"Pentru a nu mai plana niciun fel de suspiciuni, am decis sa prelungim termenul pentru depunerea de oferte", a anuntat ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, referitor la cele 51 de proiecte in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, anuntate de minister saptamana trecuta si cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu. "Astazi se va decide perioada pentru care va fi prelungit acest termen: o saptamana, doua saptamani", a continuat Costoiu.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare si Invatamant Superior, a declarat astazi ca "nu sunt cel care s-a ocupat in mod direct de acest subiect, dar m-am documentat. Avand in vedere suspiciunea creata si dupa discutia cu domnul ministru Remus Pricopie am decis, pentru a nu mai plana niciun fel de suspiciuni, sa prelungim termenul pentru depunerea acestor proiecte. Astazi se va decide perioada exacta pentru care va fi prelungit acest termen: o saptamana, doua saptamani", a declarat ministrul Mihnea Costoiu. "Avand in vedere discutiile aparute, as vrea sa eliminam orice suspiciune si sa deschidem competitia pentru toata lumea", a continuat ministrul delegat pentru cercetare si invatamant superior.

"Au fost foarte putini parteneri inscrisi, cred ca sunt 21 de parteneri.Astfel ca am luat decizia de prelungire, urmand ca dupa o discutie cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa avem si termenul pentru care prelungim aceasta perioada", a explicat Mihnea Costoiu.

Intrebat de ce a fost acordat initial un termen de doar 2 zile intre anuntul publicat de Ministerul si data de depunere a ofertelor, ministrul a raspuns: "Nu stiu sa va dau un raspuns. Imi cer scuze, sunt foarte sincer si foarte direct. Nu am un element, dar discutia a fost tehnica si nu alta decizie si colegii mi-au explicat ca era un dead-line foarte scurt intre momentul in care s-au facut centralizarile in tara si momentul in care trebuia depuse proiectele. Din acest motiv, repet, am cerut prelungirea proiectelor la nivelul autoritatii de management si pentru ca am obtinut acest lucru, mi se pare normal sa decidem la nivelul ministrilor, pentru ca aceasta decizie de timp, de metodologie, nu a fost luata la nivelul nostru, ci la un alt nivel".

  • UPDATE 2 Ministerul Educatiei: Procedura este organizata riguros, in conditii de legalitate si transparenta

Ministerul Educatiei a remis HotNews.ro un comunicat de presa in care anunta ca "urmare a unor informatii inexacte aparute in presa, precizam ca Ministerul Educatiei Nationale nu organizeaza licitatii in urma carora sa aloce resurse financiare europene unor entitati private". "In conformitate cu reglementarile legale, Ministerul Educatiei Nationale deruleaza doar o procedura de selectie a unor potentiali parteneri privati, in vederea scrierii, depunerii si, in eventualitatea castigarii competitiei, implementarii proiectelor. Procedura este organizata riguros, in conditii de legalitate si transparenta. Orice entitate privata are posibilitatea de a depune oferte in acest sens", precizeaza Ministerul.

"Astfel, datorita prelungirii pana la data de 14 august 2013 a termenului-limita de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 si 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 si 2.3) si pentru a evita orice interpretare legata de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educatiei Nationale a decis extinderea termenului in care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat. Noul termen este ziua de luni, 5 august 2013, ora 16.00", anunta Ministerul Educatiei.

In comunicat se arata ca, "potrivit legislatiei in vigoare, Ministerul Educatiei Nationale poate avea calitatea de beneficiar in proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile. Implementarea poate fi facuta fie individual, fie in parteneriat cu institutii publice, universitati sau entitati private".

Ministerul Educatiei a anuntat proiecte de 100 de milioane de euro cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu

Decizia Ministerului Educatiei vine dupa ce HotNews.ro a scris vineri ca proiecte POSDRU in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu. Este vorba despre 51 de anunturi de selectare de parteneri, entitati private, pe care Ministerul le-a facut publice pe edu.ro marti si miercuri, in vederea depunerii de proiecte finantate prin POSDRU, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013", anunta Ministerul pentru 46 din cele 51 de proiecte.

  • Printre aceste proiecte se numara si diferite curriculumuri pentru discipline optionale. Spre exemplu, proiectul cu titlul "Istoria stiintelor. Curriculum optional integrat transdisciplinar si pachet educational cu resurse digitale de invatare" costa 3 milioane de euro.

Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe edu.ro marti, 23 iulie, 46 de anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. In anunturi se arata care sunt conditiile pe care participantii trebuie sa le indeplineasca, ce trebuie sa contina dosarul de participare. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013-ora 16:00, zilnic in intervalul 09:00-16:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale", precizeaza Ministerul Educatiei.

Miercuri, 24 iulie, Ministerul Educatiei a mai publicat pe edu.ro 5 anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. Si in cazul acestor 5 proiecte, termenul intre anuntarea lor si primirea ofertelor este de doua zile: "Dosarele se depun zilnic in intervalul 09:00-16:00, pana vineri, 26.07.2013-ora 14:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale".

In total, valoarea celor 51 de proiecte care ar urma sa fie finantate prin POSDRU se ridica la aproximativ 100.000.000 de euro.

HotNews.ro a trimis joi, 25 iulie, Ministerului Educatiei o solicitare, cu urmatoarele intrebari:

1. De ce ati acordat un termen atat de scurt intre publicarea anunturilor pentru selectarea partenerilor si ziua limita de depunere a dosarelor de participare?

2. Nu considerati ca ar fi trebuit sa faceti publice anunturile si fisele de proiect mai devreme, astfel incat toti posibilii participanti la aceasta selectie sa poata afla si sa elaboreze ofertele?

3. Considerati ca in doua zile poate fi elaborata o oferta intr-un dosar complex cum este acela de accesare a fondurilor POSDRU?

4. Avand in vedere ca la Ministerul Muncii, de exemplu, cel mai scurt termen pentru anunturi similare a fost de o saptamana, cum va explicati diferenta de tratament intre Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii?

5. In baza carui document/reglementare a fost realizata procedura de selectie a partenerilor?

6. Cate entitati private s-au inscris la fiecare dintre cele 50 de proiecte?

7. Cine face parte din comisia de evaluare a dosarelor de participare?

8. Cand se vor anunta rezultatele procesului de evaluare si selectie a dosarelor individuale de participare?

Raspunsul Ministerului Educatiei este urmatorul:

"Solicitarea dumneavoastra a fost inregistrata cu nr. 127/BP/25.07.2013. Veti primi raspunsul in termenul prevazut de legislatia in baza careia ati facut cererea". [legea 544/2001 care prevede un termen maxim de raspuns de 30 de zile - n.red.]