca atunci cand implementezi un proiect. Dar mai bine iti faci o strategie de la inceput si stabilim: astea sunt cele 5 directii pe care mergem si doar pe astea mergem.

  • Ulterior datei de 30 iulie (data la care Ministerul Muncii a prelungit pentru Ministerul Educatiei pana pe 14 august termenul limita de depunere a proiectelor POSDRU; in urma acestei decizii, Ministerul Educatiei a decis la randul sau sa extinda pana pe 5 august termenul in care cei care doreau sa devina parteneri ai ministerului puteau depune oferte - n.red.) noi am cerut Ministerului Muncii sa ne prelungeasca termenul pana pe data de 28 august. Pana pe 28 august aveam tot termenul pentru a putea sa depunem proiectele in conditii de normalitate. Pe 14, nu am putut sa ne incadram.
  • Rep: Deci Ministerul Muncii v-a respins.
  • Gabriel Ispas: Nu ne-a respins, pana pe 14 dimineata nu aveam un raspuns si ulterior era o chestie neserioasa sa anunti la ora 12:00 ca termenul care se termina la 16:00 se mai prelungeste 2 saptamani. Era o dovada de neseriozitate din partea noastra si nu am agreat o asemenea varianta.
  • Rep: Deci dvs. cand ati decis si cand ati anuntat ca se anuleaza toata procedura?
  • Gabriel Ispas: A fost o anulare implicita, in momentul in care termenul de depunere de proiecte s-a finalizat. A fost implicita. Pe data de 14 august la orele 16:00 era evident ca nu se mai poate face selectie pentru ca sunt call-urile inchise si oricine vrea sa intre pe ActionWeb vede ca aceste calluri la care faceam noi referire sunt inchise. Pe un call inchis nu poti sa depui oferte.
  • Rep: Cate entitati private au depus oferte in termenul initial de 2 zile?
  • Gabriel Ispas: In termenul initial de 2 zile au fost depuse 117 proiecte, idei, dosare, de catre un numar de peste 20 de entitati. Unii au depus pentru mai multe. Avem o larga paleta, avem o societate care a depus pentru 26 de proiecte, avem alta societate care a depus pentru 14, avem multe societati care au depus pentru 5, pentru 4, pentru 6, pentru una.
  • Rep: Cine sunt entitatile care au depus aceste proiecte?
  • Gabriel Ispas: La aceasta intrebare dati-mi voie sa nu va raspund, din eleganta, pentru cei care au depus. De vreme ce ei au depus si noi nu am selectat partenerii, nu din motive care sa creeze o stare conflictuala intre noi si ei, dar totusi noi nu i-am selectat, este o chestiune de eleganta din partea mea sa nu anunt care sunt entitatile respective. 
  • Pot sa va spun ca sunt firme respectabile, foarte mari firme din soft educational si IT, pot sa va spun ca au fost pentru prima procedura 11 societati de IT cu experienta foarte mare in domeniu si nu cred ca putem vorbi despre protejarea intereselor atata vreme cat pentru aceleasi idei sunt 11 ofertanti. Sunt 11. Daca era 1 ofertant, am fi putut spune ca noi protejam interesele lui X sau lui Y. Dar cand vorbim de 11 ofertanti... Si la a doua procedura a venit o societate care ne-a depus 32 de oferte pentru cele 51 de idei. Este imposibil sa spui ca poti sa vorbesti despre o protectie a unuia sau a altuia.
  • Pot sa va spun ca am avut Federatia Asociatiilor de Parinti, care au venit ca parteneri cu 4-5 dosare, cele fara scop lucrativ vi le pot spune foarte usor, pentru ca nu au scop lucrativ. Pentru celelalte e o chestiune de eleganta. Pentru ca am avut Asociatia pentru Implementarea Democratiei, a fost Asociatia Pro Democratia, a fost asociatia Mark Twain, cei care fac si scoala Mark Twain, o scoala de altfel respectabila, au fost Asociatia Comunelor din Romania pe 2 sau 3 proiecte. Au fost foarte multe astfel de entitati private, persoane fara scop lucrativ, care au venit.
  • Rep: De ce ati acordat initial un termen de doar 2 zile intre publicarea anunturilor si data limita pana la depunerea ofertelor?
  • Gabriel Ispas: Pentru a forta cumva scrierea proiectelor intr-un termen scurt si in acest fel in 7 zile, pana pe data de 30 iulie, sa fie ridicate in ActionWeb cererile de finantare. Fara aceasta ridicare, proiectul nu exista.
  • Rep: Atunci de ce nu ati pus mai devreme metodologia?
  • Gabriel Ispas: Metodologia a fost ridicata pe site cu 10 zile inainte. 
  • Rep: Dar metodologia nu avea ideile de proiect.
  • Gabriel Ispas: Dar dati-mi voie, in acelasi spirit de transparenta, sa fiu si eu putin contrariat. MEN a fost cel mai transparent minister. Veti vedea, daca veti cerceta pe toate institutiile publice din Romania, cum s-au facut selectiile de parteneri. (...) Noi venim cu ideile gandite de noi, lucrate de noi, poate mai bune sau poate mai putin bune. Poate perfectibile, poate realiste, dar sunt idei pe care si le-au asumat directiile generale din MEN. Directia generala de invatamant preuniversitar a venit cu un numar de 26 de astfel de idei. Eu am spus in acel moment ca este imposibil ca directia generala sa implementeze 26 de proiecte in acelasi timp, cu numarul de personal pe care il avem in acest moment. Dar nu am putut nici sa cenzurez dorinta lor de a se adresa ca sa vada si feed-back-ul, sa vada daca ideile pe care le au au o sustenabilitate sau daca pe viitor trebuie sa gandeasca alte tipuri de idei.
  • Rep: Nu le puteau gandi mai repede?
  • Gabriel Ispas: E o intrebare dificila. Poate le gandeau mai repede. Eu pot sa va spun dumneavoastra ca in termen de 24 de ore dupa ce am colectat intrebarile de la colegi le-am pus in macheta standard si le-am pus pe site. La mine, Gabriel Ispas, a durat procedura 24 de ore. 

Referitor la proiectul "Istoria recenta a Romaniei. Pachet educational pentru cursul optional de Istorie recenta a Romaniei", bugetat la 3 milioane de euro

  • Aceste sume sunt maximale. Daca vedeti, toate proiectele se invart la 3 milioane. Ideea este: maximul de buget pe care poti sa il am este 3 milioane. Mai departe, eu trebuie sa imi concretizez activitatile. Bugetul se face pe fiecare activitate in parte.
  • Rep: In ipoteza in care acest curriculum optional, nu obligatoriu, ajungea la 3 milioane de euro - proiectul era fezabil?
  • Gabriel Ispas: Pentru un curs optional? Daca eu as fi fost evaluator al Autoritatii de Management, la 3 milioane un optional niciodata nu as fi dat castigator un asemenea proiect.
  • (...) Eu am preluat acest domeniu al proiectelor europene de la 1 iulie.

Amintim ca HotNews.ro a scris pe 26 iulie ca Ministerul Educatiei a anuntat proiecte de 100 de milioane de euro cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu. Pe 30 iulie, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare si Invatamant Superior, a anuntat: "am cerut prelungirea proiectelor la nivelul autoritatii de management si (...) am obtinut acest lucru".

In aceeasi zi, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "datorita prelungirii pana la data de 14 august 2013 a termenului-limita de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 si 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 si 2.3) si pentru a evita orice interpretare legata de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educatiei Nationale a decis extinderea termenului in care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat" cu o saptamana, noul termen fiind ziua de 5 august 2013, ora 16.00.

Citeste aici si aici mai multe despre acest subiect

Vezi mai jos toate raspunsurile secretarului general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, la intrebarile cititorilor HotNews.ro: